…wat jij zou moeten weten over veganistische alternatieven…..

Ik probeer al heel wat jaartjes te vertellen, dat de zogenoemde veganistische alternatieven op van alles wat maar enigszins met vlees, zuivel,  eieren en kaas te maken heeft, niet zo zaligmakend zijn als wordt gedacht. Ik wordt daardoor vaak afgefikt als aandachtshoer, dierenbeul en de grootste trut op aarde die vlees promoot omdat ik al deze alternatieven afbrand. Dit is nu juist het grootste probleem:….al deze alternatieven worden als iets heiligs gezien, een manier om toch schuld-vrij van kaas, zuivel worst, eieren en vlees te “ genieten”.
Dat dit gewoonweg één grote façade is, dat wordt niet gezien, niet opgepakt of gewoonweg genegeerd. Om te beginnen zouden we niet veganistisch moeten leven om vervolgens talloze replica’s OP vlees / vleeswaren / eieren/ kaas / zuivel te gaan kopen tegen belachelijk hoge prijzen, want dan ben je niet veganistisch bezig, maar vervangend. En daar mag jij uiteraard een zeer goede reden voor hebben ( dierenleed , dieren sparen, zielig voor dieren, de industrie ) want die redenen zijn voor mij persoonlijk ook redenen, waarom ik voor 98% veganistisch eet. Maar het vervangen van deze producten gaat in mijn optiek de essentie van veganisme voorbij.
Vlees / kaas en zuivel eet je, of je eet het niet. Al die hippe replica’s lijken zaligmakend, en worden soms zo de hemel in geprezen dat het lijkt alsof men een orgasme krijgt als men er een post over plaatst op social media. Maar vaak lees je dan onder deze posten dat men het niet lekker vind, en daar strookt het ook. Want als men echt eerlijk is, is maar weinig van deze replica’s smakelijk, of zeer treffend in smaak met het origineel.
Het grootste probleem is dat er niet of nauwelijks wordt gekeken naar ingrediënten en de gemiddelde voedingswaarden. Het gaat 9/10 keer om zeer goedkope industriële grondstoffen, om een basis te vormen, zoals industrieel kokosolie, zonnebloem olie raap olie , soja, en ga zo maar even door. Daaraan worden erg veel hulpstoffen toegevoegd om een juiste smaak, textuur, kleur en geur te creëren wat moet lijken op bijvoorbeeld een plakje kaas.
Er zijn maar zeer weinig fabrikanten, die dit op hun verpakking zetten in de hoedanigheid dat het voor een consument duidelijker is. Ik pak een pakje kaas-vervanger van AH erbij als voorbeeld. Het gaat om fenegriek kaas met 1,3% fenegriek zaad en 21% kokosolie basis en maar liefst 12% gemodificeerd zetmeel. Dit zet AH echter netjes bovenaan en in grote leesbare letters, wat ik persoonlijk top vind. Je kunt als consument dan meteen zien, om hoeveel kokosvet het gaat. Helaas gebeurt dit nog veel te weinig.

Als je weet, dat je pakje kaas bestaat uit 21% industrieel kokosvet ( industrieel betekent een vetsoort wat geschikt wordt gemaakt voor de industrie, waar alles uit wordt getrokken en geheel wordt verhard door hydrogenatie, wat een verzadigd vetsoort geeft) dan kun je daar een voorstelling bij maken. Eet jij bijvoorbeeld twee lepels kokosolie zo in één keer op ? Vast niet want ik denk dat je daar knap misselijk van kunt worden, maar dit is wel wat je doet als je deze kaas opeet. Dat je per plakje alleen al erg veel verzadigde vetzuren binnen harkt ( in mijn voorbeeld geval bijna 5 gram! ) maar ook vrij veel zout en zetmeel, dat weten veel mensen niet. Zij baseren hun keuzes op GEEN VLEES . En dat het enigszins lekker moet smaken. Hoe duur iets is, of hoe het wordt gemaakt, dat is niet erg interessant voor velen, en daar zit het probleem.
Want je betaalt de hoofdprijs voor deze producten. Een goudmijn voor de voedsel industrie, daarom liggen supermarkten ook stampvol met vegan dit vegan dat, vegan zus en vegan zo. Waar tot voor kort het woord BIOLOGISCH nog het magische woord was om te verkopen, is dat over gegaan naar VEGAN. Want vegan heeft een gezond imago en eet jij niet vegan, dan hoor je er niet bij. De sociale druk ligt hoog. Er zijn maar weinig mensen die het geen reet kan schelen wat een ander vindt of denkt, en dat is nu juist waar de industrie momenteel flinke vruchten van plukt.
De gevolgen? Tja, daar zullen we nog even op moeten wachten, want de hype raast verder. De gevolgen voor de gezondheid op langere termijn door het consumeren van deze alternatieven zijn nog niet duidelijk of onderzocht. Maar ik denk zelf, dat dit niet heel erg lang op zich laat wachten, gezien de explosieve groei. We consumeren deze producten gemiddeld iedere dag en op een vrij constante basis. Je ontbijt bijvoorbeeld met een kom kokosyoghurt met muesli, neemt een lunch met twee boterhammen met een veganistisch brood beleg, en je dineert met een veganistisch alternatief op vlees. Daar tussen in kun je ook nog tal van veganistische tussendoortjes genieten. Op dagelijkse basis kunnen deze producten bij elkaar genomen zorgen voor o.a een té grote inname van verzadigde vetten, suikers en zout. Want :. De meeste producten worden gemaakt uit vet, zout en suiker.
Maar hoe zit het dan met de toegevoegde vitaminen , mineralen en eiwitten? Wel…lees mijn recente artikel er maar eens op na, DOOR HIER TE KLIKKEN…… Hierin kun je o.a meest recente studies lezen waarin staat dat bijvoorbeeld plantaardige eiwitten lang niet zo goed worden opgenomen door ons lichaam dan dierlijke eiwitten. En toegevoegde vitaminen en mineralen? Vast leuk, maar wel allemaal synthetisch. Wat je eigenlijk eet en drinkt zijn producten die niet in de natuur voorkomen en dus zijn gemaakt en in elkaar zijn geknutseld door mensen.
Ben ik TEGEN veganisme ? NEE. Ik zeg zelfs JUIST niet want doen we het op een juiste manier, dan kan het veganisme enorme gezonde voordelen geven. We worden ons sowieso iets bewuster van wat we in onze monden stoppen en dat is op zich al een stap in de juiste richting. Er is alleen nog heel veel te winnen aan echt goede kennis, informatie en de essentie van het veganisme en dat dit niet OF 100% vegan betekent , OF gewoon niet. Want je kunt afgestemd op jouw lichaam, jouw behoeften en leven veganisme prima op jouw manier invullen. Daar zijn GEEN REGELS voor. Ik noem mijzelf daarom jarenlang 98% veganist. Ik geniet van biologisch/ dynamische kwark en yoghurt, zo nu en dan een vers eitje bij de boer geraapt en ik geniet soms van een beetje biologisch / dynamische roomboter. Op deze manier voel ik mij al jaren senang, fit en gezond. Ik weet, dat ik dierlijke eiwitten nodig heb. Plantaardige eiwitten neem ik moeilijk op. En voor mij persoonlijk is deze manier van veganistisch leven een perfecte manier.
Weet wat je eet. 
Weet wat je in je lichaam stopt.
Brand elkaar niet al, veroordeel elkaar niet op een leefwijze, maar respecteer elkaar en elkaars keuze. Je hoeft het allemaal niet volgens anderen te doen, een beetje vegan is nét zo goed als 100% . Zorg voor jezelf, en maak je nooit druk om anderen, want zij bepalen niet wat jij wel en niet mag en kan. Kies voor je gezondheid. Zorg voor zeer goede kennis.
Als ik op mijn socials maar iets over dit onderwerp post ( wat ik graag doe om dit bespreekbaar te maken ) vliegen de reacties mij om de oren en dat is logisch. Want ik gooi uiteraard een knuppel in het hoenderhok van de veganisten onder ons, terwijl dat helemaal niet de bedoeling en de insteek is. Er zijn echt soms duizenden reacties, ieder een eigen mening en / of visie, maar gelukkig is het grootste gedeelte van deze reacties instemmend op wat ik vertel. En dat vind ik een fijne gedachte, want ik wil dit graag bespreekbaar maken. Want dat is NODIG. Waarom? Naast de onkunde is het zeker ook belangrijk hoe wij ELKAAR benaderen, behandelen en respecteren, daarover vertelde ik al eerder. Wat ik erg veel teruglees in reacties “
– “ …ik eet zo nu en dan nog wel vlees, maar dat komt zelden voor hoor ! “
– “ …ik eet nog wel vlees maar ik probeer wat ik kan om te minderen ! “
Allemaal verontschuldigende teksten. Alsof het een doodzonde is als je vandaag nog een stukje vlees durft te eten. Of zuivel te consumeren. Of kaas te eten, of eieren . Het mag allemaal opeens niet meer van…..tja van WIE ??? 🥺 Dat blijft toch een zeer prangende vraag die in het luchtledige blijft hangen. Niemand heeft daar echt een antwoord op, want we volgen elkaar als makke lammeren die heel erg hoog van de daken schreeuwen een eigen mening te hebben maar vervolgens het gedrag en gezag van anderen braaf opvolgt.
DAAR zit het probleem. DAAR is waar de schoen wringt. We nemen nooit meer echt de tijd om iets daadwerkelijk realistisch te bekijken. Als jouw buurvrouw zegt dat zij geen vlees eet omdat zij het zielig vind voor de dieren, dan ga jij daar compleet in mee want jij vind het ook zielig voor de dieren. En omdat jouw buurvrouw zeer heftig is in haar uitspraken, durf jij daar ook niet veel tegen in te brengen want zij zegt het immers. En tja, dan zal het wel zou zijn. En hang jij DAAR ALLES aan op. Aan wat jouw buurvrouw dus zegt en vindt van vlees eten.
Terwijl geen-vlees-eten meer is dan geen-vlees-eten. Dat het op veel manieren ingevuld kan worden. En dat wij daar ZELF voor verantwoordelijk zou moeten zijn. Zelf deze verantwoordelijkheden nemen doen we niet, we laten dat liever aan anderen over. En het moet allemaal ook weer niet té moeilijk en ingewikkeld worden. Hoe fijn is het dan, dat er heel veel platforms zijn waar jij jezelf compleet aan op kunt hangen? En zelf niets meer hoeft te bedenken. Ongeacht of deze informatie nu klopt of niet. Want heel, HEEL ERG VEEL klopt er niet. En dat is ook waar het scheef gaat hangen.
Als we ZELF touwtjes in handen nemen, om bijvoorbeeld ZELF eens te kijken hoe erg het is gesteld met bijvoorbeeld zuivelproducten ( KLIK HIER ) dan zouden we op veel meer eigen inzichten komen en daarop ook onze keuzes bepalen. En niet op basis van anderen. We eten nu wat een ander ons toefluistert. Veganistische producten zijn daarom in zeer korte tijd gigantisch populair geworden, maar zoals ik eerder aangaf, heeft dat vaak niets met VOEDING te maken. En eten we ook ongezonder terwijl we denken gezonder te eten, en GOED te doen want vooral de GOODWILL rondom het veganisme speelt een grote sociale rol. Als jij nu nog kip durft te eten ben je een dierenbeul en val je buiten sociale groepen. Zelfs restaurants hebben hun menu’s hier volledig op aangepast om niet failliet te gaan. Terwijl kip eten ook diervriendelijk kan als het in dit kwade daglicht wordt gezet.
Het gaat niet zozeer om waarom vlees eten uit den boze is, het gaat om de achterliggende redenen om vlees te eten. Vrijwel alle mensen hebben dierlijke vetten en eiwitten nodig, sommigen zijn zelfs essentieel. We halen zeer moeizaam eiwitten en vetten uit plantaardige alternatieven ( KLIK HIER ) waardoor er zeker op langere termijn diverse gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Dit komt ook, omdat de vele veganistische alternatieven pretenderen VERVANGEND te zijn. Dan is er bijvoorbeeld een synthetische vitamine aan toegevoegd of een mineraal, maar ook worden er plantaardige eiwitten toegevoegd. Dit geeft de illusie dat we niets tekort komen. Terwijl veel van bijvoorbeeld plantaardige eiwitten de grootste opnameproblemen geeft. Het kan diverse belangrijke functies in ons lichaam verstoren, uit balans brengen of nog erger, omdat veel voedingsstoffen essentieel ( dat zijn stoffen die we nodig hebben ) zijn.
Als ik mijzelf als voorbeeld gebruiken mag : ik eet al jaren, lang voordat het veganisme hip werd, voor 98% veganistisch in die zin, dat ik geen vlees eet. Wel eet en geniet ik biologisch dynamische magere kwarkksoorten, verse eieren bij de boer geraapt, en kan ik af en toe enorm genieten van een pakje bio-dynamische roomboter. Ik weet : ….ik heb dierlijke eiwitten nodig. Mijn lichaam neemt plantaardige eiwitten nauwelijks tot niet op. En omdat ik iedere dag fanatiek sport, zijn eiwitten voor mij extra belangrijk als bouwstenen. Mijn lichaam vaart hier al jaren supergoed op. Door selectiever te kiezen voor biologisch-dynamische zuivel, verse eieren en roomboter kan ik dit prima in mijn eetpatroon vervullen. Ik kies voor meest puur, meest diervriendelijk en meest efficiënt. Daarop heb ik mijn keuzes laten baseren om gezond te kunnen functioneren zonder dat ik aan mijn persoonlijke wensen tekort doe. Want ik weiger om vlees te eten, en om gewone koemelk te drinken. Al helemaal geen bewerkte meuk. Ik voel de behoefte simpelweg niet om vlees te consumeren.  Melk drink ik ook niet omdat ik er geen behoefte aan heb. Ik heb wel behoefte aan aangezuurde zuivel als kefir, kwark en yoghurt, daar ga ik erg goed op. Eieren eet ik omdat ik ze heerlijk vind en zeer voedzaam. En roomboter is mijn luxe zo nu en dan. Mijn lichaam functioneert hier prima op, en ik voel mij zelf ook zeer senang bij mijn keuzes. Wat jij of een ander daarvan vind, sorry, het boeit mij echt helemaal niets. Want het is mijn lijf, mijn leven en niet die van jou. Ik bepaal. Niet jij. En zo zou jij er ook in moeten staan. ….…...DURF jij dat ?
Het antwoord zal vast voor velen verschillend zijn. Net als alle meningen . Ik ben echt de allerlaatste op deze aardbol om iemand te vertellen wat hij/ zij wel of niet kan of mag doen. Ik heb daar altijd al een zeer uitgesproken hekel aan gehad en geen haar op mijn hoofd om zelf zoiets in mijn positie te gaan handhaven. Toch zien veel mensen het als een aanval, een belediging en dat ik uit mijn nek klets. Dat mag iedereen vinden, maar het meest ironische is wel dat ik juist het tegenovergestelde bedoel, en dat juist dit totaal onder het kleed wordt geschoven. Waarom? Omdat ik te confronterend ben voor veel mensen. De mooie bubbel waar zij zich in hebben genesteld kan ik met een prik kapot maken en dat wil niemand. En dus  lul ik uit mijn nek, weet niks, en kan beter achter de kassa bij de AH gaan zitten, want daar ben ik alleen geschikt voor. Ja, dit zijn reacties waar ik dagelijks mee moet dealen.
Het doet mij gelukkig niets omdat ik weet dat dit alles met onzekerheid, angst en volgzaamheid te maken heeft. Tegen heilige huisjes aan schoppen wordt door niemand in dank afgenomen, maar is wel nodig om taboe’s te doorbreken. Zo’n taboe zijn de veganistische alternatieven. En ik BLIJF mij sterk maken om daar meer bewustwording in te brengen. Het kost de consument namelijk niet alleen teveel geld, maar ook veel teveel gezondheid. De industrie lacht ons vierkant uit. Zij zijn de lachende partij die enorme omzetten maken.

MAAR….IS ALLES MEUK ?

Als ik dit onderwerp aan de kaak stel, wordt er enorm veel gereageerd met “ is dit / dat merk dan ook slecht ? “ of “ is deze ook meuk ? “ Dit is ook zo’n typisch voorbeeld van het hierboven geschrevene. Mensen raken daarover weer onzeker, net nu ze dachten dat het “ veilig, goed en gezond “ was. In plaats van zelf goed te kijken naar wat er bijvoorbeeld in plakjes Vegan-kaas van merk A zit, raken ze onzeker en zoeken naar nieuwe alternatieven waar zij zich dan opnieuw aan kunnen ophangen. Als ik daar bijvoorbeeld op zou reageren met “ merk B is best goed “ dan zou dat merk binnen de kortste keren zijn uitverkocht. Mensen laten het graag aan anderen over. En dat zou ik persoonlijk erg graag anders zien.
Maar….zijn alle veganistische kant en klaar alternatieven dan ongezond ? Om deze vraag direct te beantwoorden: in regel, ja. Je moet al deze alternatieven in elk geval zien als iets wat is nagemaakt, bewerkt en in elkaar geknutseld om iets op iets te laten lijken en smaken. Een hamburger is ontstaan met vlees in basis, en  niet met kokosvet. Gehakt is ontstaan uit vlees, niet uit soja. Als je DAT gegeven goed in gedachten neemt, dan kun je dit ook veel beter relativeren.
Natuurlijk kan de voedingswaarden per merk en product verschillen. Zo kan het ene plakje vegan kaas uit minder vetten bestaan dan het ander. Maar algemeen genomen bestaan al deze producten uit kunstmatige hulpstoffen en bewerkte stoffen. De vraag blijft, in hoeverre dit gezond is. We fikken vlees, zuivel en eieren af tot de grond omdat dit slecht en ongezond zou zijn, maar kijken nooit naar de gezondheidseffecten van vleesvervangers en veganistische alternatieven.
Moeten we dan toch maar weer terug naar de plofkippetjes en de ballen half-om-half gehakt ? Nee, uiteraard niet, want de vleesindustrie is er eentje om de kop in te drukken, en het is dan ook zeker geen vervelende trend, dat veganisme. Maar het is niet zaligmakend. En dat onderscheid, daar zouden we ons veel bewuster van moeten zijn.

MAAR…. ZIJN VEGANISTISCHE ALTERNATIEVEN DAN NIET BETER VOOR MENS, DIER EN MILIEU ?

Een ander veel terugkomende discussie in reacties naast dierenleed, is de inbreng op ons milieu. Want we weten, dat de vleesindustrie naast dier-onterend ook zeer milieubelastend is, het produceren van vlees kost enorm veel. In dat daglicht gezet kunnen we zeker wel concluderen, dat de namaak meuk iets beter is voor het milieu, en voor de dieren, maar ook hier is het zeker niet onschuldig en dus zeker niet zaligmakend. Want OOK HET PRODUCEREN VAN VEGANISTISCHE ALTERNATIEVEN is niet “ squeeky-clean”. Dat vraagt ook veel water, veel stroom, veel CO2 uitstoot, veel van de natuur, veel van dieren. JA, ook van dieren, want leefgebieden van dieren worden net zo hard door bijvoorbeeld soja teelt, en palmolie teelt bedreigd. En wat denk jij van het extreme water gebruik om bijvoorbeeld noten te verwerken tot een basisgrondstof voor bijvoorbeeld melk, zuivel en spreads ? Het is dus zeker NIET ZALIGMAKEND. Daarnaast worden er veel meer hulpstoffen gebruikt die ook ergens van of uit of in gemaakt moeten worden. Het mes snijdt aan twee kanten en ook DAAR moeten we eens wat bewuster naar gaan omkijken. Die hippe trends zijn leuk, maar nooit leuk voor het milieu. Kijk naar wat je echt koopt, zowel inhoudelijk als naar verpakkingen.

MAAR…. WAT DAN WEL ???

Wat mij ook enorm veel wordt gevraagd is wat ik dan gebruik, en wat dan “ nog wel kan”. Ook hier kunnen mijn nekharen van overeind gaan staan, want ik wil vooral zeer duidelijk stellen dat ik niets verbied, of zeg wat wel en wat niet kan. De meest gestelde vraag aan mij is : “ wat gebruik jij dan ter vervanging ? “ Ik antwoord dan altijd “ niets “. Want ik gebruik serieus NIETS van al deze hippe veganistische alternatieven.
Dan breng je mensen in verwarring, want….je hebt toch vlees en zo nodig ? 🫤 En je moet toch iets anders hebben? Nou, NEE. Natuurlijk eet ik vlees-vervangende zaken maar die MAAK IK ZELF. Ja, gewoon ZELF. Met mijn eigen twee handen, want ik heb geen geld-kwijlende industrie nodig om mijn goede geld en gezondheid aan weg te gooien. 
Zelf maken is iets waar ik mijn carrière als kritisch gezondheidslogger / auteur van kookboeken in 2013/14 mee begon. Ik wilde heel Nederland gaan proberen terug de keuken in te krijgen om alles weer ZELF te gaan maken, voedsel in hun ware waarde te leren waarderen om er zo ook veel bewuster mee om te gaan. Anno 2023 is dat nog steeds mijn insteek. En maak ik zelf dagelijks veganistische alternatieven op vlees, kaas en spreads. Want de mogelijkheden, die zijn ENORM, terwijl ze ook meteen ECHT volwaardig zijn te maken. De kunstjes die ze in de vele fabrieken uithalen, dat kunnen wij thuis ook, een kind doet de was. Het is niet zo moeilijk om vitaminen, mineralen, en ook vezels en eiwitten in je eigen gefabriceerde vervanger te stoppen. Dat is geen goocheltruc van Hans Klok of Hans Kazan. Als je de juiste ingrediënten weet te vinden, is het niet moeilijk, niet ingewikkeld of tijdrovend, veel gehoorde argumenten overigens om lekker lui voor Vegan-alternatieven uit de supermarkt te kiezen. Ik heb ook een vol en druk bestaan, waarin ik door de juiste timing EN de juiste prioriteiten stellen genoeg tijd overhou om alles from-scratch te maken. Of dat nu melk is of een burger, een kaasspread of een brood. Alles is MAAKBAAR en tijd krijg je ieder etmaal opnieuw, 24 uur voor jezelf om uit te besteden aan wat JIJ wilt. KEUZES maken speelt ook hier een grote rol. En natuurlijk valt er heel veel te argumenteren, zoals een groot gezin, een full time baan, activiteiten buiten de deur….HOE DAN ? Nou, heel simpel, door eens te gaan kijken waar jij tijd laat liggen, tijd verspilt en tijd vergooit aan onzinnige zaken ( gamen, scrollen, social media bijhouden, Netflix kijken voor uren ) Gestructureerd leven heet dat, en dat kost echt niet zoveel moeite als jij denkt. Ook niet met een druk gezin en drukke full time banen. Bovendien kan veel tussendoor worden gemaakt.
Met een echt goede basis kun je heel ver uit de voeten. Echt goede basissen voor vlees zijn biologische tempeh en lupine. Ik maak daar ontzettend veel mee, en zorg dan ook dat ik deze wekelijks voldoende op voorraad heb. Je kunt deze producten vinden in de biowinkel. En dat kost niet veel geld.
Aan deze basis kun je ALLES wat jij maar wenst toevoegen, precies zoals de industrie dat ook doet met zeer vullende / goedkope grondstoffen om er vervolgens de hoofdprijs voor te vragen. Wij betalen als makke lammetjes toch wel. De industrie wil niet dat jij goedkope lupine en / of tempeh koopt want daar verdienen zij geen drol aan. Wel aan peperduur betaalde hippe veganistische alternatieven. Want de sky is the limit wat betreft verkoopprijzen. Het is echt allemaal niet zo ingewikkeld, zolang wij er eens wat nuchterder naar gaan kijken.
Dat nuchterder kijken, daar moeten we ons op gaan focussen. En niet op wat een ander denkt, vindt en oordeelt op wat hij / zij weer ergens heeft opgepikt om zich aan vast te klampen. NIETS MOET. En we moeten ons sociale leven er al helemaal niet aan gaan ophangen, dat is krankzinnig. We beoordelen en vooral veroordelen elkaar al decennia’s lang, laat dat eens ophouden. Stop met naar elkaar te kijken, alles van elkaar als een stelletje papegaaien over te nemen, en ons eigen verstand te laten versloffen in ons brein omdat dit zo makkelijk is. Het geeft en heeft gevolgen. Namelijk je lichamelijke en mentale gezondheid. Speel daar niet mee want dit zijn onze grootste schatten om te koesteren.
Kijk VERDER dan het puntje van je neus. Jouw buurvrouw doet het vast geweldig, maar jij bent je buurvrouw niet. Kies voor je eigen gezondheid, en leer van dingen die echt leerzaam zijn. Als je pakje Vegan-kaas voor 21 % uit kokosvet bestaat, vraag je dan eens af hoeveel dat is, en niet of het lekker is of dat je dit koopt omdat je buurvrouw er lyrisch over spreekt. Stel jezelf de vraag in hoeverre dit gezond is te noemen. En of er andere alternatieven zijn die net zo diervriendelijk zijn, lief voor het milieu, als dit zeker voor jou ( net als voor mij ) zeer grote speerpunten zijn. Ik ben geen dierenbeul omdat ik biologisch dynamische kwark geniet. Ik kies simpelweg voor goed, gezond, lekker, maar ook met alle respect voor dier en milieu. Ik kies simpelweg voor MEZELF omdat ik weet dat ik dierlijke eiwitten nodig heb.  Weten WAAR je eten vandaan komt, hoe het wordt gemaakt, je hoeft er echt niet net zo spitsvondig als ik voor te zijn. Alles valt op te vragen, na te lopen en te controleren, het is dus aan jou of jij het ervoor over hebt om daar wat meer tijd in te gaan steken in plaats van social media platforms af scrollen op zoek naar anderen die dat voor jou beslissen. Want dat blijven altijd beslissingen van anderen, en wil jij zo geleefd worden? Pak het zelf op. Het is een manier van leven, dat weet ik. Maar wel eentje die bij jou zal gaan passen.

INSPIRATIE OPDOEN OM ZELF TE MAKEN ??

Goed, ik hoop dat ik met dit blog een beetje meer bewustwording heb kunnen verspreiden. Nee, het is geen leuk nieuws wat ik breng want we zijn nu nét zo verknocht geraakt aan de Vegan-golven in supermarkten, wat een Utopia lijkt. Maar niets is wat het lijkt, niets is zaligmakend. En het heeft gevolgen voor de gezondheid, op langere termijn zullen we er vrees ik wel wat van gaan merken. We consumeren het veel, in grotere hoeveelheden. Wat dat voor gevolgen gaat geven voor de volksgezondheid, dat weet niemand, maar tot zover is een klein beetje bewustzijn nooit weg…toch ?
Ik kan mij zo voorstellen dat je enigszins geprikkeld bent geraakt om zelf dan maar eens iets te gaan maken. Als dat zo is, heb ik al veel punten gewonnen en maak jij mij blij. Om je wat richtlijnen te geven, zet ik hieronder zoveel mogelijk linkjes naar mijn eigen bedachte veganistische alternatieven, als vlees, kaas, worst, eieren, zuivel en spreads. Omdat dat erg veel linkjes zijn, kan ik deze niet allemaal plaatsen, mocht je naar iets op zoek zijn, dan kun je in de zoekbalk op de homepage je zoekopdracht intikken. Om te beginnen link ik jullie door naar mijn artikelen over tempeh en lupine. Deze zijn zeker fijn om even door te lezen, zodat je de basis ook wat beter leert kennen.
VERVANGING VOOR VLEES :
VERVANGING VOOR KAAS:
VERVANGING VOOR EIEREN:
VERVANGING VOOR SPREADS / BROODBELEG :
VERVANGING VOOR ZUIVEL :

TOT SLOT :

tot slot wil ik benadrukken, dat het veganisme  NIET betekent dat we VERVANGEND moeten omdenken in de zin van burgers, gehaktballen, kipfilet, worstsoorten enzovoort, maar dat we VERVANGENDE VOEDINGSSTOFFEN vooraan zetten. Daar ligt de wortel, om het gezond en verantwoord te volgen. Veganisme heeft tenslotte niets met vlees, zuivel, eieren en kaas te maken, dus laten we het dan ook niet sprookjesachtig maken door bestaande producten te idealiseren, want laten we er allemaal onwijs eerlijk over zijn: vrijwel alle veganistische alternatieven smaken lekker door gigantische hoeveelheden hulpstoffen en dan nog vaak nergens naar……Maak het daarom ook niet mooier dan het is. Zorg voor goede voedingswaarden die je essentiele behoeften kunnen aanvullen waar dat nodig is. Dat hoeft niet uit een stukje ” nepvlees ” gehaald te worden, en je hoeft het ook niet zo te noemen. Maak gewoon je eigen vervangers, geen replica’s. Maak er gerust een bal ” gehakt” van als jij dat prettig vind maar idealiseer het niet. Het gaat om de vervangende voedingsstoffen.

7 Reacties op “…wat jij zou moeten weten over veganistische alternatieven…..

 1. Wat mij het meeste stoort aan vegans is dat zij het vaak doen voorkomen of ik als vleeseter een vreselijk mens ben die zich schuldig maakt aan allerlei wreedheden en mij totaal niet druk maak over het klimaat. En zoals jij al beschrijft is het allemaal niet zo zwart /wit. Niemand is alleen maar goed of slecht als het gaat om dierenleed en/of het klimaat. Hoe goed je het oook denkt te doen we maken ons allemaal wel ergens schuldig aan. Want als je gaat kijken hoe milieuvriendelijk vegan produkten zijn zou je nog wel eens kunnen schrikken en als je je gaat verdiepen waarin dierlijke produkten allemaal verwerkt worden dan zou je tot de ontdekking kunnen komen dat alhoewel je denkt die volledig uit je leven te hebben gebannen je in het dagelijks leven nog steeds produkten gebruikt met dierlijke toevoegingen , zoals bijvoorbeeld auto en fietsbanden.

  • Als vegan zijnde voel ik mij toch een heel klein beetje aangesproken 🙂 dus reageer ik even met “jammer dat je alle vegans over één kam scheert”. Want ook al heb ik zo mijn eigen bedenkingen over dierlijke producten, ik vind een ander mens geen vreselijk mens omdat die wel vlees/kip/vis/zuivel/eieren/etc. nuttigt. Sterker nog: ik ben getrouwd met ‘zo’n vreselijk mens’ en was tot een paar jaar geleden zelf ‘zo’n vreselijk mens’! 🙂
   Maar inderdaad: 100% vegan lukt niet en het zou fijn zijn als iedereen zich inderdaad eens wat meer bezighield met zijn eigen leven.

   • ik snap je gedachtengang, maar het klopt niet. Ik zeg nergens dat ik TEGEN het veganisme ben en ik scheer al helemaal niets of niemand over een kam. Ook verkondig ik NERGENS dat ik voor dierenleed ben en dat ik de hele vleesindustrie bejubel. Dat schrijf ik nergens omdat ik ook tegen de vleesindustrie ben. Je geeft zelf aan dat iedereen zich met hun eigen leven moet bemoeien en dat is ook wat ik uitbreng, ik zeg nergens dat veganisme stom is of niet zinvol. Probeer mijn content te lezen in al zijn aspecten, het is niet alleen dit, dat, zus en zo, en dat licht ik ook uit.

 2. Weer een geweldige tekst. Wel zo lang dat ik het graag in etappes lees. Vooral de duidelijkheid over de industriële voedsel productie zal meer mensen de ogen openen. Gelukkig staan de mijne al zeer lang behoorlijk open, maar steek ik ook steeds weer iets op! Oa. jouw havermelk recept werkt goed! Dank daarvoor. Ik hoop dat je nog lang door gaat met je prachtteksten en die rotzooi van de sociale media kunt doorstaan. Ik heb niet voor niets alleen internet, email en sms mogelijkheden. Veel succes Monique, groeten els

 3. Niet iedereen die vegan eet is een veganist. Ik ben heel blij dat het er nu eindelijk is en dat ik keus heb.
  Ik mag geen gluten eten. Daarnaast ben ik allergisch voor alle zuivel(eiwitten) en ik verdraag geen bonen en peulvruchten, dus ook geen soja.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *