De grote jaarlijkse natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2020

Terwijl het buiten op dit moment ( eind December 2019) nog koud, grijs en guur is, ben ik achter de schermen alweer druk bezig met mijn jaarlijkse natuurlijke zonnebrandmiddelen-test. Ieder jaar kijken veel mensen daar naar uit, en ik probeer dan ook ieder jaar, om met nieuwe , verrassende producten te komen. Nu lijkt dat, met een oververzadigde markt aan natuurlijke zonnebrandmiddelen, geen probleem Door alle negatieve verhalen over de schadelijke effecten van conventionele zonnebrandmiddelen op mens, dier en milieu stappen steeds meer mensen over naar natuurlijke alternatieven. Daar is dus markt, en daar springen fabrikanten graag in. Helaas is niet alles zo “ natuurlijk” en “ groen” als het lijkt. Daarom luidde ik enkele jaren geleden een jaarlijks terugkerende test in, waarin in natuurlijke zonnebrandmiddelen test en beoordeel. Dit, om de consument een beetje te kunnen helpen in hun keuze. Ieder jaar ontvang ik rondom de periode dat al deze middelen weer op de markt verschijnen, erg veel vragen. Ik heb vorig jaar een zeer uitgebreid artikel geschreven, waarin ik alle vragen heb beantwoord en veel achtergrondinformatie geef over natuurlijke zonnebrandmiddelen. KLIK HIER om naar dat artikel te gaan.

 

WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE VERANDERINGEN IN 2020?

Ieder jaar kijk ik naar de belangrijkste verschuivingen op gebied van natuurlijke zonnebrandmiddelen. Dit jaar lijkt de focus voornamelijk te liggen op de negatieve effecten op de oceanen, en “ de witte waas”.
We zien steeds meer zonnebrandmiddelen, die groots vermelden op de verpakkingen, zee en rifvriendelijk te zijn. Dit wordt niet voor niets gedaan. Reguliere zonnebrandmiddelen ( met chemische zonnefilters) zijn niet alleen mogelijk  schadelijk voor ons ( door opname in de bloedbaan) maar ook voor de zee, waarin we zwemmen of afkoeling zoeken na een zonnebad. De zee en de daarin wonende riffen lopen hierdoor schade op. Maar ook natuurlijke zonnebrandmiddelen met fysische zonnefilters kunnen schade brengen. Als een merk natuurlijk is, wil dit namelijk niet meteen zeggen, dat het ook veilig is voor mens, dier en milieu. Volgens sommige rapporten zijn de fysische zonnefilters ook niet altijd afbreekbaar waardoor deze net zo goed de zee en het leven in de zee kunnen beschadigen. Er wordt nog altijd onderzoek verricht naar de mogelijke schadelijkheid van zowel  natuurlijke zonnebrandmiddelen als chemische zonnebrandmiddelen en welke invloed deze hebben op her koraal en de zee. Echt 100% uitsluitsel of bevestiging is er dus nog niet. Anders gezegd kunnen we niet 100% zeggen dat natuurlijke zonnebrandmiddelen met de fysische zonnefilters ( zink oxide en titanium dioxide zonder nano deeltjes) veilig zijn voor de zee, het koraal en de riffen. In sommige delen van de wereld worden “ koraal-giftige” zonnebrandmiddelen verboden. Dit zal bijvoorbeeld in 2020 van kracht zijn in Palau, een land wat in de grote Oceaan ligt. De overheid vertelt voldoende bewijzen te hebben, dat de chemische zonnefilters oxybenzon, oclocryleen, en parabenen schadelijk tot zelfs extreem schadelijk kan zijn voor het onderwater-leven. Dit rapport uit 2015 stelde al vast, dat oxybenzon kan leiden tot het verbleken van het koraal en de groei kan remmen. Wetenschappers waarschuwen sowieso over de gehele wereld, dat het koraal in de zee aan het afsterven is, en dat we maatregelen moeten nemen. Het is daarom best belangrijk geworden dit ook mee te nemen in je eisenpakket als je zonnebrandmiddelen wilt gaan inkopen.
Maar goed…….ook natuurlijke zonnebrandmiddelen zijn niet altijd veilig. Zolang er nog geen onderbouwde studies zijn dat dit 100% is uitgesloten, is het voor de consumrent zoeken naar de middenweg. Gelukkig zijn er  nu steeds meer fabrikanten die hun producten naast natuurlijk ook 100% veilig voor zee en onder-water-leven maakt. Merken die 100% garantie geven zijn ALPHANOVA  en EQ LOVE en ALBA.  Sommige andere ( wat onbekende) merken vermelden het ook op hun verpakkingen, maar de meesten hebben nog geen enkele vermelding. Dat maakt het erg lastig om te kiezen. Nu kunnen we gelukkig wel uitgaan van een minimale belasting als we tenminste voor natuurlijke zonnebrandmiddelen kiezen. Maar wil je echt 100% verzekerd zijn, dat kun je het beste voor varianten kiezen die aangeven vrij van schadelijke stoffen voor de zee te zijn. Ook kun je een fabrikant benaderen om hem deze vraag te stellen.

HELP! DIE WITTE WAAS!

Iedereen heeft het denk ik wel eens gehad, dat een zonnebrandcréme een witte waas achterlaat op de huid. Je loopt er dan al snel bij als Casper het spookje. 😱 Als dit bij jou al eens is gebeurd, dan had je waarschijnlijk een créme te pakken met zogenoemde FYSISCHE zonnefilters. Er zijn CHEMISCHE zonnefilters en FYSISCHE zonnefilters. De chemische filters werken anders dan de fysische. Ik zet de grootste verschillen op een rij:
CHEMISCHE ZONNEFILTERS werken:
 absorberend. Het absorbeert de UV straling
– wordt snel en zeer gemakkelijk opgenomen in de huid, waardoor het geen laag / waas op de huid achterlaat
– wordt pas na zo’n 30 minuten na het opbrengen werkzaam. Het is belangrijk om je een half uur voordat je de zon in gaat, in te smeren
– kan irriteren op de huid, omdat het meteen in de huid dringt. Mensen met een gevoelige huid kunnen hier last van krijgen.
FYSISCHE ZONNEFILTERS  werken:
– weerkaatsend. Het weerkaart dus de UV stralingen, het absorbeert de straling niet
– legt als ware een dun laagje op de huid. Het trekt niet in de huid. Dit kan een ( lichte) waas geven
– het werkt direct zodra je het op je huid smeert omdat het geen intrek-tijd vraagt
– mensen met een gevoelige huid zijn het beste gebaat met zonnebrandmiddelen met fysische zonnefilters omdat het niet in de huid doordringt.
– omdat het laagje makkelijker door bijvoorbeeld transpireren kan verdwijnen, moet je je wat vaker  opnieuw insmeren
Chemische zonnefilters bevatten, logisch, veel chemische meuk, zoals het veel  besproken oxybenzone, maar ook avobenzone, octocrylene en octyl methoxycinnamate Dit zijn allemaal flinke hormoonverstoorders. . Fysische zonnefilters zijn vrijwel altijd natuurlijk. Het gaat dan om zinkoxide en titanium dioxide. Met name de zinkoxide is de boosdoener die ons als Casper het spookje laat rondwandelen. Dankzij de tegenwoordige nano technieken is het steeds beter gelukt om natuurlijke zonnebrandmiddelen zonder vervelende waas te producren, zonder nadelige gevolgen van nano deeltjes. Er zijn dus steeds meer natuurlijke zonnebrandmiddelen met fysische filters, maar geven minder of helemaal geen waas.
Het is ook belangrijk, dat je niet te dik smeert. Je kunt beter om de twee uur opnieuw wat opsmeren, dan een dikke laag.

OPMERKELIJK

Tijdens mijn zoektocht naar nieuwe natuurlijke zonnebrandmiddelen ben ik erg kritisch. Ik kijk niet alleen naar de ingrediënten, maar zoek ook of er nog opmerkelijke zaken zijn. Dit keer vond ik wel iets heel opmerkelijks. Ik ontving twee natuurlijke zonnebrandmiddelen, beiden een créme met een SP30.  Het één van het merk OMH, het ander van SKALARIS. Tot zover niets geks, totdat ik de ingrediënten ging bestuderen.
Deze zijn 100% identiek. Wat meteen vraagtekens bij mij opriep. Ik ben dit gaan onderzoeken, en kwam o.a op identieke batch en productienummers…..Het gaat dus gewoon om twee dezelfde producten. Een knap staaltje PRIVATE LABELING. Nu is dit niks nieuws onder de zon 😁 want dit gebeurt op grote schaal in zowel de voedsel als de cosmetica-industrie. Maar wat hier vooral storend is, zijn de verkoop-prijzen. Voor OHM betaal je gemiddeld bijna € 5 euro MEER dan SKALARIS.
( bron: the OHM Collection.nl)
( bron: skalaris.nl )
Hier zie je de prijzen van de officiële websites. OHM  Collection vraagt € 35 euro voor de zonnebrandcréme, SKALARIS € 30. Een gigantisch verschil van € 5 euro, Dat vind ik geen kattepis. Extra opvallend : SKALARIS heeft een extra verpakking ( doosje, overigens geheel bioafbreekbaar / milieuvriendelijk ) waardoor je kunt denken, dat de verkoopprijs ook hoger zou moeten zijn dan zonder doosje. Dit is juist andersom. Er wordt dus aardig wat aan verdiend.
Ik heb verhaal gehaald bij zowel SKALARIS. als OHM Collection.  Bij beiden het verhaal erachter aangehoord, en OHM COLLECTION gevraagd, of zij hun prijs willen gaan aanpassen, omdat ik dit niet erg netjes naar de consument vond. Zij hebben gehoor gegeven aan mijn vraag, inmiddels zijn de prijzen aangepast en kost ook de variant van OHM  Collection € 29,95.
Moraal van het verhaal: let goed op de ingrediënten, ook in dit geval. Vind je een ingrediënten lijsten die identiek zijn aan elkaar, controleer dan de productie codes en batch nummers. Deze staan meestal onderop de fles , of ergens onderaan een tube. Dit kan je serieuze knaken schelen.
( NANO ) TITANIUM DIOXIDE /NANO ZINKOXIDE
Zonnebrandmiddelen kunnen uit heel veel verschillende stoffen bestaan. Het bestaat in basis uit chemische zonnefilters, die in de huid trekken en UV stralingen absorberen. Er zijn ook zogeheten fysische filters die op de huid blijven liggen en niet in de huid trekken. Dit geeft letterlijk een beschermende laag op de huid. Veel mensen kiezen liefst voor de chemische zonnefilters omdat het als erg onprettig wordt ervaren om er als een wit spook bij te moeten lopen, ook geeft de crémes met fysische filters ongemak bij het gebruik, denk aan witte vettige lagen die op kleding en badgoed af kunnen geven.
Nano technologie lijkt de oplossing, maar de vraag zingt nog altijd in de lucht hoe veilig deze nano technologie is. Nederland investeert op dit moment in een groot Europees wereldwijd onderzoek naar de risico’s van nano technologie.
Ik had het eerder over de nanotechnolgie. Titaniumdioxide zijn zeer kleine deeltjes die de opname van UV licht afremmen. Deze deeltjes zijn heel gemakkelijk binnen te dringen in ons lichaam. Omdat ons lichaam niet is ingesteld om microscopisch kleine nanodeeltjes af te voeren / te verwerken kunnen deze “ blijven hangen” Er wordt onderzocht in hoeverre deze schadelijk zijn voor de gezondheid.
Om alles wat verwarrender te maken, worden deze minerale zonnefilters in natuurlijke zonnebrandmiddelen gebruikt. Volgens de EWG :
* …bieden deze een zeer goede bescherming tegen de zon, zonder de gezondheid te schaden
* ….biedt zinkoxide de beste bescherming teven UV stralen. Het legt het bekende laagje op je huid. Titanium dioxide beschermt ook, maar in mindere mate dan dioxide. 
* … wordt zowel titanium dioxide als zinkdioxide niet afgebroken door de zon.
Sommige fabrikanten garanderen hun natuurlijke zonnebrandmiddelen 100% nanodeeltjes-vrij.  Ik vond een zeer goed onderbouwde informatieve website ( EWG ) waar een tabel zichtbaar is, in welke mate zinkoxide en titanium dioxide van invloed zijn op de huid en de gezondheid t.o.v chemische zonnefilters. In deze tabel staat dat zowel zinkoxide als titanium dioxide zeer laag scoren op gebied van huidpenetraties, er zijn geen bewijzen gevonden van mogelijke hormoonverstoringen en het levert geen huidallergiëh. De natuurlijke zonnebrandmiddelen die 100% gegarandeerd vrij worden verklaard van chemicaliën bevatten dus wel zinkoxide en / of natriumdioxide, maar het gaat hier om een natuurlijke minerale vorm. Echter kunnen ook deze natuurlijke mineralen nano deeltjes bevatten. Als je dit belangrijk vind, let dan goed op een vermelding van de fabrikant op de verpakking. Als deze zijn product 100% nano-vrij claimt, zit je goed. 

SPF 50….IS DAT ECHT NODIG?

Om de hypes te stimuleren, produceren fabrikanten steeds meer zonnebrandmiddelen met een zeer hoge factor, zoals factor 50. Naast dat we in Nederland nooit aan deze extreme hoge stralingen worden blootgesteld, kan een zeer hoge factor de huid compleet afsluiten, waardoor niet alleen aanmaak van vitamine D wordt geblokkeerd, maar de huid ook zijn afvalstoffen niet meer kwijt kan. Het gemiddelde Nederlandse huidtype heeft volgens talloze onderzoeken een factor 15 nodig die regelmatig en voldoende wordt aangebracht. Er is simpelweg niet voldoende zon aanwezig om je in te moeten smeren met een factor 30 ( – 30 x 20 minuten) of een SPF 50 ( = 50 x 20 minuten) in een dag.
Een hoge factor geeft een schijnveiligheid. Het gaat namelijk niet om de hoogte van de factoren, maar HOEVEEL je opbrengt per keer en hoe REGELMATIG je smeert. Hogere factoren zijn alleen nuttig als je in de sahara leeft, waar de zon zeer fel op zand schijnt en waar geen schaduw is.
Dematoloog Ids Boersma heeft een aantal jaren geleden de factor 50 kwestie onderzocht, en ontdekte dat een hoge factor als een factor 50 niet alleen de huid volledig afsluit, maar ook de aanmaak van pigment lam legt, waardoor we alle natuurlijke bescherming verliezen tegen de zon. Hij pleit voor een factor 15. Je kunt hierbij de zogenoemde “ SPF 15 x 20 som” aanhouden, en zorgen dat je regelmatig en voldoende op je huid smeert. Ook SPF 20  tot uiterlijk 30 is een vrij goede graadmeter, maar echt hoge factoren kosten alleen maar meer geld. Het is een perfect marketingtrucje om meer te moeten betalen voor een hogere factor.

VOOR WIE IS EEN SPF 50 WEL NUTTIG?

Nu zijn er wel kanttekeningen. Er zijn groepen mensen, die er namelijk wel verstandig aan doen, om een hogere factor te gebruiken. Ik zet deze op een rij:
* MENSEN MET EEN HUIDZIEKTE / AANDOENING
Mensen die kampen met vervelende huidziekten / aandoeningen als bijvoorbeeld eczeem of rosacea, doen er verstandig aan, om hun huid in te smeren met een hogere factor ( 50) Zonlicht kan vele huidproblemen / aandoeningen behoorlijk verergeren.
* MENSEN DIE BUITEN WERKEN
Er zijn erg veel mensen die de hele dag buiten werken, bijvoorbeeld bouwvakkers, postbodes , marktkooplieden enzovoort. In de felle zon kan de huid dan ook wat extra bescherming gebruiken.
* VAKANTIELANDEN WAAR DE ZONKRACHT ERG STERK IS
In Europese landen wordt de zonkracht gelukkig niet supersterk, maar kan wel behoorlijk krachtig zijn waardoor de huid die dit klimaat niet gewend is, behoorlijk kan beschadigen. Check van tevoren hoe sterk deze zonkracht is voordat je naar je vakantiebestemming vertrekt zodat je daar je zonnebrandmiddelen op kunt afstemmen
* MENSEN MET (+ EEN LICHTE VORM VAN EEN ) ZONNE-ALLERGIE
Ik heb zelf last van een lichte vorm van zonneallergie. Hier valt prima mee te leven, al is het soms best vervelend om er als een witte melkfles door het leven te moeten en ik nooit eens echt volop in de zon kan zitten voor langer dan een uur. Ik smeer mij zelf toch maar in met een SPF 15-30, dit is ruim voldoende voor mijn huid. Mensen met soortgelijke klachten kunnen een SPF 50 nodig hebben.
* WINTERSPORT
In de zomermaanden weten we, dat we een beetje op moeten passen. Zo weten we ook, dat de zon op een groot zandstrand en / of op het water flink kan reflecteren, en ons lelijk kan verbranden. In de sneeuw zijn we ons daar niet zo erg van bewust. En dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn.
Ruim 85% van de UV stralingen worden in de witte sneeuw weerkaatst. Maar dit is niet het enige. De UV stralingen zijn ook gewoon aanwezig als de zon niet schijnt en is vele malen sterker dan UV stralingen op gewone gronden. Door de schonere luchten in de bergen kan de zonkracht zelfs 2 x zoveel sterker zijn. Is de lucht minder schoon, houden stofdeeltjes een deel van de UV-stralingen tegen. Op 2000 meter is de straling ruim 32 procent sterker dan op zeeniveau.
Wolken houden de stralingen voor een deel wel tegen, maar filteren lang niet alles . Is er mist of zijn er schapenwollen. Worden de stralingen zelfs gereflecteerd. De boodschap is dan ook, om tijdens je wintersport-vakantie zeer goed te smeren. Vergeet daarbij al je blootliggende delen van je lichaam niet mee te smeren. Puntjes van de neus, oren, handen zonder handschoenen….vergeet niets, want voordat je het weet loop je met een verbrande huid. Wat in het ergste geval je vakantiepret behoorlijk kan verpesten. Een hogere SPF is zeker gewenst.
* KINDEREN 
De kinderhuid is nog een stuk dunner dan de huid van een volwassene. Het KWF kankerfonds adviseert dan ook om kinderen vanaf de eerste jaar elke twee uur in te smeren met een zonnebrandmiddel met een SPF tussen de 30-50. Houdt baby’s sowieso uit de zon, en ook uit de schaduw. Speelt je kind in de felle zon en ook nog eens aan het water, zorg er dan voor dat je kindje om de anderhalf uur opnieuw wordt ingesmeerd.
* KALENDE HOOFDEN
Veel mannen hebben kalende plekken op het hoofd of zijn geheel kaal, vrijwillig en niet vrijwillig. De hoofdhuid is zeer kwetsbaar, en vraagt daarom ook om een maximale bescherming. Draag liefst een petje / hoedje, als je de zon in gaat. Dit geldt overigens ook voor vrouwen.
Er zijn verschillende natuurlijke SPF 50 zonnebrandmiddelen verkrijgbaar maar toch zijn deze schaars, omdat de meest gangbare SPF de SPF 30 is. In de conventionele hoek zijn er wel talloze SPF 50 varianten verkrijgbaar maar die willen we juist niet. Na lang zoeken vond ik toch een fijne natuurlijke variant SPF 50 en wel die van SOL DE IBIZA. Deze stick is inhoudelijk feitelijk hetzelfde als de SOL DE IBIZA SPF 30 maar dan met een hogere formule aan natuurlijke zonnefilters, in dit geval zinkoxide. Dit geeft een full spectrum ( UVA + UVB ) bescherming. De stick is geurloos en laat geen witte waas / strepen achter. Fijn in gebruik, verpakking is 100% milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar, gemaakt van gecertificeerd karton. Deze stick is niet overal verkrijgbaar, maar wel bij Puur en fit : KLIK HIER om te bestellen. 

HOE WERKT DEZE TEST?

Net als vorig jaar ga ik weer letten op:

* geur
* werking
* smeerbaarheid
* gebruiksvriendelijkheid
* geschiktheid voor veganisten
* waterbestendig of niet
* UVA  + UVB bescherming of niet
* voor en nadelen

De zonnebrandmiddelen bevatten verschillende SPF factoren.

In deze test test ik alleen zonnebrandmiddelen op natuurlijke en meest biologische basis. Zijn er uitzonderingen, dan worden deze bij het product gemeld. Ik heb voor de test zo goed mogelijk uit te voeren, de producten meerdere malen gebruikt en zoveel mogelijk in de zon gezeten. Dit was voor mij een uitdaging omdat ik een lichte zonne-allergie heb. Maar daarom juist de perfecte test. De gemiddelde tijd dat ik in de zon zat met een zonnebrandmiddel is tussen de 30-60 minuten. Voldoende om te ontdekken of mijn huid reageert. Ik probeer bij iedere variant / varianten per merk zo uitgebreid mogelijk te informeren.
De testen zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik heb een zeer overgevoelige, kwetsbare, rijpe huid die direct reageert op stoffen waar het niet tegen kan. De test kan voor mensen met dezelfde huidproblematiek zeer prettig zijn.
Om deze test optimaal te benutten, adviseer ik je om eerst mijn artikel over de zin en onzin van zonnebrandmiddelen aandachtig te lezen. KLIK HIER om naar het artikel te gaan.
NOTIFICATIE: ik ontving enkele bijna geteste zonnebrandmiddelen gratis en vrijblijvend om te beoordelen van verschillende webwinkels, de rest is zelf aangeschaft. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, en ook geen enkele vorm van inkomsten, ook niet uit kortingsacties. Deze test is 100% onafhankelijk, op eigen initiatief en vrijblijvend geschreven. 

SMPL ZONNEBRANDCREME SPF 30 ( 50 ml, € 25.00  via SMPL)

Deze zonnebrand bevat titanium dioxide. Deze fabrikant meldt in de ingrediënten lijst dat zij met een NANO titanium werken. Dit vond ik vrij opmerkelijk, en ben verhaal gaan halen. Ik kreeg een uitgebreide mail terug waarin werd verteld dat zij ervoor kozen dit te vermelden. Zij zijn van mening dat de angst voor deze nano-deeltjes onterecht is. Wat hen betreft is hetgeen wat een minerale zonnefilter veilig maakt dat de deeltjes groter zijn dan de nano grootte door het gebruik van een goede kwaliteit coating die veilig is voor de mens en natuur. Non nano kan ook veilig zijn, maar ligt zoals met alles aan de kwaliteit van het product. Verder redeneren zij: “ In de Europese wetgeving staat dat wanneer een deeltje kleiner is dan een bepaalde grootte nano moet heten. Deze deeltjes zijn zo klein dat het de huid zou kunnen binnendringen. Het probleem echter met deeltjes in een minerale zonnefilter die groter zijn, zijn witte maskers die je van het gezicht af moet schrobben. Niet heel prettig dus. Wat er dus vaak gebeurt is dat de kleine deeltjes een coating krijgen waardoor ze wel de huid kunnen beschermen maar niet in de huid kunnen doordringen. Of de deeltjes nu nog nano moeten heten is waar de discussie over gaat. Strikt volgens de wet: ja het moet nano heten. Maar dit gebeurt vaak niet. Merken noemen het zelfs non-nano en nanovrij. Ze gebruiken een soort gaatje in de wet om dit te plaatsen maar eigenlijk klopt het niet. Deze claim wordt zelfs gemaakt door producten van de filters zelf en dit heeft al tot vele verhitte discussie geleid op vak conferenties. Hoe weet de leek nu of het nano-non nano is? Staat er ‘geen witte waas’ = nano. Wit masker = nano.
Ons doel met SMPL is producten maken die werken, en meer transparantie en eerlijkheid bieden in de cosmetica branche. Daarom hebben we de moeilijke keuze (want dat was het wel) gemaakt om nano te communiceren. Helaas betekent dit dat we mensen afschrikken met nano en ook dat we mensen moeten blijven voorlichten mbt nano. …”
 
Voor alles valt wat te zeggen. Toch blijf ik het allemaal nog te vaag vinden, zolang er geen keiharde wetenschappelijke bewijzen zijn. En voel ik mij persoonlijk nog het meest “ veilig” bij een non-nano alternatief, die er gelukkig ook meer dan voldoende zijn. Toch heb ik deze zonnebrand wel meegenomen, omdat het verder ethisch gezien prima in elkaar steekt. 
 
VERPAKKING: doosje + pompflacon
GEUR + KLEUR: de kleur is wit, de geur vrij neutraal, vond het niet zo erg lekker ruiken eerlijk gezegd
TEXTUUR: goed, het komt goed uit de pomp flacon
SMEERBAARHEID: goed, het trekt vrij redelijk in de huid, laat een zeer lichte laag achter, geen waas. 
VEGANISTISCH? : ja
RIF VRIENDELIJK?: ja
MIJN ERVARING: redelijke zonnebrand. Ik had geen last van mijn huid in de zon. Wel vond ik het zelfs een klein beetje stinken, voor mij is de geur niet erg aangenaam. Ook zou ik deze niet kopen omdat ik het nano verhaal iets te vaag vind. Ook vind ik hem iets te vettig. 
TOP OF FLOP? Geen flop, maar ook niet top. Het is inderdaad een vrij simpele zonnebrand, wat een zeer hoge prijs heeft. 
 
 

THE OHM COLLECTION / SKALARIS ZONNEBRANDCREME SPF 30 ( beiden 150 ml, € 29,95 ( na mijn verzoek de prijs aan te passen aan Skalaris)  ( via www.puurenfit.nl) 

Over deze twee heb je hierboven eerder kunnen lezen. Tijd om ze inhoudelijk te gaan beoordelen. Beiden bevatten 25% non-nano en ongecaote zinkoxide. 
 
 
VERPAKKING: Skalaris heeft een doosje om hun pomp-flacon, OHM Collection doet het zonder doosje, 
GEUR + KLEUR:  Creme-achtig, de geur is echt verrukkelijk. 
TEXTUUR: licht vloeibaar, maar goed genoeg om mooi uit te smeren
SMEERBAARHEID: goed. Het smeert echt goed uit, en laat geen al ter grote “ olievlek” op de huid liggen. 
VEGANISTISCH? :  ja
RIF VRIENDELIJK?: ja
MIJN ERVARING: Absoluut geen onaardige zonnebrandcreme. Ook hier gaf mijn huid verder geen kick, en ik genoot ook best een beetje van de heerlijke geur. Door de licht vloeibare textuur doe je er iets langer mee.  Wat meteen ook een nadeel is:….zie de klodder op mijn arm nadat ik de fles ongeveer een week had geopend. Het is klonterig en wel erg vloeibaar geworden. Ik adviseer je dan ook, als de fles eenmaal is geopend, voorzichtig te zijn met het opbrengen….de creme kan er ect flink uit spatten. 
TOP OF FLOP? Ja, deze twee krijgen van mij toch wel een voorzichtige top-positie. Zeer fijne zonnebrand, wel aardig in de prijs. 
 

BADGER GEURLOZE ZONNEBRANDCREME SPF 30 ( 87 ml, € 24,90)  ( via www.biggreensmile.nl) 

Een Amerikaans merk, met een breed spectrum formule maar met minimale ingrediënten. Het heeft ook geen geur. Het bestaat voor 98% uit gecertificeerde biologische ingrediënten en de fabrikant garandeert 40 minuten waterbestendigheid na het opbrengen. Het is tevens 100% biologisch afbreekbaar. Er is non nano, ongecoate zinkdioxide gebruikt. 
 
 
VERPAKKING: zachte knijp-tube
GEUR + KLEUR: geen geur, maar ik ruik toch een licht frisse geur. De kleur is vrij geel
TEXTUUR: erg dik. Het kost mij erg veel moeite om iets uit de tube te knijpen.
SMEERBAARHEID: goed. Smeert zelfs razendsnel lekker uit en trekt direct in. De geur vind ik nu iets minder…..
VEGANISTISCH? :  nee, er zit bijenwas in, en dit geeft ook die nogal onbestendige geur. 
RIF VRIENDELIJK?: ja
MIJN ERVARING goed! Mijn huid hield zich stil, en gaf verder geen enkele reactie. Ik vind het, ondanks de geur, best een goede zonnebrandcreme. Jammer dat het niet beschikbaar is voor veganisten.
TOP OF FLOP? Een echte topper vind ik het niet, maar ZEKER GEEN  flop. Ik vond het geen onplezierige smeerbeurt in elk geval. Ik denk, dat deze het best goed doet als gezins-tube. Al vind ik hem wel belachelijk duur. ☹️
 

MADARA WEIGHTLRESS SUNMILK SPF 20 ( 150 ml, € 22,95) ( via www.biggreensmile.nl) 

Dit is een fijne lichte milk, waar velen de voorkeur aan geven. Het is geschikt voor het gehele lichaam, dus ook voor het gezicht. Dit is voor mij de meest twijfelachtige geweest om op te nemen in deze test omdat het een heel klein beetje propanediol bevat, een stof waar ik zelf op zich al niet goed tegen kan. Het ging er dus om spannen, hoe mijn huid zou gaan reageren tijdens de test. De milk is op basis van zinkoxide. 
 
VERPAKKING: doosje + pompflacon
GEUR + KLEUR: wit, zeer fijne, licht zoete geur, ik vind het een topgeurtje
TEXTUUR:een milk, dus vrij vloeibaar maar zeer goed smeerbaar
SMEERBAARHEID: goed, en het trekt razendsnel in, laat geen waas op de huid achter. 
VEGANISTISCH? :  nee, ook hier is helaas bijenwas gebruikt
RIF VRIENDELIJK?: ja
MIJN ERVARING: de geur vind ik om te beginnen echt fantastisch. Mijn huid gaf gelukkig geen reacties, wat betekent dat de hoeveelheden propanediol erg minimaal zijn in deze sunmilk. Het is dus best aanvaardbaar. Ik was goed beschermd. 
TOP OF FLOP? Geen topper, geen flop, iets er tussenin. Eerlijk gezegd zou ik persoonlijk deze sunmilk niet aanschaffen, maar daar in tegen is het wel een fijn geprijsde sunmilk van prima kwaliteit. 
 

ATTITUDE ZONNEBRANDCREME SPF 30 ” TROPICAL” ( 150 gram, €29,95) ( via www.puurenfit.nl)

Best een bijzondere, deze zonnebrandcreme. Het is op basis van non-nano ongecoate zinkoxide, en het is vrij van parfum, maar heeft toch een heerlijke geur dankzij de toevoeging van fruitsoorten. Daarnaast is het niet vet, en laat het geen witte waas op de huid achter. Deze fabrikant vindt het super-belangrijk, dat de zonnebrandcreme niet hormoon-verstorend is en daar is dan ook voornamelijk de focus op gelegd tijdens het ontwikkelen.  Als je dus op zoek bent naar een zonnebrandmiddel die de hormonen niet kunnen verstoren is deze de beste keuze die je dan kunt maken.
 
VERPAKKING: doosje + knijptube
GEUR + KLEUR: wit, en de geur….OH JA! 😍Dit is nu echt zo’n geurtje waar je meteen vakantie-kriebels en visioenen van een zonnig strand krijgt! Verrukkelijke geur. 
TEXTUUR: echt fantastisch. Geen plakvingers, geen waas, en geen vette olie-laag. 
SMEERBAARHEID: ook al net zo geweldig als de textuur. Hert trekt snel in en heerlijk, geen olievlek! 
VEGANISTISCH? : ja
RIF VRIENDELIJK?: ja
MIJN ERVARING: dit is de eerste echte TOPPER uit deze test so far! Ik kan hier heel blij van worden. Alles klopt. Mijn huid reageerde er supergoed op. Wel jammer dat ie aardig aan de prijs zit, maar ik vind het wel de investering waard. Het is ook iets meer vloeibaarder dan andere uit deze test, waardoor je er ook iets langer mee doet. 
TOP OF FLOP?TOPPER! Deze zou ik zeker nog een keertje kopen. Alleen al om de geur!
 
 

WE LOVE THE PLANET ZONNESTICK SPF 20 ( 65 gram, € 11,50)  ( via www.biggreensmile.nl)

Weer een bijzondere. Van het merk WE LOVE THE PLANET, voor mij een bekend merk van deodorants. Deze stap vond ik daarom best een opmerkelijke. De stick is op basis van koolzaadolie en zinkoxide EN titanium dioxide. Het is eigenlijk een zeer simpel stickje wat je ook gemakkelijk mee kunt nemen.
 
VERPAKKING: stick, koker
GEUR + KLEUR: wit, de geur is heel erg zoet en fruitig. Moet je van houden….ik vond het een beetje een zuurstok-luchtje. 
TEXTUUR: dik, beetje plakkerig. 
SMEERBAARHEID: op zich smeert de stick vrij goed uit over je huid, maar wat blijft de streep lang zichtbaar! Uitsmeren geeft een paar plakkerige vingers…nee, ik vind het geen succes. 
VEGANISTISCH? : ja
RIF VRIENDELIJK?: ja
MIJN ERVARING:  Terwijl ik hier juist de hoogste verwachtingen van had, viel het mij flink tegen. Ik vind de geur veel te overheersend, ik voelde mij een zuurstok. Ook smeert het wel aardig glad uit op de huid, de strepen die je maakt krijg je maar bar lastig uitgesmeerd en je houdt er plak-vingers aan over. Mijn huid reageerde verder goed, maar dit is voor mij absoluut geen succes. Mijn huid voelde erg kleverig aan. 
TOP OF FLOP? Hier is ie dan…de eerste FLOP die ik in deze test geef……ik kan er niet meer van maken. Het viel mij echt tegen. 
 

WELEDA BABY EN KIDS EDELWEISS ZONNELOTION SPF 30 ( 150 ml , € 22,99) ( via www.biggreensmile.nl) 

Ook een zonde-lotion speciaal voor baby’s en kleine kinderen in deze test. Weleda heeft een lotion die geurloos is en op basis van titanium dioxide. Dit betekent sowieso dat de lotion een fikse witte waas achterlaat op de huid. Daar staan de Weleda zonnebrandmiddelen inmiddels om bekend. Hou dus rekening met een fikse waas. Het is vrij gewaard van nano deeltjes. 
 
VERPAKKING: doosje + knijptube
GEUR + KLEUR: wit en geurloos
TEXTUUR: phoe……aardig “ creamy” en zalvig
SMEERBAARHEID: smeert goed uit, maar laat een heftige witte waas op de huid achter, categorie “ Casper-het-Spookje” 👻
VEGANISTISCH? : ja
RIF VRIENDELIJK?: niet bekend
MIJN ERVARING: ……..bovenstaande foto zegt denk ik voldoende. Dit is een heel klein erwtje, wat ik over mijn arm uit heb gesmeerd……mijn handen zien echt spierwit. En nog erger: ik kreeg het er bijna niet af! Ik heb vreselijk staan poetsen om het van mijn handen af te krijgen en ook op mijn huid voelde het aan als een grote dikke laag ellende. Nee, deze schuif ik graag door. 
TOP OF FLOP? Een grote flop. Ik kan mij zo voorstellen dat het voor baby’s en kinderen meest belangrijk is om goed beschermd te zijn, maar er zijn genoeg andere zonnebrandmiddelen voor kids en baby’s die het kind niet meteen transformeren naar Casper het Spookje….Bovendien vind ik het een pittig geprijsde. 
 

ECO COSMETICS ZONNEBRANDCREME, ONGEPARFUMEERD, EN NATUURLUJK GEPARFUMEERD , SPF 20+ 30, € 16,50 + € 19,45 + €15,45 ( via www.puurenfit.nl) 

Deze crème wordt zonne-lotion genoemd, maar neigt volgens kenners toch het meest naar een crème. Het smeert erg gemakkelijk uit, waardoor het wellicht voor mensen die een hekel hebben aan “ stroeve zonnebrandmiddelen” een uitkomst is. Het laat geen witte waas achter op de huid en geeft geen vettige laag op de huid. Als je vrij snel last hebt van een droge huid, is deze zonnebrand-creme meest ideaal. Dankzij de toevoegingen van gojibessen en granaatappel extracten , krijgt de huid een optimale hydratatie waardoor de kans op uitdroging in de felle zon afneemt. De zonnebrand creme bevat tevens duindoornolie. Dit kan de elasticiteit van de huid verbeteren, en het vochtgehalte reguleren. Duindoorn olie wordt erg veel toegepast in producten voor de overgevoelige huid, en dat is niet voor niets. Het kan zeer kalmerend werken bij een geprikkelde huid.

Verder heeft deze zonnebrand lotion nog meer voordelen:

* Het bevat JOBOBA OLIE en SHEA BUTTER. Deze hebben een sterk vochtregulerend vermogen
* Vrij van chemische zonnefilters, 100% minerale bescherming
* Vrij van parabenen, PEG’S, siliconen, SLS, aardolieproducten, paraffine, en zonder genetisch gemanipuleerde organismen
* De ingrediënten zijn 100% van natuurlijke oorsprong en 100% veganistisch en uiteraard dierproefvrij
* De zonnecrème is 100% veilig voor riffen
* Parfums zijn op basis van pure en natuurlijke oliën
* 100% nano ( deeltjes) vrij, vrij van nano-technologie 
* Zonder zink
* biedt een directe bescherming tegen de zon
* 100% van de gezamenlijke inhoudsstoffen zijn van natuurlijke oorsprong, waarvan gemiddeld 97 % afkomstig is uit plantaardige inhoudsstoffen uit gecontroleerde biologische teelt.  Gemiddeld 28% van de totale inhoudsstoffen zijn van biologische afkomst.

 
VERPAKKING: doos + pompflacon
GEUR + KLEUR: de geurloze ruiken nergens naar, wat prettig is, sommige geurloze zonnebrandmiddelen hebben een specifiek geurtje….de kleur is wit . De geur van de medium Protection variant vind ik niet erg lekker. 
TEXTUUR: erg goed zelfs, zeker één van de beste texturen uit deze test
SMEERBAARHEID: goede textuur, dus een zeer prettige smeerbaarheid. Inderdaad, GEEN witte waas en GEEN olievlek op je huid achterlatend. Ook geen last gehad van plakkerige vingers. 
VEGANISTISCH? : ja
RIF VRIENDELIJK?: ja
MIJN ERVARING: Ik hou van een geurtje, dus ja, dat mis ik hier wel. En de medium ruikt voor mij wat te onbestendig. Maar verder? TOP! Mijn huid bleef rustig en ik vond vooral de smeerbaarheid geweldig. Deze ECO COSMETIC varianten zijn uitmuntend geschikt voor mensen met een overgevoelige huid, mensen die niet van al die rare geurtjes houden, en geschikt voor het gehele gezin. 
TOP OF FLOP? Ja zeker…een TOPPER! Lekker simpel, ethisch helemaal kloppend en fijn geprijsd.

 

SOL DE IBIZA ZONNE-CREME SPF 30  ( 100 ml, € 24,00)  ( via www.puurenfit.nl) 


Een vrij uniek, natuurlijke zonnebrandmiddel, wat bewijst dat LESS IS MORE zeker een waarheid is!  Ik was er vrijwel direct van onder de indruk. Deze crème, in een schattig en handig blikje , klopt zowel ethisch gezien als inhoudelijk aan alle kanten. Het is ontwikkeld door een zwemmer die op vele stranden niets anders dan chemische zonnebrandmiddelen op handdoeken, strandstoelen en strand-winkels zag. Dat moest anders. En hij bedacht een zeer eenvoudige formule die zijn werking heeft, maar de vele chemische stoffen skipt. De naam SOL DE IBIZA is afgeleid van het strand waar deze man zijn plan maakte om deze meukvrije zonnebrandcreme te ontwikkelen, en ook meteen besloot, dat er echte aloë Vera vanuit Ibiza in moest.
De crème heeft alles in huis wat het nodig heeft om onze huid goed te beschermen tegen de zon. PUNT. Zo zit er 20% non nano/ ongecoate zinkoxide in. Verder zuivere kokosolie, veganistische was ( Euphorbia cerifera Vera ) , alôe Vera sap, zonnebloem olie, zoete amandel olie en calendula extract. Alles is 100% natuurlijk gecertificeerd biologisch, en geschikt voor veganisten. Het is vrij van chemische “ nasty’s”. Wat zijn de voordelen op een rij?
* 100% veilig getest voor zelfs de meest gevoelige huid
* geschikt voor kinderen
* oceaan / rif vriendelijk
* waterbestendig tot 40 minuten na aanbrengen
* bevat geen parfums
* geschikt voor het gehele lichaam , ook het gezicht
* plastic vrije verpakking, 100% recyclebaar
* 1% van de opbrengsten gaan naar het Ibiza-preservation-foundation
 
VERPAKKING: schattig blikje, geen plastic dus, wat niet eerder in deze test is voorgekomen
GEUR + KLEUR: het s werkelijk geurloos, alhoewel ik ergens in de verte een licht zoete zweem ruik. De kleur is gebroken wit
TEXTUUR: stevig, zalig, maar toch perfect uit te scheppen 
SMEERBAARHEID: Supergoed! Dat verbaasde mij enigszins, omdat ik de verwachting had dat het nogal stroef op de huid zou gaan uitsmeren, maar daar is totaal geen sprake van. 
VEGANISTISCH? : ja
RIF VRIENDELIJK?: ja
MIJN ERVARING: Wauw……ik denk dat we hier een winnaar in handen hebben! ALLES KLOPT. De werking, de smeerbaarheid, de ingrediënten….ik voel mij helemaal senang bij deze crème. Dit is hoe het ook kan. Het doet zijn werk, maar heeft geen toeters en bellen. Mijn huid gaf geen kick. Wat ik nog meest fijn vind aan deze crème is de compactheid van het blikje. Dit neem je zo mee in je tas og zak. Daarnaast heb je geen plak-handen, geen rare vettige vlek op je huid, geen waas. Ik ben enthousiast! 
TOP OF FLOP? TOPPER
 

JETSKE ULTEE….

Ik ontving ontzettend veel vraag naar de zonnebrandmiddelen van DR Jetske Ultee, een cosmetische dermatologe die in 2017 haar eigen seincare Centre in “ my hometown” Rotterdam opende. Al in 2014 lanceerde Jetske een grootscheepse campagne “ SMEER JE IN! “ om mensen bewuster te maken van het belang bij een goede zon-bescherming, vooral bij kinderen. Prachtig werk! Jetske ontwikkelt ook zonnebrandmiddelen, die zij bovendien op non-profit beschikbaar stelt. De opbrengsten gaan naar haar stichting SUNWISE, die het geld o.a uitbesteden aan nieuw lesmateriaal. Ik kan dit alleen maar toejuichen. Bovendien betaal je voor 250 ml “ maar” 14,95” wat uiteraard, in vergelijking met natuurlijke alternatieven , super-goedkoop is. 
Mij wordt veel gevraagd wat ik nu van deze zonnebrandcreme vind. En waarom ik hem niet meeneem in deze test. Ik heb speciaal voor al deze vragen een flesje aangeschaft, om te testen. Maar daarnaast wil ik graag uitleggen, waarom ik deze zonnebrandcrime NIET meeneem in mijn jaarlijkse natuurlijke zonnebrand testen. 
 
Het is eigenlijk een heel kort en simpel verhaal. Ik ben fan van Jetske. Zij weet als geen ander alle stoffen goed te analyseren en ik bewonder haar graafwerk enorm, ik kan mij er goed in vinden. Jetske spitst zich voornamelijk OP DE VEILIGHEID van stoffen. Voor haar is het belangrijk, dat een stof de huid niet irriteert, en geen schade toebrengt. Zij baseert zich hier op haar bevindingen en de wetenschap. Jetske werkt echter NIET NATUURLIJK. Dit betekent dat zij wel gewoon synthetische stoffen gebruikt ( ook gecombineerd)  die voor mij persoonlijk een brug te ver gaan, zoals  chemische zonnefilters ( o.a PHENYLBENZIMIDIAZONE)  Dit levert absoluut een prettige zonnecrème op die bijvoorbeeld geen witte waas op de huid legt, maar ik blijf mij afvragen wat deze chemische filters doen op en in de huid. Ik ( persoonlijk ) kies daarom niet voor chemische en synthetische zonnebrandmiddelen, maar voor natuurlijke alternatieven. 
 
Ik heb, speciaal voor alle vraag wat ik van deze zonnebrandcreme vind, een half uurtje in de volle zon gezeten met mijn arm ingesmeerd met deze zonnebrandcreme. Het ruikt niet al te penetrant, maar ook niet wat je zegt super-lekker. De kleur is wit. Het heeft een vrij stevige textuur en smeert goed uit. Ik vind de textuur en vooral de geur niet prettig. Zo erg, dat ik vanwege plak-handen mijn handen goed moest wassen.  Mijn huid reageerde licht door wat roodheid, wat wel na enige tijd weg trok. Maar het is overduidelijk dat mijn huid wel een reactie gaf. Wat ik zelf kan rijmen omdat mijn huid chemische stoffen zeer slecht trekt. Wat vind ik? Als je voor conventionele zonnebrandmiddelen wilt gaan, is deze een absolute topper. Je kunt beter deze kopen dan een Ambre Solaire, of een Nivea. Maar voor mij is dit een NO GO. 
 
 

….AND THE WINNER IZZZZZ……

SOL DE IBIZA! Nu moet ik wel nadrukkelijk vermelden, dat het een close call was tussen deze en ATTITUDE. Ik heb zelfs nog even getwijfeld om ze beiden op de eerste plek te zetten, maar SOL DE IBIZA krijgt van mij toch deze eervolle status voor zich alleen. Wel op de voet gevolgd door ATTITUDE. SOL DE IBIZA klopt wat mij betreft aan alle kanten. Etisch gezien, inhoudelijk, en het is geschikt voor het hele gezin. Het heeft geen geur, wat het toegankelijker maakt voor veel consumenten. Ik heb voor SOL DE IBIZA gekozen, omdat ik de samenstelling net even prettiger vind dan ATTITUDE. Dit is werkelijk een zonnecrème waar je blij van wordt. Geen toeters, geen bellen, maar simpelweg waar het voor moet dienen, terwijl het verder mens, dier en milieu niet belast. Ik ben meer dan enthousiast over ” mijn ” zonnecrème voor 2020! Heel benieuwd, of ik na mijn nieuwe jaarlijkse test in 2021 er nog hetzelfde over denk!  Hoe ziet mijn top 9 er verder uit?

Nummer twee: ATTITUDE

Zoals ik al schreef was het echt een close call. Ik ben vooral verliefd op de geur!

Nummer drie: DE ECO COSMETICS

Zeer fijne zonnebrandmiddelen voor het hele gezin. Fijne flessen, goede werking.

Nummer vier: THE OHM COLLECTION + SKALARIS

Fijne zonnebrandmiddelen, maar VRESELIJK DUUR.

Nummer vijf: BADGER

jammer dat het zo onbestendig ruikt en niet geschikt is voor veganisten.

Nummer zes: MADERA

lekkere geur, wel vrij prijzig.

Nummer zeven: SMPL

de duurste uit de test. Wat ik niet terugzie in de ingrediënten.

Nummer acht: WE LOVE THE PLANET

voor mij een gigantische teleurstelling.

Nummer negen: WELEDA

Casper het spookje schmink wat mij betreft…..

MEGA KORTING SCOREN OP ( BIJNA) ALLE GETESTE ZONNEBRAND! 

Net zoals ieder jaar, heb ik ook dit jaar gezorgd voor een fikse korting van 20% op ( bijna) alle geteste zonnebrandmiddelen. De zonnebrand van SMPL en JETSKE ULTEE heb ik zelf aangeschaft, en nemen niet deel aan de actie. De deelnemende webwinkels zijn:

www.puurenfit.nl

www.biggreensmile.nl

HOE WERKT HET?

De actie loopt van zondag 26 April 2020 tot zondag 3 Mei 2020. Je ontvangt 20% korting op HET GEHELE ASSORTIMENT zonnebrandmiddelen bij beide webwinkels. Bij PUUR EN FIT kun je direct, zonder codes je bestelling ( en) plaatsen. Bij BIG GREEN SMILE moet je een kortingscode invullen  : ” 20ZON” Vergeet de code niet in te vullen, want zonder code zal de korting niet worden verrekend.

 • zolang de voorraden strekkend zijn. Vanwege de verwachte drukte is het raadzaam op tijdig je bestellingen ste plaatsen
 • vanwege de corona crisis verlopen veel diensten niet naar behoren. Dit levert in veel gevallen veel vertraging op. De verzendingen duren sowieso al langer dan normaal, hou daar rekening mee. Het komt eraan, maar het is nu allemaal wat langer onderweg.
 • Na zondag 3 Mei 2020 worden de kortingen niet meer verstrekt
 • lukt het bestellen niet? Neem dan contact op met de desbetreffende webwinkel.

Voor het overzicht van www.puurenfit, KLIK JE HIER

Voor het overzicht van www.biggreensmile.nl , KLIK JE HIER

 

23 Reacties op “De grote jaarlijkse natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2020

 1. Hoi Monique, dank je wel.
  Attitude is bij the biggreen te koop niet biij puurenfit. Verder is hij ook nog uitvrrkocht nu 😉
  Vriendelijje groet,
  Edith

  • hai! Ja….helaas is door de crisis de ATTITUDE bij PUUR EN FIT niet leverbaar…en BGS is inderdaad al uitverkocht, en heeft ook problemen met levering……Wellicht de nummer 1 een goed alternatief?

 2. Hallo Monique, dank voor de test.
  Heb dezelfde ervaring met Weleda.
  Ken jij de produkten van Yaoh, UK?
  Vriendelijke groet,
  Yvonne

 3. Ik was ook wel benieuwd naar de nieuwe naif zonnebrand die net uit is gekomen. Was natuurlijk teaat voor de test 🙂

 4. Dankjewel Monique voor de uitgebreide test! Wij hebben vorig jaar zonnelotion 30 SPF van het merk Derma gekocht. Dit merk heeft het Nordic Swan Ecolabel. Het smeert prettig uit, maar ik vind het persoonlijk niet zo lekker ruiken. Ook is het me niet duidelijk of er nanodeeltjes inzitten. Dit zijn de ingrediënten: Aqua, dibutyl adipaat, Aloë barbadensisbladextract, diethylamino hydroxybenzoyl hexylbenzoaat, octyltriazon, dizetmeelfosfaat, Bis-Ethylhexyloxyphenol methoxyfenyl triazine, diëthylhexyl Butamido triazon, glycerylstearaat, glycerine, Ceteareth-20, saccharide-isomeraat, tocoferylacetaat, Ceteareth-12, Cetearylalcohol, cetylpalmitaat, acrylaten / C10-30 alkylacrylaat Crosspolymer, xanthaangom, polymethylmethacrylaat, Sodium Laureth Sulfaat, aminomethyl propanol, natriumhydroxide, citroenzuur, natriumcitraat, fenoxyethanol, benzoëzuur, dehydroazijnzuur. Dit ziet eruit of er toch erg veel chemische stoffen inzitten. Ik begrijp niet zo goed waarom het dan toch dat Nordic Swan Ecolabel heeft. Kan jij dit beoordelen? Dank voor je antwoord!

 5. vorig jaar heb ik Green People zonnebrandmiddel gekocht en die bevalt mij heel goed, en hij is nog steeds niet op. maar ik zie hem nu niet terug in het rijtje, is hij afgeschreven. Zeer fijne crème, ruikt mild lekker naar edelweiss en is verantwoord en niet te duur.

 6. Ik heb de attitude parfumvrij gekocht. Ik vind die helaas helemaal niet fijn smeren. Ik had de skalaris en die smeert veel beter uit.

 7. Ik heb de sol de ibiza gekocht. Het valt mij enorm tegen. Ik krijg er een plakkerige huid van die raar voelt. Zelfs na het douchen voelt het nog steeds alsof er een laag op mijn huid zit. Zijn er meer mensen die deze ervaring hebben?

  • Dit komt, omdat je er teveel van gebruikt. Dit is niet nodig. Het is een hardnekkig misverstand om een minerale natuurlijke zonnebrandcreme er duim-dik op te smeren. Smeer je liever om de twee uur dun in. Dit is veel effectiever. Succes!

  • Heb ik ook helaas…
   Ik vind Sol de Ibiza echt te vet. Valt mij wat tegen. Mijn huid blijft de hele dag plakkerig…kleding en spullen waar mn armen tegenaan komen, zoals mijn wandelrugzak, worden ook vies (witte vlekken). Zelfs nog een paar uur nà het insmeren.

 8. Wat super dat je de natuurlijke zonnebrand producten test. De consumentenbond test ook of het product daadwerkelijk de bescherming biedt die ze beloven (wat dus niet altijd het geval is zoals bij lovea). Jij benoemt dit in je inleiding ook, maar zie dit niet terug in je beoordeling. Ik ben heel benieuwd of je dit hebt mee genomen en of je dit eventueel volgend jaar mee zou willen nemen. Ik vind dit zelf ook wel een cruciaal onderdeel of het daadwerkelijk overeen komt met de factor die ze beloven

  • hai! De werking beschrijf ik onder iedere zonnrebrandcrenp hoor 😉

   • Hmm 🤔 dan zie ik blijkbaar iets over het hoofd..
    Hoe noem je dit dan?
    Ik heb nog eens terug gezocht, ik vind zeker je omschrijving en veel respect voor de uitvoerigheid waarmee je dit omschrijft, maar of factor 30 bijvoorbeeld ook echt bescherming biedt als factor 30 vind ik niet terug 🤷🏻‍♀️. Op welke manier omschrijf je dit?

 9. Ik heb de ECO gekocht. Nav dit onderzoek meteen de factor 30 én 20. Een crème die goed uitsmeert en geen witte waas achterlaat, die wilde ik wel (en ik heb blijkbaar veel vertrouwen in Monique).

  Wat een desillusie. Hij is haast niet uit te smeren. Wat een dikke crème. Een man bij het strandhuisje naast ons vroeg of ik mijn keukenmuur aan het witten was. De witte waas wordt wel iets minder, maar als je in het water gaat, wordt hij weer spierwit. Mijn kinderen leken vanmiddag op Casper het spook.
  Conclusie; een enorme miskoop.

  • Ik heb drie van de zonnebrand crèmes gekocht. Attitude ruikt heerlijk maar helaas toch een witte waas. Hetzelfde met Sol de Ibiza, nog ergere witte waas. Kan ze niet aanraden.
   Skalaris hier de favoriet, smeert prima en geen witte waas! Geur ook prima.

   • als de twee eerste een waas geven, dan gebruik je waarschijnlijk teveel.Smeer minder op. En kijk dan of de waas er nog is, ik heb zelf geen enkel probleem hiermee.

 10. hallo.

  Ik heb onlangs de skalaris zonnecreme spf 30 gekocht maar deze laat een lichte witte waas achter. Heeft de sol de ibiza dat ook of is dit veel minder of helemaal niet zo?

  Grtjs

 11. dag Monique, jij vind Ohm erg duur, maar is net zo duur als Sol de Ibiza, als je naar de hoeveelheid kijkt. in Ohm zit namelijk 150 ml, in Sol 100 ml.
  Zelf vind ik Green People erg fijn en niet zo duur.

  groet Ella

 12. Goedemorgen,

  Sol de Ibiza, ik dacht dat een blikje niet fijn was moet je dus steeds met de vingers in of spatels in de tas??

  Mvg.
  Marietje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *