rode kool

Wij Nederlanders houden van kool. Met name rode kool is zeer favoriet, maar gek genoeg dan wel vrijwel altijd uit pot of blik En dat is erg jammer, want met een verse rode kool smaakt alles nét even wat lekkerder! Ook zitten er soms erg veel toevoegingen aan de pot/blikgroenten. Zeker rode kool wordt vaak gecombineerd met appel. 

 

wat is rode kool?

 

Rode kool valt onder de zogeheten sluitkool-gewassen en wordt voornamelijk voor de verse markt geteeld. Andere sluitkool-gewassen zijn bijvoorbeeld witte kool en savooiekool. Rode kool is naast meest populair ook één van de oudste koolsoorten. In Nederland vindt de teelt plaats in Noord-Holland, omdat daar minder aantasting door knolvoet optreedt. Rode kool is een tweejarig ras, waarbij in het eerste jaar de kool gevormd wordt en in het tweede jaar de plant gaat bloeien. Zijn de voorjaren te koud, dan kan de plant al bij de aller-vroegste teelt gaan doorschieten en groeien. Er worden volgende teeltwijzen onderscheiden:

Zeer vroege teelt, met oogst vanaf half Juni

Een vroege teelt met een oogst tot half Juni

Een herfstteelt met oogst in September tot half November

Een bewaarteelt met oogst vanaf eind Oktober tot begin November.

 

De bewaarteelt wordt in speciale koolbewaarplaatsen bewaard tijdens de winterperiode en in het voorjaar. Tussen alle rassen komen ook verschillende kleuren voor. Het oudste Hollandse ras ” roodkop” heeft de donkerste kleur. De snelst groeiende rassen, genaamd grage hebben een kenmerkend zachter blad. Ze zijn mede hierdoor wel wat minder goed en lang te bewaren. De bewaarrassen, genaamd  trage bezitten een hard blad en zijn hierom ook veel langer te bewaren. De blauwrode kleur van rode kool wordt veroorzaakt door een natuurlijke kleurstof. De intensiteit van de kleur is weer afhankelijk van het ras. Pas op met deze kleurstof, het gaat moeilijk uit kleding!

 

gezond?

 

Super-gezond! Rode kool is om te beginnen zeer rijk aan vitamine C en bezit veel thiocyanaat, een stofje met een antibiotische werking. Daarnaast is het rijk aan calcium, en vitaminen en mineralen. Dit alles profiteer je het best uit rauwe rode kool. Kook je de rode kool, zal er altijd wat verloren gaan. Kook rode kool dus liever niet, maar verwerk het rauw door bijvoorbeeld salades, en geraspt door bijvoorbeeld een stamppot. Gebruik uiteraard ook echt alleen maar verse rode kolen. De meuk uit de potjes en blikjes zijn altijd voorbewerkt, en naast dat het veel toevoegingen kan bevatten, zal het ook altijd veel minder voedingswaarde bezitten dan een verse rode kool.

 

Maak ook eens zelf je rode kool met appel! Klik hier  voor het recept!

 

 

 

IMG_5203

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *