De natuurlijke zonnebrandmiddelen test!

Op dit moment van schrijven( Mei 2018)  beleven we een erg vroege zomer. Het is volop lente, maar de temperaturen zijn al enkele dagen ruim boven de 26/27 graden gekomen. De zonnebrandmiddelen worden weer flink aangerukt, en ook horen en zien we overal commercials van o.a drogisterijen die hun zonnebrandmiddelen in de aanbieding knallen. Dat vrijwel al deze producten niet al te gezond voor ons zijn, heb ik eerder verteld in mijn uitgebreide artikel over zonnebrandmiddelen, waarbij ik ook een aantal zonnebrandmiddelen testte die op natuurlijk en vrijwel geheel biologische basis waren samengesteld. Daarbij koos ik voor één merk: GREEN PEOPLE. Dit deed ik, omdat ik zeer enthousiast ben over dit merk, en ik deze ook gratis toegestuurd kreeg. Zonnebrandmiddelen zijn regulier al flink aan de prijs, natuurlijke en organische soms twee tot drie x zoveel duurder. 

Ik kreeg aardig wat kritiek, om het feit dat ik maar één merk heb beoordeeld. Ik wil bij deze graag in het kort uitleggen waarom het niet zo eenvoudig is als het lijkt.
Als ik een aantal producten wil gaan testen, ga ik rondbellen en rondmailen naar bedrijven/ leveranciers. Dit is vrij moeilijk, omdat de meesten niet erg staan te trappelen om mee te werken. Het komt dan eigenlijk zelden voor, dat een leverancier reageert. En als er wordt gereageerd, dan worden er ook eisen gesteld, en moet ik bijvoorbeeld bepaalde zaken vermelden, wat ik als onafhankelijk kritisch healthblogger uiteraard weiger.Er blijft vaak niets anders over dan zelf geld te steken in een test. Gelukkig zijn er hele fijne webwinkels die wel mee willen werken en zelfs kortingsacties accepteren, maar deze zijn ook op één halve hand te tellen. Als het gaat om producten die vrij goedkoop zijn, dan kan ik wat meer meenemen in zo’n test. Maar gaat het om erg prijzige producten zoals zonnebrandmiddelen, dan wordt het een ander verhaal. En moet ik mij beperken tot enkele. Ik hoop dat het nu allemaal wat duidelijker is waarom ik geen 15-20 soorten natuurlijke zonnebrandmiddelen kan testen. Wel heb ik goed gekeken naar de vraag. Welke merken worden meest genoemd?
IMG_3025

LOVEA en EARTH LINE

De absolute koploper in de poll die ik hield naar de meest gevraagde zonnebrandmiddelen was het merk LOVEA. Deze kon ik gelukkig via www.puurmieke.nl  gratis testen. Een ander merk wat veel werd genoemd is EARTH LINE, toevallig een merk waar ik zelf ook erg enthousiast over ben. Ik nam contact op met de leverancier en deze werkte ook zeer graag en geheel vrijwillig mee aan mijn zonnebrand-test. Helaas werd het met de andere merken lastiger, en heb ik me moeten beperken tot twee merken. Samen met de reeds beoordeelde producten van GREEN PEOPLE vind ik drie soorten best aardig. En geeft het iedereen genoeg keuze. Want:…..hoe meer keuzes, hoe meer keuzestress 😉 Ik heb ook sprays en crèmes meegenomen voor kinderen, een after sun, en een lippenbalsem voor in de zon. Ik hoop, dat ik met deze test jullie een beetje op weg kan helpen in een jungle vol met ( natuurlijke) zonnebrandmiddelen!
IMG_1889

HOE WERKT DEZE TEST?

Ik test merken en producten met verschillende SPF factor. Ik let op:
* geur
* werking
* smeerbaarheid
* gebruiksvriendelijkheid
* geschiktheid voor veganisten
* waterbestendig of niet
* voor en nadelen
In deze test test ik alleen zonnebrandmiddelen op natuurlijke en meest biologische basis. Zijn er uitzonderingen, dan worden deze bij het product gemeld. Ik heb voor de test zo goed mogelijk uit te voeren, de producten meerdere malen gebruikt en zoveel mogelijk in de zon gezeten. Dit was voor mij een uitdaging omdat ik een lichte zonne-allergie heb. Maar daarom juist de perfecte test.
IMG_3029

LOVEA SPF 15 SUNSPRAY ( spray, 125 ml, € 14,99)

De eerste die ik heb getest is de spray van LAVEA, een merk wat heel vaak voorbij kwam in de reacties op mijn artikel. Lavea is goed verkrijgbaar, en daarom aardig populair. Deze sunspray bestaat voor 99,9% uit natuurlijke ingrediënten, waarvan 15,4% biologisch. Op de verpakking/fles kun je lezen dat het product nanodeeltjes bevat. Dit is  verplicht gesteld volgens een nieuwe wet en regelgeving, echter zijn deze deeltjes in dit product gecoat en dringen daardoor absoluut NIET in de huid en zo in de bloedbanen. De spray belooft te hydrateren, en te beschermen. De spray bezit o.a Tahitiiaanse Monoi olie, kokosolie, arganolie, en Vitamine E. De 100% minerale zonnefilters op basis van titaniumoxide beschermen de huid tegen UVA en UVB.
GEUR?  Ooh, wat lekker! Dit geeft je echt een “ dagje-aan-het-strand” gevoel!
WERKING? Ik heb de spray om het uur gebruikt. Ik heb enkele uren in de zon gewerkt. Ik kreeg na ongeveer 3 uur wat last van tintelingen, wat bij mij vrij normaal is. Maar dan meestal al vrij snel nadat ik volop in de zon ga zitten. Deze spray, ondanks de vrij lage factor, werkte vrij lang, wel om het uur opnieuw goed sprayen.
SMEERBAARHEID? Heerlijk, geen vettige laag, trekt binnen enkele minuten goed in.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID? Zeer fijn, zo’n spray-pompje. Geen geknoei met vieze doppen.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN?  ja
WATERBESTENDIG?  ja
VOOR/NADELEN? Je hebt vrij veel nodig, want het is wel aan te raden om om het uur opnieuw te sprayen. Dit kan het wat onvoordeliger maken.
EINDOORDEEL: Fijne spray! Wel is het nodig om je zeer regelmatig opnieuw in te sprayen.
IMG_3032

EARTH LINE ARGAN ZONNEBRAND SPF 20 ( créme, 150 ml, € 24,95)

Naar deze créme was ik meest benieuwd. Earth Line is namelijk één van mijn meest favoriete merken. Argan Bio Sun bevat een natuurlijke zonbescherming en geen synthetische bescherming. Deze bestaat uit de mineralen titaandioxide, zinkoxide en plantaardige rode algen samen met de UV beschermende eigenschappen van organic Shea Butter en biologische oliën.Een zachte waterafstotende zonnebrandemulsie voor lichaam en gezicht. De minerale en plantaardige filters, bio-Shea butter, vitamine E en antioxidanten beschermen je huid volledig tegen de schadelijke gevolgen van UV-stralen. Aloë vera, Symphytum, Calendula en Plantago helpen zonne-irritatie te voorkomen. Biologische Argan-, Zonnebloem-, Jojoba- en Cocosolie  beschermen je huid optimaal tegen uitdrogen en veroudering en zorgen voor een zachte en natuurlijk gebruinde huid. In de Earthline zonnebrand wordt een mineraal zonfilter gebruikt op basis van titanium dioxide. Deze is goedgekeurd voor gebruik in natuurlijke cosmetica. Onderdeel van dit filter zijn de ingrediënten aluminium stearate en alumina. Alumina komt uit mineralen uit de grond en volledig natuurlijk. Aluminium stearate is een cosmetische kleurstof en een hulpstoffen voor de UV filters. Beide ingrediënten hebben NIETS te maken met de aluminiumzouten/verbindingen, zoals aluminium-chlorohydraat, -chloorhydroxide of -hydroxychloride! Earthline gebruikt dus GEEN ALUMINIUM.
GEUR? VERRRRRRRRRRRUUUUUUKKKELIJK! Ik ben erg van lekkere geuren, zeker als het op zonnebrandmiddelen aankomt. Dit geeft toch echt een heerlijk zomers gevoel! Degeur is zeer mild, licht zoet, en neigt nog het meest naar de geur van shea-butter. Ik vind hem heerlijk. 
WERKING? Opnieuw het nuttige met het aangename gecombineerd en een paar uurtjes op mijn balkon gewerkt. Ik had na drie uur in de volle zon geen last van tintelingen og uitslag, ook brandde mijn huid nauwelijks na. Ik ben werkelijk verrast. Ik ben namelijk nog niet eerder een zonnebrandmiddel tegen gekomen ( zeker niet met een SPF 20) die mijn huid geen enkele reactie geeft. 
SMEERBAARHEID? Smeert echt fantastisch uit, geen vetlaag, trekt direct in. De créme is lekker vloeibaar maar druppelt niet al meteen de dop uit. 
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID? Fijn, dankzij de doseer-dop, werkt ook hygiënisch 
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? ja
WATERBESTENDIG? ja, maar geadviseerd wordt om na het zwemmen/ om de twee á drie uur bij te smeren.
VOOR/ NADELEN? ik kan geen enkele bespeuren…..
EINDOORDEEL: Voor mij een absolute topper. Ruikt heerlijk, niet vettig, beschermt echt zeer goed. 
IMG_3027

LOVEA SUNSPRAY  FOR KIDSSPF 50 ( spray, 100 ml, € 16.99) 

Deze spray gaat een paar tandjes hoger op de SPF ladder, namelijk 50, Deze variant bestaat voor 100% uit natuurlijke ingrediënten waarvan 11% biologisch.  Deze hydraterende en beschermende zonnespray is geschikt voor zowel het lichaam als gezicht. De formule bevat arganolie, kokosolie en vitamine E. De 100% minerale zonnefilters op basis van titaniumdioxide beschermen de huid optimaal tegen UVA- en UVB- straling. De waterbestendige samenstellingen laten zich gemakkelijk verdelen over de huid en trekken dankzij hun lichtgewicht textuur snel in, zonder een vettig hoogje achter te laten. Zonder Nanodeeltjes. De spray werkt handig, en dat is zeker zeer welkom bij bewegelijke kinderen. 

GEUR?  Subtiel, en dat is juist erg fijn voor kinderen.
WERKING? Na drie uurtjes zon & balkon en om het uur opnieuw sprayen had ik nergens last van. Ook geen vervelend brandend gevoel na het zonnebaden. Superfijn!
SMEERBAARHEID? Ik vond deze spray wat minder fijn in zijn smeedbaarheid. Er bleek nogal lang een vettige waas over mijn huid glinsteren. Na ongeveer 10 minuten waarbij ik regelmatig opnieuw alles uitsmeerde was de substantie ingetrokken.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID? Spray, werkt heel fijn en hygiënisch
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN?  ja
WATERBESTENDIG?  ja
VOOR / NADELEN? Ook hier geldt toch wel, dat je vooral vrij regelmatig moet sprayen.  En het trok in mijn huid niet zo heel erg snel in. Dit kan wellicht bij een kinderhuid anders zijn.
EINDOORDEEL: Een zeer fijne spray voor de tere kinderhuid. Werkt zeer goed en daar gaat het uiteindelijk om.
IMG_3026

LOVEA SPF 50 VOOR HET GELAAT/ + ANTI AGING  ( créme, 50 ml, € 18,99)

Ik kreeg ook veel vraag naar de speciale zonnebrand-crémes voor het gelaat.Deze créme werd speciaal ontwikkeld voor een hoge bescherming van de gezichtshuid in de zon. De formule bevat een 100% mineraal zonnefilter op basis van titaniumdioxide met een SPF 50, welke een optimale bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB- straling. Dankzij de toegevoegde verzorgende werkstoffen wordt een vroegtijdige huidveroudering als gevolg van UV- straling voorkomen. De formule is waterbestendig, bevat geen chemische zonnefilters en is qua samenstelling 100% natuurlijk, en bestaat voor 12,2% uit biologische ingrediënten. . Zonder Nanodeeltjes.
GEUR? Heerlijk, weer de lekkere Monai! I love it.
WERKING? Ik heb mijn gezicht alleen met deze crème ingesmeerd, en verder niets anders gebruikt. Ik heb speciaal met mijn gezicht in de volle zon gezeten. Ik had geen enkele last van een branderig gevoel, irritaties, of jeuk en tinteling. Werkt echtere effectief. Wel had ik na mijn zonnebad wat rode vlekjes in mijn gezicht, maar dat hoort een beetje bij mij, omdat ik een erg gevoelige huid heb. 
SMEERBAARHEID? Het is een zeer dikke créme. Hierdoor kun je eigenlijk nooit teveel gebruiken wat een mogelijke vettige laag geeft. Je hebt vrij weinig nodig. Smeert erg goed uit. Ik vond het erg fijn in gebruik.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID? Zeer goed, de créme is lekker dik, en je moet dus even wat kracht op de tube zetten om het eruit te knijpen., 
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? ja
WATERBESTENDIG? ja
VOOR/ NADELEN? Ik kon geen enkel nadeel ontdekken
EINDOORDEEL: zeer fijne extra verzorging voor je gezicht. Zeker de huid onder de ogen vraagt om extra bescherming. 
IMG_3030

EARTH LINE SUN FACE AGE CONTROL SPF 15 ( créme, 50 ml, € 17,50) 

Een andere variant voor het gelaat. Deze heeft een SPF 15, en heeft een bijzondere anti-rimpel en anti-pigmentvlekken-formule. Deze gezichtscrème is dan ook in het bijzonder zeer geschikt voor mensen met een zeer extreem gevoelige huid, of een probleemhuid. Het werkt optimaal beschermend tegen UVA en UVB stralingen en bevat plantaardige minerale filters, antioxidanten, biologische shea-butter, witte thee, vitamine A,C en E en  bevat geen nano-deeltjes. Kruidencomplexen en een speciaal tarwe-extract helpen zonne-irritatie en pigmentvlekken te voorkomen. Biologische Argan-, Jojoba- en Macadamiaolie en het co-enzym Q10 hydrateren en voeden de huid intensief en helpen huidveroudering en rimpels te voorkomen en zorgen voor een zachte, gladde, natuurlijk gebruinde huid.
GEUR? Ook deze créme ruikt ontzettend lekker en het prikkelde echt mijn zintuigen waardoor je een zeer fijn gevoel krijgt. Ik hou erg van deze geur!
WERKING; Opnieuw drie uur met mijn smoeltje in de volle zon gezeten. Ook deze créme lijkt ge-wel-dig te werken, ik had zelfs na het zonnebaden geen last van rode vlekjes.
SMEERBAARHEID? Ook hier een dikke créme. Wat erg fijn doseert en je hebt vrij weinig nodig. Smeert goed uit, geen vettige laag.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID? Zeer prettig. De tube werkt hygiënisch
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? ja
WATERBESTENDIG? ja
VOOR/ NADELEN? Geen. 
EINDOORDEEL: zeer fijne créme, ruikt verrukkelijk, smeert lekker uit, goede en effectieve werking.
IMG_3028

AUBREY PURE ALOE VERA AFTER SUN ( vloeibare gel, 118 ml, € 13,95)

Aloë Vera staat bekend om zijn kalmerende en verzachtende, helende werkingen, zowel van binnen als buiten. Niets is beter voor een droge, ruwe of een aan de zon blootgestelde huid dan Aloe. Deze Aloe is puur want het komt rechtstreeks uit het blad. Werkt vochtregulerend en kalmerend voor elk huidtype en er worden geen onnodige ingrediënten aan toegevoegd. Werkt vochtregulerend en kalmerend voor elk huidtype. De ingrediënten zijn pure aloë Vera sap, en radijswortel. That’s it! Daar worden we blij van, van zulke korte ingrediëntenlijstjes. Je kunt deze gel overigens door gebruiken voor de huid lekker te verwennen, of te hydrateren. 
GEUR? Weinig geur. Een lichte zweem. 
WERKING? Ik heb deze gel telkens opgesmeerd na mijn zonnebadjes. Het werkt echt fantastisch goed. Het trekt supersnel in en het lijkt alsof je huid het zowat opzuigt. Mijn huid voelt superlicht aan en lekker fris. 
SMEERBAARHEID? Geweldig. Het trekt enorm snel in.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID? Dat is iets minder. Door de vloeibaarheid druipt het snel uit de dop. Voorzichtigheid geboden dus.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? ja
VOOR/ NADELEN? Geen
EINDOORDEEL: heerlijke gel, ik gebruik het niet alleen voor na het zonnen, maar ook dagelijks! 
IMG_3031

EARTH LINE SPF 10 LIPPENBALSEM ( créme, 10 ml, € 9,95)

Ook onze lippen hebben de nodige extra bescherming nodig als je in de volle zon bent. Je kunt uiteraard de vele lippenbalsems gebruiken die er op de markt zijn verschenen, maar het loont de moeite om wat extra verzorging te geven aan je lippen tijdens zonnige dagen ( bijvoorbeeld op vakantie)  Ook werkt deze créme waanzinnig goed tegen kloofjes en gebarsten of gesprongen lippen. De créme trekt goed in, en bevat minerale, geheel plantaardige zonnefilters. Daarnaast bevat het biologische Argan olie, biologische shea en mangobutter en speciale kruidenextracten en aminozuren om de lippen te beschermen en ultiem te verzorgen. De kruidenextracten en aminozuren zorge bijvoorbeeld blaasjes en barstjes te voorkomen, en te herstellen. De vochtregulerende werking houdt de lippen goed beschermd tegen wind, zon en zeewater. 
GEUR? minimaal. En dat vind ik persoonlijk wel prettig voor de lippen
WERKING? Ik heb deze créme nu een paar dagen in gebruik. Ik ben het dagelijks gaan gebruiken omdat ik op dit moment kamp met wat gebarsten en daardoor pijnlijke lippen. De créme heeft mijn kloofjes binnen 24 uur geheeld en mijn lippen voelen boterzacht aan. Wat een geweldige ontdekking. In de zon werkt het ook perfect, ik ervoer het als zeer hydraterend.
SMEERBAARHEID? Goed. De créme is niet erg vloeibaar. 
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID? Het is in elk geval erg hygiënisch. Je komt niet steeds in aanraking met de inhoud wat bij de meeste lippen balsems ( sticks) wel het geval is. Je moet even wennen aan de créme. Je moet een heel klein beetje op je vingertop spuiten, en dit kloppend op je lippen aanbrengen. De créme trekt goed en direct in. 
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? ja
VOOR/ NADELEN? de créme aanbrengen op je lippen is heel even wennen, maar na twee x is het al “ peanuts”. 
EINDOORDEEL: Geweldig product, ik gebruik het vooral voor mijn gesprongen en gebarsten lippen! Werkt echt fantastisch goed. 

EINDRESULTAAT TEST:

Hieronder geef ik mijn top en bottom aan van deze test:
1) Absoluut hoog bovenaan deze lijst staat de EARTH LINE SPF 20 FACE AND BODY CREME. Geweldige créme, zeer effectieve werking, ruikt hemels. 
2) AUBREY ALOE VERA GEL. Wat een heerlijk spul….
3) LOVEA SPF 15 SPRAY. Ontzettend lekker geurend, trekt goed in. 
4) LOVEA SPRAY SPF 50 VOOR KIDS. Werkt erg effectief, zeer fijn voor de tere kinderhuid
5) EARTH LINE LIPPENBALSEM, ik vind het zo geweldig, dat ik het voor mijn dagelijkse verzorging gebruik.
6) EARTH LINE SPF 15 GEZICHTSCREME. Vond deze variant net even wat fijner dan de gezichtscrème van love, maar het ontloopt elkaar niet veel
7) LOVEA SPF 20 GEZICHTSCREME, heerlijke geur, smeert ondanks de dikte erg goed uit.

ZON GERUST……MAAR ZON VOORAL VERSTANDIG

Naast het belang van een zeer goede en effectieve zonnebrand, is het ook zaak om verstandig met de zon om te springen. We weten dat de zon vele voordelen biedt, maar ook nadelen. Enkele nuttige tips om te onthouden:
* Staar je niet blind op een SPF. Heel veel mensen denken nog altijd, hoe hoger een factor, hoe beter een bescherming maar dit is slechts een schijn-veiligheid. Het belangrijkste is, dat je REGELMATIG blijft smeren/sprayen. Zeker als je overmatig transpireert en hebt gezwommen, moet je zeker denken aan om het uur even opnieuw goed insmeren. Vergeet daarbij ook de delen niet die je snel overslaat, zoals oorschelpen, neuzen, hals,  mond en voorhoofd. Ben je kaal, draag sowieso altijd een hoedje. 
* Begin vroeg in het jaar met zonnen. Je bouwt zo een pigmentlaag op wat je beter op een natuurlijke manier beschermt tegen de zon.
* We kunnen onszelf ook beschermen van binnenuit, door verstandig te eten. Eet in de zomermaanden veel voedsel wat rijk is aan vitamine C, vitamine E, antioxidanten ( bijvoorbeeld astaxanthine),  chlorolylrijke voeding ( bladgroente), en zorg voor voldoende vocht. 
* Draag met erg warme dagen waarbij de zon zeer fel is, een petje of hoedje. Draag liefst geen zonneklep, want deze beschermen enkel de ogen. Draag liefst een grote hoed, dit staat niet alleen zomers, maar beschermt vooral ook je gezicht en delen van de hals. 
* Zoek zoveel mogelijk de schaduw op, en ga onder een parasol zitten.
* Er wordt tegenwoordig gewaarschuwd voor de zonkracht. Is deze erg sterk, blijf dan tussen 10.00 en 16.00 uit de felle zon. 
* Draag goede, beschermende, luchtige kleding. 
* Luister naar signalen van je lichaam. Het geeft zelf aan, wanneer het genoeg is. Ga dan direct uit de zon. 
Ik heb afzonderlijk ook enkele zonnebrandproducten van het bekende merk WELEDA getest. KLIK HIER om naar het review te gaan.
IMG_1890

 

13 Reacties op “De natuurlijke zonnebrandmiddelen test!

 1. Nav een advertentie van LIDL voor zonnebrand creme voor veilig zonnen een reactie van RADAR: Veilig zonnen is dan belangrijk, want gezondheidsinstituut RIVM waarschuwde eerder deze week voor een hoge zonkracht voor de tijd van het jaar. Daardoor is de kans op verbranden groter wat zorgt voor een snellere veroudering van de huid. De afgelopen week lag de zonkracht op vijf, dat betekent dat je binnen twintig minuten kan verbranden. De rode kleur op je huid volgt pas enkele uren later.

  ‘Veilig zonnen bestaat niet’

  Volgens dermatoloog Renate van den Bos van het Erasmus MC bestaat veilig zonnen niet. ‘Gezond roken bestaat ook niet, op een gezonde manier bruin worden ook niet.’ Van den Bos zegt dat het prima is om een paar keer kortdurend de zon in de tegen. ‘Je hebt zon nodig voor de aanmaak van vitamine D.

  Gevolg van verbranden?

  Als je acuut verbrandt kan dat leiden tot melanoomkanker. Dat is een vorm van huidkanker waaraan elk jaar 800 mensen sterven. ‘Mensen die nooit verbranden, maar wel bruin worden, riskeren het plaveiselcarcinoom. Dat is een andere soort huidkanker. Het gaat dan om de opeenstapeling van zonuren die je in je leven hebt verzameld. Des te meer zonuren, des te hoger de kans op huidkanker.’

  Cijfers

  Jaarlijks krijgen 150.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. Daarvan gaat het in 60.000 gevallen om huidkanker. Bij 90.000 mensen gaat het om een andere vorm van kanker, zoals borstkanker en darmkanker.

  Welke factor?

  Van den Bos adviseert dat je in de zomer altijd minimaal factor 30 moet gebruiken. Gebruik tot aan factor 50. ‘Heel belangrijk is herhaald smeren. Smeer elke twee tot drie uur. Smeer je in voordat je de zon ingaat. Zit je al op het strand en ga je je dan pas insmeren? Dan is het mosterd na de maaltijd’. Tip van de dermatoloog: smeer je weer in na het zwemmen, alles spoelt er namelijk in het water weer af.

 2. @Monique: dank je wel voor deze test. En voor de aanbiedingen????.
  @ Lucy: je haalt allemaal personen aan die veel weten van ziekte en genezen, maar niets van gezondheid. Zonlicht is onontbeerlijk voor geest(!) en lichaam. Dus als een arts beweert, dat gezond zonnen niet bestaat, dan weet ze NIETS van gezondheid. Negeer dit soort artsen, ze zijn bekrompen. Zonnen is gezond, als het maar met mate is en goed beschermd.

 3. Wat fijn dat je ze getest hebt , zelf komt dat er niet van, ik ga zeker bestellen.

 4. Ik ben van oordeel dat een natuurlijke olie met factor 4 nog altijd beter is dan een samengesteld product titanium dioxide is naar mijn mening enkel een product om het smeermiddel wit te maken en heeft geen effect op op de kwaliteit van het product.
  Anderzijds zijn deze natuurlijke producten wel een beter alternatief in plaats van chemische producten.

 5. Dank je wel Monique voor het artikel, het testen en het regelen van de kortingsactie. Van de week de Green people zonnebrand binnen gekregen. Ik gebruikte altijd olie, maar n.a.v. jouw artikel, toch maar zonnebrand gekocht.. Als aftersun gebruik ik verse aloe vera. Ik heb eens een stekje gekregen van de aloe vera plant van een collega en die groeit als kool! Gewoon een blad afsnijden, deze opensnijden en smeren maar. Goedkoper kan niet. Werkt ook goed bij verbranding. Helpt direct.

 6. Titanium doixide bevat nou juist het filter (miniraal filter) dat de effectiviteit (=deel van de kwaliteit) van de creme bepaalt. Dat het de creme wit maakt is een – vaak ongewenst- bijeffect. Als titaniumdioxide wordt toegevoegd in nanodeeltjes is er geen wit effect op de huid. Maar nanodeeltjes dringen weer makkelijk ver in je lichaam binnen. En dat wil je ook liever niet.
  @Monique, kan ik er van uitgaan dat alle doro jou geteste cremens geen nanodeeltjes bevatten?

 7. Beste Monique,

  Ik begreep dat je het volgende test en je oordeel erover geeft:
  HOE WERKT DEZE TEST?
  Ik test merken en producten met verschillende SPF factor. Ik let op:
  * geur
  * werking
  * smeerbaarheid
  * gebruiksvriendelijkheid
  * geschiktheid voor veganisten
  * waterbestendig of niet
  * voor en nadelen

  Zou je ook nog aan kunnen geven of de smeersels in meer of mindere mate in de (kinder-)ogen prikken? Het geen bij synthetische geparfumeerde crèmes wél vaak het geval is.

  Alvast bedankt!

  • Dag Arnoud, ik heb dit niet getest en ik wee dan ook niet te zeggen of dit wel of niet gebeurt. Wat je zou kunnen doen, is de fabrikant benaderen van de zonnebrand die je hebt gekozen, om te vragen of het irritaties geeft aan de ogen. Succes1

 8. Wat een fijne test, bedankt voor alle info!
  Kan ik nog gebruikmaken van de kortingsactie? Wat is dan de kortingscode die ik kan gebruiken?

  • Dag Ellen, helaas is de kortingsactie voorbij…

 9. Ik heb de eerste spray opgezocht op internet, maar zie dat er wel parfum inzit. Is dit ook niet slecht voor de huid? Ik heb een nogal gevoelige huid nl.

 10. Hoi Monique, bedankt weer!
  1 vraagje: In Lovea protection en Edelweiss van Weleda zit toch aluminium? Dat willen we ook niet in ons lichaam hebben. Ik weet dat je krap in je tijd zit maar kan jij hier een kleine toelichting op geven?
  Alvast enorm bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *