Optimel goes ” kefir”….hoe echt is dat?

In de wereld van voeding en gezondheid zien we trends en hypes komen en gaan. Sommigen zijn blijvertjes, zoals KEFIR. Dit oer-oude melkzuur-drankje lijken we afgelopen twee jaar helemaal te hebben herontdekt. Het had even een lange aanloop nodig, maar supermarkten druppelen langzaam maar zeker vol met talloze kefir producten in het koelschap.

 

Zo kwam ik onlangs bij PLUS een kefir drank van OPTIMEL tegen. Nu kennen we Optimel en hun werkwijze: 0% vet, 0% toegevoegde suikers,  propvol met kunstmatige zoetstoffen en bakken vol onzin. Ik heb meerdere producten onder de loep genomen. Kijk bij mijn blogs en reviews, of tik op de zoekbalk “ optimel” in, dan krijg je alle linkjes te zien.
De producten van OPTIMEL zijn meestal niets meer of minder dan in elkaar geknutselde producten die met behulp van kunstmatige en synthetische hulpstoffen bij elkaar gehouden worden. Het is daarnaast ook ontzettend duur. Ze willen bij OPTIMEL uiteraard ook met de tijd mee, en komen dus nu op de proppen met een KEFIR drank. Ik ben in een pak gedoken. Wat zit erin? En gaat het wel om echte kefir?

WAT IS KEFIR?

Om dit artikel / review wat beter te begrijpen is het fijn, om te weten wat kefir precies is. Daar heb ik uiteraard eerder al erg veel aandacht aan besteed. KLIK HIER om naar het algemene kennis-artikel te gaan. 
Zoals je in het artikel kunt lezen., zijn de inhoudstoffee van kefir o.a melkzuurbacteriën en gisten,. Gistingproducten ( koolzuur , alcohol ) voedingsstoffen ( polysacharide, eiwitten ) vele vitaminen ( A en diverse B vitaminen, vitamine D ) mineralen ( ijzer, calcium, jodium ) en water. Het bevat ook een beetje vet, gemiddeld ligt dit tussen de 2 en 2,5 gram per 100 ml kefirdrank. Kefir is ook een LICHT alcoholische melkdrank.

MILDE KEFIR IN PRODUCTEN

Kefir kun je zeer eenvoudig thuis maken. De korrels, zowel van water als van melk, groeien en vermenigvuldigen zich als malle pietjes waardoor je liters en liters kunt maken. Ze worden dan ook erg veel weg gegeven op social media. Je kunt speciale starters-pakketten kopen, bijvoorbeeld via www.kefir.nl  Het is niet moeilijk of ingewikkeld, maar natuurlijk kost het wel wat tijd en geduld. En omdat wij daar steeds minder van lijken te hebben, springt de levensmiddelen en voedselindustrie er graag en gretig op in. Inmiddels vinden we talloze kefir producten, waarvan ik eerder enkele heb getest. KLIK HIER en KLIK HIER 
Velen vragen mij, of deze kefir producten nu nét zo gezond zijn als de homemade. Daar kan ik eigenlijk al meteen NEE op zeggen, want alles wat uit een fabriek rolt heeft bewerkingen. Zo ook met kefir en net als met bijvoorbeeld SKYR en GRIEKSE YOGHURT wordt er veel gesjoemeld. Dit zit zo:
Alles wat in een fabriek wordt geproduceerd wordt “ MILDE KEFIR” genoemd, Hierbij worden geen kefir-korrels gebruikt, maar een perfect laboratorisch in elkaar geknutseld mengsel van diverse gisten en bacteriën. Het is eigenlijk hetzelfde lied als bij de verschillende yoghurts uit Europese landen, zoals Griekse, Bulgaarse en Turkse yoghurt. Door een speciaal afgestemde formule te gebruiken, kunnen smaak, textuur en consistentie tot in de puntjes worden geregeld.
De samenstelling van deze “ milde” kefir is geheel anders dan echte kefir op basis van korrels ( melk of water ) Zo bevat het nauwelijks tot geen alcohol, bevat het geen koolzuur, en is het gewichtsprocent van lactose hooguit 3-4. Ter vergelijking: in homemade ( melk ) kefir zit zo’n 20-50% lactose. Lactose blijft dus altijd aanwezig bij melk-kefir en “ milde” kefir, ondanks dat de fermentatie de lactose grotendeels omzet in melkzuur. Wil je lactosevrij, dan kun je voor water-korrels kiezen en deze aanmaken met sojamelk.

OPTIMEL KEFIR

En dan is er nu dus de kefir drank van OPTIMEL. Opmerkelijk genoeg, omdat OPTIMEL geen suiker en vet gebruikt, en laat dit nu wel nodig zijn om kefir te laten fermenteren. Er wordt duidelijk gebruik gemaakt van poedertjes. Ze noemen het op het pak zelf MELK KEFIRCULTUREN. Je hebt zojuist kunnen lezen, dat dit gaat om een milde kefir. En daar is klaarblijkelijk helemaal geen fermentatie proces voor nodig. Knap hoor 😐 Ik vraag mij af wat het met echte kefir te maken heeft, maar dat terzijde. Wat zit er zoal in de granaat-appel-framboos smaak?
MAGERE MELK : daar bestaat deze drank voor het grootste deel uit
1% GRAANAAT-APPELSAP:: fijn, geen concentraat, dat siert OPTIMEL
1% FRAMBOOS SAP: fijn, ook geen concentraat
MAISZETMEEL: om de boel te verdikken. Dit is meteen het aantonende bewijs, dat er geen echte korrels zijn gebruikt en er geen fermentatie plaatsvindt in het hele productieproces. Want dan zou deze drank van nature lobbig en romig zijn van smaak en textuur. Nu is dit nagebootst met maïszetmeel.
NATUURLIJK AROMA: KLIK HIER om alles te lezen over aroma’s
KUNSTMATIGE ZOETSTOF SUCRALOSE: een intensieve synthetische zoetstof. Sucralose wordt ook wel gezien als ” het onbekende broertje van aspartaam”. Vele bronnen beweren zelfs dat deze zoetstof zelfs nog schadelijker is dan aspartaam. Sucralose wordt gemaakt door drie OH-groepen aan een suikermolecuul ( sacharose) te vervangen door drie chlooratomen .Hierdoor is sucralose de enige laag calorische zoetstof die van suiker wordt gemaakt. Het heeft ook precies dezelfde smaak als suiker. In tegenstelling tot gewone suiker wordt sucralose niet afgebroken door ons lichaam . Sucralose komt meest voor in snoep en bijvoorbeeld ook ” gezonde” producten als muesli en zuivel. Sucalose wordt ook erg vaak vermengd met andere zoetstoffen om een smaak te versterken. De aanvaardbare dagelijkse inname is vastgesteld op 15 mg per kilo lichaamsgewicht per dag.
Sucralose wordt afgeraden om te verhitten . Dit geldt ook voor zoetjes, die in warme / hete dranken wordt gebruikt. Vandaar we deze zoetstof voornamelijk tegenkomen in koude producten zoals zuivel 
KEFIR CULTUREN ( MELK) : zie mijn eerdere uitleg over deze milde fabriek-kefir. 
 
Het rijtje is lekker kort, dat is fijn. Maar het is wel een flink knutselwerkje. Zo is er erg veel uit gehaald, zoals vet en suikers. En is de boel behoorlijk aangedikt met maïszetmeel, gezien deze op de vierde plek staat in de lijst. Eerlijk gezegd vind ik dit nog maar erg weinig te maken hebben met kefir. 

DE SMAAKTEST

Hoe smaakt het? Ik nam de proef op de som. Het ruikt zoet en licht zurig. De kleur is mooi wit en de textuur is dik. Ik zou het bijna magere yoghurt willen noemen. De maïszetmeel en de aroma’s doen in elk geval hun werk. De smaak: mierzoet. Ik vind het echt to much. En dat zeg ik niet snel, want ik hou van zoet.
Qua textuur vind ik het wel lekker dik. Maar ja…dat komt niet van de culturen in dit geval……..Ik bedank voor de drank. Bovendien is het schrikbarend duur: ik betaalde voor een liter € 1,78. Vriendlief vond het overigens wel lekker, hij heeft het mee naar zijn werk genomen en daar op gedronken.

Resumerend:

Te duur drankje voor waar de inhoud tegenover staat. Want dat is niet erg veel meer dan magere melk waaraan wat poedertjes wordt toegevoegd. Daarnaast heeft het in mijn beleving nog maar weinig echt met kefir te maken. Er zitten melkzuur-bacteriën in ja….maar dit is meer toegevoegd om een friszuur smaakje te verkrijgen. Ik hou het lekker op echte kefir , gemaakt van kefir-korrels. Kost bovendien ook nog eens minder 😉

 

2 Reacties op “Optimel goes ” kefir”….hoe echt is dat?

  1. Lieve Monique,bedankt voor alle informatie,ik ben er blij mee,want het is moeilijk om meukvrije voeding te vinden,en ook de informatie daarover.
    Hartelijke groeten,Maria

  2. Dag Monique, je schrijft dat een mens 15mg sucralose per dag tot zich mag nemen. Maar hoeveel sucralose zit er in een pak optimel van 1 liter?
    Ik kan het nergens terugvinden. Lijkt me voor jou ook moeilijk om te kunnen bepalen.
    Gr Hans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *