Wat jij kunt doen om de plastic soep te reduceren!

Ik gebruik al jarenlang stoffen/ katoenen tassen om alles in te versjouwen. Daarnaast ben ik, vind ik zelf, best erg milieubewust. Ik leef al jarenlang in een zo milieuvriendelijk mogelijke modus. Wat inhoudt, dat ik al het mogelijke doe om het milieu te sparen. Papier opsparen om de papierbak te voeren, glas opsparen om de glasbak te voeren, plastic opsparen om de plastic bakken te voeren, kleding gaat naar de kringloop of naar de kledingbakken, en chemische meuk breng ik weg naar het klein chemisch afval Dit is voor mij al zo gewoon geworden dat ik hier nog nauwelijks bij stilsta. Ik doe nog veel meer in en rondom mijn huis en daarbuiten, om het milieu zoveel mogelijk te sparen en daarmee automatisch ook eurootjes in mijn beurs. Want al lijkt het vaak maar een druppel op de hete plaat, milieuvriendelijk leven loont echt de moeite. En ik voel mij er zelf ook trouwens erg prettig bij.

In Mei 2018 werd bekend, dat een aantal supermarkten in ons land opnieuw stappen maken om het plastic gebruik terug te dringen. In 2016 werd er al een zeer grote stap gezet door geen gratis plastic zakjes meer uit te geven, dit heeft het plastic gebruik met grote sprongen teruggedrongen. Veel mensen kozen, na steeds opnieuw te moeten betalen voor een plastic draagtas, eieren voor hun geld en kochten of een stoffen/katoenen tas of brachten voortaan braaf hun tassen mee als ze boodschappen gingen doen. Een zeer grote winst . Echter waren veel mensen inventief en gebruikten de nog altijd gratis verkrijgbare hemd-tasjes, die aan een rol in elke supermarkt wordt verstrekt. Deze hemd-tasjes zijn enorm belastend voor het milieu en belanden in de grote plastic soep. Dit wordt deze zomer nog ( zomer 2018) aangepakt. Supermarktketens as AH en Lidl gaan milieuvriendelijke alternatieven aanbieden zoals papieren zakken en compost zakken. Of deze gratis worden verstrekt is op dit moment nog niet bekend.Maar wat ben ik blij met dit goede nieuws!
We hebben inmiddels allemaal wel gehoord van de PLASTIC SOEP. Dit is een wereldwijd probleem. Onze oceanen liggen vol met plastic. Dit heeft niet alleen een dramatisch effect op het milieu, ook de dierenpopulaties lijden er zeer onder en worden soms zelfs met uitsterven bedreigd. Denk aan vissen en vogels. Het leven in de oceanen zitten vol geklit met ons afval. Uiteindelijk krijgt dit een boemerang effect en zullen we de gevolgen van ons klakkeloze gedrag gaan ondervinden. Er drijft zo’n 4,7 miljard kilo plastic in de oceanen. Elke dag komt daar nog eens 12 miljoen kilo bij.

30515631_10156531342028606_4656669358402043904_n

WE KUNNEN VEEL ZELF DOEN

Natuurlijk zijn supermarkten en fabrikanten grote spelers als het komt op het terugdringen van plastic in ons dagelijks leven. Maar we kunnen niet alle vingers wijzen naar fabrikanten en supermarkten, want nuchter bekeken zijn wij ( de consument) wel de mensen die het gebruiken. We kunnen kiezen. En we kiezen dan toch altijd voor kant-en-klaar, onnodig verpakken ( hemdstasjes gebruiken voor een appel te verpakken of een bloemkool ) en plastic voorwerpen ( flesjes drank, broodtrommels, bewaardozen enz) Het schrijnende is, dat zelfs één kleine verandering al heel wat winst voor mens, dier en milieu op kan leveren.
980845_1679849915409531_1781241648596858273_o
Stel: je drinkt iedere dag uit een rietje. Dit doe je bijvoorbeeld om je gebit te besparen tegen zuuraanvallen. Als je dit rietje weglaat, of een papieren rietje gebruikt, scheelt dit al enorm in de plastic soep. Het lijkt niets te doen, maar juist deze superkleine veranderingen kunnen een golf aan reductie van het plastic opleveren. Dit heeft het gratis-plastic-tasjes-verstrekken-verbod  meer dan ooit bewezen. Dit heeft ook een zeer kleine impact voor de consument maar een grote op het milieu.
Het probleem zit hem in onze nonchalance . We denken er veel te luchtig over en als ons geweten zo nu en dan opspeelt, drukken we dit weg met gedachten als “ …ach, dat rietje zal ook geen zoden aan de dijk zetten..”  of  “…dat beetje plastic, daar vergaat de wereld niet van..”  Maar juist deze gedachten zorgen voor de plastic soep. Want het IS serieuze shit geworden. Het IS zorgelijk geworden. Het IS noodzakelijk dat we de dingen moeten gaan omkeren. Dit kunnen fabrikanten en supermarkten niet alleen. Daar moeten wij ook aan mee gaan helpen. Vandaag is de beste dag om meteen te beginnen!
9-tips-for-living-with-less-plastic_amanvida-1

HOE DAN…?

We zien plastic als iets doodnormaal. En dat is logisch, omdat plastic overal is. In ons huis, daarbuiten, overal. We leven letterlijk in plastic. Als we gaan letten op het plastic om ons heen, zullen we aanvankelijk schrikken. Schrijf voor de grap eens op, hoeveel plastic jij op een dag tegenkomt. Je lijst zal ellenlang zijn. Het is meteen een eye-opener. Want als je je bewuster bent van het plastic om jou heen, kun je het ook reduceren. Dit hoeft niet meteen groots te zijn, al is dit uiteraard wel het beste. Maar om te starten met de kleinere dingen in je leven, zet je de toon en zal het plastic reduceren veel gemakkelijker worden. Ik geef hier wat tips:
31453955_1719010804826775_120483758322221056_o

BEGIN MET DE DAGELIJKSE GEBRUIKEN

Hoe gebruik je plastic in je dagelijks leven? Start jij je dag met een kant en klaar smoothie uit de supermarkt? Drink jij uit plastic rietjes? Sleep jij overal plastic flesjes drinken mee naartoe? Drink je uit plastic bekertjes, thuis en/of op het werk? Dit zijn allemaal kleine gewoonten die zeer eenvoudig zijn te vervangen.
* Vervang alle plastic bekers, borden, bestek enz in je keuken voor steen, klei of glas.
* Koop geen kant-en-klaar producten om te ontbijten, lunchen of te dineren
* Koop geen plastic flesjes, maar gebruik glazen flessen en bekers
* Vervang plastic ( boterham) zakken, bakpapier en folie voor BPA en recyclebare verpakkingsmaterialen. Dit kun je goed op internet bestellen, of kopen in biowinkels
* Bewaar je lunch voortaan in BPA vrije lunchboxen, koop BPA vrije RVS bewaardozen, gebruik glazen of RVS flessen om je dranken in te vervoeren.
* Laat je niet verleiden in discount winkels om troepjes te kopen, dit is zeer belastend voor het milieu
* Koop zoveel mogelijk vers en intact. Dit is niet alleen gezonder voor jezelf maar bespaart ook het milieu. Koop los fruit en niet verpakt, neem je tas mee om het losse fruit in te vervoeren
* Gebruik stoffen/ katoenen tassen om alles in te vervoeren. Denk ook aan mooie, hippe tassen, deze zijn ook vaak gemaakt van milieubelastend plastic
* Weiger plastic in winkels.
* Koop zo plastic vrij mogelijk in. Let op “ dubbel-verpakkingen” in supermarkten. Koop zoveel mogelijk in glas. Bestudeer of de verpakkingen milieuvriendelijk zijn, en koop zoveel mogelijk biologisch in. Biologische producten worden vrijwel altijd verpakt in milieuvriendelijk plastic.
* Maak zoveel mogelijk zelf. Dit scheelt enorm in verpakkingsmaterialen en is nog lekkerder en gezonder ook
* Let op het plastic wat je koopt. Veel plastic is recyclebaar en milieuvriendelijk vervaardigd, dit staat af te lezen op de verpakkingen. Meer info lees je hier
* Koop geen verpakte verse groenten en fruit
IMG_3291
* Koop geen dranken in plastic flessen. Koop alleen drank in glas.

Dagje uit?

Zeker in de zomermaanden/ op vakantie gebruiken we meer plastic dan ooit. Denk aan de plastic verpakkingen onderweg, producten die we meenemen naar het strand, of de plastic wegwerp-artikelen die we gebruiken bij o.a de BBQ en tuinfeesten. Dit levert jaarlijks miljoen kilo’s extra plastic afval op. Plastic, die we met het grootste gemak en met kleine moeite kunnen vervangen:

Dagje strand? Neem je eigen producten mee, verpakt in milieuvriendelijke verpakkingen ( zie tips hierboven) Dit geldt ook voor andere dagjes uit, zoals pretparken enzovoort. Dit scheelt je ook nog eens aanzienlijk in de beurs.

* BBQ? Wees niet laks en lui, maar gebruik gewone borden en bestek. Koop geen kant-en-klare producten, maak ze zelf.

* Ijsje eten? Eet dan een eetbaar hoorntje, kies geen bekertjes, of verpakt ijs.

*Koop stevia druppels. Dit geeft liters heerlijke drank, wat niet alleen bespaart in euro’s maar ook in plastic.

*Vervoer zo min mogelijk in plastic. Gebruik stoffen tassen om je spulletjes in te vervoeren.

 

*Ruim je troep op, als je een dagje uit bent. Laat niets achter, neem alles mee naar huis om daar milieuvriendelijk af te voeren.

Maak anderen enthousiast

Je leefomgeving is een zeer belangrijke schakel in het reduceren van plastic. Als jij bijvoorbeeld de enige bent in het gezin die zijn best doet om plastic te mijden, zal het vechten tegen de bierkaai worden. Probeer iedereen in je nabije omgeving dan ook ” mee” te krijgen in je missie om plastic te reduceren. Tips:

*Praat met je gezin, familie en vrienden over je voornemen om plastic te reduceren en leg vooral uit, waarom je dit wilt doen. Als mensen achtergronden weten, zullen zij al snel enthousiast worden, omdat het ons tenslotte allemaal raakt.

*Overleg op je werk/schoolplek wat de mogelijkheden zijn om plastic te reduceren. Denk aan ( school) kantines, koffiebekertjes, lepeltjes, suikerzakjes, melkcups enzovoort. Vergeet ook de rietjes niet!

*Maak er een leuk en motiverend project van in je buurt. Nodig je buren uit voor een kopje thee en praat met hen over de mogelijkheden in je buurt. Denk hierbij aan wekelijkse bijeenkomsten om samen plastic in de buurt op te pikken/ruimen, schonere straatjes en parkjes, en bespreek met je gemeente wat de mogelijkheden zijn. In veel gemeenyen zijn speciale projecten ( bijvoorbeeld opzomeren) die in samenwerking met bewoners de wijken en steden schoon houden. De meeste worden gesubsidieerd.

*Leer je kinderen om verstandig om te gaan met plastic. Vertel hen dat speelgoed ook gemaakt wordt van plastic en het bijvoorbeeld daarom beter is om duurzaam speelgoed te kopen.

3-reasons-ways-last-plastic-straw-collaboration-straws-graphic-25cm-881x881

Wees meer realistisch over de ernst van plastic soep

Dit voorbeeld hierboven spreekt boekdelen. Het toont hoe eenvoudig het is om iets kleins te veranderen en wat voor groot impact dit al heeft op de plastic soep. Bedek je voortaan niet langer onder de mantel der onschuld, want linksom of rechtsom draag jij bij aan de plastic soep als je plastic blijft gebruiken. Ook al is het ” dat ene rietje” of ” dat ene flesje”. Nu hoef je je ook weer niet te veranderen in een wereldverbeteraar, maar je kunt wel meehelpen om de plastic soep te verminderen, dat zijn we moeder-aarde toch op zijn minst verschuldigd?????????

 

Steek je kop niet langer in het zand, maar onderneem actie. Wees realistisch, kijk naar je gedrag. Hoeveel plastic gebruik je per dag? En hoe kun je dit terugbrengen naar nul? Zet dit doel voor jezelf uit en neem je eigen tijd. Kijk wat je wilt en kunt doen in je nabije omgeving om het plastic om ons heen op te ruimen. Ga je veel joggen? Neem dan eens een tas mee en raap tijdens het hardlopen plastic shit op, dit is meteen een goede work-out !!! Je zult verbaasd zijn hoe vol je tas is bij thuiskomst…..Bied je afval zo milieuvriendelijk aan. Glas naar de glasbak, papier naar de papierbak, en plastic in de plastic bakken. Zet geen vuilniszakken naast een afvalcontainer. Zit deze vol, neem je zak mee terug en bied het opnieuw aan als de bakken zijn geleegd. Koop zo veel als mogelijk recyclebare producten. De biowinkel is de aangewezen winkel om je schoonmaakmiddelen te kopen, en je bak-materialen. Denk niet ” ach….dat ene rietje” maar denk ” alle beetjes helpen” Want ook jouw rietje weglaten helpt, om de plastic soep te reduceren!!!!!

31363382_1716092101785312_1926196101002559488_o

8 Reacties op “Wat jij kunt doen om de plastic soep te reduceren!

  1. Ik ga dit super goede artikel natuurlijk even delen!Dan gelijk de koe bij de hoorns pakken en voor de dag komen met deze leuke tas,zodat het ook voor iedereen die mij ziet lopen met mijn gewonnen tas,een reminder is om ook zichzelf zoveel mogelijk in te zetten voor ons milieu en alles wat daarbij hoort!Groetjes,
    CAro

  2. Hallo Monique, wat een ontzettend leuke tas. Die zou ik graag ontvangen om, nog meer dan ik al doe, het gebruik van plastic terug te dringen. Met zo’n tas wordt het in ieder geval een feestje.

  3. Wat een verhelderend artikel Monique tegelijkertijd heel triest..
    Helaas constateer ik in mijn omgeving ook veel zwerfvuil, blikjes, plastic, noem het maar op.. Als je het mee kunt nemen om op te eten/drinken, kun je het toch ook ergens in de daarvoor bestemde prullenbakken weggooien? Het is nog nooit in mijn hoofd opgekomen (ook niet in mijn jeugd) om iets op straat of waar dan ook, weg te gooien, dat doe je gewoon niet, punt…
    De tas is erg leuk, veel plezier er mee mensen!

  4. Graag zou ik zo’n tasje krijgen. Ik probeer bij onze supermarkt voor elkaar te krijgen dat ze de hemd zakjes vervangen door papieren, maar tot op heden zondrr succes. Dan moet ik het zelf maar veranderen door deze tas mee te nemen.

  5. Het is een leuke tas die naast zijn functie nog een subtiel signaal afgeeft aan degenen die hem zien.
    Het zou ook helpen als de supermarkten zouden stoppen met de verkoop van plastic tassen. Uiteindelijk beslist de klant daarover en als er geen vraag meer naar is………

  6. Goed om te horen dat supermarkten EINDELIJK gaan stoppen met die rollen plastic zakjes, want een drama. Zo wordt je tenminste gedwongen na te denken over een alternatief, goede zaak!!!

  7. Elke dag ga ik wandelen en neem ik een zak mee om afval te rapen.
    Schrijnend hoeveel ik dagelijks mee heb, maar ik draag tenminste mijn steentje bij en dat geeft een goed gevoel!
    Thuis leef ik met mijn vriendin zoveel mogelijk zero waste, met een echt hart voor de natuur. Gezonde geest in een gezond lichaam met een gezonde omgeving.
    We geloven echt in karma, wie goed doet, zal veel geluk krijgen.
    We hebben al een aantal herbruikbare zaken, maar nog weinig in stof.
    Deze kunnen we goed gebruiken en vlot overal meenemen.

  8. Leuke tas! Maar we zijn inmiddels een jaar verder. Moederdag 2019…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *