Maak voortaan ZELF je Vegan heksenkaas!

Het is nog altijd een erg populair kaasje : HEKS’NKAAS, ook wel heksenkaas . Het gaat om een “ smeer-dip” wat zoveel betekent dat je het als een smeerkaas kunt gebruiken en als dip-goedje. De textuur is daarom ietsje meer vloeibaar gehouden dan gewone smeer-kaasjes. Het “ bijzondere” aan deze smeer-dip is volgens de fabrikant zelf dat het echt verse ingrediënten bevat, en daardoor ook minder lang houdbaar is.

De basis smaken zijn prei, peterselie , en verse knoflook. De basis is gemaakt van koolzaadolie en roomkaas.  In principe dus een heel erg simpel receptje. Er worden wat hulpstoffen toegevoegd zoals verdikkingsmiddelen, smaakstoffen en conserveermiddelen. Dit alles maakt het smeer-dipje niet bepaald gezond, maar wel erg lekker.
Omdat we tegenwoordig alles graag vegan willen, is er ook een veganistische variant op de originele heksenkaas. Hierin is de roomkaas vervangen door kokosolie / vet en water, en is het gepasteuriseerd eigeel eruit gelaten. Er zijn meer hulpstoffen toegevoegd, om de textuur en smaak zo gelijk mogelijk te houden met het origineel.
Waarom kun je deze smeerdopjes maar niet al te vaak eten ? Wel, zoals ik al zei, zijn ze niet gezond. De basis alleen al bestaat uit industriele oliën als raapzaad olie en kokosolie, en roomkaas is nu ook niet wat je zegt “ dat is gezond! “ Maar ook de toevoegingen zijn niet mals, zoals suiker, en kunstmatige zoetstoffen. Het is daarom in heel veel opzichten beter, om het gewoon zelf te gaan maken. Moeilijk is het niet, want het recept is super-simpel. Door de ingrediënten met meukvrije alternatieven te vervangen, krijg je in elk geval een stuk gezondere smeer-dip! HOE DAN ? Nou zo :

DIT HEB JE NODIG :

 

  • Een prei, gekookt en uitgelekt
  • 45 ml gesmolten zuivere kokosolie
  • 30 ml extra vierge olijfolie
  • Vier eetlepels biologische erythritol suiker
  • Een volle eetlepel peterselie
  • Vijf tenen verse knoflook ( je kunt ook anderhalve eetlepel knoflookpoeder gebruiken )
  • Een paar blaadjes verse basilicum
  • Twee eetlepels citroensap
  • Een theelepel mosterd
  • Vier eetlepels natuurazijn
  • Vijf eetlepels aardappel zetmeel
  • Twee eetlepels biologische maïzena
  • Een flinke snuf Keltisch zeezout
  • 45 ml water
  • Vers geknipte bieslook

 

EN ZO MAAK JE HET :

1) gooi alle ingrediënten behalve de bieslook, in de blender en blend tot de gewenste dikte is bereikt, Wil je een dip? Voeg dan wat meer water toe.
2) schep de heksenkaas in een kom
3) roer de bieslook erdoor
4) smullen maar!
Je kunt de heksenkaas bewaren op de bovenste plank van de koelkast, dek het goed af. Je kunt de kaas dan ongeveer 2-3 dagen bewaren. Hou rekening met de knoflook geur!

5 Reacties op “Maak voortaan ZELF je Vegan heksenkaas!

  1. Ik vind een pakje heksenkaas kopen erg duur! Ben erg blij met je recept!
    Dank je wel, Monique

  2. Hoi Monique, dank voor je recept! Ik weet sinds kort dat ik caseïne intolerantie heb, maar ik eet ook koolhydraatarm en in veel van die gerechten zit kaas. Nu zie ik bij dit recept maizena (misschien te vervangen voor xantaangom) en aardappelzetmeel staan. Is dat te vervangen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *