Maak zelf je veganistische omelet mix! Plus heerlijke recepten!

Onlangs reviewde ik een veganistisch alternatief op eieren, een omelet-mix. ( KLIK HIER). Dit is een poeder, die je met wat water aan moet lengen. Het vervangt eieren om bijvoorbeeld omeletten te maken, of scrambled Eggs. Superleuk alternatief en ik was er ook tevreden over. Maar waar ik mij erg aan stoor, zijn de marketingtrucjes. Je betaalt ENORM VEEL geld voor “ dit soort” producten terwijl deze inhoudelijk nog geen fractie van de prijs waardig zijn. Het gaat vaak om hypes. En voor hypes betalen we graag, blijkt. De veganist legt zonder blikken of blozen € 4 euro neer voor een klein zakje poeder.

Ik kijk altijd verder. En ga proberen, of ik deze producten ook zelf na kan maken. Dit gaat niet altijd goed, omdat ik vaak vrij veel kunstmatige hulpstoffen mis, maar het lukt vaak ook weer wel. En dan maak je weer even een sprongetje van geluk, omdat je weet dat je veel mensen heel veel geld kunt besparen.
Omdat ik best enthousiast was over de omelet mix, heb ik meteen een poging gedaan, om dit zelf te gaan maken. Ik had al een heerlijke ei-vervanger bedacht ( KLIK HIER) maar ik was erg benieuwd, hoe dichtbij ik kon komen betreft de omelet-mix. Ik ben meteen aan de slag gegaan en ik had al meteen een top-resultaat!

WAT HEB JE NODIG?

In het originele recept van de omelet-mix vinden we het volgende :
AARDAPPELZETMEEL Dit is de absolute binder in deze mix
CASSAVE MEEL: Ook caqssavemeel wordt enorm veel gebruikt om alles te binden, zeker in de Aziatische keukens wordt dit gebruikt zoals wij maïzena gebruiken. KLIK HIER voor meer informatie.
KIKKERERWTENMEEL: Dit is denk ik toegevoegd om de mix wat eiwitten te geven.
AMARANT MEEL: Dit vond ik best een bijzonder ingrediënt in deze mix, dit kom je eigenlijk nooit tegen.
ZONNEBLOEMOLIE: is biologisch, dus ik heb wel goede hoop, dat deze niet is gehydrogeerd.
EDELGIST: Iets wat in de veganistische wereld zeer populair is. KLIK HIER voor meer informatie
WIJNSTEENZUUR: KLIK HIER voor meer informatie over wijnsteenzuur
KURKUMA: Is toegevoegd om de omelet zijn gele kleur te geven
KALA NAMAKKLIK HIER om alles te lezen over kala Namak zout.
Ik heb dit ietsje aangepast. Dit is mijn variant geworden:
( goed voor 350 gram)
200 gram biologische maïzena 
100 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
een vol koffiekopje edelgist
twee eetlepels wijnsteenzuur
een theelepel kurkuma
een afgestreken eetlepel Kala Numak
Zoals je ziet heb ik wat andere ingrediënten gebruikt. Zo heb ik gekozen voor maïzena in plaats van aardappelzetmeel. Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijv. jus, saus en compotes.

Maïzena maakt de saus ondoorzichtig en is ook neutraal van smaak. Maïzena past dus beter bij roomsauzen, ragouts, jus, stoofschotels en soepen die niet helder hoeven te zijn.Daarom koos ik ook voor maïzena. Ik heb alle ingrediënten kort in mijn HS blender vermalen. Maak het niet te poederig, zorg ervoor dat alle “ stukjes” in het poeder zijn verdwenen. Je kunt het poeder het beste bewaren in een goed afsluitbare glazen pot op een koele, donkere plek.

Uiteraard ben ik direct gaan experimenteren met mijn eigen omeletmix. Ik heb er een naturel omelet mee gebakken. Ik heb dezelfde methode aangehouden als de bereidingswijze van de originele omelet-mix. Dus vier flinke eetlepels mix mengen met 4 eetlepels water. Het moet een mooi glad papje worden. Ik heb het gebakken in een klontje kokosolie. Het resultaat was geweldig!!!
Je kunt aan de omelet van alles toevoegen. Denk aan veganistische vleesvervanging als gemarineerde tempeh, of lupine. Maar de omelet krijgt ook een heerlijke smaak dankzij een gesnipperd uitje. Ook lekker zijn champignons. De Kala Manak zorgt ervoor dat de omelet lekker hartig wordt van smaak, maar ook een echte ” ei-geur” krijgt. Je kunt Kala Manak kopen in de biowinkel, maar ook bestellen via internet.

EIERKOEKEN!

Ik was ontzettend benieuwd, of ik ook eierkoeken kon bakken met de omelet mix. Eierkoeken zijn nog altijd razend populair. Ik heb al een aantal recepten bedacht op de eierkoek ( zie recepten op website) maar een veganistische variant is mij nog niet eerder gelukt…..Zou het dan wel gaan lukken met deze omelet-mix?

Dit heb je nodig:

  • 125 gram amandelmeel
  • vier eetlepels omelet mix + vier eetlepels water ( papje maken)
  • twee flinke eetlepels stevia kristal
  • 10 gram wijnsteen bakpoeder
  • het rasp van een biologische citroenschil of sinaasappelschil
  • optioneel: een theelepel vanille bourbon

Zo maak je ze:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar. Draai balletjes uit het beslag en druk licht plat op de bakplaat. Bak in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-45 minuten , blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

Het zijn geen originele eierkoeken geworden, maar ze zijn verder verrukkelijk! Zeker de combinatie zout en zoet doet het goed in deze koeken. Ik vond ze heerlijk, en had ze binnen een dag opgesnoept.  Ook betreft ei-vervanging in baksels doet deze omelet mix het in ieder geval supergoed! Het geeft een goede bindende factor.

Zoete vegan omelet

Deze variant op een zoete omelet is zeker bij kinderen populair! KLIK HIER om naar het recept te gaan

 

 

UI-omelet

Maak ook eens deze heerlijke omelet met ui! Snipper een sjalotje en bak deze glazig. Voeg dan de omelet mix toe en bak de omelet. Strooi er eventueel nog wat lekkere gedroogde kruiden over.Meer info: KLIK HIER 

Spinazie omelet

Klik hier voor het recept voor een spinazie omelet

Lunch omelet

Deze heerlijke omelet smaakt heerlijk als lunch en is vullend! Bestrooi de omelet tijdens het bakken met wat verse bladspinazie, wat kerrie madras en zonnebloempitten.

Scrambled eggs

Een zeer populair recept met eieren is de scrambled eggs, ook wel door-elkaar-gegooide eieren. Met je eigen vegan omeletmix kun je dit zeer eenvoudig maken: laat wat beetjes aangemaakte omeletmox in de koekenpan opbakken en rul ze los. Heerlijk op de boterham, met wat homemade tomatenketchup! ( KLIK HIER voor recept tomatenketchup )

Omelet op brood

Hij blijft lekker, de omelet op de boterham met wat boter!

Zoete banaan omelet

Zoet combineert zich perfect met ei! Dit komt ook goed tot zijn recht in de veganistische omelet. Maak een grote omelet. Snij een banaan in pakjes en pureer een banaan. Smeer de omelet in met de bananenpuree en beleg met de plakjes banaan. Meng wat kaneel en wat stevia suiker door drie eetlepels cacaopoeder en bestrooi de omelet  met het strooisel.

Resumerend:

Je bent veel goedkoper uit, door het zelf te maken. Het is erg veelzijdig te gebruiken. De originele omelet mixen zijn zeer moeilijk verkrijgbaar, terwijl je je eigen homemade omelet mix op ieder gewenst  moment kunt maken. En flinke voorraden tegelijk kunt maken. Alleen maar voordelen!

Als je 100% veganistisch leeft, dan zou je soms wel eens iets kunnen missen, wat je voorheen wel at, of graag at. Zoals vlees en vleeswaren, kaas, zuivel en eieren. Tegenwoordig lijkt dat geen enkel probleem meer te hoeven zijn, er zijn zo’n beetje op alle dierlijke producten veganistische alternatieven te vinden. Zo ook eieren, zoals ik aan het begin van DIT ARTIKEL al vertelde. En voor mij de aanleiding wasi om deze omelet mix te bedenken. Anno 2022 / 23 stroomt de markt vol met zogenaamde vervangers waarmee je omeletten en scrambled-eggs zou kunnen maken. Zodra er weer iets nieuws in de supermarkt opduikt, stroomt mijn mailbox vol met vragen wat ik ervan vind, of het meukvrij is en “ goed” en of ik het niet eens wil testen. Onlangs liep mijn mailbox vol met vraag of ik eens naar de PLANT B “ plant-based-egg “ wilde kijken, wat ogenschijnlijk op dit moment overal wordt gelanceerd. Ik ben er meteen eens naar op zoek gegaan, en vond het liedje bij de AH, waar ik maar liefst €3.00 euro moest neer dokken voor een luttele 200 ml. Daar schrok ik sowieso a behoorlijk van. Als het zo schrikbarend duur betaald moet worden, dan zou het toch op zijn minst lekker en goed moeten zijn….toch ??

Nou….🙄🙄…dat heb ik even nader bestudeerd. En om meteen al met de welbekende deur in huis te vallen, ik werd er niet vrolijk van. Laten we met de positieve punten beginnen en dat is, dat het product met respect voor het milieu is geproduceerd. Het is klimaat neutraal ( voor 168 gram CO2 ) het verbruikt zeer weinig water ( 0,2 liter ) en het merk pretendeert beschermend te werk te gaan voor de regenwouden. Een nobel streven, maar wat zegt het over de rest ? Niet zo heel erg veel…..Kijkend naar de ingrediënten vind ik het een schande, dat er drie euro voor wordt gevraagd, want inhoudelijk bestaat dit liedje uit niets meer dan water waaraan tapiocameel is toegevoegd, zonnebloem olie, natriumnitraten die fungeren als zuurteregelaar, gellanggom als verdikkingsmiddel, gist, aroma, specerijen en het bekende ei-smakende zout KALA NAMAK  ( klik hier om daar meer over te lezen )
Alles is NIET BIOLOGISCH. Wat zo ongeveer betekent, dat alle ingrediënten industrieel zijn gewonnen. Zonnebloem olie included. Ook zaken als “ aroma “ en “ specerijen” zijn behoorlijk vaag, om welk aroma gaat het tenslotte ? En specerijen? Het enige wat wel duidelijk zou moeten zijn, is dat er GEEN specerij in zit die mogelijke allergische reacties zou kunnen geven, anders zou dit er verplicht bij moeten worden vermeld. Verder is het een speelvijver. Alle ingrediënten zijn stik-en-stikgoedkoop, zeker industrieel bekeken. Ik schat de inhoudelijke waarde van dit pakje van 200 ml dan ook op nog geen € 40 eurocent. Het zijn zeer gewoonlijke, industriële grondstoffen. Dit is zo’n typisch gevalletje “ pleur alles bij elkaar en vraag de hoofdprijs omdat het een trend is en mensen toch wel betalen “ 😐
Qua voedingswaarde ben ik ook niet erg onder de indruk. Er zit maar 7 gram eiwitten in per 100 gram, en zo’n luttele 6 gram vezels. Als je dit gegeven naast de twee verse eieren zet, die 100 gram van dit spul zou moeten vervangen, loop je enorm veel BRUIKBARE ( en dus goed opneembare ) eiwitten mis, die ook nog eens in meerdere hoeveelheden aanwezig zijn. Daarnaast kost het minder, zelfs nu met de zeer hoge prijzen die we voor onze eitjes moeten betalen. Het hele pakje zou goed moeten zijn voor vier eieren te vervangen. Op zijn duurst zijn de biologische eieren op dit moment van schrijven € 4,49 voor 10 stuks….Als je dit dus even om rekent naar de vier vervangende eieren voor drie euro, ben je voor twee pakjes ( = zes eieren ) € 6,00 euro kwijt. Just saying. Maar goed! Als je 100% veganistisch wilt leven, dan zijn verse eieren geen optie…..
Wat leveren we in aan smaak? En hoe bakt het ? Dat ging ik testen. Ik heb alles in één keer in de koekenpan gegoten, want ik maak normaal van vier eitjes ook een omelet. Het bakken ging ronduit VRESELIJK. Terwijl mijn GREEN PAN niet aanbakt, bleef deze dunne drap plakken als een malle en kan je er ONMOGELIJK een omelet mee bakken. Dat staat overigens ook niet op het pakje, wel dat je er scrambled-eggs mee kunt maken, en het als ei-vervanger door baksels kon gebruiken. Dus eerlijkheidshalve zou ik niet moeten verwachten, dat het tot een omelet opbakt, maar dat deed ik toch. En was dus teleurgesteld.
Die teleurstelling werd alleen maar erger…..ik maakte er dus maar scrambled-eggs van en dat lukt goed. Daar lijkt dit product voornamelijk voor gemaakt te zijn. De geur vond ik zeer muffig. Er kwam totaal geen lekkere bakgeuren vanaf. En ….het proeven was het toppunt van goor.😳🤢 Sorry, ik gebruik dit woord nooit, maar ik weet mij geen ander woord te bedenken om mijzelf uit te laten over hoe verschrikkelijk goor en vies en smerig dit smaakt. Het enige wat ik mij kon bedenken was , hoe dit in hemelsnaam op de markt is gekomen. En welk proef-panel deze meuk heeft geproefd voordat het in de winkels kwam te liggen. Dit is belachelijk. Zeker, omdat het € 3.00 kost.  Vriendlief spuugde het meteen uit, hij vroeg mij of ik een grap met hem uithaalde.. Maar nee…dit is the real stuff wat wordt verkocht. Het was voor mij misselijkmakend vies.
Dus sorry, geen positief review van mijn kant. Sterker nog, ik adviseer iedereen om hun goede geld hier niet aan uit te geven. Het is de drie euro absoluut NIET WAARD. Geef het dan liever uit aan ingrediënten om zelf je omelet mix te maken…..

3 Reacties op “Maak zelf je veganistische omelet mix! Plus heerlijke recepten!

  1. Ben verbaasd dat je het cassave/tapioca meel er uit hebt gelaten. Dat is mijn favoriete ei-vervanger. Maar vooral als bindmiddel.
    Ik ga wel met je recept aan de slag en zelf wat verder experimenteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *