Vegan ” Geska ” strooikaas

Ken jij ze nog? Die kartonnen doosjes ” stink” strooikaas? Vroeger als kind kon ik daar geen genoeg van krijgen. Ik at het uit het busje, op brood, over mijn eten gestrooid…..Ik was er dol op. We zijn jaren verder en nog steeds is het verkrijgbaar, in plastic busjes.

Het wordt nog steeds verkocht volgens traditioneel Zwitsers recept. Het is een magere kaas met ” echte” Alpenkruiden. Deze alpenkruiden zijn tot de dag van vandaag een ” well kept secret” Het is de basis van de zo kenmerkende smaak aan deze strooikaas. Wat alleen bekend is, is dat er klaverblad  ( hoomklaver) aan het receptuur is toegevoegd, maar de rest blijft een geheim. De strooikaas bestaat uit magere kaas , gemaakt van 95,3% gepasteuriseerde koemelk, 4,5 % zout en dus die mysterieuze Alpenkruiden. De strooikaas is vetarm. Het bevat 0,7% vetgehalte in droge stof. Het is tevens lactosevrij ( en dus niet zuivelvrij! ) gemaakt. De strooikaas is op het vrij hoge zoutgehalte na dus niet heel erg ongezond. Het bevat wel veel zout, daar moet je dus wel rekening mee houden. Een busje strooikaas bevat zo’n 6 gram zout. Dat is echt heel veel zout.

Strooikaas wordt gebruikt ter garnering, als smaakversterker in soepen en sauzen en smaakt dus ook zalig op een boterham of cracker. Ik vind het in ieder geval nog steeds ontzettend lekker. Ik eet het alleen niet, omdat het melk bevat en heel veel zout. Ik ben al een heel poosje bezig om een erg goede variant op deze strooikaas te bedenken. Ik heb akl erg veel mislukkingen achter de rug. Sommigen kwamen redelijk in de buurt van die welbekende smaak, maar was het dan nét toch weer even niet.

Mijn HOERAAAAH! momentje was dan ook groot toen ik eindelijk de juiste formule vond. De smaak van dit recept komt echt ” eng” dichtbij de originele strooikaas-smaak. Ik heb denk ik wat kruiden weten te ontfutselen die ook in de strooikaas zijn verstopt. Ik ben er in elk geval dolgelukkig mee want nu kan ik weer heerlijk genieten van mijn strooikaas! Maar dan gezonder en…vegan!

Zelfs de kleur en textuur komt griezelig dichtbij het origineel. Het smaakt bijna hetzelfde! Wil jij het ook maken?

Dit heb je nodig:

 • 150 gram edelgist
 • drie flinke grote eetlepels fenegriek
 • een theelepel keltisch zeezout
 • twee flinke eetlepels bami of nasikruiden*

(* Je kunt bami of nasikruiden kopen in de biowinkel. Daar zijn ze zonder verdere toevoegingen verkrijgbaar van het merk HET BLAUWE HUIS. Je kunt ze ook vinden in toko’s en supermarkten, maar let daar goed op toevoegingen als zout. Daarnaast zijn niet biologische soorten genetisch gemanipuleerd ( de meesten) Je kunt ook zelf bami/ nasikruiden maken. KLIK HIER om te lezen hoe je dit maakt . )

Maal alles in de blender tot een poeder. Vul een glazen strooipotje met de strooikaas en bewaar op een koele plek.

 

10 Reacties op “Vegan ” Geska ” strooikaas

 1. Welke nasikruiden, want in zakje van Conimex zit wel met meuk!!
  Ben heel benieuwd want die zwitsersekaasstooisel vind ik ook erg lekker!!
  Er zit dus geen kaas in…????????

  • Je kunt het beste de nasi of bamikruiden mengsels kopen in de biowinkel ( merk blauwe huis)

 2. Fenegriek poeder is geen punt en edelgist kan ik ook redelijk dichtbij wel kopen. Keltisch zeezout?? Gewoon Frans zeezout (uit Bretagne) zal ook wel kunnen. Echter geen Ekoplaza binnen een klein uur rijden, dus de blauwe huis kruidenmix….helaas.

 3. Toevallig heb ik gisteren ook Geska strooikaas gekocht en over mijn spaghetty gedaan.
  Wat een gore troep is dat zeg!
  Ik heb die bus meteen ook weggegooid, want het heeft echt mijn eten verknald.
  Geef mij maar gewoon Parmazaanse kaas, of gewoon oude geraspte kaas.

  • De Geska strooikaas is niet meer zoals vroeger. Wij noemden het STINKKAAS en aten het op de boterham. Tegenwoordig in nieuwe misleidende grote verpakking met gigantische strooigaten, is het een grote tegenvaller. Smaak lijkt er niet meer op, stinkt niet meer en te grof van structuur.
   Doe dit nooit als smaakversterker over/door je eten. Gewoon zelf Parmazaanse kaas raspen en dat is smullen.
   Jammer van dit product, alle verandering is geen verbetering.

   • En helaas in plastic verpakking ipv het vertrouwde kartonnen potje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *