Vegan chocolademousse ( zonder avocado en banaan)

Er zijn op internet ontzettend veel recepten vindbaar om zelf chocolademousse te maken. Chocolademousse is enorm populair en dat is ook logisch, want het is echt ontzettend lekker. Chocolademousse is alleen ook ontzettend ongezond. Zelfs ” voor een keertje” is het een enorme aanslag op je gezondheid. Het bestaat uit suiker en vet. Omdat je er nooit maar twee lepeltjes van eet ( het gemiddelde één persoons toetje bevat 150 gram) kan het suiker en ( verzadigde) vet-gehalte aardig oplopen. Daarnaast is het weinig verzadigend omdat het zeer luchtig is. De ” dooreet-factor” ligt dan ook al snel op de loer.

Zelfmaak recepten bestaan gemiddeld uit suiker, ( slag) room , eieren, en gesmolten chocolade. Voor de veganisten onder ons zijn er heel veel recepten die als basis avocado of banaan bevatten. Superlekker, maar veel veganisten vinden dit toch niet erg lijken op de echte mousse. Mousse hoort zeer licht en luchtig te zijn. Avocado en banaan zijn niet luchtig op te kloppen.

Er is gelukkig nog een veganistische manier om heerlijke en gezonde chocolademousse te maken. Namelijk met AQUA FABA. Dit is een vervanging op eiwitten, wat is gemaakt van het vocht van peulvruchten die een zeer hoog eiwitgehalte hebben, zoals kikkererwten en linzen. Aqua faba is steeds bekender en daardoor populairder geworden. Helaas gebruiken velen het vocht uit ingeblikte kikkererwten. Dit vocht bevat erg veel zout en soms andere hulpstoffen om de kikkererwten te conserveren. Daardoor krijg je ook even zo goed een vrij ongezonde vervanging.

Je kunt van gedroogde peulvruchten ook aqua faba maken, wat veel gezonder is. Door de peulvruchten te weken en te koken verkrijg je ook erg bruikbaar kookvocht. Waaraan verder dus niets is toegevoegd. Ik maak erg vaak zelf aqua faba. Dit eet ik met wat stevia opgeklopt als toetje of ik maak er chocolademousse van. De beste aqua faba verkrijg je met het kookvocht van kikkererwten en linzen. Voor dit recept heb ik het kookvocht van kikkererwten gebruikt. Dit maak je zeer eenvoudig, door de geweekte kikkererwten om te spoelen en de pan opnieuw te vullen met water en deze zo’n uurtje te koken. Vul tussentijds het verdampte kookvocht weer aan met een beetje water, zodat je voldoende kookvocht overhoudt.

Dit recept is goed voor twee flinke dessertglazen chocolademousse.

Dit heb je nodig:

 • 450 ml aqua faba ( zie toelichting hierboven)
 • 20 gram johannes broodpitmeel
 • drie flinke eetlepels biologische magere cacaopoeder
 • twee flinke volle eetlepels biologische erythritol

Om te garneren:

 • cacaonibs

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten in een vetvrij gemaakte kom. Klop de massa tot alles tot een mousse is veranderd. Verdeel over twee glazen, en bestrooi met de cacaonibs.

Je kunt de mousse uiteraard met nog veel meer lekkers leuk aankleden. Denk aan:

 • kokosrasp
 • kokossnippers
 • amandelschaafsel
 • gojibessen en rozijnen
 • ceylon kaneel
 • vanille bourbon

Bewaar de mousse in de koelkast.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *