Veganistische kaassaus, topping en omeletmix getest…wat is het, en is het wat?

Alhoewel ik geen fan ben van zogenaamde veganistische producten  ( KLIK HIER om te lezen waarom) kom ik zo nu en dan opeens iets tegen waar ik “ goede hoop” van krijg. Onlangs vond ik bij de JUMBO verschillende veganistische alternatieven op iets wat door veganisten het meest wordt gemist: een kaas smaak , eieren, en een vlees smaak.

Het merk is van Duitse afkomst en het schijnt, dat deze producten van TERRA VEGANE in Engeland en Duitsland extreem populair zijn. Nederland lijkt het volgende land te gaan worden die door deze mixen en poeders wordt veroverd. Ik kocht drie zakjes om ze thuis eens uitgebreid te gaan besnuffelen en te testen. Want uiteraard wil ik hier het mijne van weten!

WAT KOCHT IK?

Ik vond in het filiaal van JUMBO bij mij in de buurt zo’n vijf verschillende soorten. Ik nam er drie mee, die meest gewild lijken. Namelijk:
– EGG FREE omelet mix ( 250 gram, € 4,49)
Dit is een poeder wat volgens de fabrikant de smaak en textuur van eieren kan vervangen. 
– DIARY FREE PARMI ITALIAN HERB vegan pasta topping ( 100 gram, € 3,79)
Dit is een soort kruidenmix die zorgt voor een vleesachtige smaak, bijvoorbeeld over je pizza 
– EASY NO CHEEZY vegan creamy sausen mix ( 160 gram, € 3,99)
Dit is bedoeld om heerlijke kaassausjes  mee te maken.
Wat mij meteen opviel, waren de zeer pittige prijzen. Wel vind ik de verpakkingen zeer fijn ( FSC sta-zakjes) en dat alles biologisch is. De verpakkingen zijn erg leuk-in-het-oog springend en bevatten goede informatie. Wel alleen in het Engels en Duits……????

EGG FREE OMELET MIX

Ik heb als eerste de omelet mix getest. Wat is het? Het is een poeder, waarmee je een omelet kunt vervangen. Het werkt vrij gemakkelijk. Je moet circa vier eetlepels omelet mix mengen met vier eetlepels water. Daar roer je een papje van. Vervolgens laat je een beetje olie in de koekenpan smelten en daaraan voeg je een veganistische ondergrond naar keuze aan toe. Dit kan bijvoorbeeld champignons zijn, of veganistische vleesvervangers, of gewoon wat groente, of uien. Maar je kunt ook kiezen om niets toe te voegen en de omelet naturel te houden. Als je een naturel omelet maakt laat je het papje in de pan stromen en bak je een omelet zoals je dat gewend bent.
De samenstelling is mij niet onbekend. Ik heb zelf eerder een ei-vervanger bedacht ( KLIK HIER) die hier erg veel op lijkt. Het was voor mij dus niet nieuw. Wat zit er in deze mix?
AARDAPPELZETMEEL Dit is de absolute binder in deze mix
CASSAVE MEEL: Ook caqssavemeel wordt enorm veel gebruikt om alles te binden, zeker in de Aziatische keukens wordt dit gebruikt zoals wij maïzena gebruiken. KLIK HIER voor meer informatie.
KIKKERERWTENMEEL: Dit is denk ik toegevoegd om de mix wat eiwitten te geven.
AMARANT MEEL: Dit vond ik best een bijzonder ingrediënt in deze mix, dit kom je eigenlijk nooit tegen.
ZONNEBLOEMOLIE: is biologisch, dus ik heb wel goede hoop, dat deze niet is gehydrogeerd.
EDELGIST: Iets wat in de veganistische wereld zeer populair is. KLIK HIER voor meer informatie
WIJNSTEENZUUR: KLIK HIER voor meer informatie over wijnsteenzuur
KURKUMA: Is toegevoegd om de omelet zijn gele kleur te geven
KALA NAMAK: KLIK HIER om alles te lezen over kala Namak zout.
Als ik de samenstelling vergelijk met mijn eigen ei-vervanging, zie ik vooral dat er wat extra binding is gebruikt. Ik heb voor een andere binder gekozen ( Johannes broodpitmeel) maar eigenlijk komt alles zo’n beetje op hetzelfde neer. De kleur is overduidelijk ( kurkuma ????) geel. Ik vind het wat “ onbestemd” ruiken. Zo ruikt mijn eigen ei-vervanging in elk geval niet. Ik omschrijf de geur nog het beste als muffig.
Ik heb de omelet mix getest door een naturel omelet te bakken in een klein erwtje zuivere kokosolie. Dat valt absoluut niet tegen! De omelet bakt zeer snel en gemakkelijk. Het ruikt ook echt een beetje naar ei. En wat is het super-lekker! Echt heel verrassend lekker!
Ik heb, om een vergelijking te kunnen trekken, ook een omelet gebakken met mijn eigen bedachte ei vervanger. Ik heb scrambled eggs gemaakt, dit maak ik vaker. Vind ik echt heerlijk. Zoals je ziet lukt het met mijn ei-vervanger ook meer dan prima, en smaakt het net zo lekker.

PARMI TOPPER

De tweede die ik testte was de pasta topping. Het is de bedoeling dat je deze topping als smaakmaker en versterker gebruikt over pizza, pasta, of waar je eigenlijk maar wat meer smaak aan wilt toevoegen. Wat is de samenstelling?
CASHEWNOTEN: In basis bestaat deze topping uit fijn vermalen cashewnoten.
CASSAVEMEEL: Ook hierin vinden we deze binder terug.
EDELGIST: Lijkt ook onmisbaar in al deze producten.
ZEEZOUT: Ook wel gewoon zout. Er is hier flink mee gestrooid. Per 100 gram krijg je 2 gram zout binnen. Dat is flink.
KRUIDEN & SPECERIJEN: Tja,…..welke? Dat blijft denk ik het geheim van de bakker ????
WITTE PEPER: Hoort ook een beetje in een topping.
CITROENZUUR : Er staat achter “ voor smaak” wat ik wat vreemd vind. Want citroenzuur wordt gewoon toegevoegd om de boel langer houdbaar te houden en het zorgt ervoor dat de boel niet gaat klonteren. KLIK HIER voor meer informatie.
De kleur is licht groen, en het ruikt echt ontzettend lekker. Ik kreeg er trek van. Ik denk dat er veel kruidige smaakmakers zijn gebruikt, zoals tijm, koriander, en basilicum, dat rook ik er wel bovenuit.
Om te proeven heb ik een beetje over mijn groentepuree gestrooid. Normaal gesproken doe ik dit nooit, omdat ik de groente naturel veel te lekker vind. Maar ik wilde dit eens gaan proeven. Het viel absoluut niet tegen, hoe het ruikt, zo smaakt het ook. Je hebt ook niet zoveel nodig want het is best pittig. LEKKER!
Ik heb deze topping ook zelf nagemaakt met mijn eigen beschikbare ingrediënten. Ik heb gebruikt:
* 100 gram cashewnoten, fijn vermalen in de blender
* 75 gram havermeel
* een koffiekopje edelgist
* een snufje Keltisch zeezout
* een flinke eetlepel ras el hanout kruiden
* een eetlepel bieslook
een snufje peper
Dit heb ik stevig door elkaar geschud…..SUPERLEKKER! Easy peesy dus om na te maken.

EASY NO CHEEZY

Ook heb ik zelf een veganistische kaassaus bedacht. ( KLIK HIER voor het recept)  Daarom was ik supernieuwsgierig of er heel veel verschil zat in smaak en textuur. Dit poeder moet je mengen met plantaardige melk. Je gebruikt 30 gram poeder op 200 ml melk. Dit moet je in een pannetje al roerend opwarmen tot de gewenste dikte., Het vervangt kaassauzen. Wat is de samenstelling?
AARDAPPELZETMEEL: Dit is dus de hoofd binder. Logische gedachte in een saus.
CASSAVEMEEL: yep, ook hier ontbreekt ie niet
HAVERMEEL: ook een fijne binder. Ik gebruik zelf ook veel havermeel om te binden.
EDELGIST: Yep.
ZOUT: De smaakmaker.
ZONNEBLOEMOLIE: gedroogd.
KNOFLOOK: Smaakmaker
UI: Smaakmaker
SPECERIJEN: Ook hier mag jij zelf weer raden welke.
MOSTERDPOEDER : Smaakmaker
PEPER: Smaakmaker
CITROENZUUR: Conserveermiddel
Wat we hier zien, is eigenlijk een boel bindmiddelen en smaakmakers bij elkaar gemengd. Mijn kaassaus is even wat anders. Ik gebruik namelijk kikkererwten en zoete aardappel als basis.Daaraan voeg ik ook heerlijke smaakmakers toe, die ik niet geheim hou ????
Het opwarmen gaat zeer snel en gemakkelijk. De kleur van de saus is licht geel, en het ruikt echt heel erg lekker. Maar ooh, wat valt de smaak tegen. Alsof ik een lik uit een zoutpot heb genomen. Niet te doen, vreselijk ZOUT. Ook vond ik de textuur heel erg klef en plakkerig. Nee, geef mij mijn eigen kaassaus maar, dit is niet aan mij besteed,

MIJN EINDOORDEEL

Tja…..????
Ik begin met  vertellen dat ik deze producten niet onaardig vind. Ze zijn biologisch, milieuvriendelijk verpakt en zeker in de supermarkt een zeer welkom alternatief op andere kaassausjes, en toppings. Ik vind ze wel ontzettend prijzig. Zeker als je je bedenkt  ( en ziet) hoe eenvoudig je dit zelf maakt. Ik heb goedkopere ingrediënten gebruikt . Ik vind de prijzen voor wat erin zit echt de pan uitrijzen. Wat je hier vooral zit is een knap staaltje marketing. Jammer, want deze producten zouden echt zeer fijn zijn in supermarkten om te gaan verkopen in plaats van alle meuk.Maar denk jij, dat de gemiddelde consument € 4 euro neerlegt voor een kaassausje terwijl deze origineel nog geen euro kosten met meer inhoud? Het stimuleert zeker niet om deze producten in te kopen. Hopelijk verandert dit ooit nog eens.
Inhoudelijk kosten deze producten niet zoveel om te maken. Wel is er gekozen voor duurzame verpakkingen en bijzondere ingrediënten zoals amarantmeel. Maar ook dit is als basisgrondstof niet duur in inkoop. Anders gezegd betalen wij erg veel geld voor een zeer goedkoop gemaakt product, en een duurdere verpakking. De verpakkingen zijn naar ik vermoed veel duurder dan de inhoud. Cassavemeel is bijvoorbeeld een onwijs goedkope binder in de voedselindustrie. Het wordt erg veel in producten gebruikt. Aardappelzetmeel is zelfs één van de goedkoopste basisgrondstoffen in de industrie. We betalen dus vooral voor de luxe verpakkingen.
Ik vond by far de omelet mix de topper. Die zal ik zeker nog eens gaan kopen. Het is echt vreselijk lekker. En zeker erg gemakkelijk. Ik vind de topping ook echt ontzettend lekker, maar zelf gemaakt smaakt ie net zo lekker en ben je goedkoper klaar. De grote tegenvaller was de kaassaus. BAGGER zout. En het bleef erg aan mijn verhemelte plakken.
Resumerend vind ik het op zich geen verkeerde producten. Maar jammer dat ze erg prijzig zijn en ik vond de kaassaus erg zout.
De producten zijn verkrijgbaar bij JUMBO en via diverse webwinkels.

4 Reacties op “Veganistische kaassaus, topping en omeletmix getest…wat is het, en is het wat?

 1. Doorgaans zijn de alternatieve producten duur!
  Leuk artikel en wil de omelet mix ook eens proberen.

 2. Bedankt voor het testen….. en ik ga eens lekker jouw zelf bedachte recepten ervan maken……..
  En uit principe niets kopen hiervan bij de jumbo!
  Super bedankt weer…… elke zondag weer een verrassing wat je hebt “uitgevogeld” …..???? met alle respect bedoeld hoor ????
  En je schrijft om heerlijk te lezen !
  Fijne zondag ……
  Gr Alise

 3. Wat fijn dat jij dat allemaal uitprobeert en becommentarieert! Ik ga de egg mix proberen, dankjewel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *