codes /merkjes op plastic…wat betekenen ze?

We worden ons niet alleen bewuster van wat er in ons eten zit, maar ook zijn we ons meer gaan verdiepen in waarin al dat voedsel zit verpakt. Ook zijn we meer gaan letten op wat we inkopen aan bewaardozen, drinkflessen en andere zaken om ons voedsel in te bewaren. En dat is een goede zaak. Er komt steeds meer uit diverse onderzoeken naar buiten dat er in bepaalde soorten plastic veel weekmiddelen aanwezig zijn, die in ons voedsel terecht kunnen komen.

In een wereld vol plastic blijft het ontzettend lastig om plastic te mijden. Ook al doe je nog zo je best, ontkomen doen we er in ons dagelijks leven niet geheel aan..In dit artikel wil ik het gaan hebben over de codes die we vaak op plastic terug kunnen vinden. Ik krijg hier erg veel vraagstelling over, over wat deze codes nu precies inhouden. Ik loop ze door.

recycle codes

Op de meeste plastic producten vinden we ( meestal op de bodem/onderzijde) codes/tekens. Het zijn driehoekjes gevormd door pijltjes. In het midden vinden we een cijfer, die uiteenloopt van 1 tot 7. Onder deze driehoekige pijlhokjes met een cijfer in het midden vinden we ook letters. Dit geeft aan, waar de cijfers in het driehoekje voor staan. Het geeft aan, waaruit het plastic bestaat.

 

 

images

 

PET code 1

PET of PETE staat voor polyethyleen tereftalaat . We komen dit veel tegen in dun plastic, zoals waterflesjes, afwasflessen, en andere limonade verpakkingen. Maar ook bijvoorbeeld de bakken kant en klare salades die we in de supermarkt kunnen kopen. Voor éénmalig gebruik is dit plastic redelijk veilig. En zolang het plastic niet wordt verwarmd, lekken er ook geen schadelijke stoffen het voedsel/drankje in. PET bevat ook niet het synthetische oestrogeen bisphenol A die vrij schadelijk is. Waar wel goed op moet worden gelet bij dit plastic, is dat het niet verwarmd wordt. Dit kan vrij snel gebeuren, als we bijvoorbeeld een flesje water/frisdrank in een warme auto achterlaten, of als we de flesjes hergebruiken en er warme dranken in doen. Gebruik plastic met deze code liefst éénmalig.

HDPE code 2

HDPE staat voor high density polyethylene. Het wordt veel gebruikt voor wat dikkere verpakkingen als plastic melkkannen, boterkuipjes, shampoo flessen, kaas/vleeswaar verpakkingen, en flessen sap/ drink. Het is vaak ondoorzichtig. Het is veilig, je kunt het opnieuw gebruiken en is eenvoudig recyclebaar. Dit soort plastic is ook veilig bevonden bij blootstelling aan hogere temperaturen, omdat HDPE voor het grootste deel uit waterstof en koolstof bestaat, wat dit soort plastic een stuk veiliger in gebruik maakt voor zowel mens als de natuur.

PVC code 3

PVC staat voor polyvinylchloride. We komen dit veel tegen in producten die we in en rondom ons huis gebruiken, maar ook als verpakkingsmateriaal. Denk aan douchegordijnen, strandballen, regenkleding, zeil, plastic regenlaarzen, en boodschappen tassen. Het is meest goedkoopste en ook meest gemakkelijkste bewerkbare vorm van plastic, en wordt daarom ook graag gebruikt door de industrie. Je herkent PVC ook wel aan de nogal bijzondere ” plastic geur” die deze afgeeft. Wanneer PVC gemaakt wordt, komt er dioxine vrij, een stof die niet al te goed bekend staat, en mogelijk kankerverwekkend kan zijn. De stof kan zich ophopen in mens, dier en milieu. Ook wordt er bij dit type plastic veelvuldig gebruik gemaakt van weekmakers. Dit gebeurt, om het plastic bruikbaar te maken voor diverse producten, zoals zwembandjes. Arbeiders die met PVC werken hebben een hogere kans op het krijgen/ ontwikkelen van kanker dan iemand die dit niet doet. Mijd PVC plastic, het is geen veilige soort.

LDPE code 4

LDPE staat voor lage dichtheid polyethyleen. Het wordt gebruikt voor zacht plastic, zoals plastic tasjes, knijpflessen en plastic hoezen. Het is een veilige soort en kan goed worden gerecycled.

PP code 5

PP staat voor polypropeen. Het wordt gebruikt in harder, flexibel plastic, zoals veel kinderspeelgoed, bewaarbussen, rietjes, en serviesgoed. Het is een veilig soort plastic, en kan goed worden gerecycled.

PS code 6

PS staat voor polystyrene. Het wordt gebruikt voor hardere plastic soorten als wegwerp bekertjes en vorkjes/bestek, en ook wordt het gebruikt in styrofoam, die wij beter kennen als de bakjes om vleeswaren op te verpakken. Er is nog altijd erg veel discussie gaande over de veiligheid van styreen, de basisstof voor dit plastic. De plasticsoorten kunnen stryreen gaan lekken, wat mogelijke schade kan opleveren aan de gezondheid en zelfs neurologisch schadelijk kan zijn. Het is dus wijs om dit plastic te mijden.

overige soorten code 7

Nogal vaag, nietwaar? En dat is het ook. Code 7 plastic valt onder de zogenaamde ” restgroep” Het valt nog het beste te vergelijken met een allergaartje van zowel goede als slechte grondstoffen. Zo kan het bestaan uit policarbonaat, een stof waaruit BPA kan lekken. Anderzijds kan het ook weer vallen onder nieuwe soorten biologisch afbreekbaar plastic van bijvoorbeeld aardappel, maïs en rijstzetmeel. Ook deze soorten dragen de code 7. Code 7 kun je het beste mijden, mits je er zeker van bent dat deze bestaan uit biologisch afbreekbare soorten. Dit staat meestal vermeld.

 

plastic zonder code

We kunnen ook plastic tegenkomen die geen code bezit. Je kunt dan het beste navraag doen bij een fabrikant. Blijft het dan nog zeer onduidelijk, koop het dan liever niet.  Heel veel producten zijn gelukkig ook prima te vervangen door bijvoorbeeld glas en RVS. Er komen gelukkig ook steeds meer producten op de markt, die zijn gemaakt van glas en RVS in plaats van plastic, denk aan drinkflessen en lunchboxen voor kinderen/ om mee te nemen naar het werk. Nog wat nuttige tips om zoveel mogelijk plastic te vermijden:

 

  • Drink zo weinig mogelijk water uit flessen. Drinkwater is naast een prima alternatief ook vele malen goedkoper. Schaf ter investering eens een speciale RVS fles aan, als je vrij veel water drinkt.
  • Maak er een gewoonte van voortaan zelf je stoffen boodschappentassen mee te nemen. zorg bijvoorbeeld dat je altijd een katoenen/jute tas bij je draagt, voor onverwachte boodschappen. Koop zo min mogelijk plastic draagtassen en verpak ook zo min mogelijk groente en fruit als dit niet echt nodig is. Je kunt bijvoorbeeld van thuis ook zelf steeds papieren zakken meebrengen om daar je fruit in te vervoeren. Inkopper, maar toch: koop ook zo min mogelijk voorverpakte groente en fruit.
  • Bewaar alles zoveel mogelijk in glas. Hergebruik veel glazen potten, dit kost ook nog eens veel minder.
  • Wordt er op het werk drank uitgeschonken middels plastic bekertjes, neem dan een mok mee van thuis. Dit scheelt een hoop afval, en is ook beter voor je gezondheid!

 

 

 

14 Reacties op “codes /merkjes op plastic…wat betekenen ze?

  1. Dank je wel Monique, Wat heb je weer een helder stuk met ons gedeeld, hartstikke handig. Ik geniet elke keer weer van je soepele stijl van schrijven. Super!
    Een kleine aanvulling: als jebij plastic nr 7 bedoelt alleen kopen als je zeker weet dat het biologisch is, vervang het woord ‘mits’ dan voor ’tenzij’. Dan klopt ie weer. Nu staat het er met andersom.
    Heel veel succes met je mooie werk!
    Hartelijke groeten van Marije

  2. De velletjes plastic die ze tussen plakken kaas leggen zijn die ook veilig.

  3. Hoi Monique,
    Wat n super lijst.
    Gebruik m nu om mijn drinkflessen te checken.
    ik kom n #7 tegen waar PC bij staat. Enig idee wat dat betekent?

    Groet

  4. Op plastic vershoudfolie kwam ik een driehoek met het cijfer 21 tegen en onder de driehoek de letters pap. Nog niet gelukt dit gegoogled te krijgen.
    Toevallig bekend met deze code?

  5. Wat betekent een cirkel met cijfers aan de binnenkant met in het midden nog een streep met cijfer Zoals op een van de foto’s onderin

  6. Ik zie alleen een beschrijving van het type kunststof, al die andere symbolen zijn interessanter als je gebruikte verpakkingen wil hergebruiken voor opslag of om in de magnetron op te warmen. Een uitleg hier zou op zijn plaats zijn gezien de titel van het artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *