Cichorei en hoe gezond het is!

Ik hou ontzettend veel van koffie, maar helaas denkt mijn lijf daar anders over. Ik krijg er last van, zelfs al bij een klein kopje. Ik drink daarom al jarenlang koffie surrogaten, in het bijzonder op basis van cichorei. Ik drink dat echt al zo ontzettend lang, dat ik het best grappig vind, dat het nu opeens plotseling hip en hot is geworden. In de jaren 80 en 90 dronk ik het al dagelijks. En ik ben het eigenlijk gewoon blijven drinken, grotendeels omdat ik het echt heel erg lekker vind, maar ook, omdat het echt heel erg gezonde voordelen heeft.

WAT IS CICHOREI ?

Cichorei komt van een plant die  oorspronkelijk afkomstig  is uit het Middellandse Zeegebied. Inmiddels heeft de plant zich vanuit dat punt overal ter wereld verspreid. We kennen cichorei vooral van vroeger, toen werd het erg veel als koffie gedronken. Het werd toen ook wel peekoffie genoemd. Deze koffie werd niet als een luxe gedronken, integendeel: het werd door de armen gedronken als koffie, echte koffie was in die tijd een echt luxe en schaars. Cichorei vonden we overal in de natuur terug en konden we naar hartenlust plukken. Het werd ook vaak “armelui-koffie” genoemd. Naast de wilde cichorei zijn er nog twee erg bekende varianten: de witlof en de wortel cichorei. Waar vroeger nog hele fabrieken bestonden om cichorei koffie te maken voor dagelijks gebruik, werd cichorei in de jaren zestig enkel nog geteeld vanwege de hoge dosering inuline die in de planten aanwezig zijn.  Sinds de gezondheidstrend van de afgelopen jaren kiezen steeds veel mensen voor een koffie surrogaat, waar geen cafeïne in voorkomt. Bovendien is de plant opnieuw ontdekt vanwege zijn grote gezondheidsvoordelen. Om te beginnen dus vanwege de grote aanwezigheid van inuline (een koolhydraat met zeer speciale eigenschappen) in de wortels: maar liefst 19%. Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS.

CICHOREI IS ECHT GEZOND

Cichorei is door de wetenschap omarmd. Vele studies onderstrepen de gezonde werkingen. Zo is de oligofructose wat wordt gewonnen uit cichorei een zeer opmerkelijk significante invloed op voedsel / energie opname bij mensen. DEZE STUDIE was in 2011 baanbrekend en zette cichorei meteen goed terug op de kaart. Ook bleek in 2019 dat cichorei koffie surrogaten drinken mogelijk een zeer beschermende invloed heeft voor de lever en zo aandoeningen als lever cirrose, een heuse welvaartsziekte geworden door ons huidige voedselketen, kunnen voorkomen. Ook zijn de vele voedingsvezels in cichorei een ontzettend goede voedingsbodem voor onze darmflora, om zo onze stoelgang soepel en optimaal te houden.

GEROOSTERD / ONGEROOSTERD…

Cichoreiwortel wordt gedroogd en gebrand, hierdoor krijgt de cichorei een karamelachtige smaak. Door het brandproces bevat cichorei net als koffie acrylamide. De hoeveelheid acrylamide per kilogram in cichorei is echter negen keer zo hoog als die in koffie, zo heeft de Europese Voedsel en Waren Autoriteit (EFSA) onderzocht. De hoeveelheid acrylamide in de drank hangt af van de hoeveelheid cichorei dat wordt toegevoegd. Toch moeten we ons niet al teveel zorgen maken. Er zijn tot op heden namelijk nog helemaal geen onderbouwde resultaten uit studies bekend, om bijvoorbeeld een ADH vast te stellen. Het is nog  altijd onduidelijk welke hoeveelheid acrylamide schadelijk is voor mensen. Een lage hoeveelheid cichorei lijkt niet bij te dragen aan het risico op ontstaan van kanker. Omdat cichorei acrylamide bevat, is het wel het  advies om het gebruik van cichorei in de koffie te beperken. Wat inhoudt, dat je, net als bij gewone koffie het geval is,  geen potten tegelijk weg moet slurpen, maar dat lijkt mij voor alles wel erg duidelijk. Deze eigenschappen zijn op hun best als je de pure cichorei kiest. Cichorei is vooral verkrijgbaar in een instant koffiesoort. Verschillende fabrikanten verkopen cichorei instant koffie in diverse samenstellingen. LIMA (yannoh) verkoopt bijvoorbeeld een soort gemaakt van cichorei, gerst, rogge en eikels. De bekendere variant van A.Vogel (Bambu) verwerkt naast de cichorei granen en zuidvruchten. Het is dus ook hier weer even etiketten lezen. Het geeft aanzienlijke smaakverschillen, en verschillen in energie / kcal. Ook zijn de meeste mengsels niet glutenvrij.

Waar je het beste voor kunt kiezen, is een niet geroosterde, biologische cichorei. Die zijn vrij moeilijk vindbaar. Op dit moment van schrijven zijn we achter de schermen bij puur & fit keihard bezig om een on-geroosteerde biologisch gecertificeerde cichorei binnen te halen, om zelf af te vullen. Natuurlijk kun je ook voor de geroosterde variant kiezen, voor een echte koffie-beleving.  Dit kun je beschouwen als vervanger voor instant oplos koffie. Je kunt het gewoon als filterkoffie gebruiken.Ik gebruik het zelf in mijn slow-coffee-potje om heerlijke cichorei koffie te maken ( KLIK HIER ) maar je kunt het uiteraard in ieder filterkoffie automaat gebruiken. De smaak van geroosterde cichorei koffie is een beetje neigend naar espresso koffie. Het heeft die robuuste smaaknoot. Als je je cichorei koffie zwart drinkt, ervaar je min of meer een koffie beleving. Ik vind het heerlijk om een kopje cichorei koffie te drinken in de loop van mijn ochtenden. Je kunt er ook een ijskoffietje van maken, door er ijsklontjes aan toe te voegen nadat je het volledig hebt laten afkoelen. Wil je geroosterde biologische oplos koffie kopen, dan adviseer ik je om de LIMA te kopen, die je kunt vinden in de biowinkel. Deze gebruik ik zelf erg graag, en heeft een zeer aangename robuuste smaak. De cichorei wordt na het oogsten gewassen, in stukken gesneden, gedroogd en geroosterd. Deze is biologisch gecertificeerd. Een zak van 250 gram kost € 3,50. Zodra puur & fit zowel geroosterde als ongeroosterde biologisch gecertificeerde cichorei in the house heeft, zal ik de bestel linkjes hieronder aanvullen.

Een reactie op “Cichorei en hoe gezond het is!

  1. Als aanvulling op het bovenstaande, ik houd van echte goede bio koffie maar…zeker in de overgang die heftig was werden de opvliegers er ook door opgewekt. Nu heb ik daar een balans in gevonden, ’s morgens echte kopjes koffie vermengd met cichorei en na het avondeten geen echte koffie meer maar heerlijk cichorei. Het goede van 2 werelden en ik slaap er ook beter door.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *