Kokosolie…vraag & antwoord

De kokosolie hype zorgt voor enorm veel verwarring. Terwijl de kokosolie rage onverminderd doordendert, komen er steeds meer verhalen in de media die alles juist tegenspreken. Wie heeft er nu gelijk? Ik heb hier recent een zeer uitgebreid artikel over geschreven. KLIK HIER OM DEZE TE LEZEN. 

Ik ontvang iedere dag wel een vraag over kokosolie. Dat is niet vreemd te noemen omdat ik al ruim twee jaar zelf-onderzoek verricht naar kokosolie. Ik heb al ontzettend veel geschreven over de wantoestanden en de misleiding rondom kokosolie. Maar toch blijkt het voor ontzettend veel consumenten een grote klit te zijn waar geen touw aan is vast te knopen. Ik heb daarom besloten om een vraag & antwoord artikel te gaan schrijven waarin ik de meest gestelde vragen uitgebreid ga proberen te beantwoorden. Ik hoop op deze manier de consument zoveel mogelijk tegemoet te kunnen komen en te helpen om de zin en onzin in kokosoliën te kunnen onderscheiden.
1) HOE WEET IK, OF IK EEN ZUIVERE KOKOSOLIE IN HUIS HEB?
Zuivere kokosolie komt zo zelden voor, dat de kenmerken zeer snel zijn te herkennen. KLIK HIER om naar mijn uitgebreide artikel te gaan.
2) WELKE ZIJN ECHT ZUIVER?
In mijn onderzoek heb ik tot nu toe maar enkele gevonden, die zuiver zijn en alle nodige certificeringen bezitten, aantoonbaar onder de bepaalde pers-temperaturen zijn gebleven en 100% traceerbaar zijn. De meest verkrijgbare is:
3) ZIJN ALLE ANDERE SOORTEN DIE NU VERKRIJGBAAR ZIJN DAN ECHT ZO SLECHT?
Als we het groot nemen, zijn vrijwel alle soorten inderdaad niet zuiver. Toch komen een aantal soorten erg in de buurt. Dit wil zeggen dat de kwaliteit beter is t.o.v andere gangbare varianten. Echter zijn deze ook niet 100% traceerbaar en zijn er bijvoorbeeld geen aantoonbare documenten die de pers-warmte garandeert . Dit blijft altijd nog een vaag gebied. Maar uitgaand op de kwaliteit van de kokosolie is er wel een betere keuze te maken tussen veel varianten. Hier kun je ook de 5 herkenningspunten toepassen. Sommige oliën hebben positieve herkenningspunten. Dit zegt echter dus niet dat ze 100% zuiver zijn, omdat dit niet kan worden bewezen en/ of achterhaald.
Toch kunnen oliën van een betere kwaliteit wel gunstiger zijn voor de gezondheid. Zeker t.o.v ontgeurde of bewerkte / geraffineerde oliën.
4) IK HEB ONTGEURDE KOKOSOLIE. IK HOU NIET VAN DE KOKOSGEUR EN SMAAK. ZIJN DEZE OOK NIET GEZOND?
Helaas, maar juist de ontgeurde soorten zijn vaak de meest ongezonde. Royal Green vormt hierin een uitzondering, deze fabrikant hanteert een natuurlijke ontgeuring, maar toch blijft het feit rechtop overeind dat de olie niet zuiver meer is en wordt bewerkt. KLIK HIER om alles over de nadelen van ontgeurde kokosolie te lezen  Hou je niet van de kokosgeur en smaak? Kies dan liever olijfolie. Maar waag je liever niet aan ontgeurde varianten. Of kies de Royal Green. Deze geeft 100% volledige garantie op de mechanische natuurlijke ontgeuring.  Dit is 100% te traceren.
5) IK GEBRUIK GOEDKOPE KOKOSOLIE OM MIJN HUID TE VERZORGEN. IS DAT OOK ONGEZOND?
Ja.
Afval kokosolie is zowel inwendig als uitwendig geen gezond vet te noemen voor dagelijks gebruik. Zo’n 60% van wat we op onze huid smeren wordt opgenomen en komt in de bloedbaan terecht. Afval kokosolie bevat niets meer, het is een dode olie en eigenlijk smeer je een bonk vet op je huid die de huid mogelijk kan afsluiten.
Wil je kokosolie uitwendig gebruiken, kies tenminste voor een kokosolie van redelijke kwaliteit, liefst zuiver.
6) IK KIES ALTIJD BIOLOGISCHE KOKOSOLIE. DIT IS TOCH BETER?
Kokosnoten worden nauwelijks tot niet bespoten met pesticiden/ bestrijdingsmiddelen. Dit is niet nodig omdat de kokosnoot erg gesloten is en weinig vatbaar is voor invloeden van buitenaf. Pas als de noot wordt gekraakt wordt het zeer kwetsbaar. Plantages worden heel soms via een vliegtuig boven de plantages besprenkeld met een bestrijdingsmiddel, om de bomen, struiken en bodem te beschermen tegen nadelige invloeden van buitenaf, maar dit gebeurt alleen als dit nodig blijkt. De bestrijdingsmiddelen dringen overigens nauwelijks tot niet door in de noot.
Wat zegt het biologische keurmerk dan? In ieder geval niet dat de kokosnoten biologisch zijn, want dat is in wezen iedere kokosnoot. Wel zegt het dat het een 100% garantie geeft dat er niet met bestrijdingsmiddelen wordt gewerkt. Wat zelden tot bijna nooit voorkomt.Biologisch verkoopt, en daarom wordt het keurmerk in geval van kokosolie een beetje misbruikt. Kokosnoten zijn altijd biologisch. Wel kan de verdere bewerking / productie dus van invloed zijn.
7) HOE HERKEN IK LEVENDE OLIE?
Kokosoliën die onder de zuivere in de categorie “ meest redelijke” valt moeten tenminste een levende olie geven. Dit herken je vrij snel. Omdat de temperaturen in Nederland in regel niet vaak boven de 25 graden komt, wordt kokosolie hier in vaste vorm verkocht. Vaste kokosolie hoort er zo uit te zien:
35628943_1771345336259988_5790388588214484992_n
Niet glad, onregelmatig en door de pot bekeken “ levend”. Dode olie ziet er als volgt uit:
35686885_1771345296259992_250877947521531904_o
Glad, vaak spierwit, en zeer sterk in kokosgeur.
Kokosolie is nooit wit. En nooit spiegelglad in vaste vorm. We associeren kokosolie met kokosnoten. Deze zijn wit en ruiken subtiel naar kokos, Omdat we kokosolie hiermee in verband brengen produceren fabrikanten kokosolie die aan deze verwachtingen voldoet. Om een spierwitte kleur te krijgen kunnen er bijvoorbeeld kleurstoffen worden toegevoegd, of wordt de olie vele malen geraffineerd. Door er geurstoffen aan toe te voegen, krijgt dode olie weer een kokosgeurtje als dit is gewenst. Dit gebeurt overigens niet altijd. Vaak ruikt een dode olie die niet is ontgeurd nog wel naar kokos.
Zuivere kokosolie is in vaste vorm grijs/ gebroken wit van kleur. Te vergelijken met de kleur van keltisch zeezout.
8) IS DURE KOKOSOLIE OOK ALTIJD BETER? IS DE PRIJS EEN GRAADMETER?
Nee.
Op kokosolie rust geen enkele wet en regelgeving. Dit betekent dat een fabrikant zich alleen hoeft te houden aan de algemene regels voor voedselveiligheid. Maar verder is het een grote speeltuin. En mag alles op een pot worden geclaimd. Kokosolie is booming business. Iedereen kan zijn eigen webshop in kokosolie beginnen. Kokosolie wordt ontzettend veel aangeboden om onder PRIVATE LABELING te verkopen. Dit bekent kort door de bocht dat een fabrikant ( of jij of ik ) een grote voorraad potten op kan kopen en daar zijn of haar eigen label om plakken. En….hun eigen prijzen hanteren. De verschillen in prijzen zijn werkelijk dramatisch. Dit kan per pot, terwijl we dus over één zelfde pot spreken, wel zo’n € 10 euro schelen. Ik ben prijsverschillen in dezelfde voorraad potten tegengekomen van maar liefst € 12,50. Een prijs zegt dus helemaal niets. Het is daarom verstandig nooit op een prijs af te gaan, maar je vijf geleerde herkenningspunten uit te oefenen.
9) IK HEB ALTIJD KOUD GEPERSTE KOKOSOLIE.
Ook dit berust op een leuke marketing truc. EXTRA VIERGE geldt namelijk helemaal niet voor kokosolie. Alleen voor olijfoliën. Extra vierge ( koud geperst) wordt er te pas en te onpas op gezet terwijl er nergens tastbare bewijzen zijn op te vragen dat de pers-temperaturen daadwerkelijk onder de vastgestelde norm is gebleven. Als je dit wilt opvragen bij een leverancier zal hij jou dit nooit kunnen weerkeggen omdat deze het zelf ook niet weet. Hij heeft namelijk geen flauw idee wat er met de olie gebeurt of is gebeurd tijdens het bewerkingsproces. Zolang een fabrikant zijn claim niet hard kan maken is “ extra vierge” een leuke marketingtruc. Trap er dus niet in.
10) ANDERS GEZEGD KAN IK CONCLUDEREN DAT EIGENLIJK NIETS ECHT ZUIVER IS BEHALVE DE DRIE DIE JIJ ONS MELDT?
Klopt.
Zoals ik eerder schreef is er een categorie die onder de zuivere oliën komen te staan, maar ook deze zijn vaag in het achterhalen en traceren. Ik kan mijn 100% goedkeuring en garantie bieden op mijn top 3. Deze zijn 100% traceerbaar en hebben geen geheimen en alle documenten zijn aanwezig.
Dit soort zuivere koffie vind je echt niet terug in winkels en webwinkels, die hun eigen potten verkopen. De verkooppunten van mijn top 3 beperkt zich tot eigen websites. Royal green produceert meer, waardoor deze ook in sommige biowinkels en gezondheidswinkels verkrijgbaar zijn. Door de zeer vriendelijke prijs heeft Royal Green een groter bereik.
11) ZIJN ER GEEN WET EN REGELGEVINGEN OP KOKOSOLIE?
Nee. Als we naar een gemiddeld potje kokosolie kijken, vliegen de rooskleurige claims je om de oren.  Van ” 100% puur” tot ” koud geperst”. De fabrikant is niet verplicht om eventuele toevoevingen in productie te vermelden, zo blijkt na navraag. Ik was benieuwd, of er een wet en regelgeving was op kokosolie en heb dit in November 2016 bij het NVWA ( Nederlands Voedsel en Warenautoriteiten) neergelegd. Ik heb na maanden aanhoudend bellen en mailen pas in April 2017 een telefonische bevestiging gekregen dat er geen echte wet en regelgeving BESTAAT voor kokosolie. Iets wat ik zelf al vermoedde. Anders gezegd mogen fabrikanten van alles claimen op hun verpakkingen. En zijn sommigen daarin ook erg fanatiek.
Wat er eigenlijk wordt gezegd, is dat er geen echte wet en regelgeving bestaat voor kokosolie, en deze vaak dan ook over één kam wordt geschoren van de wet en regelgeving voor olijfolie. Wel wordt er op toegezien, dat er geen misleiding plaatsvindt, en dat de producten voedselveilig moeten zijn. Maar dat is standaard, en niet specifiek gericht op kokosolie.
12) HELDER. DUS GEEN GOEKOPE MEUK MEER INKOPEN….MAAR IK VIND ROYAL GREEN NU NIET BEPAALD WAT JE NOEMY SUPER-DUUR…IS DEZE DAN NIET ZUIVER?
Het klopt. Royal green is goedkoper, maar heeft dezelfde zuiverheid en kwaliteit, omdat er ook hier onder ISO normen wordt gewerkt. Een pot Royal Green van 1400 ml kost €35,95 , wat velen zien als duur, maar gekeken naar de zuiverheid en kwaliteit dat juist niet is.  Dit heeft alles te maken met de productiekosten. RG bezit namelijk meerdere plantages, waardoor er veel meer kan worden geproduceerd. Ook vult RG zijn potten niet direct af, maar laat het in vacuüm RVS vaten verschepen naar zijn fabriek. Dit scheelt aanzienlijk in kosten. Dit zorgt ervoor, dat de kokosolie uiteindelijk ook veel lager zit dan bijvoorbeeld een zuivere kokosolie die kleinschalig onder de juiste omstandigheden wordt geproduceerd.  Qua kwaliteit, zuiverheid, certificeringen en de juiste pers-warmte onderscheidt RG zich nauwelijks  tot niets van deze alternatieven, maar kunnen ze op de markt voor een fijne prijs worden aangeboden aan de consument.
Heb jij nog meer vragen? Laat ze hieronder achter en ik zal deze hier aanvullen.
MEER LEZEN? KLIK HIER en vind alle directe linkjes naar mijn artikelen over kokosolie!

11 Reacties op “Kokosolie…vraag & antwoord

 1. Ik heb Royal Green gebruikt en Aman Prana. Ze zien er allebei hetzelfde uit. Ik dacht dat Aman Prana ook goede kokosolie heeft.

 2. Janny,
  lees aub alle info die Monique in de afgelopen tijd heeft gepubliceerd in haar artikelen. daar vindt je alle antwoorden.

  hartegroet Jos

 3. Geldt dit dan ook voor kokosrasp dat het meeste rotzooi is?
  Of kan je hier wel afgaan op de duurzame en biologische verpakkingen.

 4. Ik zoek een kokos olie dit nog naar kokos smaakt ..Heb al meerdere geprobeert.Maar daar zit totaal geen kokossmaak aan.Ook die van royal green.Maar die is niet lekker.

 5. Ik heb de White Pearl! Helaas is afgelopen zomer door de warmte de inhoud hartstikke gesmolten…..Heb de pot toen in de koelkast gezet, wat volgens mij eigenlijk niet de bedoeling is. Ik vraag me af in hoeverre het nog bruikbaar is.

  • had idd niet gehoeven. Maar de olie is gewoon nog te gebruiken hoor 😉

 6. Hoe (on) gezond zijn al die verzadigde vetzuren bij dagelijks gebruik, is meervoudig onverzadigd niet beter voor ons lichaam?

  • Beetje laat als reactie, maar nee: meervoudig onverzadigde vetzuren zijn juist niet goed voor ons lichaam. De gangbare adviezen hierover zijn gebaseerd op oud en ondeugdelijk onderzoek uit de jaren ’50.
   Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn instabiel en oxideren snel. Ze gaan bouwstenen in je lichaam (celmembranen) vormen en die worden dan ook instabiel.
   Kies voor zo natuurlijk mogelijke vetten: goede kokosolie, roomboter, reuzel, ghee, olijfolie (enkelvoudig onverzadigd), avocado-olie.

 7. Hoi Monique,
  Ik lees in meerdere artikelen over een top 3 zuivere kokosolien. Echter, ik lees alleen iets over royal green terug. Wat zijn de andere twee merken? En zijn deze vergelijkbaar met royal green?
  Dank alvast!

  • achter de twee andere merken kan ik mijn volledige 100% garantie niet meer geven. Royal Green wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *