De kokosnoot! Hoe kraak je hem? En wat kun je met het vruchtvlees?

We zijn hem zo gewoon gaan vinden: de kokosnoot. Zeker afgelopen jaren lijkt het, alsof we  in overal iets van kokos kunnen vinden. Dit komt o.a door de kokosolie-hype. Kokosolie heeft een zeer gezond imago. Dat dit zeer genuanceerd ligt, vertel ik in mijn vele artikelen over kokosolie, in mijn zelf-onderzoek naar kokosolie.

Kokos wordt industrieel erg veel gebruikt ter vervanging voor dierlijke vetten en oliën. Dankzij de opkomst van het veganisme heeft kokos zijn weg gevonden in de levensmiddelenindustrie.

Maar laten we nu eens teruggaan naar de oorsprong. Dus de kokosnoot ZELF. De kokosnoot, ook wel klapper genoemd, is eigenlijk helemaal geen noot, maar een steenvrucht van de kokospalm. Het zaad van de kokospalm is “ eenzaad-lobbig” wat wil zeggen dat het uit één kiemlob bestaat die het transport van het reservevoedsel naar de kiemende plant verzorgt. Dit reservevoedsel in het zaad bestaat uit kiemwit. Dit geeft de kokosnoten de bekende hagelwitte kleur en de vette, vezelige structuur. Het vruchtvlees ( mescocarp) is dus niet vlezig, zoals bij vele andere steenvruchten wel het geval is, maar vezelig.
Binnen in vinden we het zogenoemde endocarp, dat het zaad omgeeft met drie zeer zichtbare kiemopeningen. Bij de kieming komt de kien door één van deze openingen naar buiten. De drie kiem-openingen zijn de overblijfselen van de in aanleg uit drie vruchtbaren bestaande vrucht. Deze openingen zijn zichtbaar op de noot.
Verder vinden we in de noot ook een vloeibaar kiemwit. Dit is het bekende kokoswater, of klapperwater. Dit is nooit transparant van kleur, ook al doen de vele pakken kokoswater in de winkels je anders geloven. Bij een volledig gerijpte vrucht bestaat al het kiemwit uit vezelig kiemwit. En is het kokoswater half troeven. Industrieel wordt kokoswater geconcentreerd en schoon gefilterd. Dit is nodig, omdat vers kokoswater zeer snel bederft. Als je dus een mooi verhaaltje vindt op een verpakking, dat het 100% puur is gebleven, dan kun je dit naar het sprookjesboek doorzetten. Vers kokoswater moet je binnen enkele uren opdrinken. Bedorven kokoswater is vreselijk vies van smaak. Overigens wordt kokoswater industrieel bij de plantages vaak weggegooid. Dit is naast zonde ook vreselijk belastend voor het milieu. De kokosnoten die wij in Nederland kunnen kopen groeien voornamelijk in de zuidelijke landen van Azië en in Zuid-Amerika. Daar groeien ze volop en is het een veelgebruikte lekkernij die je op elke hoek van de straat kunt vinden. Ze worden vaak opengemaakt zodat je het verfrissende vocht kunt drinken met een rietje. Of ze gebruiken de kokosmelk om de lekkerste gerechten te maken.
We denken vaak dat een kokosnoot bruin en harig is van kleur. Dit is ook hoe ze worden aangeboden, maar de kokosnoot zit in een ruwe bolster.
Deze worden na de oogst verwijderd waarna de bekende harde noot  verschijnt. De noten worden ongeveer na een maand uit de bolster gehaald.

LEKKER EN GEZOND

Kokosnoot is inderdaad gezond. Maar dan hebben we het wel over de VERSE kokosnoot, die je zelf kraakt. Ook kokosolie is gezond, maar dan spreken we wel van pure, zuivere kokosolie die onder bepaalde temperaturen zijn geperst en waar gebruik is gemaakt van verse kokosnoten. En waar geen enkele bewerkingen aan te pas komen. Deze varianten zijn zeer moeilijk vindbaar. Meer lezen? KLIK HIER
Vers kokosvlees bevat veel vezels en verzadigde vetten. Dit zijn de korte en mediumketen vetzuren ( MTC) zoals caprylzuur en laurinezuur. Deze MTC vetzuren kunnen volgens onderzoek zorgen voor minder hongergevoel en meer verbranding van energie. De vezels in de kokosnoten werken stabiliserend op de bloedsuikerspiegel en zijn activiteiten en werkt ontstekingsverlagend. Er is voorzichtig bewijs, dat de kokosnoot mogelijk kan beschermen tegen Alzheimer. Vers kokosvlees is ook erg gezond voor de darmen. Daarnaast bevat het ook erg veel antioxidanten.

VERS?

Jonge kokosnoten bevatten vrij veel kokoswater. Oudere wat minder, maar deze bevatten weer iets meer vruchtvlees. Meest belangrijk is, dat je een verse kokosnoot scoort. Je herkent een verse kokosnoot zeer eenvoudig, door even te schudden. Hoor je het kokoswater goed klotsen? Dan heb je een verse in handen. Hoor je helemaal niets klotsen, laat de kokosnoot dan liggen.
Een rijpe kokosnoot heeft drie vrij zachte ogen, die je licht in kunt drukken. Rijpe kokosnoten zijn diepbruin van kleur. Jongere kokosnoten zijn vrij lichtbruin van kleur. Ook klotsen ze niet, omdat ze bomvol kokoswater zitten. Overrijpe kokosnoten herken je vaak aan de vlekjes, zwakke plakjes en scheurtjes in de bast.

HOE KRAAK JE HEM?

Veel mensen willen enorm graag verse kokosnoot eten, maar lopen het voorbij. Waarom? Omdat het kraken van de noten een helse klus lijkt. Ook ik heb nogal wat tijd nodig gehad om de beste manier te vinden om de noten te kraken., Maar heb je die eenmaal gevonden, dan staat niets je meer in de weg om voortaan verse kokosnoten in te kopen.
Er zijn heel veel manieren bedacht om de noten te kraken. Op plantages worden de noten geopend door te “ husken”. Op een zeer scherp mes wat in de grond is gezet, worden de noten gekraakt, en worden de pitten eruit gehaald. Wij noemen deze pitten kokosnoten ( de bruine). Meteen na het husken worden de pitten open gehakt. Dit gebeurt, omdat de noten anders zouden gaan rotten, ze bevatten erg veel water, wat in de felle zon ervoor kan zorgen, dat de noot barst. Het kokoswater wat vrijkomt bij het openbreken van de pit, wordt opgevangen, als het goed gebeurt. Vaak gaat dit water gewoon verloren en kan dit schade berokkenen aan het milieu.
Thuis hebben we geen husk, waar we de noten op kunnen kraken. Hoe doen we het dan? Er zijn verschillende “ tools” op de markt, waaronder een kokosnoot-opener. Ik heb nog nooit in mijn leven zulk zinloze hulpmiddelen gezien. Ook ik waagde mij aan zo’n ding. Ik heb nog nooit zo erg staan stuntelen. Dat “ ding” staat nu stof te happen in mijn “tool-emmer” waar al mijn hulpmiddelen voor in de keuken worden bewaard. Ik vond gelukkig vrij snel DE MANIER om supersnel een koksnoot te kraken!
WAT HEB JE NODIG?
Wat je nodig hebt is:
– een hamer
– een schroevendraaier met ronde kop
– een plastic zak.of doek
Zoals je hebt kunnen lezen bevat een kokosnoot drie zichtbare openingen. Deze zitten bovenop de noot en worden ook wel “ ogen” genoemd. Zet je kokosnoot op een stabiele ondergrond. Je kunt het beste de noot op een theedoek leggen. Zet de noot rechtop met de ogen boven. Zet de schroevendraaier in een oog, en timmer met de hamer de gaten open.
Nu kun je het kokoswater uit de noot laten druppelen.
Als de noot leeg is, kun je de noot in een plastic zak doen, of wikkel hem stevig in een doek. Leg de noot op de theedoek en geef een paar flinke klappen met de hamer op de noot. De noot zal uiteen barsten.
Hoe snel en makkelijk dit gaat is sterk afhankelijk per kokosnoot. Bij de ene kokosnoot laat het vruchtvlees al meteen los, bij het andere is dit een stuk lastiger en zul je wat meer kapot moeten slaan om het vruchtvlees goed uit de kap te krijgen.
Sla je de kokosnoot in twee stukken, kun je het vruchtvlees er ook met een lepel uit scheppen. Nog een gemakkelijk trucje om het vruchtvlees uit de kap te krijgen is om de stukken even kort in de oven te leggen ( 180 •C, ongeveer 15 minuten) Het vruchtvlees laat dan snel los.

WAT KUNNEN WE ERMEE?

Het vruchtvlees kun je ontzettend veelzijdig gebruiken. Het heeft een heerlijke, romige zoete smaak. Je kunt het verse vruchtvlees zo opeten, maar je kunt er nog veel meer mee dopen!
* Maal het vruchtvlees fijn in de ( HS) blender en verdeel over een plaat. Laat dit op een droge plaats drogen of gebruik de voedseldroger. Je maakt dan je eigen kokosrasp!
* Snij in flinter-dunne stukjes, en droog deze ook op dezelfde manier als hierboven is omschreven. Je krijgt dan kokossnippers
* Maak er kokosmelk van. KLIK HIER voor het recept en vervang de kokosrasp in dit recept voor een paar stukken kokosvlees
* Wil je originele kokosmelk ( klappermelk) maken, rasp het vruchtvlees dan, en vermeng met warm water. Knijp de massa goed uit in een hydrofiele doek of kaasdoek. Dit is best een tijdrovend klusje als je het op een goede manier wilt doen. Maar je kunt uiteraard ook voor de snellere manier gaan.
* Met kokosmelk maak je heerlijke curry’s!
* Gebruik het vermalen vruchtvlees om te bakken!

HEERLIJKE KOKOS DUBLO’S

Ik bedacht een heerlijk en simpel te maken recept met vers kokosvlees! Deze dublo’s zijn erg simpel, en supersnel klaar. Maar toch zeer feestelijk en vooral lekker! KLIK HIER om naar het recept te gaan.

5 Reacties op “De kokosnoot! Hoe kraak je hem? En wat kun je met het vruchtvlees?

  1. Veel info. Heel goed. Ik heb hier nu een jonge kokosnoot voor me liggen waarvan het vruchtvlees nog runnerachtig is. Dat is weer een geheel andere ervaring. Je kunt ze kopen bij de groenteboer. Dan is het buitenste van de schil eraf en zitten ze nog in een hulsel van wittr schil. Erg smaakvol sap, maar de glibberigge binnenkant is echt gek.

    • En dat is dan exact zoals een kokosnoot hoort te zijn. Niet die oude uitgedroogde muffe rommel van de supermarkt. Een goede verse kokosnoot heeft veel kokoswater en is het vruchtvlees zacht en glibberig, soms als je het uit de kokosnoot schraapt zelfs papperig.

  2. Hoe lang kun je een geopende kokosnoot bewaren? Gisteren heb ik de kokosnoot gekregen met een cocktail erin. De kokosnoot mee naar huis genomen. Benieuwd of ik er nog iets mee kan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *