palmsuiker
Palmsuiker is in zeer korte tijd mede door de gezonde trend ongekend populair geworden. Vele mensen zijn het gaan gebruiken ter vervanging van gewone bietsuiker. Wat is palmsuiker nu precies en is het echt zoveel beter en gezonder dan gewone suiker?
Palmsuiker is een suiker die van oorsprong wordt gewonnen uit het sap van de arangpalm en de dadelpalm. Dit sap lekt uit bepaalde delen van de bloeiwijze, deze worden open gehakt. Tegenwoordig wordt dit sap ook gewonnen uit de sagopalm en de kokospalm. Dit geeft ook meteen de veel voorkomende verwarring tussen kokosbloesemsuiker en palmsuiker. Feitelijk komt het dus inderdaad zo’n beetje op hetzelfde neer, alleen komt kokosbloesemsuiker vaak van de kokospalm en de sagopalm. In Indonesië wordt palmsuiker ook gewonnen uit Borassus, een palm die in Nederland beter bekend staat als ” Gula Jawa” wat ” Javaanse suiker” betekent, of ” Gula merah” wat een rode suiker is, deze soorten worden ook in de Indonesische keuken gebruikt. Vaak wordt kokosbloesemsuiker verward met deze ” gula Jawa” ( of gula djawa) maar aan een borassus-palm groeien vruchten ( genaamd lontar) en geen kokosnoten.Zoek je specifiek naar kokosbloesemsuiker, kies dan voor ” gula kelapa ( betekent kokos) Om palmsuiker te winnen, wordt er in bomen geklommen, en worden er emmers vastgezet in de boom. Vervolgens wordt er gehakt om zo het sap uit te laten vloeien en op te vangen in de emmers. Er bestaan op de wereld maar liefst bijna 4000 verschillende soorten palmbomen, dus je begrijpt dat er niet zoiets als ” gemaakt uit palmbomen” op een verpakking kan staan.
Palmsuiker wordt op vele manieren geproduceerd/verkocht. Je kunt het kopen in blokken, in tubes, in brokken en als losse suiker. Om palmsuiker te verkrijgen wordt het sap ingekookt tot het vocht eruit is verdwenen. Afhankelijk van hoe hard het heeft gekookt, wordt de vorm bepaald. Dus gedroogd, in tubes, in blokken of konen. Dit alles is een handmatig proces. Je kunt het proces het beste vergelijken met het maken van borstplaat. De kleuren kunnen ook sterk variëren. Over het algemeen geldt, dat hoe lichter de kleur is, hoe meer het neigt naar gewone bietsuiker. De smaak kun je het beste vergelijken met karamel.
Gezond?
Ten opzichte van gewone biet en rietsuiker heeft palmsuiker wel een streepje voor als het op gezondheidsvoordelen komt. Omdat palmsuiker minder snel in ons bloed wordt opgenomen stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo sterk als bij gewone suiker. Dit gegeven levert aankoppelend ook weer grotere gezondheidsvoordelen op voor de mens. Palmsuiker bevat daarnaast andere nuttige voedingsstoffen die ” lege” suikers missen, zoals mineralen ( magnesium, kalium) en vitaminen. Palmsuiker is echter geenszins een calorie-vrije suikervervanger. Met een Glychemische index tussen de 30-35 is palmsuiker wel één van de betere keuzes. Het is en blijft echter wel een suiker met invloed op de bloedsuikerspiegel en kan daardoor ook bij een overmatig gebruik ongezond uitpakken. Ook heeft het een negatief effect op het gebit. Gezonder dus dan oer/biet/rietsuiker, en absoluut ook veel gezonder dan agave en ahorn, maar gebruik palmsuiker met mate. Let ook op welke producten je koopt. Erg veel producten die we ( vooral in supermarkten) kunnen kopen zijn verrijkt met rietsuiker om de smaak te versterken. Dit levert dan meteen een suiker op wat net zo slecht is als gewone suiker. Het beste ben je af bij de bron, dus uit het land van afkomst waar het ook vaak op straat in samengeperste blokken wordt verkocht. Kies liefst voor 100% biologische varianten, deze geven de allerbeste garantie op meest zuiver zonder enige toevoegingen, al blijft het ook daar even een kwestie van verpakkingen lezen. Koop liever geen ” vage” producten uit bijvoorbeeld een toko. Zeker zonder enige informatie op een verpakking is de kans zeer groot dat de suiker is verrijkt met rietsuiker. En andere toevoegingen om de boel beter houdbaar te houden.
Maak eens deze heerlijke palmsuikerstroop!
Wat een leuk stuk, ik wist niet dat ik omtrent gula-jawa nog wat bij kon leren, maar tot mijn verbazing was ik nog niet volleerd 😊
Ik ben gember op siroop aan het maken,en zoek informatie of dat ook met de gula Jawa gemaakt kan worden.
Het zal in ieder geval niet zo zoet zijn als met kristalsuiker.