Review Weleda Edelweiss/zonnebloem zonnebrandmiddelen

Onlangs heb ik een uitgebreid artikel geschreven over zonnebrandmiddelen. KLIK HIER om naar het artikel te gaan. Daarop aansluitend verzorgde ik een zonnebrandmiddelen test, KLIK HIER om naar deze test te gaan. Voorbereidend op deze test heb ik een aantal fabrikanten benaderd om deel te nemen, daar werd opvallend weinig ( zeg maar NIET)  op gereageerd. Ik heb voor een tandpasta test opnieuw fabrikanten benaderd, waaronder de bekende WELEDA. Daar ontving ik ( helaas weken na mijn aanvraag) uiteindelijk een antwoord van.  De tandpasta test was al gepubliceerd en ik heb vanwege de grote vraag naar dit merk uiteindelijk zelf een tube gekocht.Ik kreeg in deze mail oprechte excuses en complimenten voor de tandpasta test. Omdat ik ontzettend veel vraag bleef houden naar de WELEDA zonnebrandmiddelen heb ik alsnog gevraagd of ik misschien wat toegestuurd kon krijgen om te reviewen/testen. Dit kwam al direct de volgende dag binnen, ik ben er direct mee aan de slag gegaan, nu de zon op dit moment volop schijnt.  Een review! 

IMG_3221

WAT IS HET?

Ik ontving drie producten:
* Edelweiss zonnelotion ( SPF 30) € 22,99
* Edelweiss gezicht zonnecréme ( SPF 30) €14.99
* Edelweiss After Sun Lotion € 14.99
Alles in een lijn van edelweiss dus. En dat is best uniek, ik ben in ieder geval nooit eerder zonnebrandmiddelen tegengekomen op basis van zonnebloemen en edelweiss.  De zonverzorging is geïnspireerd op de manier waarop de edelweiss-plant zichzelf beschermt tegen de felle zon in de Zwitserse bergen. Er worden extracten gebruikt van edelweiss.. In combinatie met non-nano-minerale filters, biologische plantenoliën, en natuurlijke essentiële oliën biedt dit volgens Weleda een goede bescherming tegen de zon.  Weleda garandeert gecertificeerde natuurcosmetica wat vrij is van synthetische geur en kleurstoffen, conserveringsmiddelen, en grondstoffen op basis van minerale oliën.
IMG_3222

WAT ZIT ERIN?

In zowel de gezichtscrème als de zonlotion kom ik de volgende ingrediënten tegen:
WATER : hoofdbestanddeel van vrijwel alle zonnebrandmiddelen
CAPRYLIC TRIGLYCERIDE: een natuurlijk en zuiver product, in de biologische/natuurlijke cosmetica meestal gemaakt van 100% zuivere kokosolie. Om het te maken wordt kokosolie gedestilleerd, waarmee een vloeibaar deel van de kokosolie, rijk aan bepaalde vetzuren wordt afgescheiden. Deze fractie is bij kamertemperatuur vloeibaar. Een andere naam die wel gebruikt wordt is ‘gefractioneerde kokosolie’, of op z’n Engels: ‘fractionated coconut oil’.
TITANIUM DIOXIDE: erg veel gebruikte zonnefilter in ( natuurlijke) zonnebrandmiddelen. Titaniumdioxide is een van de meest gebruikte zonnefilters van het moment en veroorzaakt zelden een allergische reactie. Het beschermt tegen uv-B-, en deels ook tegen uv-A-stralen.  Een goede filter dus, maar omdat titaniumdioxide een spierwit materiaal is, gaat je gezicht er als Casper het spookje uitzien als je het op je huid aanbrengt. Daar hebben de fabrikanten wat op gevonden. Door de werkzame stoffen in microscopisch kleine deeltjes te knippen, wordt de crème transparanter. Deze techniek wordt nanotechnologie genoemd en is nogal omstreden. Die kleine deeltjes titaniumdioxide lijken namelijk erg op asbest en zijn als ze eenmaal door je lichaam opgenomen worden lastig kwijt te raken. Ze zouden in theorie cel beschadiging kunnen veroorzaken. Gelukkig lijkt opname bij een gezonde huid minimaal te zijn. En Weleda werkt 100% nano-vrij, dit wordt gegarandeerd. Nano deeltjes komen in deze zonnebrandmiddelen dus niet voor. Ik kom hier later nog even op terug.
HELIANTUS ANNUUS ( ZONNEBLOEM) ZAAD-OLIE: het bestanddeel waar Weleda in deze producten mee werken.
GLYCERINE: plantaardig, vaak uit kokosolie
ALCOHOL: beetje jammer dat er alcohol in zit. Dit kan irritaties geven aan de huid.
POLYGLYCERYL-3 POLYRICINOLEAAT: een plantaardige emulgator. Wordt gewonnen uit o.a ricinusolie.
POLYHYDROXYSTEARIC ACID: derivaat van stearinezuur. draagt bij aan de stabiliteit van dispersies. Weleda haalt deze uit plantenoliën.
OLEA EUROPEA ( OLIJF) OLIE: pure olijfolie.
STEARIC ACID: stearinezuur gewonnen uit plantaardige oliën. Wordt vaak gewonnen uit dierlijke vetten, maar Weleda haalt deze uit plantaardige oliën. Het is een vettige, vaste stof.
LEONTOPODIUM ALPINUM  BLOEM/ BLAD EXTRACT : ook wel edelweiss.
MAGNESIUM SULFAAT : magnesiumzout van zwavelzuur. Wordt ook wel bitterzout genoemd.
HYDROGENATED RAPESEED-OIL : derivaat van raapzaadolie, stabiliseert en verhoogt de viscositeit van emulsies, gewonnen uit raapzaadolie
GLYCERYLCAPRYLAAT : emulgator die hoofdzakelijk als stabilisator van olie-in-wateremulies wordt gebruikt. Wordt vervaardigd uit verschillende plantenoliën.
ALUMINA PARFUM : gewonnen uit essentiële olie
LIMONENE: geurstof gewonnen uit essentiële olie
LINALOOL : geurstof gewonnen uit essentiële olie
CITRONELLOL : gewonnen uit essentiële olie
BENZYL BENZOATE: natuurlijk bestanddeel van diverse etherische oliën. Wordt gebruikt als geurstof.
GERANIOL: gewonnen uit essentiële olie
CITRAL : gewonnen uit essentiële olie
FARNESOL: gewonnen uit essentiële olie
IMG_3230

ZICHTBAARHEID NA AANBRENGEN

Bij mijn toegestuurde producten zaten insteek kaartjes in de verpakking gestoken. Daar staat op te lezen, dat de créme zichtbaar blijft zodra je het op je huid smeert. Weleda legt uit:
“ …Er zitten geen chemische zonnefilters en nano-UV-filters in onze zonnebrandmiddelen. Weleda heeft een NATRUE gecertificeerde zonverzorging ontwikkeld zonder compromissen te sluiten op het vlak van onze normen voor huidverdraagzaamheid , zorg voor het milieu en werkzaamheid…” 
De UV filters in Weleda zonverzorging bevatten geen nanodeeltjes De deeltjes zijn groter en reflecteren het zonlicht. Dit geeft een witachtige glans op de huid. Het voordeel: het geeft DIRECTE BESCHERMING na het aanbrengen Het is tevens waterbestendig ( behalve de gezichtscrème) De tip die Weleda geeft: gebruik steeds hele kleine beetjes om aan te brengen en smeer deze steeds even opnieuw uit.
IMG_3225 IMG_3224 IMG_3223

DE TEST

Ik ben direct op mijn balkonnetje gaan zitten, waar de zon de hele dag fel brandt. Ik heb mijn gezicht ingesmeerd met de gezichtscrème en mijn beide armen met de lotion. Het smeert inderdaad erg vettig en een beetje vervelend uit….
Ik heb het advies van Weleda opgevolgd en de crèmes steeds opnieuw uitgesmeerd. In de zon was het best een dingetje, want de créme smelt een beetje op de huid waardoor het wat vettig aanvoelt. Ik vond het niet heel erg fijn.
IMG_3228
De gezichtscrème is vrij dik, goede textuur. Smeert wel goed uit maar laat een waas achter. Dit verdwijnt met een paar x goed uitsmeren. Gebruik niet teveel, want anders lijk je op Casper het spookje 😉
IMG_3229
De lotion is een stuk dunner, wat prettig aanvoelt bij het uitsmeren. Na zo’n 3 x opnieuw uitsmeren verdween de waas een beetje maar er blijft een waas op de huid. De geur is zeer licht, subtiel, en vervliegt zeer snel. Maar dat is uiteindelijk ook niet het belangrijkste….het moet beschermen.
En dat deed het. Met mijn lichte zonde-allergie in de volle middagzon…….ik heb het met deze zonnelotion echt met gemak twee uur uit weten te houden. Normaal begint mijn huid na goed smeren met factor 200.000 na een half uurtje al te reageren ( tintelen, steken, jeuk, uitslag, zwellen, roodheid) Ik heb nu alleen wat tintelingen gevoeld na ongeveer anderhalf uur in de zon. Dat is uitzonderlijk. Ik heb dit alleen ook met de EARTH LINE argan zonnebrand, en met de zonnebrandmiddelen van GREEN PEOPLE. . Ik ben verrast.
IMG_3231
De After-Sun lotion is vrij vloeibaar, voor mij een beetje té. Het komt daardoor iets te enthousiast uit de tube zetten . Het smeert heerlijk uit, en trekt echt supersnel en supergoed in. Het ruikt ontzettend lekker, en de geur blijf je als een lichte zweem ruiken.

WAT VIND IK ERVAN?

Ik ben enthousiast, ondanks dat het zo superslecht uitsmeert en een beetje “ klefferig” op de huid aan blijft voelen. Het doet vooral zijn werk, en dat vind ik toch wel het meest belangrijkste puntje voor een zonnebrandmiddel. Zeker een 100% natuurlijke. Als je niet van vettige crèmes houdt, zijn de crèmes en lotions wellicht niet erg geschikt voor jou, maar de after-Sun kan altijd en overal;l. Ik vind de crèmes meest geschikt voor een dagje aan het zwembad. En een dagje strand als je op een grote handdoek gaat liggen 😉 Maar voor dagelijks gebruik, als je kleding aantrekt, nee, dat zou ik afraden. Alhoewel het voor iedereen weer verschillend is, kunnen deze crémes bij mensen met overgevoeligheden, en allergieën erg effectief werken omdat het als een soort tweede huid op de huid blijft liggen. Ik ben erg enthousiast over deze zonnebrandmiddelen, ze zijn 100% natuurlijk., Niet biologisch. En bevatten gegarandeerd geen vervelende nano-deeltjes, wat toch ook best een fijn gevoel geeft bij het aanbrengen.

WAAR KAN IK HET KOPEN?

De zonnebrandmiddelen van Weleda zijn verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen ( Etos) en biowinkels/ gezondheidswinkels ( EkoPlaza) en via vele webwinkels. Een rondje googlen kan leuke prijsvoordelen opleveren.
Notificatie: ik kreeg de besproken producten gratis toegestuurd van Weleda. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Het review is onafhankelijk geschreven. 

13 Reacties op “Review Weleda Edelweiss/zonnebloem zonnebrandmiddelen

  • Nou nou, helaas is die Weleda zonnebrand crème dus niet aan te zien als je geen blanke huid hebt. Helaas dat Weleda geen diversiteit op hun horizon schijnen te hebben.
   Ik wilde dit aan mijn bi-racial dochter cadeau doen. Die dit me al aankomen……

 1. Ik heb hem voor mijn 2 kleine kindjes. Ik ging er al vanuit dat het wel goede zonnebrand was, maar ik ben zeer blij met jouw analyse! Nu weet ik het zeker 🙂

 2. heeft de aftersun een typische weleda geur ? Ik twijfel over de aankoop omdat ik hem nog niet heb kunnen ruiken, sommige weleda producten vind ik heerlijk maar er zijn er ook die ik een beetje muf vind, niet wat ik zoek in een aftersun

  • Ik ben erg gevoelig voor geurtjes, maar deze aftersun ruikt echt heerlijk! Zeker niet muf. Heel fris juist.

 3. Hoi Monique,

  Bedankt voor je review! Jammer dat het niet zo goed uitsmeert (daar ben ik ook naar op zoek), maar beter dit dan die chemische zooi.
  Ik lees in je stukje dat je Green People ook weleens hebt gebruikt. Ik las daar van de week iets over dat daar nanodeeltjes in zitten. Klopt dat?

  Fijne dag!

  Groetjes Marlous

  • Hai, nee dat klopt niet. Er zitten geen nano deeltjes ( schadelijke) in de zonnebrandmiddelen van green people, daar kun je in mijn artikel ook alles over lezen . Warme groet!

 4. Ik heb deze gebruikt, degene voor op je lichaam en ben geen fan. Ik leek wel een geisha en dat vind ik echt geen prettig idee. Mij te wit. De werking is wel goed maar liever ga ik niet met zulke witte benen op stap 🙂

 5. Hier wil ik ook even op reageren, je ziet er inderdaad uit als een geisha, ondanks dun opsmeren, heel vreemd gelaat, dit wil niemand!
  Jammer dat ik me daar niet bewust van was bij aankoop, het werkt vast goed tegen verbranding maar je ziet er niet uit. Ik spreek over de gezichtscreme….zonde van de centen

 6. Wij gebruikten dit product voor onze dochters, helaas zitten nu de deuren en kozijnen onder een waas van dit product, Zelf 6 maanden na gebruik zijn nog duidelijk de handjes op de deuren te zien. Beetje jammer. Fijn product maar jammer dat we onze deuren opnieuw moeten schilderen.

 7. Ik had vorig jaar twee tubes gekocht. Waarvan eentje weg gegooid.
  Het is al vervelend genoeg dat je kinderen eruit zien als kleine spookjes, maar ook de bekleding van de auto, de vloer in huis, de bank, alles moet eraan geloven. En je krijg het er echt niet zomaar vanaf. Zal nog zo vriendelijk spul zijn, maar wat mij betreft wordt hier de plank mis geslagen. Ben voor dit jaar weer op zoek. Tot op heden ben ik het meest enthousiast over de dokter leenarts zonnebrand.

 8. Ook al beschermt het nog zo goed tegen de zon, in de praktijk blijkt het vreselijk spul. Zeker als je van nature al aardig gekleurd bent en het plaatselijk smeert, zie je er (buin met witte vlekken) uit alsof je aan een ernstige ziekte lijdt of op weg bent naar een of ander carnaval. Het valt ook nauwelijks weg te poetsen: na dagen zie het nog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *