Waarom je beter zelf roomijs kunt maken….met verrukkelijk Vegan-bananen-roomijs recept!

HHHHMMMM…..Alleen het woord IJS laat het water al lopen in mijn mond. Ik ben echt stapelgek op ijs. Van waterijs tot softijs, van consumptie-ijs tot roomijs. Ik kon er als kind vreselijk van smullen en genieten. Sinds ik me bezighoud met voeding en gezondheid, maak ik mijn ijs zelf. Ijs is namelijk één van de allergrootste meuk-bommen ter wereld, er gaat ontzettend veel suiker, transvetten en andere meuk om in een simpel ijsje. Daar ben je als consument niet zo van bewust. Ja, natuurlijk weten we, dat ijs nu niet bepaald valt in de gezonde categorie, en dat het een traktatie is, een ” snoepje” waar we ons zo nu en dan aan vergrijpen. Maar HOE ERG is het eigenlijk gesteld met ijs?

HEERLIJK ZOET

Ijs is zoet, en is ” pseudo ” verfrissend in de warme zomermaanden. Ijs is daarom onlosmakelijk verbonden met de zomer. Vroeger werd er alleen maar ijs in de zomermaanden verkocht. Daarbuiten konden we er weer reikhalzend naar uitkijken. Ook waren er heel veel ijsco-karren die rondreden,. dat zien we nu nog maar zelden. Bij mij in de straat reed er tot vorig jaar nog een ijsco-kar, maar helaas….ook deze heeft er de brui aan gegeven. De consument heeft immers zijn weg naar de supermarkt gevonden, waar we het hele jaar door vriesvakken vol met ijs kunnen kopen. Ijs is inmiddels net zo gewoon geworden als brood. We kunnen het het gehele jaar kopen en hebben keuze uit meer dan 20 soorten.

 

Dit lijkt een luxe. We hoeven nu. niet meer op de zomer te wachten, als we zin hebben in ijs, kunnen we dit kopen. Ijs is daarom een ” gewoon” product geworden en zijn we het ook als iets gewoonlijk gaan consumeren. Veel huishoudens hebben standaard bakken ijs in hun vriezer. Gewoon handig, als ze zin in ijs hebben. Er wordt niet echt gekeken naar de ingrediënten, ijs is ijs en ijs is lekker. Daarbij komt ook, dat ijs tegenwoordig ” gezond” wordt gepresenteerd. We kunnen plots veganistisch ijs kopen of suikervrij ijs, of vetvrij ijs. Dit LIJKT gezonder, maar onthoud, dat wat eruit wordt gehaald, altijd wordt vervangen met iets anders. En dat gaat meestal om synthetische meuk. Het wordt qua gezondheid dan min of meer een ” water-naar-de-zee-dragen” verhaal.

De grootste boosdoeners in ijs zijn de basis-ingrediënten:

  • room
  • suiker
  • vet
  • kleur / geur en smaakstoffen

Het meeste room en consumptie ijs bestaat bijvoorbeeld uit room en vet. Daaraan worden ladingen suikers en andere toevoegingen aan toegevoegd om ijs een bepaalde smaak en / of textuur te geven. Meer omvat ijs eigenlijk niet, in basis is het een zeer goedkoop product om te produceren, en kan er erg veel winst op worden gescoord. Want wij betalen erg graag voor ijs. Fikse bedragen. Een gemiddeld tonnetje ijs kost al snel tussen de €4 en 8 euro. Waterijs is in regel goedkoper dan room en consumptie-ijs, maar ook daar worden behoorlijke bedragen gevraagd.

Waterijsjes worden vaak bestempeld als gezonder. Zo kunnen ze uit 100% fruit zijn gemaakt, waaraan suikers worden toegevoegd. Het bekende raketje wordt erg de hemel in geschoten, omdat het ijsje maar 40kcal  telt. Dat klinkt erg veel mensen als muziek in de oren. Maar vergeten wordt, dat deze ijsjes uit suikerwater bestaan en per ijsje maar liefst 9 gram suiker bevat, dat is 10% van het ijsje. Ook kan zo’n calorie-verheerlijking ervoor zorgen dat we meer ijsjes gaan eten, want ach, vier ijsjes kosten je maar 160 kcal! Dat is toch heel wat minder dan een Magnum! Maar vergeten wordt, dat je meteen 36 gram suiker binnen hebt gekregen, plus dat je alleen maar meer dorst krijgt.

Room en consumptie ijs is weer de andere kant van de medaille. Naast dat het suikergebruik in deze ijssoorten ook flink kunnen oplopen, wordt dit ijs vooral gemaakt uit room en vet. Dit bevat aardig wat slechte verzadigde vetzuren. een kommetje roomijs van 200 gram ( dat zijn ongeveer vier bolletjes ) levert gemiddeld zo’n 25 gram verzadigd vet op. Dat is afgrijselijk veel, als je je bedenkt, dat we per dag niet meer dan 10% verzadigd vet binnen mogen krijgen ( zo’n 22 gram per dag ) Met een kommetje ijs zit je dus vrij snel aan je tax, terwijl je op een dag meer eet dan een kommetje ijs. Natuurlijk, we eten niet iedere dag ijs, maar het wordt wel steeds meer en meer en meer, omdat we het het gehele jaar voor handen hebben. En zeker in de zomer kan het consumeren van ijs flink stijgen. Niet in de laatste plaats, omdat we kunnen kiezen uit twintig en meer soorten.

ZELF IJS MAKEN LOONT

Ziet er niet onsmakelijk uit hé? Al deze foto’s in dit artikel? Denk jij meteen dat deze zelf zijn gemaakt en bovendien ook nog eens knetter gezond? Nee toch? Dit laat goed zien, dat zelf ijs maken niets onder doet aan al dat ijs wat we kant en klaar kunnen kopen. En voordat je meteen denkt ” ja maar dat is zoooooo-hooooo-veeel werk!” laat mij je dan even uit deze droom helpen. Want dat is juist het grappigste van het hele verhaal: je maakt het in een handomdraai zelf. Van roomijs tot consumptie ijs, van waterijs tot softijs. Op mijn website heb ik talloze verrukkelijke ijs-recepten gezet die je zelf in no-time kunt maken. Zonder meuk, zonder ingewikkelde toestanden en zonder ijsmachine. Want ook die heb je in principe helemaal niet nodig.

De grote voordelen van zelf ijs maken op een rij:

  • het is goedkoper
  • het kost weinig moeite
  • het is lekkerder, omdat het vers wordt gemaakt
  • het is gezonder, want je skipt gigantische hoeveelheden meuk
  • het is erg leuk om te maken

Neem nu roomijs. Meer dan DRIE ingrediënten heb je daarvoor niet nodig. En een goede keukenmachine. Alles wat je nodig hebt om bijvoorbeeld deze verrukkelijke bananen roomijs te maken is :

  • drie bevroren bananen
  • drie volle eetlepels biologische erythritol
  • 250 ml haverroom

De haverroom kun je gewoon bij de AH kopen en in biowinkels. ( van het merk OATLY) Dit is een veganistische room, die je als vervanging voor gewone room kunt gebruiken. Er bestaan ook alternatieven op basis van amandelen en soja, kijk voor deze varianten in de biowinkel.

Alles wat je moet doen, is de bevroren banen, de room en de stevia in de keukenmachine gooien en laten draaien tot er een romig ijs is ontstaan. Je kunt nog van alles lekkers toevoegen aan je ijs, zoals carbon-poeder, stevia I poedersuiker, of cacaobibs, geschaafde amandelen , kokosrasp enzovoort. Maak je eigen feestje!

 

 

6 Reacties op “Waarom je beter zelf roomijs kunt maken….met verrukkelijk Vegan-bananen-roomijs recept!

  1. Hoi Monique, kunnen Greensweet stevia druppels ook ipv de zak met poeder waar jouw link op uitkomt? Hebben ze bij Holland en Barrett, in zo’n pipetflesje. Oa chocoladesmaak ook….

    • dat kan ook, maar ik prefereer de poedervorm voor de textuur…Succes!

    • Hallo

      Ik maakte gisteren voor de eerste keer zelf ijscreme en dit was met het eiwit, niet met het eigeel…
      Ik vind het wel interessant te weten dat Monique de zoetstof in poedervorm prefereert omwille van de textuur!

      Groeten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *