Vijf belangrijke herkenningspunten om zuivere kokosolie te herkennen!

Alhoewel ik in mijn vele artikelen over kokosolie uitleg hoe je een zuivere kokosolie kunt herkennen, blijven de vragen binnen stromen. Het lijkt toch wat moeilijker dan gedacht. Daarom wil ik in dit artikel duidelijk proberen uit te leggen hoe je zuivere kokosolie kunt herkennen om zo de beste keuze te kunnen maken. Wat zijn de belangrijke punten? Ik neem ze in duidelijke “ Jip en Janneke” taal met jullie door.

IMG_3294
Zo ziet zuivere kokosolie eruit in vloeibare vorm….

1) ZUIVERE KOKOSOLIE LIJKT IN VLOEIBARE VORM OP WATER

Kokosolie wordt in ons land in vaste vorm verkocht. Dit komt, omdat het smeltpunt pas begint bij zo’n 22/25 graden. Je zult vast al eens hebben gemerkt in de zomermaanden, dat je plotseling een potje olie hebt in plaats van een witte vaste kokosolie. Als de kokosolie op de juiste manier is geperst ( koud, tussen de 40-45 graden) en gefilterd zal de olie net zo transparant zijn als water. Als je een kommetje water naast een kommetje kokosolie neerzet moet je deze niet kunnen onderscheiden.
IMG_3305
……en zo ziet afval kokosolie eruit in vloeibare vorm….een heftig kleurverschil……
Kokosolie die wordt gemaakt uit afval-kokosnoten, te heet wordt geperst en niet voldoende is gefilterd zal een lichte gele waas hebben wat nog het meest neigt naar de kleur van olijfolie. Ontgeurde kokosolie, en geraffineerde kokosolie hebben ook geen transparante kleur, of zijn licht troebel.
IMG_3296

2) ZUIVERE KOKOSOLIE LEEFT

Echt zuivere kokosolie wordt zelden fabrieksmatig vervaardigd. Dit heeft als grote voordeel, dat de kokosolie “ blijft leven” in de pot. Levende kokosolie herken je letterlijk aan de “ levendigheid” in de structuur. Zodra de olie stolt, zal goed koud geperste olie niet veranderen in een strakke, gladde structuur, maar zul je “ kraters” blijven zien en is de substantie niet egaal. Vele mensen denken juist, dat de kokosolie dan niet in orde is, omdat vrijwel alle variaties glad en egaal zijn van structuur. Maar het is dus het tegenovergestelde: als de kokosolie leeft en niet egaal is van structuur, is de olie onder een goede temperatuur gebleven tijdens het persen.

IMG_3297

3) KIJK NIET BOVEN MAAR ONDER DE POT

Logischerwijs kijken we vooral IN de potten kokosolie. En daar vind je inderdaad wat punten die duiden op een afvalproduct of niet ( zie andere punten) Maar de grootste schat aan informatie vinden we onder de pot: de bodem.
De bodem van een pot kokosolie verklapt het meeste over de kwaliteit van de kokosolie. Allereerst kunnen we de kleur bekijken. Zuivere kokosolie is nooit spierwit van kleur. Dit in tegenstelling wat vaak wordt gedacht. Deze gedachte komt echter voort uit de massale kokosolie verkopen. Vrijwel alle varianten zijn spierwit van kleur, omdat wij kokosolie associeren met kokosnoten. Het vruchtvlees van de kokosnoot is inderdaad spierwit, nog witter dan de gebleekte tanden van Gerard Joling 😉 Echter kan een olie nooit zo spierwit blijven na persing en filteren. De kleur in harde vorm is dan altijd zeer licht grijs, ik vergelijk deze kleur nog het meest met zuivere keltisch zeezout Om toch een mooie spierwitte kleur te verkrijgen voegen sommige fabrikanten kleurstoffen toe. Onthou dus, dat kokosolie nooit spierwit is, maar licht grijs.
Goed gefilterde kokosolie ziet er vanaf de bodem gezien nog het meest uit als een ijsklomp met barsten. Deze barsten geven een afzonderlijke structuur aan de kokosolie. Afval kokosoliën en kokosoliën die slecht zijn gefilterd en te hoog geperst/verhit, zullen geen barsten vertonen en de structuur is veelal glad en effen.
IMG_3293

4) GEBRUIK JE ZINTUIGEN

Zuivere kokosolie ruikt naar kokosnoten. Dat lijkt zeer simpel , maar dat is het niet, omdat veel fabrikanten naast kleurstoffen ook geurstoffen toevoegen om een kokosgeur te verkrijgen. Toch kun je je geur trainen, door goed een verse kokosnoot te besnuffelen. Deze geur moet je dan herkennen als je een pot kokosolie openmaakt. Zuivere kokosolie heeft een subtiele kokossmaak. Deze is zacht en geeft geen lange nasmaak in de mond. Afval-kokosoliën kunnen een sterkere kokossmaak hebben door aroma’s. Ook raffinage kan van invloed zijn op de smaak. Zuivere kokosolie smaakt dus mild, zacht en laat geen lange nasmaak in de mond achter.
IMG_3298

5) CONTROLEER AFKOMST OP POT

We zien ontzettend veel keurmerkjes en claims op potten kokosolie. Het probleem is, dat er geen wet en regelgeving gelden op kokosolie en deze claim te pas en te onpas mogen worden gemaakt. Wat wel wettelijk moet kloppen is de product-informatie en voedingswaarden. Maar verder is het een grote speeltuin voor fabrikanten en mogen claims als “ koud geperst” en “ biologisch/organic” op de potten worden gezet zonder dat er een bron bekend is. Want wie zegt dat een pot kokosolie, waar wordt geclaimd koud te zijn geperst, ook daadwerkelijk onder de 45 graden is gebleven? Zuivere kokosolie bevatten deze informatie vaak wel, omdat ze er geen geheim van maken. En zelfs trots zijn omdat zij zich wel aan de officiële bewerkingen houden. Ben je een spitsvondige consument, zul je navraag doen bij een fabrikant. Echter: hij vertelt jou vrijwel altijd ook wat hij weet, wat bekend is vanuit zijn leverancier. En deze informatie is vrijwel OVERAL HETZELFDE. Er zijn geen metingen bekend of op te vragen. Er zijn zelden adressen bekend van plantages zodat de afkomst van de olie is te traceren. Er is geen informatie over het exporteren van de olie ( gebeurt dit in plastic vaten? ) en ook eenmaal in de fabrieken waar de olie verder wordt bewerkt voor de verkoop blijft het een well-kept-secret waar de olie uit bestaat. Je zult begrijpen dat een consument geen pot kokosolie meer zou kopen als deze op de hoogte is van de bewerking.
Zuivere kokosolie wordt veelal vervaardigd door fabrikanten die zeer open zijn over hun productie. Op hun potten vind je de juiste, waardevolle keurmerken, en kun je via de fabrikant de nodige certificeringen opvragen en adresgegevens van plantages. Je kunt uitgaan van het volgende :
“….hoe meer een fabrikant te verbergen heeft, hoe minder zuiver de kokosolie.” 
Als een fabrikant de consument wegstuurt met standaard informatie ( wat mij vrijwel altijd overkomt) en te kleurrijk vertelt over hun bijzondere kokosolie kun en mag je argwanend zijn. Controleer, of er een contactadres aanwezig is op de pot. Soms kun je ook aflezen waar de olie vandaan komt ( uit welk land) maar ook dat blijft vaak onder het kleed. En ben je spitsvondig, vraag dan door bij de fabrikant, vraag bijvoorbeeld of er metingen bekend zijn ( zwart op wit) van een correcte koude persing, of er certificeringen bekend zijn van de kwaliteit van de olie en of er adressen bekend zijn van plantages. Vrijwel altijd zal een fabrikant ook afhaken omdat ook hij dit niet weet of kan traceren.
IMG_3295

ZELDEN ZUIVERE KOFFIE

Als je mijn vijf punten hierboven hebt gelezen, kun je ook vaststellen dat we eigenlijk geen zuivere kokosolie in winkels kunnen kopen. De enkelen die wel zuivere kokosolie leveren zijn niet grootschalig en bieden hun kokosolie alleen aan op hun eigen website/webwinkel. Dit behoudt de exclusiviteit. Royal Green is hierin de grote uitzondering op de regel. Deze fabrikant lever zuivere kokosolie, maar kan, omdat het meerdere plantages bezit in de Filipijnen, meer produceren en daarom ook aan bepaalde winkels ( biowinkels en gezondheidswinkels) leveren. Royal Green zal je echter niet tegenkomen in een supermarkt of andere vage winkel. Daarin blijft er toch exclusiviteit.

WAT IS ER ZO SLECHT AAN ONZUIVERE KOKOSOLIE?

Je zult je vast afvragen, wat er dan zoveel slechter is aan een onzuivere kokosolie. Ik zet wat feitjes op een rij;
* Het is erg duur betaald. Omdat er geen enkele bescherming en/ of wet en regelgeving is op kokosolie, mag het verkocht worden onder private labeling. Dit houdt in dat iedereen op een pot kokosolie zonder etiket zijn eigen label erom mag plakken en daar ook zijn eigen prijs voor mag rekenen. De consument kan dan vaak voor een zelfde pot kokosolie wel € 4 tot zelfs € 10 euro meer betalen.
IMG_3306
* De meeste voedingswaarden zijn verdwenen of niet gegarandeerd. Kokosolie staat algemeen bekend om zijn gezonde vetzuren ( o.a laurinezuur) Er is veel tegenspraak rondom deze claim ontstaan, omdat uit vele onderzoeken bleek, dat het verzadigde vet slecht zou zijn voor onze gezondheid. Dit klopt voor een deel, want de onderzochte soorten zijn dus de soorten die wij in de winkels kopen. ECHT ZUIVERE kokosolie is niet onderzocht. In zuivere, niet-ontgeurde kokosolie zijn namelijk wel voldoende gezonde vetzuren aanwezig. Zeker ontgeurde soorten meegenomen in studies geven belabberde resultaten.
* De producties van afval kokosolie is belachelijk goedkoop. Afval kokosolie kost per liter vaak nog geen € 35 eurocent. Terwijl je voor een liter zuivere kokosolie al snel € 5 euro kwijt bent. Een liter bevat tussen de 13-15 kokosnoten.  Daarnaast zijn de werkomstandigheden van de mensen op de plantages die massaal moeten produceren erbarmelijke te noemen. De omstandigheden waarin zij moeten werken zijn ongezond, en er moet vaak 20 uur per dag worden gewerkt voor een schamel loon. Ook is bekend dat er in bepaalde landen apen worden ingezet om de kokosnoten uit de bomen te halen. Als je een pot afval kokosolie koopt, betaal jij daar mogelijk aan mee….

26 Reacties op “Vijf belangrijke herkenningspunten om zuivere kokosolie te herkennen!

 1. Je kunt zelf kokos olie maken door een verse kokosnoot uit te raspen en de rasp zachtjes verwarmen in een steelpannetje. De olie die dan vrij komt is heel goed voor allerlei medicinale klachten. Goed voor de huid en botten.
  Zo doen ze het hier in Thailand. Ok, genoeg kokosnoten te krijgen tegen een lage prijs, hoewel echt olie ook hier prijzig is.

 2. Ik koop altijd de organic coconutoil van bio planète. Van Ölmühle Moog uit Duitsland. Deze voldoet helemaal aan je beschrijving van goede olie.
  Zo heb je.nog een goed merk erbij.

 3. Bedankt voor de uitleg, ik ben voor de roul green gegaan.
  Van puur mieke heerlijk!!

 4. Bedankt voor de uitleg, weer en mooi artikel en laat zien dat we in Nederland zo vaak belazerd worden met het magische woord “biologisch”, en hogere prijzen, zeggen idd ook niks. Denk wel eens, als er héél veel mensen biologisch, (bv. groenten en fruit) zouden gaan of willen eten dan is het helemaal niet aan “te slepen”, zou zelfs niet kunnen. Let gewoon op wat je eet, en alles met mate, en mijdt zoveel mogelijk ingepakte plastic verpakkingen. Neem je gebruikte markt-plastic zakjes gewoon de volgende keer weer mee naar de markt, of donder het gewoon los in je eigen meegenomen tas ! ! ! Want plastic dat is ook een ZEER GROOT probleem, daar moeten we met zijn allen eens wat mee doen. groetjes een Rotterdamse 😉

  • ik persoonlijk ben niet voor ontgeuring, maar wil je echt ontgeurd, dan is dezer wel een hele goede variant. Mar nogmaals raas ik het af.

  • body en fit = afval, AP vind ik redelijk, maar niet top. Zie voor meer info mijn twee testen ” de kokosolie-jungle”

 5. Ik heb zelf de royal green! Zeer tevreden! Nu omdat het zo warm is in het helemaal vloeibaar geworden! Doet dit af aan de kwaliteit?

  • nee hoor, sterker nog: dit is hoe kokosolie hoort te zijn. Omdat wij hier zelden tropische temperaturen hebben wordt kokosolie hier gestold verkocht.

 6. En Aman Prana, heb je daar meer info over? Lijkt mij een hele goede en vooral lekkere olie maar wellicht vergis ik me?

 7. Bedankt Monique voor je uitgebreide info!

  Wij hebben net de Bio-organic Virgin Kokosolie van Pit en Pit (https://www.pit-pit.com/kokosolie-virgin.html) binnen en deze lijkt aan de meeste kenmerken te voldoen, maar we zullen ook nog even een mail sturen of ze er ook papieren bij hebben. Heb jij deze toevallig ook al getest?

 8. Wat zeg je over de cocosboter die in België îde oxfamwereldwinkels verkocht wordt?

 9. Bedankt voor je duidelijke artikel.
  Ik heb ook die troep gekocht van de Lidl. Zelfs twee potjes
  Echt vies. Meteen weggegooid.
  Ik ga je advies opvolgen. Want ik gebruik kokosolie en olijfolie.

 10. Wat denk je van de kokosolie(helaas heb ik geurloos gekocht;niet goed gekeken want ik wil altijd die met geur)van de Nieuwe Band. Zij beweren dat de olie komt van een projekt in NW Sri Lanka. Ik wil ze wel eens bellen.

 11. Hoi Monique, ik las net je artikel. Ik heb net een flesje zuivere (denk ik) kokosolie uit Zanzibar meegenomen. Maar deze stolt helemaal niet, terwijl mijn ‘normale’ wel gestold is. Betekent dit dat de kokosolie niet zuiver of goed is? Dank voor je advies

 12. Hoi Monique, zou je misschien jouw top 5 of top 10 van kokosolie willen geven?

  • Dit die ik niet meer en kan ik ook niet overigens omdat er geen top 5 is samen te stellen. Wat mij betreft is er momenteel maar eentje, die ik 100% goedkeur en dat is ROYAL GREEN, Succes!

 13. Ik dacht dat eerder De Witte Parel en Amanpraya ook als besten naar voren kwamen. Zijn er redenen waarom nu Royal Green alleen als 100% goedgekeurd kan worden?

  • Hai, ik vind Royal green 100% betrouwbaar en van zeer hoge kwaliteit.

 14. Ik heb die van Puur en Fit. Ga niet testen, omdat ik jullie vertrouw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *