SLOW COFFEE ? wat is dat ? En is het gezond ?

KOFFIE……☕️lekker bakkie koffie…..nou, ik lust wel een bakkie, maar helaas kan mijn lijf er niet zo goed mee omgaan. Ik drink het daarom nooit, terwijl ik het ontzettend lekker vind. Ik heb mij er eigenlijk gewoon bij neergelegd, dat ik niet iedere dag kan genieten van koffie. Ik pak soms wel gewoon even een bakje, omdat ik er dan echt even volop van wil genieten, maar vaak betaal ik dan achteraf de prijs, en lig ik te stuiterballen van ellende. Als ik de heerlijke koffiegeur al ruik, kan ik er soms zo’n zin in hebben.

Koffie is het meest gedronken drankje ter wereld. We slurpen iedere dag miljoenen liters weg met zijn allen. Wil je alles lezen over koffie ? KLIK DAN HIER. Ik heb ook een review geschreven over mijn eigen koffiemachine, KLIK HIER om deze te lezen.

IS KOFFIE NU WEL OF NIET GOED VOOR HET HART ?

Als ik teveel cafeïne binnen krijg, dan krijg ik daar last van. Mijn hartslag versnelt en ik krijg kramp in mijn maagstreek. Je zou dus kunnen aannemen, dat cafeïne niet echt goed is voor ons hart. Maar toch ligt dat anders. Uit een vrij recente studie uit 2022 , van de AMERICAN COLLEGE OF CADRIOLOGY , blijkt, dat het drinken van 2-3 koppen koffie per dag samenhangt met een lager risico op hartaandoeningen en gevaarlijke ritmestoornissen. Ook lijkt er een verband te zijn met een langere levensduur. De drie studies zijn gebaseerd op gegevens uit de UK BIOBANK, dat is een cohort met gezondheidsinformatie van meer dan 500.000 mensen die ongeveer 10 jaar zijn gevolgd. In deze studies zijn alleen relaties gevonden, geen causaal verband, maar de studies zijn wel zeer goed ontvangen en zeer serieus genomen.
Er wordt wel een zeer grote kanttekening gezet, en dat is dat we vooral FILTER KOFFIE moeten drinken. Precies……back to het pruttel-apparaat die vroeger op vele aanrechten stonden te borrelen en te pruttelen. We deden het vroeger dus helemaal zo slecht niet. Alle hippe koffiemachines ten spijt ( ik heb er ook eentje…) zo’n ouderwets pruttel-apparaatje lijkt echt de gezondste manier om koffie te zetten. Gelukkig lijkt het pruttel-de-pruttel machientje zijn comeback te maken, en zien we steeds meer filterkoffie-apparaten in een 2.0 versie op de markt terugkeren.
Waarom is filterkoffie eigenlijk gezonder ? Wel, dat heeft voor een groot deel te maken met een stofje wat in koffie zit: CAFESTOL.  Dit is een vetachtige stof. Naast cafestol komt er nog een vetachtige stof voor in koffie: kahweol. De hoeveelheden die in de koffie aanwezig zijn hangt af van de manier waarop we koffie zetten en van het soort koffie.
De Arabica koffie bevat zowel cafestol als kahweol, daar in tegen bevat de Robusta koffie de helft minder aan cafestol en kahweol. Zowel cafestol als kahweol zijn stoffen, die het slechte LDL cholesterol verhogen. Om deze reden is het nooit verstandig om teveel koffie te drinken per dag, ongeacht of je dit nu gefilterd doet of vers vermalen.
Het zetten van koffie heeft een zeer groot effect, niet alleen op smaak en intensiteit, maar ook op de hoeveelheden cafestol en kahweol. Gefilterde koffie is daarom de allerbeste keuze. Inderdaad……het oude vertrouwde pruttelende koffiezet-apparaat met de bekende filezakjes zijn het beste om te gebruiken. Koffie gezet uit zo’n ouderwetse filterkoffie-apparaat smaakt echt heel anders dan de tegenwoordige geavanceerde koffiemachines.
Globaal gezien kunnen we een onderscheid maken van de zet-methoden m.b.t de gezondheid. Zo zijn de volgende zet-methoden  MEEST ONGEZOND:
– kook-koffie
– koffie gezet in een cafetiëre ( doordruk-koffie, wordt veel in Arabische landen toegepast ) 
– Espresso koffie
– koffie gezet met koffie cups
– koffie-automaat-koffie * ( * afhankelijk van de wijze waarop de automaten de koffie filteren , dit kan met een nylon filter gebeuren of met een metalen filter ) 
– koffie cups ( o.a Nespresso en huismerken) 
Deze zet-methoden zijn het beste om te kiezen:
–  filterkoffie ( de ouderwetse koffie “ pruttel” apparaten)
– koffie pads
– oploskoffie
– koffie gezet met een percolator
Naast dat koffie zetten met cups veel cafestol en kahweol geeft, zijn deze cups ontzettend slecht voor het milieu. Sinds de populariteit van deze cups steeg, is de vervuiling schrikbarend toegenomen. Milieu-gezien kun je dus ook liever niet kiezen voor deze cups.
Koffie pads zijn vrij laag in het afgeven van cafestol en kahweol. Ze zijn daarom weer een betere keuze dan cups, ook milieu-vriendelijker. Het filter is iets dunner dan de gewone filterzakjes. Gewone filterzakjes zijn 0,104 cm dik, de koffiepads zijn gemiddeld o,061 cm dik, soms nog iets dunner, of juist iets dikker. Er is overigens erg veel onderzoek geweest naar de doorlaatbaarheid van de vetstoffen uit de koffie door deze pads. De koffiezet-apparaten voor deze pads ( Senseo) zijn razend populair. Er was veel twijfel ronden de doorlaatbaarheid. Er zijn diverse merken ( ook huismerken  ) onderzocht en gelukkig blijkt, dat het allemaal best meevalt. Bij de meeste pad-apparaten wordt er niet veel druk opgebouwd waardoor er relatief weinig cafestol en kahweol in de koffie zelf terechtkomt. Koffiepads worden daarom onder filterkoffie geplaatst, wat zeker beter is dan andere zet-methoden.
Okay, met al deze info op zak ben ik eens rond gaan kijken of er voor mij toch niet IETS was, waar ik mijn dagelijkse geniet-momentje uit kon halen. Natuurlijk geniet ik van mijn gember / kamille thee, maar als je echt een koffie liefhebster bent en je “ mag “ het niet, dan kan dat soms best vervelend zijn. Aangezien ik last krijg van de cafeïne / cafestol / kahweol, ben ik eens gaan kijken of er manieren zijn om zo min mogelijk van deze stofjes binnen te krijgen, maar toch kan genieten van een lekker bakje koffie per dag. Ik wil het bij eentje per dag houden, gewoon om te genieten. Volgens vele studies en wetenschappers, en zelfs de Nederlandse Hartstichting, is dit JUIST erg gunstig voor je gezondheid. Nou, waar mag ik tekenen ?☕️☕️☕️☕️☕️☕️ Ik kwam terecht bij SLOW COFFEE…..

SLOW COFFEE ? 🥺🥺

Misschien heb je het ooit al eens voorbij zien komen: de term “ slow coffee” ook wel “ langzame koffie “ Het is een zet-wijze, waarbij er op een meest langzame manier koffie wordt gezet, wat dus ook langer duurt dan koffie binnen enkele seconden uit een machine laten vloeien. Het komt vooral de smaak ten goede. Het komt zo’n beetje op hetzelfde neer als koffie zetten in een filterkoffie apparaat, maar dan afzonderlijk. Een “ slow-coffee-maker ‘ bestaat meestal uit een kleine glazen koffiekan, met daarop een permanente filter, in de beste optie een RVS met fijn gaas, en een dekseltje. Sommige slow-coffee makers hebben ook een hoes voor hitte bescherming. De kannetjes bestaan meestal uit een leuk bol glaswerk met een tuit, en zijn in de meeste gevallen gestandaardiseerd voor het zetten van 500 ml koffie.
Hoe het werkt ? Wel, door de langzame zetmethode kan de maling erg veel smaak en aroma afgeven, omdat het de tijd krijgt. Ik vond uiteindelijk een heel erg leuk setje ; de WESTMARK BRASILIA SET. Dit is een slow-coffee-maker die bestaat uit een 500 ml koffiepotje ( een schattige overigens…) uit hittebestendig borosilicaat glas. WATTEEHH…? Eigenlijk kun je het zien als zeer hard glas, wat wordt gemaakt van boriumsilicaat. Deze samenstelling is vele malen sterker dan gewoon glas, maar tevens ook een stuk lichter. Het is extreem hittebestendig, wat het fijn maakt om hete dranken in te schenken. Het smeltpunt van borosilicaat glas ligt hoger dan gewoon glas, het zet minder uit tijdens hitte maar krimpt ook minder tijdens kou. Het verdraagt fikse temperatuurschommelingen, wat gemiddeld ligt tussen de 40*C en 300*C. Het is tevens krasbestendig.
Boriumglas wordt o.a veel in de professionele keukens gebruikt vanwege de enorme voordelen en de duurzaamheid. Ook worden er veel koffieglazen van gemaakt omdat het glas goed tegen directe hitte kan. Goed gekozen dus voor deze slow-coffee-maker.
Verder bevat het een permanente RVS filter met fijn gaas. Verder een RVS dekseltje en een kurken beschermhoesje, wat je om het kannetje kunt plaatsen. Dit hoesje houdt de koffie ook erg lang warm, en beschermt ook tegen het branden van de vingers. Om het hoesje zit een leuk koordje. Het is een erg leuk kannetje om op tafel te zetten.
Omdat het een “ kant en klaar” RVS filter bevat, ben je niets extra’s kwijt aan koffie-filterzakjes. Maar je kunt, wat ik dus ook doe, wel een extra filterzakje gebruiken om de stoffen nog meer te filteren. Ik gebruik daarvoor de ongebleekte koffiefilterzakjes van IF YOU CARE. Deze zijn gemaakt van FSC gecertificeerd papier en is vrij van chlorine. KLIK HIER om deze in maat 2 ( de maat die goed in de slow-coffee-maker past ) te bestellen.

HOE WERKT HET ?

Eigenlijk heel simpel. Je vult het filter met een goede biologische filterkoffie, en je schenkt hier kokend water op. Dit laat je lekker zijn gang gaan. Je moet er dus wel even de tijd voor nemen, en de rust in je reet hebben om zo lang op je kopje koffie te wachten. 😁 En eh….ik ben nogal een draai-kont, dus het was die eerste keer voor mij ook best even een uitdaging. Zoals ik hierboven al schreef, gebruik ik wel nog een extra papieren koffiefilterzakje. Dit, om die stofjes waar ik juist zo’n last van krijg, nog beter weg te kunnen filteren want algemeen luidt : hoe beter je koffie filtert, hoe meer cafestol / kahweol / cafeïne , hoe minder er in je bakje koffie achter blijft.
Het kannetje is ronduit SCHATTIG. Echt een streling voor het oog. Het filter staat stevig op de kan, en ook het papieren filter gaat erin, zij het wel dat het een beetje te groot was, maar dat drukt de pret niet. Ik heb twee flinke scheppen biologische koffie in het filter geschept en opgeschonken met kokend water. Daar blijf je even wel bij staan om steeds bij te schenken. En de term SLOW is hier geen overdreven term …🥴…het gaat heerlijk langzaam, en zal ik jullie eens wat vertellen ? Ik werd er ook gewoon even rustig van. Ik nam de tijd er even voor, zodat dit ook min of meer even een momentje voor mijzelf werd. Nou, twee vliegen in een klap! Toen alles eindelijk was door geprutteld, heb ik de eerste vuurdoop ( mijn eerste bakkie slow-coffee…) genomen en OH OEH OEH! 😃 Aaah! JAJA! Daar kan ik aan wennen! Het was verrukkelijk, zeer aromatisch en smaakvol. Omdat je het langzaam laat doorpruttelen , al is dat klaarblijkelijk door twee filters, komen er inderdaad echt erg veel smaaknoten vrij. Het was een heerlijk eerste bakje! MORE TO COME! De hamvraag is natuurlijk : krijg ik er last van ? NEE! NEE NEE NEE! HOERAAAH! 🥳🥳🥳 Ik begon met een klein espresso kopje, om voorzichtig op te starten. Dat ging goed.
Inmiddels drink ik iedere morgen een lekker bakje slow-coffee, en ik geniet er zo intens van! Ik gebruik een klein koffie bekertje per dag, dus eentje per dag. Want ik denk ook weer niet, dat ik de goden moet gaan verzoeken door deze uit te dagen met meer bakjes per dag, maar eerlijk ? Ik zou niet eens willen, want dat ene geniet momentje per dag is echt zo waardevol! Ja, ik ben echt mega blij met deze ontdekking. Het geeft mij de gelegenheid om ook van koffie te mogen genieten!
NOG EEN BELANGRIJK DETAIL : 
hoe gezond je ook koffie zet, als je dagelijks mega grote mokken vol weg klokt, blijft koffie een ongezonde gewoonte. Het is daarom echt belangrijk, dat je niet meer dan 3-4 kopjes per dag drinkt, en met ” kopjes ” bedoel ik de grootte van een normaal koffie kopje. Tegenwoordig vinden we hippe drink bekers erg leuk, maar deze zijn in de meeste gevallen goed voor 400 -tot 1,5 liter. Dit zijn uiteraard geen hoeveelheden aan koffie om te drinken. Als je gemiddeld 400-500 ml koffie per dag drinkt, zit je aan de veilige gezonde grens, om het zo even te formuleren. Dat betekent voor de slow coffee maker dus een kannetje per dag.

Gebruiken met extra filterzakje

Zoals ik eerder aangaf, heb ik vooral erg veel last van de stofjes in de koffie. Als je daar ook last van hebt, of juist zo gezond mogelijk koffie wilt gaan drinken, dan kun je, net als ik, een extra filterzakje gebruiken om zoveel als mogelijk cafestol / kahweol te filteren. Dit betekent echter wel, dat er ook wat verloren gaat aan smaak en aroma. Maar ik ervaar het niet als een gemis, mijn dubbel-gefilterde koffie smaakt in mijn beleving er niet minder lekker om. Ik ben uiteraard ook geen koffie drinker en niet gewend om koffie te drinken. Als je dat wel in grotere mate doet, dan kan de verminderde smaak / aroma’s wel even wennen zijn. Wat je ook zou kunnen overwegen, of om langzaam op te bouwen, is om af en toe een extra filterzakje te gebruiken. Als je bijvoorbeeld in de avond nog graag een bakje koffie wilt genieten, kun je een dubbel filter gebruiken. Met of zonder extra filterzakje, slow-coffee drinken is altijd een gezonder alternatief op koffiemachines en andere zetmethoden die ik hierboven op een rij heb gezet.

 

Voor mijn WESTMARK slow-coffee maker gebruik ik dus zoals eerder aangegeven de ongebleekte FSC koffiefilterzakjes van IF YOU CARE. Ik gebruik nummer 2. Deze passen prima. Je kunt deze HIER bestellen.

WAT IS NU DE BESTE FILTERMALING KOFFIE OM TE KIEZEN ?

Je gebruikt dus geen koffiebonen voor de slow coffee, maar filtermaling. Er zijn ontiegelijk veel soorten en maten. Ga er maar eens aan staan, als je van geen toeters en bellen afweet van snelfilter-maling-koffie’s. Dat “ probleem” had ik dus ook. En ik ben gaan kijken bij de AH. Alhoewel ik meer tijd wil gaan uittrekken om voor puur & fit een erg goede koffie-boer te vinden ( we hebben nu alleen koffiebonen…) wilde ik voor voorlopig wel een fijne die voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is, want ….we zijn eerlijk : ik een biowinkel betaal je je scheel. Ook DAAR wil ik mij nog even meer in gaan verdiepen, maar ik wilde voor nu graag ook een alternatief uit de supermarkt. Ik vond een best aardige, voor een fijne prijs : €4,99 voor 250 gram. Het is van FAIR TRADE Community, een organisatie die zich inzet voor de boeren , en zorgen dat zij een eerlijke prijs krijgen. Koffie staat negatief in beeld, omdat er ontzettend veel wordt verdiend over de ruggen van alle hardwerkende boeren, dat is bekend. FT zorgt ervoor dat alle deelnemende partijen een eerlijke prijs krijgen. Ik koos voor de MILD ROAST ( robusta ) De koffie wordt op biologische en duurzame wijze verbouwd. De koffie wordt met de hand geplukt.
Ik gebruik per kopje koffie een maat schepje koffie, dat komt neer op zo’n zes gram/ 100 ml water. Maar dat kun je uiteraard op je eigen smaak aanpassen. Ik vind deze koffie SUBLIEM van smaak. Zeer vol, een zeer milde nasmaak. Ja geweldig! Dus zeker een aanrader, als je op de meest voordeligste en meest toegankelijkste manier een echt goede koffie wilt drinken. Verkrijgbaar dus bij de AH, maar het zal vast ook in andere supermarkten vindbaar zijn.

KOFFIEBONEN IN HUIS ?

Stel : je wilt graag van machine koffie naar slow. En heb je zakken vol koffiebonen. Daar kun je gelukkig ook gewoon filtermaling koffie van maken met deze RVS koffiemolen van PRINCESS. Je kunt deze molen ook gebruiken om kruiden te vermalen, of lijnzaad. Maar ook gedroogde thee, of granulaat. Even wat specificaties op een rij gezet :
 • Maalt snel en effectief tot de gewenste fijnheid
 • Gebruik maximaal 50 gram ingrediënten in het maalreservoir, bevestig de deksel en druk de knop in
 • Met doorzichtig deksel zodat je het maalproces goed in de gaten kan houden
 • Bevat stevige messen van RVS die niet alleen in enkele seconden koffiebonen vermalen tot poeder, maar ook wel raad weet met noten, kruiden en zaden
 • Messen malen alleen als het deksel goed gesloten is
 • Schoonmaken is eenvoudig: gebruik enkel een lichtvoetige doek
 • Vermogen: 150 Watt
 • Capaciteit: 50 gram
Kortom, een zeer handige tool om in huis te hebben. En je kunt dus ook op deze manier van koffiebonen een snelfilter-maling maken. Wil je deze molen bestellen ? KLIK DAN HIER 

 

WAAR KOOP JE ZO’N DING ? EN HOE DUUR ISSIE ?

Ik was zo onder de indruk, dat ik hem ook bij puur & fit binnen heb gebracht! Hij kost € 69,75, ja….even wel best een investering. Maar ik vind het persoonlijk alle euro’s waard. En als je er verstanding en duurzaam mee omspringt ( goed onderhouden ) dan kan je er jaren en jaren mee vooruit. Voor mij is het de oplossing, om toch van koffie te kunnen genieten, maar ben jij niet zo’n grote koffiedrinker, of wil jij ook erg graag op de meest gezondste manier koffie drinken, dan adviseer ik je zeker om slow coffee te gaan proberen. Voor de ECHTE koffie liefhebber!

 

4 Reacties op “SLOW COFFEE ? wat is dat ? En is het gezond ?

 1. Ik drink mijn koffie al jaren zo.
  Had eerst de Chemex slow coffee zetter met speciale filter die je moet vouwen. Nu gebruik ik een glazen kan en oude glazen filterhouder. Het is wel aan te raden de koffie eerst te laten voorwellen of “bloomen” (een klein scheutje water van de kook af erover), zo`n 30 seconden. Mijn bonen haal ik bij Evermore in Rotterdam (hebben ook een proefpakket), helemaal verantwoord en biologisch. De maling doe ik liever zelf met Nivona apparaat en voor deze koffie meestal stand midden van medium. Heerlijk en kost echt niet zoveel tijd, vooral omdat ik maar 1 kop per dag drink 😉

 2. Je hebt het over snelfiltedmaling voor de slowcoffee. Ik heb geleerd dat de grove maling veel beter bij de slowcoffee past.

  • geen idee waar jij dat geleerd hebt, maar in mijn research kwam ik dat nergens tegen.

 3. Hoezo slow? Ik doe dat al jaren zo en zet dan ook per kopje voor mijzelf. Wel eerst de kan of het kopje verwarmen. Heel lekker en goedkoop. Kan geen duur apparaat tegenop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *