Maak zelf je veganistische omelet mix! Plus heerlijke recepten!

Onlangs reviewde ik een veganistisch alternatief op eieren, een omelet-mix. ( KLIK HIER). Dit is een poeder, die je met wat water aan moet lengen. Het vervangt eieren om bijvoorbeeld omeletten te maken, of scrambled Eggs. Superleuk alternatief en ik was er ook tevreden over. Maar waar ik mij erg aan stoor, zijn de marketingtrucjes. Je betaalt ENORM VEEL geld voor “ dit soort” producten terwijl deze inhoudelijk nog geen fractie van de prijs waardig zijn. Het gaat vaak om hypes. En voor hypes betalen we graag, blijkt. De veganist legt zonder blikken of blozen € 4 euro neer voor een klein zakje poeder.

WAT HEB JE NODIG?

Maïzena maakt de saus ondoorzichtig en is ook neutraal van smaak. Maïzena past dus beter bij roomsauzen, ragouts, jus, stoofschotels en soepen die niet helder hoeven te zijn.Daarom koos ik ook voor maïzena. Ik heb alle ingrediënten kort in mijn HS blender vermalen. Maak het niet te poederig, zorg ervoor dat alle “ stukjes” in het poeder zijn verdwenen. Je kunt het poeder het beste bewaren in een goed afsluitbare glazen pot op een koele, donkere plek.


EIERKOEKEN!
Ik was ontzettend benieuwd, of ik ook eierkoeken kon bakken met de omelet mix. Eierkoeken zijn nog altijd razend populair. Ik heb al een aantal recepten bedacht op de eierkoek ( zie recepten op website) maar een veganistische variant is mij nog niet eerder gelukt…..Zou het dan wel gaan lukken met deze omelet-mix?
Dit heb je nodig:
- 125 gram amandelmeel
- vier eetlepels omelet mix + vier eetlepels water ( papje maken)
- twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtta
- 10 gram wijnsteen bakpoeder
- het rasp van een biologische citroenschil of sinaasappelschil
- optioneel: een theelepel vanille bourbon
Zo maak je ze:
Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar. Draai balletjes uit het beslag en druk licht plat op de bakplaat. Bak in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-45 minuten , blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.
Het zijn geen originele eierkoeken geworden, maar ze zijn verder verrukkelijk! Zeker de combinatie zout en zoet doet het goed in deze koeken. Ik vond ze heerlijk, en had ze binnen een dag opgesnoept. Ook betreft ei-vervanging in baksels doet deze omelet mix het in ieder geval supergoed! Het geeft een goede bindende factor.
UI-omelet
Maak ook eens deze heerlijke omelet met ui! Snipper een sjalotje en bak deze glazig. Voeg dan de omelet mix toe en bak de omelet. Strooi er eventueel nog wat lekkere gedroogde kruiden over.Meer info: KLIK HIER
Spinazie omelet
Klik hier voor het recept voor een spinazie omelet
Resumerend:
Je bent veel goedkoper uit, door het zelf te maken. Het is erg veelzijdig te gebruiken. De originele omelet mixen zijn zeer moeilijk verkrijgbaar, terwijl je je eigen homemade omelet mix op ieder gewenst kunt maken. En flinke voorraden tegelijk kunt maken. Alleen maar voordelen!
Die omelet mix lijkt me wel wat om te proberen.
Ben verbaasd dat je het cassave/tapioca meel er uit hebt gelaten. Dat is mijn favoriete ei-vervanger. Maar vooral als bindmiddel.
Ik ga wel met je recept aan de slag en zelf wat verder experimenteren.