100% echte bamboe bestek ( zonder melamine-kunststoffen / formaldehyde ) getest

Anno 2021 eten we niet alleen graag “ kant en klaar” producten, ook willen we het eten zelf zo comfortabel en gemakkelijk mogelijk houden. Daarom zijn de vele salade-bowls, de voorgesneden stukjes fruit, de voorgesneden salades, potjes zuivel, en flesjes sap enorm populair. Veel mensen halen voor de lunch tijdens hun werk of school deze kant en klaar producten in de supermarkt, of speciale winkels waar al deze producten worden aangeboden. Alles is zodanig verpakt, dat er meteen gebruik kan worden gemaakt van de producten. Vorkjes, lepeltjes, mesjes, rietjes, eetstokjes…..het wordt er allemaal bij gepropt. Helaas zijn al deze gemak-producten gemaakt van plastic. Dit is ENORM belastend voor het milieu, bovendien compleet overbodige luxe, omdat we zelf ons bestek van thuis kunnen meebrengen. Ook alle kant en klaar gemak zelf is enorm milieu-onvriendelijk, en niet altijd zo gezond.

Steeds meer mensen nemen daarom zelf hun eten en drinken mee als zij buiten de deur eten en drinken.  Een ontzettend slimme, gezonde en milieuvriendelijke move, die we zeker moeten stimuleren. Al beginnen we maar klein, iedere stap van milieu-belastend naar milieuvriendelijk is er eentje in de juiste richting. Te beginnen bij de achterlijke milieuvervuilende plastic bestekken die we in steeds meer kant en klare vers voorgesneden producten vinden. 😡 Daar maak ik mij al jaren boos over. Hoe onzinnig kan iets zijn, terwijl het een zeer grote impact heeft op het milieu? Wat is er zo ontzettend moeilijk aan het zelf meebrengen van een mes, een vork of een lepel? Als de consument hierin alleen maar wordt gestimuleerd, zal de plastic soep nooit verdwijnen, alleen maar erger worden. Ik ben voor een COMPLETE BOYCOT van al die plastic meuk in en bij ons voedsel verpakt. Zie je zo’n onzin product? Koop het dan niet. Hiermee hou je de verkoop/roulatie niet langer in stand.

ZELF VOEDSEL MEEBRENGEN VAN THUIS, DE GEZONDSTE EN GOEDKOOPSTE, MILIEUVRIENDELIJKSTE KEUZE!

Natuurlijk wil je graag snel, handig, simpel en eenvoudig. Dat is waar de maatschappij tegenwoordig om is gaan draaien. Maar dat kan ook ANDERS, gezonder, beter, milieuvriendelijker en vooral goedkoper. Dat begint bij het voedsel en drinken wat je zelf kunt kiezen, maar ook bij het zelf meebrengen van bestek. Gelukkig zijn de stoere RVS drink-flessen enorm populair geworden waardoor we al een stuk milieuvriendelijker zijn gaan drinken, met als bijkomend voordeel dat we stukken goedkoper uit zijn. Maar helaas is het betreft voedsel een ander verhaal. Dankzij de vele gemakkelijk verpakte producten zwichten we sneller om deze aan te schaffen, in onze chronische haast en tijd-tekorten. Hoe handig is het immers wel niet om een salade in een plastic bak te kopen, met vorkje en mesje, en een apart plastic zakje met dressing, dat is toch mooi even een stuk sneller klaar dan zelf sla wassen en snijden, komkommer en tomaat snijden en daar wat dressing overheen. En dan dat bestek, handig toch, zo hoef je nooit met eigen bestek te slepen of dat af te wassen. Je kunt de kant en klaar producten zo opeten, niets hoef je nog te doen, zelfs niets meer af te wassen.
Dat het minder goed is voor je gezondheid en het milieu, daar wordt nauwelijks bij stil gestaan. Wist je bijvoorbeeld, dat de meeste bakken salades en “ vers” gesneden fruit zijn voorbewerkt om een langere en betere houdbaarheid te bewaren? Dat is echt wat anders dan een verse krop sla wassen en snijden.
Maar het allergrootste bezwaar zit hem uiteraard in de overbodige en vaak zinloze plastic verpakkingen. Dit kost veel energie en grondstoffen, wat het milieu ENORM belast. Het gaat dan ook nog eens over vele onnodige verpakkingen, zoals plastic dekseltjes, seal, en dus die vorkjes, lepeltjes en mesjes. Verpakking in verpakking noemen we dit. Ook kunnen de meeste plastic bestekken weekmakers bevatten die bij bijvoorbeeld teveel warmte kunnen lekken en in het voedsel terecht kunnen komen. Het is in alle opzichten gewoon GEEN GOED IDEE. 
WAT DAN WEL? 😕 Dat is heel simpel: alles zelf maken, alles van thuis meebrengen, inclusief bestek. Tegenwoordig zijn er hele fijne plasticvrije, milieuvriendelijke, duurzame verpakkingsmaterialen voor iedere dag te gebruiken in de keuken en daarbuiten. Van RVS trommels tot plasticvrije bewaardozen, van katoenen zakken tot bamboe bestek. Dat laatste lag onlangs ( Februari 2021 ) zwaar onder vuur. KLIK HIER om daar alles over te lezen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg bestek-sets van bamboe verkrijgbaar die geheel vrij zijn van de omstreden vervelende stofjes.

BAMBOE BESTEK

Bestek-sets zijn superhandig, niet alleen voor mee te brengen naar werk, of school, maar ook om bijvoorbeeld mee te nemen als je gaat picknicken, of uit eten gaat en je liever je eigen bestek meebrengt uit hygiënische overwegingen. Bamboe is uitermate geschikt om te gebruiken als bestek, vanwege de natuurlijke antibacteriële werking van echt natuurlijke bamboevezels. Daarnaast is het enorm duurzaam.  Bamboe heeft een natuurlijke groei waardoor zaken als pesticiden overbodig zijn. Bamboevezel heeft van nature anti-bacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Doordat er geen pesticiden en kunstmest nodig is, kan bamboe op een 100% natuurlijke wijze groeien, en is daardoor natuurlijk en duurzamer. Daarnaast is het 100% biologisch afbreekbaar, en levert het per vierkante meter 10 x meer oogst op dan bijvoorbeeld katoen. Het neemt 35% méér CO2 op dan andere planten en het is een zeer snel / welig groeiend gewas wat erg weinig nodig heeft. Het heeft weinig water nodig en weinig schaarste landbouwgrond. Als er op de juiste manieren wordt gewerkt en verbouwd, zal de producties van bamboe geen roof zijn van het voedsel voor panda’s, en worden er geen bomen gekapt in regenwouden waar panda’s leven.
Bamboe groeit maar liefst dertig keer sneller dan andere gewassen en produceren 30% meer zuurstof, terwijl ze 35% meer koolstof absorberen. Het maakt bamboe tot één van de meest milieuvriendelijkste plantensoorten. De meeste bamboe groeit in de bergen van Zuid 0ost Azië. Het is dus best een goede investering, om bamboe-bestek aan te schaffen. Zeker als je veel buiten de deur eet en drinkt. Een setje bij je dragen in tas of jaszak is dan een uitkomst. Na de bekendmaking van het NVWA dat bamboe bestek schadelijke stoffen kunnen bevatten, werd iedereen te bang om nog iets van bamboe te gebruiken. Met name bamboe servies + bestek werd aangehaald waardoor de verkoop van deze bamboe producten drastisch daalde. Terecht, maar ook onterecht, omdat er gelukkig meer dan genoeg fabrikanten zijn die daar nooit maar enigszins over hoefden te vrezen, dat hun producten “ bevuild” zijn. Zij hebben hun zaakjes goed op orde en kiezen alleen voor “ schoon” 100% natuurlijk gecertificeerd bamboe-materiaal. Deze bamboe producten zijn dan ook 100% veilig verklaard en prima om te gebruiken zonder zorgen. Omdat de vraag hoog was, heb ik voor Puur & Fit gezocht naar bamboe-bestek-sets, die 100% gegarandeerd veilig waren. Ik vond er twee: een set van BAMBAW en een set van SMRT. Beiden zijn vrij van plastic, ( dus geen melamine-kunststoffen / formaldehyde taferelen )  en zijn enkel behandeld met een plantaardige olie. Ik heb ze uitvoerig getest.

BAMBAW

Het bestek-setje van BAMBAW zit in een handige etui , die je kunt oprollen, en vastzetten met een druk-knopje. De etui is gemaakt uit 100% natuurlijk biologisch katoen. Er zijn verschillende kleurtjes verkrijgbaar zoals blauw of rood. De inhoud:
– een bamboe vork van 20 cm
– een bamboe mes met gekarteld lemmet, van 20 cm
– een bamboe lepel, van 20 cm
– een bamboe rietje, van 20 cm + schoonmaak-borsteltje
In de etui zelf is ruimte vrij gelaten om meer bamboe bestek toe te voegen, bijvoorbeeld bamboe eetstokjes of een klein lepeltje. Het bestek is gemaakt uit 100% bamboe, wat enkel is bewerkt met zuivere plantaardige olie. Dus geen melamine-kunststoffen / formaldehyde taferelen. Het gaat om een zeer sterk materiaal wat geen bijsmaakjes heeft. Het bestek kun je in de vaatwasser doen. Het etui kun je op 30*C wassen in de wasmachine. Omdat je de set handig op kunt rollen neemt het niet veel plek in je tas, auto of jaszak in beslag, en weegt het niet zwaar. Het setje kost € 11.99

SMRT

Het tweede setje komt van het merk SMRT. Dit merk neemt deel aan “ 1% FOR THE PLANET” wat betekent dat 1% van de opbrengst gaat naar organisaties die iets voor onze wereld doen. Het etui is gemaakt uit gerecyclede PET flessen, en is CO2 neutraal. Het kartonnen label is zelfs gemaakt uit gras-overschotten. SMRT richt zich voornamelijk op het milieu-aspect, en werkt gerecycled. Het etui is er in de kleuren geel, blauw en groen. Deze set kun je beter niet in de vaatwasser doen, de fabrikant adviseert met de hand af te wassen voor meer duurzaamheid.  De inhoud:
– een bamboe lepel
– een bamboe vork
– een bamboe mes met gekarteld lemmet
– een set bamboe eetstokjes
Het etui is wat krapper dan het BAMBAW setje, waardoor je geen andere bamboe bestek mee kunt nemen, dat is een minpunt. Maar uiteraard kun je wel wat uit de etui laten wat je bijvoorbeeld niet gebruikt en dat vervangen voor een bestek die je wel gebruikt. Uiteraard is het bamboe 100% veilig en vrij van melamine-kunststoffen / formaldehyde taferelen. Het setje kost € 12.95.
Ik heb de vorkjes , lepels, mesjes, eetstokjes en rietje getest, en bekeken hoe gebruiksvriendelijk, handig en verschillend ze zijn van elkaar. Om te beginnen vind ik het gebruiksgemak van beide setjes ideaal. Beide sets zijn echt heel handig om mee te nemen naar buiten. Denk ook eens aan de aankomende BBQ periode waar in regel onwijs veel plastic bestek wordt gebruikt, jij kunt je eigen setje dan meebrengen, om zo het milieu te besparen. Maar het zal dit jaar ( 2021 Corona tijd ) zeker het jaar van de picknick gaan worden. En dan zijn deze sets ook echt ideaal.
Ik begon met de vorken. De BAMBAW vork vond ik qua handligging en dikte meest ideaal, de SMRT heeft daar in tegen een betere kromming van de vork. Ik vind de BAMBAW de winnaar.
Deze vork prikt nét even wat beter voedsel op, en het ligt prettiger in de hand vanwege de meer ronde steel. Daar in tegen heeft de SMRT vier vorkjes waardoor er wat meer kan worden opgeprikt.
De lepels verschillen werkelijk niets tot nauwelijks iets van elkaar. Ze zijn beiden recht, wat ik een minpunt vind, en hebben beiden een wat plattere handgreep. Ik kon mijn kwark en muesli er prima mee op lepelen, maar ik vind een kaarsrechte lepel niet fijn.
Het “ mondgevoel” was overigens prima, je krijgt niet het idee dat je met een stukje hout lepelt, wat bij veel bamboe bestek het geval is.
De mesjes dan, daar is de SMRT de absolute winnaar in geworden, vanwege de wat verfijndere kartel. De BAMBAW maakte een beetje een smeerboel van mijn banaantje, de SMRT deed dit minder.
Het snijdt beiden goed, maar het geeft geen verfijnde stukjes, maar dat moeten we dan ook niet verwachten van een bamboe mesje.
De eetstokjes bij het SMRT setje zijn prima, het zijn standaard eetstokjes die het gewoonweg prima doen. De grip op mijn RAMEN noodles was meer dat top, en de stokjes liggen fijn in de hand en vingers.
Het bamboe rietje bij de BAMBAW set is fijn breed, waardoor ook dikkere vloeistoffen als melk, drinkyoghurt en smoothies geen enkel probleem zijn. Het drinkt ook fijn mijn watertjes met stevia druppels uit, of thee. Een fijn bamboe rietje, niets spectaculairs, niets mis mee. Het borsteltje vond ik ook erg prettig in gebruik, het heeft een vrij stevige grip, en buigt net snel om.

EINDOORDEEL:

De twee sets ontlopen elkaar niet bijster veel, maar mijn voorkeur gaat uit naar de set van BAMBAW. Die vind ik nét even wat fijner in gebruik, wel vind ik het etui van SMRT fijner in gebruik, omdat je dit niet eerst hoeft op te rollen. Verder zijn het gewoonweg twee fantastisch fijne bamboe bestek-sets, ieder zo zijn eigen specialiteiten. De SMRT heeft eetstokjes, de BAMBAW koos voor een rietje. De SMRT richt zich voornamelijk op het milieu-impact , de BAMBAW richt zich voornamelijk op gebruiksgemak. Het ontloopt elkaar nauwelijks en zowel de BAMBAW set als de SMRT set zijn gewoonweg hele fijne keuzes. Je koopt met beiden goede kwaliteit, 100% veilige producten, gemak en milieu vriendelijkheid . Het is om het even, of je een rietje wenst of eetstokjes 😊 Ik vind ze heerlijk in gebruik, supersnel onder de kraam af te spoelen, zeer prettig om mee te nemen. Vriendlief heeft bijvoorbeeld nu een setje standaard in zijn auto liggen. Zo heeft hij altijd bestek bij-de-hand. Ik ben enthousiast! En dan vooral om het feit dat deze sets gigantisch veel plastic soep ellende kan besparen.

WAAR TE KOOP?

Beiden sets zijn binnen gebracht bij Puur & Fit.
KLIK HIER om de BAMBAW set te bestellen
KLIK HIER om de SMRT set te bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *