Maak zelf je veganistische omelet mix! Plus heerlijke recepten!

Onlangs reviewde ik een veganistisch alternatief op eieren, een omelet-mix. ( KLIK HIER). Dit is een poeder, die je met wat water aan moet lengen. Het vervangt eieren om bijvoorbeeld omeletten te maken, of scrambled Eggs. Superleuk alternatief en ik was er ook tevreden over. Maar waar ik mij erg aan stoor, zijn de marketingtrucjes. Je betaalt ENORM VEEL geld voor “ dit soort” producten terwijl deze inhoudelijk nog geen fractie van de prijs waardig zijn. Het gaat vaak om hypes. En voor hypes betalen we graag, blijkt. De veganist legt zonder blikken of blozen € 4 euro neer voor een klein zakje poeder.

Ik kijk altijd verder. En ga proberen, of ik deze producten ook zelf na kan maken. Dit gaat niet altijd goed, omdat ik vaak vrij veel kunstmatige hulpstoffen mis, maar het lukt vaak ook weer wel. En dan maak je weer even een sprongetje van geluk, omdat je weet dat je veel mensen heel veel geld kunt besparen.
Omdat ik best enthousiast was over de omelet mix, heb ik meteen een poging gedaan, om dit zelf te gaan maken. Ik had al een heerlijke ei-vervanger bedacht ( KLIK HIER) maar ik was erg benieuwd, hoe dichtbij ik kon komen betreft de omelet-mix. Ik ben meteen aan de slag gegaan en ik had al meteen een top-resultaat!

WAT HEB JE NODIG?

In het originele recept van de omelet-mix vinden we het volgende :
AARDAPPELZETMEEL Dit is de absolute binder in deze mix
CASSAVE MEEL: Ook caqssavemeel wordt enorm veel gebruikt om alles te binden, zeker in de Aziatische keukens wordt dit gebruikt zoals wij maïzena gebruiken. KLIK HIER voor meer informatie.
KIKKERERWTENMEEL: Dit is denk ik toegevoegd om de mix wat eiwitten te geven.
AMARANT MEEL: Dit vond ik best een bijzonder ingrediënt in deze mix, dit kom je eigenlijk nooit tegen.
ZONNEBLOEMOLIE: is biologisch, dus ik heb wel goede hoop, dat deze niet is gehydrogeerd.
EDELGIST: Iets wat in de veganistische wereld zeer populair is. KLIK HIER voor meer informatie
WIJNSTEENZUUR: KLIK HIER voor meer informatie over wijnsteenzuur
KURKUMA: Is toegevoegd om de omelet zijn gele kleur te geven
KALA NAMAKKLIK HIER om alles te lezen over kala Namak zout.
Ik heb dit ietsje aangepast. Dit is mijn variant geworden:
( goed voor 350 gram)
200 gram biologische maïzena 
100 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
een vol koffiekopje edelgist
twee eetlepels wijnsteenzuur
een theelepel kurkuma
een afgestreken eetlepel Kala Numak
Zoals je ziet heb ik wat andere ingrediënten gebruikt. Zo heb ik gekozen voor maïzena in plaats van aardappelzetmeel. Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijv. jus, saus en compotes.

Maïzena maakt de saus ondoorzichtig en is ook neutraal van smaak. Maïzena past dus beter bij roomsauzen, ragouts, jus, stoofschotels en soepen die niet helder hoeven te zijn.Daarom koos ik ook voor maïzena. Ik heb alle ingrediënten kort in mijn HS blender vermalen. Maak het niet te poederig, zorg ervoor dat alle “ stukjes” in het poeder zijn verdwenen. Je kunt het poeder het beste bewaren in een goed afsluitbare glazen pot op een koele, donkere plek.

Uiteraard ben ik direct gaan experimenteren met mijn eigen omeletmix. Ik heb er een naturel omelet mee gebakken. Ik heb dezelfde methode aangehouden als de bereidingswijze van de originele omelet-mix. Dus vier flinke eetlepels mix mengen met 4 eetlepels water. Het moet een mooi glad papje worden. Ik heb het gebakken in een klontje kokosolie. Het resultaat was geweldig!!!
Je kunt aan de omelet van alles toevoegen. Denk aan veganistische vleesvervanging als gemarineerde tempeh, of lupine. Maar de omelet krijgt ook een heerlijke smaak dankzij een gesnipperd uitje. Ook lekker zijn champignons. De Kala Manak zorgt ervoor dat de omelet lekker hartig wordt van smaak, maar ook een echte ” ei-geur” krijgt. Je kunt Kala Manak kopen in de biowinkel, maar ook bestellen via internet.

EIERKOEKEN!

Ik was ontzettend benieuwd, of ik ook eierkoeken kon bakken met de omelet mix. Eierkoeken zijn nog altijd razend populair. Ik heb al een aantal recepten bedacht op de eierkoek ( zie recepten op website) maar een veganistische variant is mij nog niet eerder gelukt…..Zou het dan wel gaan lukken met deze omelet-mix?

Dit heb je nodig:

  • 125 gram amandelmeel
  • vier eetlepels omelet mix + vier eetlepels water ( papje maken)
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtta
  • 10 gram wijnsteen bakpoeder
  • het rasp van een biologische citroenschil of sinaasappelschil
  • optioneel: een theelepel vanille bourbon

Zo maak je ze:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar. Draai balletjes uit het beslag en druk licht plat op de bakplaat. Bak in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-45 minuten , blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

Het zijn geen originele eierkoeken geworden, maar ze zijn verder verrukkelijk! Zeker de combinatie zout en zoet doet het goed in deze koeken. Ik vond ze heerlijk, en had ze binnen een dag opgesnoept.  Ook betreft ei-vervanging in baksels doet deze omelet mix het in ieder geval supergoed! Het geeft een goede bindende factor.

 

 

UI-omelet

Maak ook eens deze heerlijke omelet met ui! Snipper een sjalotje en bak deze glazig. Voeg dan de omelet mix toe en bak de omelet. Strooi er eventueel nog wat lekkere gedroogde kruiden over.Meer info: KLIK HIER 

Spinazie omelet

Klik hier voor het recept voor een spinazie omelet

Resumerend:

Je bent veel goedkoper uit, door het zelf te maken. Het is erg veelzijdig te gebruiken. De originele omelet mixen zijn zeer moeilijk verkrijgbaar, terwijl je je eigen homemade omelet mix op ieder gewenst kunt maken. En flinke voorraden tegelijk kunt maken. Alleen maar voordelen!

2 Reacties op “Maak zelf je veganistische omelet mix! Plus heerlijke recepten!

  1. Ben verbaasd dat je het cassave/tapioca meel er uit hebt gelaten. Dat is mijn favoriete ei-vervanger. Maar vooral als bindmiddel.
    Ik ga wel met je recept aan de slag en zelf wat verder experimenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *