Koffie…hoe gezond of ongezond is het??

Ik hou erg van koffie. Ik vind het echt een heerlijke drank. Helaas drink ik het zelden tot nooit en dat komt, omdat ik er erg “ raar” van wordt. Mijn hart klopt 10 x sneller en ik wordt er akelig van in mijn buik en maagstreek. Dat vind ik soms jammer, maar anderzijds is het best prettig, omdat teveel koffie drinken ongezond is / lijkt te zijn. En ik ken mezelf, als ik iets erg lekker vind , kan ik maar moeilijk maat houden 😊

Wat dat betreft zie ik mijn slechte nadronk op koffie als een soort bescherming. Maar soms…dan MOET ik gewoon weer even een lekkere verse bak koffie drinken van vers gemalen koffiebonen. De slootwater-bakken die uit een Senseo komen boeien mij niet . 😐 Ik ben gezegend met een prachtige koffiemachine, die voornamelijk door vriendlief en de gasten wordt gebruikt. Zo nu en dan een klein bakje koffie meedrinken , daar geniet ik dan extra van.
Koffie dus.
Nog altijd DE meest populairste drank ter wereld. Zelfs cola komt niet eens dichtbij. We drinken overal ter wereld massaal koffie, Afgelopen jaren zijn daar talloze variaties op gekomen, zoals de cappuccino , de espresso, en de vele café Lattes. Speciale koffiehuizen als Starbucks doen goede zaken over de gehele wereld. Kortiom: koffie is hip, hot, en razend populair.
Koffie is ook inmiddels het meest onderzochte drankje ter wereld. Vele studies zijn er inmiddels al op losgelaten, want hoe GEZOND is koffie? Deze vraag is vandaag de dag nog altijd, ondanks de vele studies, niet echt onderbouwd beantwoord. Het is niet gezond, maar ook niet ongezond. Het blijft ergens in het midden hangen. Koffie heeft gezonde, maar ook vrij veel ongezonde eigenschappen. Het is inmiddels wel bewezen, dat er zoiets als een koffieverslaving bestaat, te danken aan de cafeïne in koffie.
Maar er zijn ook vele studies die gezonde effecten van koffie hebben gevonden. In dit artikel alles over koffie en hoe het nu allemaal precies zit. Is koffie nu wel of niet gezond? En hoeveel bakjes kunnen we drinken per dag? Zitten er verschillen in het bereiden van koffie?

WAT IS KOFFIE?

Laten we bij het begin beginnen. Want WAT is koffie precies? Koffie wordt gemaakt van de pitten en de zaden van de koffieplant. We spreken inhoudelijk van een natuurlijk product. De zaden / pitten worden ook wel koffiebonen genoemd, maar gezien vanuit de plantenkunde is dit niet juist. De vrucht van de koffieplant is een bes, wat sterk lijkt op een boon. De bessen groeien aan de struiken en hebben een zonnige, vochtige omgeving nodig om te bloeien.
Dit is de reden, waarom de meeste koffie-plantages rond de evenaar liggen. Deze tropische gebieden worden vaak de “ koffiegordel” genoemd. Er zijn zo’n zeventig landen die koffie produceren waarbij direct en indirect zo’n 500 miljoen mensen bij zijn betrokken. Big business dus.
Er zijn diverse soorten koffieplanten, maar de meest voorkomende n dus gebruikte planten zijn:
– DE ARABICA
– DE ROBUSTA
De arabica komt het meest voor en wordt ook meest gebruikt. Robusta planten geven een bes/ boon die naast pittiger in smaak ook meer cafeïne bevat. Pas na vijf jaar kan de eerste oogst worden geplukt van de planten. Zodra de bessen worden geoogst worden deze ontdaan van de buitenste laag. Elke bes bestaat uit twee halve zaden koffiebonen. Deze zijn groen  ( KLIK HIER om meer te lezen over deze groene bonen) Deze groenkleurige bonen kunnen op twee manieren uit de bes worden gehaald:
* de natte methode ( gewassen) Hierbij worden de bessen in water ondergedompeld , vervolgens door een rooster geperst, en daarna wordt alles gefermenteerd en gedroogd 
* de droge methode ( ongewassen ) In dit geval worden de bessen in de zon gedroogd waardoor de bessen gaan barsten, zodat de bonen verwijderd kunnen worden,

HET BRANDEN

De groene bonen worden vervolgens gebrand. De suikers in de bonen worden dan gekaramreliseerd. Hierdoor ontstaat er een koffie-olie, die zorgt voor het aroma en de smaak van de koffie. Er zijn verschillende gradaties van branding. We kunnen de bonen licht gebrand kopen maar ook donker gebrand. De duur en de temperatuur van het branden bepaalt de kleur , de consistentie, de smaak en het uiterlijk van de bonen. Na het branden wordt de koffie vermalen. Tegenwoordig kunnen we dit, dankzij de geavanceerde koffiemachines, thuis doen, wat zeker invloed heeft op de versheid en smaak. In regel geldt: hoe korter voor het zetten de vermaling plaatsvind, hoe beter de smaak en intensiteit. Het is dus een fijne ontwikkeling dat we dit zelf thuis kunnen doen.

IS KOFFIE NU SLECHT OF GOED?

Waarschijnlijk sta jij ook op met een bak koffie. En drink je meer bakken over de dag. Wellicht heb je je ooit eens afgevraagd, hoe goed of slecht dit eigenlijk is. Misschien drink je wel 10 koppen per dag of meer dan drie koppen. En heb je gehoord dat het verslavend is. Dat laatste, dat klopt wel een beetje, koffie kan een verslavend effect geven dankzij de cafeïne. Dit stofje zit van nature in koffie, In het kort werkt het zo: in onze hersenen is een stofje aanwezig, dat een signaal afgeeft als we moe worden, dit stofje heet ADENOSINE. Ook wel een neurotransmitter genoemd. Cafeïne blokkeert dit stofje waardoor jij  geen signaal krijgt van moeheid waarbij je lichaam om rust vraagt. Cafeïne houdt als ware de receptoren, de ontvangers, bezet. Hierdoor krijg jij geen seintje dat je gas terug moet nemen, en kun je even door. De hersenen gaan in de aanval, door meer adenine-receptoren aan te maken zodat jij weer gevoeliger wordt voor de prikkels. De hersenen geven hiermee aan, dat je echt wat gas terug moet nemen. De extra aangemaakte receptoren zorgen ervoor dat de totale energie-niveaus dalen, waardoor jij weer meer vraagt om cafeïne. Je “ normale” niveau verkrijg je dus dan weer, zodra je meer cafeïne drinkt. Het gaat erg onbewust en sluipend. Op deze manier kan koffie een verslavend effect hebben, je hebt steeds meer nodig om het oppeppende effect te bereiken waar jij je lekker bij voelt.
Stop je resoluut met het drinken van koffie, dan kan dit ook wat klachten als hoofdpijn en misselijkheid geven. Ook kunnen onze hormonen er flink van langs krijgen. Alles wat we eten en drinken heeft invloed op onze hormonen, dus ook koffie. Zo kan koffie het bloedglucose-niveau flink verhogen. Dit kan o.a een flinke belasting voor de bijnieren betekenen. De bloedsuikerschommelingen kunnen bovendien zorgen voor meer behoefte aan snelle koolhydraten en suikers.
Koffie kan tevens de oestrogeen-dominantie bevorderen. Dit houdt in, dat je teveel oestrogeen hebt ten opzichte van progesteron, of algemeen genomen een teveel aan oestrogeen hebt in je lichaam. Sit kan een legio aan klachten geven, zoals overgewicht, menstruatie-klachten, maar ook vrij serieuze als borstkanker en fikse migraine-aanvallen.
Oestrogeen-dominantie heeft een zeer negatief effect op onze stofwisseling. Dit komt, omdat het de omzetting van van het inactieve schildklier-hormoon T4 in het actieve T3 flink belemmert. Als deze actieve T3 niet werkt, krijg je al vrij snel last van een trage schildklier , wat weer doorwerkt naar zware oververmoeidheid en gewichtstoename. Mensen die schildkliermedicatie gebruiken, krijgen vaak het advies om een uur na inname geen koffie te drinken. Het schildklierhormoon levothyroxine wordt bijvoorbeeld door koffiegebruik afgeremd, zo blijkt uit vele studies. 
Er zijn ook een heleboel gezonde voordelen aan koffie.   Diverse studies hebben aangetoond, dat koffie mogelijk een gunstige invloed heeft om de darm-bacterie bifidus, dit betekent goed nieuws voor onze darmflora
Daarnaast kan juist de cafeïne gunstige invloeden op ons hebben, zoals het vergroten van het uithoudingsvermogen, en meer alertheid. En, last but not least, koffie is een calorie-vrije drank, zwart gedronken. Dit is natuurlijk beter, dan een glas suikerhoudende drank te drinken.
De meeste gezonde voordelen in koffie worden voorgeschreven aan de anti-oxidanten in koffie. En antioxidanten zijn goed. Ze gaan o.a ontstekingen tegen, maar koffie kan volgens een vrij recent onderzoek ook ontsteking-bevorderend werken In sommige soorten koffie zit veel van het stofje cafestol. Dit stofje verhoogt het slechte LDL cholesterol. . Afijn, over de gezonde kanten van koffie wordt nog veel getwist. Er zijn veel meer negatieve kanten bekend dan positieve, deze balans is daarom ook niet evenwichtig te noemen en kunnen we eigenlijk wel concluderen dat koffie niet ongezond, maar zeker niet gezond is te noemen en we dit ook met MATE moeten drinken. Het algemene advies ligt op dit moment wereldwijd op maximaal drie tot vier  normale kopjes koffie per dag. Dat gaat dan om KOFFIE KOPJES, en niet over mokken of glazen koffie waar veel meer inhoud in gaat.

HET ENE KOPJE KOFFIE IS HET ANDERE NIET

Eerder had ik het over het stofje cafestol. Dit is een vetachtige stof. Naast cafestol komt er nog een vetachtige stof voor in koffie: kahweol. De hoeveelheden die in de koffie aanwezig zijn hangt af van de manier waarop we koffie zetten en van het soort koffie.
De Arabica koffie bevat zowel cafestol als kahweol, daar in tegen bevat de Robusta koffie de helft minder aan cafestol en kahweol. Zowel cafestol als kahweol zijn stoffen, die het slechte LDL cholesterol verhogen. Om deze reden is het nooit verstandig om teveel koffie te drinken per dag, ongeacht of je dit nu gefilterd doet of vers vermalen.
Het zetten van koffie heeft een zeer groot effect, niet alleen op smaak en intensiteit, maar ook op de hoeveelheden cafestol en kahweol. Gefilterde koffie is daarom de allerbeste keuze. Inderdaad……het oude vertrouwde pruttelende koffiezet-apparaat met de bekende filezakjes zijn het beste om te gebruiken. Koffie gezet uit xzo’n ouderwetse filterkoffie-apparaat smaakt echt heel anders dan de tegenwoordige geavanceerde koffiemachines.
Globaal gezien kunnen we een onderscheid maken van de zet-methoden m.b.t de gezondheid. Zo zijn de volgende zet-methoden  MEEST ONGEZOND:
– kook-koffie
– koffie gezet in een cafetiëre ( doordruk-koffie, wordt veel in Arabische landen toegepast ) 
– Espresso koffie
– koffie gezet met koffie cups
– koffie-automaat-koffie * ( * afhankelijk van de wijze waarop de automaten de koffie filteren , dit kan met een nylon filter gebeuren of met een metalen filter ) 
– koffie cups ( o.a Nespresso en huismerken) 
Deze zet-methoden zijn het beste om te kiezen:
–  filterkoffie ( de ouderwetse koffie “ pruttel” apparaten)
– koffie pads
– oploskoffie
– koffie gezet met een percolator
Naast dat koffie zetten met cups veel cafestol en kahweol geeft, zijn deze cups ontzettend slecht voor het milieu. Sinds de populariteit van deze cups steeg, is de vervuiling schrikbarend toegenomen. Milieu-gezien kun je dus ook liever niet kiezen voor deze cups.
Koffie pads zijn vrij laag in het afgeven van cafestol en kahweol. Ze zijn daarom weer een betere keuze dan cups, ook milieu-vriendelijker. Het filter is iets dunner dan de gewone filterzakjes. Gewone filterzakjes zijn 0,104 cm dik, de koffiepads zijn gemiddeld o,061 cm dik, soms nog iets dunner, of juist iets dikker. Er is overigens erg veel onderzoek geweest naar de doorlaatbaarheid van de vetstoffen uit de koffie door deze pads. De koffiezet-apparaten voor deze pads ( Senseo) zijn razend populair. Er was veel twijfel ronden de doorlaatbaarheid. Er zijn diverse merken ( ook huismerken  ) onderzocht en gelukkig blijkt, dat het allemaal best meevalt. Bij de meeste pad-apparaten wordt er niet veel druk opgebouwd waardoor er relatief weinig cafestol en kahweol in de koffie zelf terechtkomt. Koffiepads worden daarom onder filterkoffie geplaatst, wat zeker beter is dan andere zet-methoden.
Hierboven zie je een tabel van de Consumentenbond, zij hebben in 2016  de zet-methoden van koffie getest en in hoeverre daarin cafestol en kahweol aanwezig was. Zoals je ziet komen de cups daar ook niet al te best uit. Nespresso is net als de pads een gigantisch populaire zet-methode geworden. Dankzij George Clooney ( what else ? ) drinken we massaal cups. Deze cups bevatten niet alleen gemiddeld 1 mg cafestol per kop, ze zijn ook ongefilterd en zeer slecht voor het milieu. De cups worden gemaakt van aluminium en / of plastic. Door de toename van deze cups is de plastic soep gigantisch gegroeid. Wat om over na te denken, als jij je gebruikte cups in de vuilnisbak gooit.  De cafestol-gehaltes kunnen per cup verschillen, afhankelijk van het soort koffie en de hoeveelheden die zijn gebruikt. Maar linksom of rechtsom kun je wat dat betreft beter voor koffiepads kiezen.
Hoe zit het eigenlijk met automaten koffie? We kunnen tegenwoordig bij iedere supermarkt een kopje koffie gratis drinken tijdens het shoppen, maar ook op heel veel werkplekken staan grote machines dag en nacht te draaien. De meeste machines bevatten een metalen of nylon filtersysteem. Dit laat helaas meer cafestol en kahweol door. Dan bijvoorbeeld gefilterd in papier. De gezondheidsraad raadt dan ook aan om niet meer dan 2-3 kopjes automaten-koffie te drinken per dag.
Er zijn ook koffie-automaten op basis van vloeibaar koffie-concentraat of gevriesdroogd poeder. Dit komt niet erg vaak voor omdat mensen dit niet echt de lekkerste bakjes koffie vinden ( slootwater-bakjes ) maar….het gaat hier wel om gefilterde koffie. Het is dus stukken gezonder dan de metalen en nylon filters. Er bestaan ook machines met een keramische filter/ Deze worden meest gebruikt in de luxere vol-automaten voor thuisgebruik. Deze zijn in regel ook net even ietsje beter dan nylon en metalen filters.

DECAF KOFFIE DAN MAAR?

Het zou de uitkomst kunnen zijn voor mensen die, zoals ik, niet tegen cafeïne kunnen. Cafeïnevrije koffie wordt gemaakt, door gewone koffie te decafeïneren. De naam “ cafeïne-VRIJ” is echter onjuist, omdat er altijd nog iets van cafeïne achterblijft ( zo’n 0,1 % ) Meestal wordt voor het decafeïneren een chemische stof gebruikt om de cafeïne eruit te halen. Daarvan blijft er altijd wel iets achter in de koffie, maar onderzoek wijst uit dat deze zo minimaal zijn, dat het geen gevaar oplevert voor de gezondheid. De koffievetten blijven echter gewoon aanwezig in de koffie, dus daar hoef je geen decaf-koffie voor te kiezen. Het is wel een betere optie, als je cafeïne zeer slecht trekt. Maar gezonder? Nee, het blijft gewoon koffie, waar één stofje uit is getrokken.
Bovendien is de smaak van een decaf-koffie anders dan gewone koffie. Het wordt als slap en waterig en smaakloos bestempeld.

HOEVEEL IS ECHT TEVEEL?

Goed, je hebt kunnen lezen, dat het ene bakje koffie de andere niet is, en dat het voornamelijk afhankelijk is van de zet-methoden. Maar ook hoeveelheden zijn cruciaal. Ik stelde de vraag “ hoeveel koffie drinken jullie per dag?” In mijn Facebook-groep, en ik schrok van sommige antwoorden. Veel mensen drinken 10 of meer koppen koffie per dag. Het grootste deel drinkt “ netjes” tussen de 2-3 koppen per dag. Maar de uitschieters waren schrikbarend veel.
De gezondheidsraad adviseert, om niet meer dan 3 koppen koffie per dag te drinken. Dit gaat over koffiekopjes. Daarnaast wordt geadviseerd om GEFILTERDE KOFFIE te drinken. Deze laten de minimale hoeveelheden cafestol en kahweol door. Maar ook gefilterde koffie is niet ongelimiteerd te drinken, al zegt de Consumentenbond van wel in hun test uit 2016.. Vele koppen bij elkaar genomen leveren immers ook een behoorlijke hoeveelheid vetstoffen op .
Echte koffie kopjes worden tegenwoordig ook nog maar weinig gebruikt. We zijn mokken en grote glazen gaan gebruiken ( zeker thuis ) wat een absolute invloed heeft op de uiteindelijke percentages aan cafestol en kahweol. Linksom of rechtsom blijft het advies van de Gezondheidsraad wat mij betreft sterk overeind: drink niet meer dan drie koffiekopjes koffie per dag. Ik heb zelf meegemaakt, wat een teveel aan koffie aan kan richten. Mijn moeder ( 71 ) is echt verslaafd aan koffie. Ze dronk meestal zo’n 8-10  koppen per dag. Gelukkig wel altijd gefilterd, ze heeft nu een Senseo apparaat. Ze heeft last gekregen van een trage schildklier. De huisarts vroeg meteen om te minderen met haar koffiegebruik, omdat hij vertelde dat daar de oorzaak waarschijnlijk lag. Mijn moeder is geschrokken en drinkt nu dagelijks 3 kopjes koffie., ( Senseo )
Ook heeft ze van mijn broer een ouderwets pruttel-apparaat gekregen, die ze afwisselend gebruikt.
Terug dus naar het ouderwetse pruttel-apparaat. Dat lijkt de beste en meest gezondste keuze, op alle fronten. Want ook qua smaak en intensiteit lijkt de ouderwetse manier het te winnen van alle geavanceerde apparaten. Het nadeel: het duurt langer eer je kunt genieten van je kopje koffie. Mijn moeder kiest daarom nog altijd haar Senseo apparaat omdat deze haar kopje in nog geen minuut heeft gezet, terwijl haar pruttel-apparaat er ongeveer 10 minuten over doet om een vele pot te zetten. Zeker in de tegenwoordige tijd, waar tijd geld lijkt te kosten en we dit chronisch tekort lijken te komen, is snelheid gewenst.
Alhoewel het er even op leek, dat deze hun beste tijd gehad hadden, zijn deze apparaten weer volop verkrijgbaar. Dat betekent ook, dat de pakken gemalen ( filter ) koffie en de filterzakken ook weer terugkwamen in supermarkten. Het filterzakje speelt uiteraard de grootste rol. Het bepaalt de smaak en de doorlaatbaarheid van de koffie. Er zijn vele maten, maar ook diktes en keuze in gebleekte en ongebleekte zakken. De ongebleekte zakken leveren de meeste aroma’s op volgens kenners. Ze beïnvloeden de smaak en aroma minimaal, omdat er ook geen lijm wordt gebruikt om de randen te lijmen. Als je dus gefilterde koffie wilt drinken, let dan op de filterzakken. Het moet op de verpakkingen staan vermeld of ze ongebleekt en zonder lijm zijn gemaakt.
Het andere belangrijke puntje om op te letten is waar je je koffie uit drinkt. Er zijn erg veel verschillende maten koffie-kopjes, maar tegenwoordig gebruiken we vooral mokken en speciale koffie-glazen om onze koffie uit te drinken. Het is logisch, dat je meer vetstoffen binnen krijgt als je mokken per dag weg klokt. Je kunt dan ook het beste een koffie-kopje gebruiken. Daar zijn de meeste thuis-machines ook op afgesteld. Alhoewel je tegenwoordig ook vele functies vind om grotere koppen op te schenken.
Er zijn ook speciale “ Senseo-mokken” en “ Nespresso ( cups) mokken verkrijgbaar. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor deze apparaten. Deze kopjes komen min of meer overeen met een gewoon koffiekopje.
Als je graag koffie drinkt, maar er niet tegen kunt ( zoals in mijn geval ) of wil je vanwege gezondheidsredenen zo min mogelijk koffie drinken, kun je een klein espresso-kopje gebruiken. Dit geeft toch een lekkere koffie-beleving, zonder dat je overmatig koffie drinkt waardoor je last kunt krijgen. Als ik koffie drink, drink ik uit deze espresso kopjes.
Mokken en glazen  drinken lekker weg. Het zijn flinke “ bellen” van ongeveer twee en halve koffiekopjes. Dus per mok drink je zo’n twee tot soms drie koppen tegelijk. Als je dus 10 mokken koffie drinkt, drink je meer dan 20 kopjes koffie. Zo berekend is het vast even schrikken. Ongeacht of dit nu gefilterde koffie is of niet, dat blijft extreem veel en nadelig voor de gezondheid.
Ook de koffie ZELF is belangrijk in de mate waarin er cafestol en kahweol aanwezig is. Eerder kon je lezen, dat de ARABICA koffie, de meest populaire en meest gedronken koffiesoort ter wereld, meer cafestol en kahweol bevat als de pittigere ROBUSTA. Het is daarom aan te raden om ROBUSTA koffie te kiezen in plaats van ARABICA.
RESUMEREND:
* kies Robusta koffiesoorten, ook als pads
– kies alleen GEFILTERDE koffie-zet-methoden. ( zie hierboven )
– drink niet méér dan 3-4 koppen koffie per dag, en drink niet meer dan 1 kop ongefilterde koffie per dag
– kies liefst voor pads in plaats van cups. Naast dat cups meer cafestol en kahweol bevatten, izijn de cups megaslecht voor het ,milieu
– ook voor koffie geldt: geniet gerust, maar geniet MET MATE

KOFFIE SURROGAAT

Vind je het allemaal wel bekeken, en heb je nu zoiets van ” voor mij geen koffie meer! ” maar denk je het te gaan missen? Of wil je op een meest gezonde manier toch genieten van koffie? Dan zijn er KOFFIE SURROGATEN. Dit zijn alternatieven op koffie, die meest bestaan uit cichorei. KLIK HIER om daar alles over te lezen. Er zijn veel verschillende varianten. Zo kun je enkel geroosterde cichorei kopen, maar ook veel mixen met bijvoorbeeld rogge en gerst. Daarnaast kunnen er ook veel toevoegingen bij zijn gepropt, zoals suiker. Goed idee dus, om de etiketten goed te lezen.

In koffie surrogaat zitten geen vetstoffen als cafestol en kahweol, en ook geen cafeïne. Het is daarom een erg gezonde drank om te drinken ( zonder toevoegingen) Je kunt het beste voor geroosterde cichorei kiezen. Deze geeft de meeste koffiesmaak. Ook de ZONNATURA variant is, als je geen bewaar hebt tegen gluten, een erg gezonde keuze. Bovendien lekker en goedkoop. Ik ben normaliter geen fan van dit merk, maar in dit geval adviseer ik deze surrogaat koffie ( meergranen) aan. Lekker robuust van smaak.

LIEFST ZWART

Uiteraard hangt er ook veel af, WAT je IN je koffie laat plonsen. Suiker? Melk? cacao? Siropen? Slagroom? Het zijn uiteraard toevoegingen die koffie meteen een stukje ongezonder maken. Dit geldt voor zowel koffiemelk als een plantaardige melkvervanger. Ook wordt er volle melk gebruikt om bijvoorbeeld de heerlijke schuimkraagjes op cappuccino en en latte’s te verkrijgen. Daar zitten veel verzadigde vetten in. Het is uiteraard geen probleem, als je een kop per week drinkt, maar veel mensen drinken dagelijks cappuccino ’s en latte’s, wat het een ongezonde gewoonte maakt. En…eigenlijk heeft dat niet echt veel meer met koffie drinken te maken. Koffie wordt een onderdeel, geen hoofdingrediënt. Kies dus gewoon voor een zwarte bak koffie.

15 Reacties op “Koffie…hoe gezond of ongezond is het??

  1. Dank je wel, ik ( 70 jaar) lees met genoegen jou onderzoeken met adviezen.zelf ben ik ook gevoelig voor cafeïne en leef grotendeels vegetarisch en er veel groenten (en fruit) een kop koffie is een feestelijk moment, nooit meer dan 2 x dgs.De koffie die ik goed verdraag is Idee café ooit jaren geleden geadviseerd door een Duitse heilpracticer.
    Ik zet mijn koffie in een pruttelpotje (perulator) of filter in gewone koffiemachine met filterzakje.sinds kort op advies van mijn dochter met havermelk( barista) schuimt ook. Soms volle melk zoooohh heerlijk.Bij anderen drink ik geen koffie want dan voel ik mij opgejaagd, opgewonden en nerveus.
    Dus voor mij: Idee Cafe ( schijnt andere wijze van branden te hebben)
    Nogmaals dank en ik kijk uit naar jou vlg. Blogs. Liefs en t ga jou goed:Els van Limbeek

  2. Hoe zit het met zo’n koffiebonen apparaat? Versta je dat ook onder gefilterd? Groetjes Anne

    • jazeker. Deze machines bevatten filters. Vooral de keramische filters werken erg goed. De meeste fabrikanten stappen hier ook op over ( voorheen worde de filters gemaakt van metaal of van nylon ) omdat het naast een betere filtering ook een betere smaak en aroma geeft plus dat het duurzamer is. Warme groet!

  3. Ik heb bij mijn opleiding tot Natuurgeneeskundige het volgende geleerd:
    Ons lichaam is ’s morgens aan het ontgift tot een uur of 11.
    Als je voor 11 uur koffie drinkt stopt dat proces en worden er geen afvalstoffen meer door de lever verwerkt.

    Hier in Brabant is 11.00 uur koffietijd, hoe toevallig!

  4. Ook ik verdraag Idee koffie erg goed. Ik houd het bij een kopje. Van andere koffie krijg ik maagzuur.
    Mooi verhaal van jou over koffie en hoe je inderdaad geneigd bent steeds meer te drinken.

  5. Hoi !
    Ik kan er toch niet zo goed uit opmaken ….of een perculator ( pruttelpotje ) nu ook goed is , of toch alleen de filter methode .
    Dank voor je antwoord !

    • Inderdaad. Ik gebruik ook een perculator. Daar zit alleen een zeef in. Hoe kan het dan toch een betere keuze zijn?

  6. Dank je voor het artikel. Koffie is een zeer interessant goedje.
    Ik probeer het met mate te drinken.

    1 ding wat ik nogal in je artikel(en ) helaas terugvindt is zijn ‘quotes’ over cholesterol , bv :
    “Zowel cafestol als kahweol zijn stoffen, die het slechte LDL cholesterol verhogen “

    Monique , Er bestaat geen slecht cholesterol LDL .
    Dit is verzonnen door machtige farmaceuten die daar ( en bv ook de Margarine-Becel Lobby) veel geld aan verdienen. Statines ( cholesterol-remmers ) zijn zeer gevaarlijk voor je
    lichaam. Je kan daar heel veel over lezen. Er komt gelukkig steeds meer goed onderbouwde literatuur over de “ cholesterol” – leugen naar . Ook meer en meer specialisten durven dat.

    Je lichaam heeft LDL-complex net zo hard nodig als HDL. Het zijn belangrijk transporteurs tussen je lever en je hersenen. ( kort gezegd)
    ( Mensen kunnen prima leven met een hoge LDL waarde )
    Koolhydraten worden door Lever ( fabriek) omgezet in Cholesterol.
    Middelen die je lever ‘bedreigen’ kunnen de aanmaak ‘ cholesterol vergroten. Als de lichaamscellen het cholesterol niet goed kunnen opnemen dan heb je wel een probleem.
    Daar moet je verder naar kijken: goed onderzoek naar voeding, beweging, ontstekingen, tekort aan vitamine D, Zink etc…. .
    Mijn huisarts die doet daar niet zo aan. Pakt haar codeboek en schrijft doodleuk een cholesterol-remmer voor …

    Als je voor gezondheid bent lees dan ook de waarheid wbt cholesterol.

    Groet
    JJ Timmers

    • Dit heb ik vaker gehoord JJTimmers. En ik geloof het ook. Steeds vaker word er via onderzoeken vastgesteld dat er geen slechte LDL cholesterol bestaat.
      Ik drink waarschijnlijk erg veel koffie😮 8 koppen dolce gusto cappuccino.
      Of het schadelijk is…………

  7. Is het drinken van koffie gemaakt van poeder(bv latte machiato) ongezond vanwege de transvetten die erin voorkomen? Dat heb ik ergens gelezen.

  8. Ik ben voornemens om van de Nespresso (cups) over te stappen naar een bonen koffiezetapparaat met keramische molens. Het wordt waarschijnlijk een Philips EP2220 serie. Onder welke categorie valt dit en zit hier minder cafetol etc in dan de Nespresso?
    Ik gebruik overigens vaak biologische koffie en ben dit bij de koffiebonen ook van plan. Behalve dat er minder chemische residuen in de koffie zitten schijnt ook de cafeïne gehalte lager te zijn bij biologische koffie.
    Ik hoor het graag

    Alvast bedankt.

  9. Lekker duidelijk alles mooi in één kaart, kan ik verstandige keuze maken! 👋😃👍

  10. Klopt het nu dat een koffie espresso apparaat met een keramiek filter wel beter is en minder cafestol doorlaat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *