Groene koffie

Jaren geleden had ik er al eens wat over gelezen: groene koffie. Ik heb mij toen verder niet zo verdiept, maar onlangs kwam ik het tegen in mijn biowinkel. Alhoewel ik ( tegen wil en dank0 geen echte koffiedrinkster ben was mijn interesse gewekt. Een verhelderend artikel.

IMG_1418

WAT IS GROENE KOFFIE?

Groene koffie is eigenlijk niets meer of minder koffie, wat is gemaakt van ongeroosterde koffiebonen. Bij het roosteren van koffiebonen ontstaan er talloze chemische stoffen en ook verdwijnen er vrij veel positieve eigenschappen van koffie.  Groene koffiebonen blijven intact waardoor ze o.a veel meer antioxidanten bevatten. En nog veel meer gezonde voordelen. Het stimuleert de vetverbranding in lichte mate.
 Groene koffie bevat meer dan 800 bioactieve plantaardige stoffen. De meest bekende van deze stoffen zijn cafeïne, chlorogeenzuur, polyfenolen en verschillende antioxidanten. Uit steeds meer onderzoek  blijkt dat deze stoffen beschermen tegen ziektes, waaronder diabetes en hartziektes. Polyfenolen zijn de actieve stoffen die oxidaties tegen gaan en kankercellen bestrijden. Groene koffie bevat ook cafeïne. Het is daarom niet aan te raden om meer dan 3-4 kopjes koffie te drinken.
IMG_1403

WONDERMIDDEL OM AF TE VALLEN?

Groene koffie is vooral bekend ( aan het worden) vanwege de claims dat het zeer goed werkt bij het verliezen van gewicht. Het zou ook vermeende heilzame kwaliteiten bevatten. Groene koffiebonen hebben een extreem hoog anti-oxidantgehalte en chlorogeenzuur. Met name deze twee punten in groene koffie zou zorgen voor een soort wondermiddel om af te vallen.
Inmiddels kunnen we talloze supplementen, pilletjes en poedertjes kopen met groene koffie, allen gericht op een snelle gewichtsafname. Dat groene koffie ons helpt om gewicht te verliezen werd in 2012 min of meer in Amerika door de bekende TV dokter aldaar, DR .Oz, de wereld in geholpen. Er werden groene pilletjes geïntroduceerd in zijn show, die werden gepresenteerd als “ magic weightloss cure”.  Proefpersonen uit een wetenschappelijk studie waren in 12 weken gemiddeld bijna 8 kg kwijtgeraakt zonder er ook maar iets extra’s voor te doen  ‘Breaking news’, natuurlijk. Maar de expert die het allemaal kwam uitleggen, ene dr. Lindsey Duncan, zit zelf in de supplementenbusiness en doet maar een beetje alsof hij verstand heeft van gezondheidszaken. Zijn opleiding is niet eens erkend in de staat waar hij zijn bedrijven runt (Texas) en het voeren van de titel ‘dr.’ is daar daarom zelfs illegaal.
IMG_1420

Slechts een magere studie diende als bewijs voor de claims die Oz en zijn expert naar voren brachten in de show. En die studie bleek ook nog eens frauduleus. In Februari 2015 werd voorlopig het laatste hoofdstuk gesloten in deze affaire met de ‘boete’ van negen miljoen dollar die opgelegd werd door de Federal Trade Commission (FTC). De vrijgegeven documentatie geeft een inkijkje hoe het dubieuze samenspel tussen dr. Oz en de supplementverkopers in elkaar steekt. De Canadese apotheker Scott Gavura heeft uitgebreid geschreven over Green Coffee Bean Extract (GCBE) en de promotie ervan door dr. Oz. Zijn stukken verschenen op Science-Based Medicine en op zijn eigen website Science-Based Pharmacy. Zijn meest recente artikel How a diet scam was born: The rise and fall of green coffee bean is een uitstekend startpunt om terug te zoeken hoe deze affaire zich ontwikkeld heeft in de afgelopen paar jaar.

Daarnaast worden er ontzettend veel afslankproducten verkocht die CLAIMEN dat er groene koffie in zit. Maar vaak gaat het niet om ( het vrij dure) groene koffie, maar om groene THEE, samen met enkele kruiden en extracten. Je moet dus echt heel goed opletten, lees de ingrediënten en laat je goed informeren. Het kan zelfs nog erger. Op internet worden erg veel groene koffie supplementen illegaal verkocht. Er zijn producten bekend waarin cocaïne in zat. Ook zijn er producten in de omloop wat efedrine in zit verwerkt. Dit is een verboden product omdat het lichamelijke problemen kan opleveren, zoals maagbloedingen. Gevaarlijk spul dus.
Resumerend: als afslank-wondermiddel doet groene koffie nét zoveel als groene thee. Geef er je goede geld niet aan uit.

IMG_1419

GROENE KOFFIE DRINKEN

Gelukkig kun je ook gewoon lekker genieten van groene koffie als gezond drankje. Je kunt groene koffiebonen nu nog voornamelijk vinden in biowinkels en koffie-speciaalzaken, maar waarschijnlijk komt daar snel verandering in nu de groene koffie in opkomst lijkt als drank. Groene koffie smaakt iets anders als gewone koffie, de smaak is wat sterker en licht zoet. De kleur is na het malen en zetten gelijk aan koffie: ook zwart. Groene koffie is een gezond drankje. Het geeft enorm veel energie. Veel sporters drinken groene koffie vlak voor het sporten voor meer energie. Ook groene koffie bevat cafeïne. Omdat de bonen niet worden geroosterd is er meer cafeïne aanwezig dan in geroosterde koffiebonen. Dit geeft meer energie.
Niet iedereen kan dus zomaar overstappen op groene koffie. Want er zijn wel enkele klachten bekend van mensen die last kregen van draaierigheid in het hoofd en slaapproblemen. Dit voorkom je meestal gelukkig wel als je groene koffie drinkt in combinatie met voedsel eten en zorg ervoor dat je genoeg drinkt. Probeer groene koffie voor de eerste keer voorzichtig met kleine slokjes uit en drink niet meer dan een koffiekopje.
Helaas kan ik slecht tegen cafeïne en dus is groene koffie, net als gewone koffie, voor mij geen optie. Jammer, want ik vind het erg lekker. Wil je graag op een gezonde manier koffie gaan drinken, is groene koffie ideaal. Het geeft meer gezonde voordelen, en levert extra energie als je dat nodig hebt. Hou de kopjes klein, drink geen mokken koffie. Een klein koffiekopje per dag is een prima richtlijn. Zo blijft het ook veel lekkerder.

Niet geschikt voor koffie machines!

Groene koffiebonen worden in de meeste gevallen ongebrand verkocht. Dit is FUNEST voor de vele hippe koffiemachines. Deze zijn niet gemaakt voor ongebrande bonen, waardoor je het risico loopt dat je machine vastloopt of nog erger, naar de knoppen gaat als je ongebrande bonen gebruikt. Vele koffiemachines hebben een aparte functie om gemalen koffie te gebruiken. Als je echt groene koffie wilt gebruiken in je koffiemachine, kun je dus even van tevoren het eerste de bonen in de blender fijn maken en dit vervolgens in je machine gebruiken. Er zijn koffiemachines, die wel ongebrande bonen kunnen verwerken, maar deze komen nauwelijks voor.

Waar te koop?

Zoals eerder gezegd zijn groene koffiebonen vrij moeilijk verkrijgbaar. Probeer biowinkels en koffie-speciaalzaken of doe een rondje google op internet. Biologische groene koffiebonen kosten gemiddeld per 500 gram 4,45.

 

7 Reacties op “Groene koffie

 1. Dag,

  Vraag: hoe kan ik de groene koffie bonen zelf malen?
  Ik heb gehoord dat dat lastig is.
  Heeft u wat uitleg hierover?

  M.cr.groet,

  R.Dam

   • Het ligt eraan hoe hard de groene koffiebonen zijn die je wilt malen. Arabicabonen zijn in het algemeen hard, soms zo hard dat je ze niet in de blender kan malen. Ook met een koffiemolen is het niet altijd mogelijk. De zachtere varianten groene koffiebonen kunnen wel in een koffiemolen of blender gemalen worden.

 2. “De kleur is na het malen en zetten gelijk aan koffie: ook zwart” ???? Ik denk dat je dan per ongeluk een pakje gebrande koffie hebt gebruikt 🙂 De kleur is lichtgroen, na malen en zetten. En over het cafeinegehalte van groene koffie zijn de berichten tegenstrijdig: sommige bronnen geven aan dat het juist minder cafeine bevat.

 3. Heb zojuist mijn eerste groene kop koffie gedronken. Was waarschijnlijk heel licht, veel smaak was er niet aan, maar ga het zeker nog proberen te maken en te drinken. Tips zijn altijd welkom, 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *