Je hebt kefir….en je hebt kefir…..is bio beter?

Voor wie afgelopen tijd onder een steen heeft geleefd: kefir is back! Dankzij de gezonde trends heeft kefir een grote comeback weten te maken wat zelfs reikt tot aan de schappen in de supermarkt. Ik heb vorig jaar erg veel aandacht besteed aan kefir en dan vooral hoe je dit zeer eenvoudig zelf kunt maken. Klik hier, om alles te lezen over kefir, en klik hier om te lezen hoe eenvoudig je dit zelf maakt. Alles over kefir korrels kun je hier lezen.  

Ik vind kefir lekker, maar om het iedere dag te drinken, dat gaat mij wat ver. Daarom maak ik vaak gebruik van de biologische kefir-producten in de biowinkels als ik eens zin heb in kefir. Ik drink zo’n eens per twee weken een beker kefir drink. Ik kwam onlangs echter bij de AH twee kefir producten tegen in het koelschap. Dit maakte mij enorm nieuwsgierig, want het gaf nogal wat prijsverschil. Maakt het ook verschil in smaak en voedingswaarden? Ik ben erin gedoken. Bij AH vond ik o.a deze pakjes kefir drink, en een beker kefir. In biowinkels vind je veel van ” dit soort” bekers kefir. Deze zijn vooral afkomstig uit Duitsland, waar erg veel kefir-producties vandaan komen die in Europa worden verkocht. Duitsers drinken al eeuwenlang kefir.

SAM_0224

Deze beker kefir vond ik bij AH voor 79 eurocent.  ( 500 gram) De kefir is niet biologisch. Maar is, net als de bio-kefir uit de biowinkel afkomstig uit Duitsland. Het merk ken ik niet ( öing) maar het gaat vermoedelijk om een Duits merk. De beker zelf omvat niet meer toeters en bellen dan nodig. Geen mooie illustraties, geen claims en kreten. Dit zorgt ervoor dat de kosten lager gehouden kunnen worden en dat kunnen wij ( consumenten) merken in de verkoopprijs.  Wat zit erin?

HALF VETTE MELK 1,5% : ook wel  gedeeltelijk afgeroomde melk.

MELKFERMENTEN: dit duidt op verschillende melkzuurbacteriën. Er wordt niet vermeld, om welke fermenten het gaat.

Gelukkig zijn er geen verdere toevoegingen gedaan zoals suikers. Dit zie je terug in de voedingswaarde: per 100 ml bevat deze kefir 1,5 gram vet, waarvan 1 gram verzadigd, en 3,8 gram suikers ( melksuikers). Het eiwit-gehalte is ook prettig: 3,4 gram per 100 ml.

SAM_0225

Als ik kefir inkoop, koop ik meestal de beker links op de foto van het Duitse merk ” Heirler”.  Deze kost 2,09 per 500 ml.  Dit is een kefir wat wordt gemaakt van melk afkomstig uit landbouwbedrijven met ekologisch-biologisch gerichte weidecultuur. De kefir wordt aangezuurd met probiotische bacteriën en gisten. Hierin vinden we:

GEFERMENTEERDE GEDEELTELIJK AFGEROOMDE MELK 1,5%:  deze melk is dus gefermenteerd.  Welke melkzuurbacteriën er hier zijn gebruikt is niet geheel bekend, apart van de melding dat ze afkomstig zijn van ” sance-gurt kulturen” Een rondje googlen leverde niets op. Vermoedelijk gaat het gewoon om dezelfde culturen.

Dan kijken we even naar de voedingswaarden: per 100 ml geeft deze biologische kefir 1,5 gram vet waarvan 0.9 gram verzadigd. Dit verschilt dus nauwelijks met de niet-biologische variant. Verder zien we een opmerkelijk verschil in suikers: per 100 ml geeft deze bio kefir 4,7 gram suikers ( uit melksuikers) wat aanzienlijk meer is dan de niet-biologische variant. Dit komt, omdat er in de biologische variant meer melk aanwezig is, en in de niet-biologische variant meer water is toegevoegd. Het eiwit gehalte ligt weer iets lager dan de niet-biologische variant, 3,2 gram per 100 ml.

DE SMAAK?

Uiteraard was ik enorm nieuwsgierig of er smaakverschil zit tussen de bio en niet-bio. Ik heb beide varianten goed geproefd en beoordeeld.

SAM_0227

De biologische variant

SAM_0226

De niet-biologische variant

Qua kleur en textuur ontloopt het elkaar eigenlijk totaal niets. Het is even vloeibaar, even zo gebroken-wit van kleur. Ik merkte werkelijk daarin geen opvallende verschillen. Ook qua smaak proefde ik echt geen wezenlijk verschil. Dat vond ik zeer opzienbarend. Er zat geen andere, betere of meer romige, of meer zurige smaak aan de biologische variant. De smaak vond ik zelfs na meerdere keren proeven echt gelijk met elkaar opgaan.

Conclusie?

Het is waar je voor kiest. Kies je liever biologisch, dan is de biologische variant uiteraard jouw beste keuze, maar als we het voedings-waardig bekijken is de niet-biologische niet veel (on) gezonder dan de biologische. Het is wel goedkoper geproduceerd, wat betekent dat het uiteraard niet afkomstig is van biologische melk. Er is ook meer water aan toegevoegd. Daar in tegen levert de niet-biologische variant je wel veel minder suikers op, wat zeker bij dagelijks gebruik best een dingetje is. En natuurlijk die prijs! Wauw, dat scheelt echt enorm! Bijna 1,30 per 500 gram. Dat noem ik belachelijk veel. Ik ga zeker de niet-biologische variant vaker inkopen. Ook ik let graag op de kleintjes en als het voedings-waardig nauwelijks scheelt weet ik welke keuzes ik voortaan ga maken. Qua melkzuurbacteriën zijn de voedingswaarden wellicht iets minder sterk ( niet biologisch) maar erg veel ontloopt elkaar dit ook niet. Ook in de niet-biologische variant doen de melkzuurbacteriën hun werk!

500 gram biologische kefir , verkrijgbaar in de biowinkel voor 2,09

500 gram niet-biologische kefir, verkrijgbaar bij o.a AH voor 79 eurocent

Wil je zelf kefir maken? Neem dan eens een kijkje bij www.kefir.nl

 

 

 

14 Reacties op “Je hebt kefir….en je hebt kefir…..is bio beter?

 1. Hier in Hoorn verkopen ze sinds een paar maanden bij de Ekoplaza ook rauwmelkse kefir volgens mij van RauwPower (rawmilkcompany.nl) en ik heb het ook zien staan bij de Estafette in Ede, maar dan van een ander merk. Hoewel ik zelf probeer bewust minder dierlijke producten tot mij te nemen, koop ik wel af en toe kefir en de volle rauwmelkse kefir vind ik verreweg het lekkerst.
  Nog niet zo lang geleden kon je rauwmelkse producten volgens mij alleen maar bij de (biologische) boer kopen, maar de biowinkels lijken het dus ook steeds meer in het assortiment op te nemen.

 2. Het maakt voor de koeien wel verschil, denk ik. Op biologische bedrijven hebben ze meer leefruimte en waarschijnlijk ook meer persoonlijke aandacht.

 3. Ik ben van mijn kinderjaren bekend met kefir, al jaren. Ik woonde toen in Rusland. Kefir is daar heel goed bekend en wordt alleen vers gedronken, het liefst op dezelfde dag wanneer die gekocht is. Ik moet zeggen dat de smaak van Russische kefir is anders. Wel romig, wel wat zurig, maar daar is nog wat karakteristiek smaakje dat hier ontbreekt.
  Hierbij een tekst vertaald uit Russische encyclopedie:
  ” Na het inbrengen van kefir schimmels in de melk begint daar niet alleen maar de melkzuurfermentatie maar ook de alcoholische gisting en onder bepaalde omstandigheden wordt een aanzienlijke hoeveelheid alcohol in kefir opgeslagen . Combinatie van melkzuur gevormd door de melkzuurfermentatie, kooldioxide en alcohol veroorzaakt specifieke verfrissend, enigszins scherpe smaak en een romige schuimige of koolzuurhoudende consistentie van de producten van deze groep. ”
  Mogelijk is dan de alcoholische gisting de reden van andere smaak. Ik kwam ook niet achter of hier dezelfde kefirschimmels worden gebruikt.

  • Wat jij omschrijft herken ik van de melkkefir die ik vroeger zelf maakte (met het plantje)
   groet Marianne

 4. Ik haal mijn kefir bij de zuivelboerderij. €1,95 per liter. In een glazen statiegeld fles

 5. Persoonlijk vind ik het geen goeie vergelijking. Het is erg kort door de bocht om de conclusie op deze manier te beschrijven als je een biologisch product naast een niet biologisch product zet. Eigenlijk is het niet te vergelijken. Doe je het wel, dan moet je ook beschrijven waarom de producten koten wat ze kosten. Daar zit een enorme verschil in productie achter, wat in de voedingswaarde (niet de cijfertjes, maar het mogelijke effect op ons lichaam) voor het lichaam en voor de prijsbepaling een mega verschil maakt.

 6. Om een goed eind produkt te krijgen zul je moeten beginnen met een goede melk .
  Daar zit bij biologische melk ook weer verschil tussen ,wat krijgen de koeien te vreten?
  Gehoornde grasgevoerde koeien zonder krachtvoer zal wat samenstelling van de melk het beste resultaat geven net wat Marianne zegt (niet alleen kijkend naar de cijfertjes, maar wat voor effect het geeft op ons lichaam ) .

 7. Sinds enige tijd gebruik ik kefir. Om twee redenen: ten eerste beschouw ik het als een soort probioticum, dus voor regulatie van de darmflora (resultaat: keurige zeer regelmatige stoelgang) en om medicijnen in te nemen zonder dat mijn maag opspeelt. Enkele jaren lang heb ik kefir gekocht bij een Duitse supermarkt (Kaufland, ik woon in Zuid-Limburg, aan de Duitse grens) maar die kefir bevat geen levende bacteriën, want is gepasteuriseerd. Sinds kort heb je daar ook kefir met levende bacteriën. Nog korter geleden kwam hier kefir ook beschikbaar, buiten de natuurwinkel (die absurde prijzen rekent). Zowel bij de Plus als de Jumbo hier verdween de kefir weer enkele malen, was daarna enkele maanden verkrijgbaar maar verdwijnt nu weer. Inmiddels dook ook de kefir van Arla op. Deze vermeldt ook de aanwezigheid van levende bacteriën en heeft de (volgens mij essentiële) lichte prikkeling, of er koolzuur in zit (is dus wellicht ook zo.) Maar ja, de regelmatige aanvoer is dus niet verzekerd… Wat te doen?

 8. Je schrijft dat het “voedings-waardig” weinig scheelt. Maar wat als er allemaal chemicalieen en medicijnen gegeven zijn aan de koeien doe niet bio te eten krijgen?
  En welke koe is gezonder? Een koe waar goed voor gezorgd wordt of 1 die in een hokje staat en zijn uiers tot aan de grond? En gaat het alleen om het belang van de mensen, of ook de dieren? Wij pakken al melk van hun af wat voor hin kleintjes is….mogen ze dan wel een goed leven?

 9. Beste Monique, mag ik jou vragen of ook bij het AH filiaal waar jij boodschappen doet de Öing Kefir uit het schap verdwenen is? Hier is hij inmiddels in de weide omgeving niet meer te krijgen. De rede is voor mij nog onbekend maar ik ga zeker nog even navraag doen. Heb jij of iemand anders enig idee waarom? Het is een lekkere Kefir. De andere die over zijn vind ik erg dun van substantie. En ook de smaak vind ik hier nou niet echt lekker van. Ik ben zeer benieuwd, Groetjes, Cora

  • Cora, die is hier ook verdwenen uit het schap bij AH. Tegenwoordig koop ik Arla Kefir. Is biologisch, dik en romig en licht prikkelend op de tong. Ik vind deze écht heel lekker!! Groetjes, Charmilla

 10. Beste mensen,
  Zelf je kefir maken met de melk die jij het fijnst vindt of soja product, dus zonder melk gaat uitstekend met de bloemkoolachtige kefir plantjes. Ik heb mooie gezonde plantjes, mocht je interesse hebben mail mij dan. Ik woon in Almere en je kunt het gratis bij mij afhalen.

 11. de echte biologiche kefir komt uit de Lutte uit de provincie overijsel (twente).
  de prijs is 2.59 per plastiek fles, te koop bij de biologiche supermart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *