Review GAGGIA CADORNA PRESTIGE volautomaat koffiemachine

Trouwe volgers weten, dat ik een soort van haat-liefde verhouding heb met koffie. Ik vind het heerlijk, maar mijn maag niet. Een klein kopje koffie geeft al flink wat buikpijn, ik heb het ook snel met cola, het ligt aan de cafeïne in koffie. Ik drink daarom, tegen wil en dank, nauwelijks koffie. Maar….ALS ik mezelf verwen met een bakje leut, dan wel het beste van het beste. Wat dat betreft hoef ik mij geen zorgen te maken, want ik heb thuis een ROLLS ROYCE onder de volautomaten staan. Ik kreeg deze voor mijn 50 ste verjaardag. Ik ben er echt ontzettend blij mee, want ondanks dat ik geen koffiedrinker ben, kan deze machine zoveel meer. Ik gebruik hem daarom gewoon iedere dag. Ik schuim er mijn eigen havermelk mee op, om te genieten van een kop warme chocolademelk, ik gebruik het om toch cappuccino te maken met cichorei in plaats van koffie…..kortom , ik voel mij een koningin met deze machine.

Ik heb afgelopen jaren verschillende koffiemachines getest. Allemaal van het merk GAGGIA. Dat vind ik echt HET MERK onder de koffie-automaten. Allen hebben mij zeer enthousiast gestemd, maar ik moet heel eerlijk zeggen dat mijn huidige volautomaat THE BOMB is. Zeker voor iemand als ik die ingewikkelde programma’s en toestanden haat. 😁 Bij mij moet alles gemakkelijk zijn om te bedienen anders geef ik er al snel de brui aan. Of laat ik een apparaat , hoe handig en geavanceerd ook, links liggen.
Mijn kanjer, de GAGGIA CADORNA PRESTIGE, is op dit moment van schrijven ( April 2020) het paradepaard in de stal van GAGGIA. Het valt onder één van de vier STATE OF THE ART” volautomaten uit de collectie. Wat deze machine zo uniek maakt is dat hij in principe ALLES KAN wat een peper-dure volautomaat kan, maar onder een zeer schappelijke verkoopprijs valt. Ja….natuurlijk is € 899 ON-WIJS VEEL GELD. Maar als je dit bedrag tegenover zijn capaciteiten zet, ontdek je dat je deze alleen terugvindt bij volautomaten die in een veel hogere prijsklasse liggen ( vanaf €1000)
Ik ontvang regelmatig reacties en vraag op / over mijn reeds beoordeelde koffiemachines en of ik niet weer eens een update wilde gaan doen met de nieuwste GAGGIA’s. Aangezien ik er toevallig 😁😁 eentje in mijn keukentje heb staan heb ik besloten om mijn kanjer te gaan reviewen.

DE GAGGIA CADORNA PRESTIGE

Laat ik bij het begin beginnen. De Cadorna prestige is er eentje uit de zeer luxere series van het Italiaanse merk GAGGIA. Dat de machine in Italië is geproduceerd, zie je meteen aan het prachtige design van het apparaat. Deze machine is een stukje compacter dan voorgangers. Het heeft een wat verfijnde kast gekregen waardoor de volautomaat niet superveel plek inneemt op je aanrecht, en niet “ zo-in-your-face” staat. Deze Cadorna is in 2019 uitgekomen, dus nog een zeer nieuw model. Het heeft veel unieks en bijzonders in huis. Maar dankzij een super-eenvoudige bediening door een kind te bedienen.
Het water-reservoir bevat iets bijzonders: het bevat een AQUA CLEAN FILTER. Dit filter word standaard bij geleverd, en is erg gemakkelijk in het water reservoir te plaatsen. Dit filter filtert het kraanwater, waardoor er :
– minder tot geen kalkafzetting aanwezig is, dit is ook erg fijn voor de duurzaamheid van je machine
– meer smaak, intensiteit en aroma in de koffie aanwezig is 
– het ontkalken kun je uitstellen tot wel 5000 koppen van 100 ml per kop
– het maakt je kopje koffie weer een tikkeltje gezonder
De filters zijn bij te bestellen. Als je geen filter wenst, dan kan dat uiteraard ook prima. Sommigen vinden het een vrij duur grapje, wat het natuurlijk ook kan zijn als je in een gebied woont waar het kraanwater erg hard is. Maar voor een sublieme smaak is zo’n filter wel aan te raden.
Ook deze machine is in het bezit van 100% keramische maal-schijven. In mijn uitgebreide artikel over koffie kun je lezen, dat de zet-methoden ( filtering) van koffie niet alleen belangrijk is voor smaak en aroma, het is ook van belang m.b.t de gezondheid. Koffie heeft zowel gezonde als ongezonde eigenschappen. De ongezonde eigenschappen dankt de koffie aan de vetstoffen in koffie: cafestol en kahweol, en de cafeïne waar niet iedereen tegen kan ( like me 😐 ) De meest gezonde koffie maak je dan ook met een “ pruttel” koffiezet-apparaat die oma ook thuis had. Dit filtert vrijwel alle vetstoffen uit de koffie. Gelukkig zijn de meeste koffiemachines van nu verrijkt met keramische malers en filters. Voorgaand waren dit nog metalen of nylon filters.Dit laat niet alleen veel meer vetstoffen door, ook beïnvloedt het smaak en aroma. Vandaar dat de meeste fabrikanten massaal overstappen op keramisch. Dit gaat bovendien ook veel langer mee, en is dus duurzamer.
Keramiek creëert een meest ideale maling, wat er o.a voor zorgt dat het water gelijkmatig door de vers vermalen koffie heen stroomt en het zuiverste essentie uit de koffiebonen wordt gehaald. Daarnaast voorkomt keramiek oververhitting en verbranding van de koffiebonen. Dit geeft ook meteen veel meer gezonde voordelen ( geen gevaar voor acrylamide bijvoorbeeld ) Wil je een koffiemachine aanschaffen, Let er dan op, dat deze keramische filters en maling heeft. Dit zorgt voor meest gezonde kopjes koffie, bovendien ultiem in smaak en aroma plus duurzaam.
Deze cardona machine heeft als extraatje een uitschuifbare espresso tray.  Dit is superhandig voor de kleinere espresso kopjes. Dit voorkomt spatten en geeft een extra goede schuimlaag. Wat ook fijn is aan deze machine is het snelle verwarming-mechamisme. Het thermo-block bevat een legering van RVS waardoor in enkele seconden hoge temperaturen kunnen worden bereikt. Zeker als snelheid vanwege de uitdronk belangrijk is, is dit een uitkomst. Je kunt bijvoorbeeld achter elkaar een cappuccino en een espresso maken, zonder enige tijdverlies. Ideaal voor als je visite hebt en iedereen wat anders wilt! 😀
De melk-container zit vast aan de machine waardoor het weinig ruimte in beslag neemt. De container is afneembaar en kun je dus gewoon weer terugzetten in de koelkast na gebruikt. Geen gehannes met stoom-pijpjes. Het is letterlijk de container met melk vullen, aansluiten op de machine en op het knopje drukken. De container kan 0,6 liter melk aan. Het is uiteraard gemaakt van BPA vrij kunststof, zonder weekmakers. Ik vind het echt heel fijn om mijn ongebruikte merk gewoon met kan en al in de koelkast te kunnen zetten. Supersnel weer te gebruiken, zonder dat je steeds opnieuw je melkkan weer moet vullen. De machine reinigt de melkkan na ieder gebruik, superfijn!
De koffiemachine bevat een afzonderlijke container om gemalen koffie te gebruiken.  De “ schroef” om de maling te regelen, is ook meteen het maatschepje om te gebruiken voor de gemalen koffie. Een schepje is precies voldoende om het reservoir te vullen voor een kop koffie. We kennen globaal gezien twee soorten koffiebonen ( meest gebruikt, wereldwijd) en dat is de ARABICA en de ROBUSTA. Gaggia gebruikt zijn eigen Arabica koffiebonen, die je per kilozak kunt bestellen. Gaggia heeft dit gedaan, om speciaal voor hun machines de beste koffiebonen aan te kunnen bieden voor het meest hoogst haalbare kwaliteit-kopje-koffie. Uiteraard hoef je dit niet te gebruiken en kun je ieder gewenste koffieboon gebruiken. Ik heb zelf bijvoorbeeld gekozen voor biologische dynamische arabica-koffiebonen.

FULL COLOUR DISPLAY

Waar ik nog meest “ verliefd” op ben geworden is de mega simpele bediening van deze machine. Het is letterlijk met een paar drukken op de knop te bedienen. De display is zo begrijpelijk dat zelfs kinderen de machine kunnen bedienen. Ik vind de display ook echt super-mooi. De taal is in Nederlands instelbaar dus ook voor mensen die de Engelse taal niet kennen is deze machine ook te bedienen. Er zijn maar liefst VEERTIEN verschillende soorten die de machine helemaal voor jou klaarmaakt. Dit zijn:
– ESPRESSO
-CAPPUCCINO
– KOFFIE
– LATTE MACCHIATO
– ESPRESO LUNGO
– AMERICANO
– CAFE AU LAIT
– HEET WATER ( ja, je kunt dus ook thee zetten met je machine! )
– CAFE CORTADO
– LATTE MACCHIATO XL
– CAPPUCCINO XL
– FLAT WHITE
– RISTRETTO
– OPGESCHUIMDE MELK ( voor de warme choco! ) 
Je kunt tevens je eigen favoriete koffie instellen en opslaan ( vier verschillende ) zodat je ook je eigen koffie zo kunt opvragen. De OPTIA-aroma heeft een selectie van VIJF verschillende aroma’s, waardoor je geheel zelf je eigen smaak-intensiteit in kunt stellen. Daarnaast kun je je eigen doseringen , temperatuur en verwarming instellen. Allemaal met simpele drukken op de knop. Geen gedoe met door programma’s heen moeten wandelen om bij je favoriete voorkeuren te komen. Als de machine wordt geactiveerd begint hij direct met verwarmen en spoelen. Zorg dus altijd voor een klein kopje onder de koffie uitgifte, zodat je waterbak niet meteen al vol ligt met water. Je kunt de machine overigens perfect zelf onderhouden. De zetgroep ( aan de rechterzijde0 is er zeer eenvoudig uit te halen, schoon te maken, en weer terug te plaatsen. Als je dit 1 x per week doet ( bij dagelijks gebruik) zal dit zeker zorgen voor koffie met meer body en smaak, en gaat de machine langer mee. Alles op een rij:
– FULL COLOUR display met verlichte knoppen, Nederlandstalig instelbaar
– tot vier favorieten in te stellen
– automatische reiniging van de melkkan
– uitschuifbare espresso-tray
– keramische maalschijven met tien maalstanden
– OPTIA aroma functie, snelle keuze in vijf koffiesterktes
–  veertien voorgeprogrammeerde koffiesoorten
– pompdruk: 15 Bar
– mogelijkheid tot gebruik van gemalen koffie
– instelbare koffiesterkte ( meer of minder water)
– temperatuur op drie niveau’s instelbaar
– dankzij de stalen boiler megasnel op temperatuur
– watertank heeft een capaciteit van 1500 ml
– melkkan heeft een capaciteit van 0,6 liter melk
– bonen-reservoir heeft een capaciteit van 300 gram bonen
– de koffie-prut-container kan 10 “ bolletjes” aan
– de espresso tray en lekbak zijn vaatwasser-bestendig
– automatische machine + melkkan reiniging en ontkalking-functie
– afmetingen: 1 x h x d = 26 x 38 x 40 cm
– de machine weegt 9,6 kilogram
– het materiaal van de kast is zwart ABS, RVS en chromen onderdelen
– TWEE JAAR GARANTIE
BIJ DE MACHINE WORDT BIJ GELEVERD:
– tube met wit vet
– maatlepel + intenzo
– waterfilter

KOFFIE MAKEN MET DE CADORNO PRESTIGE

Koffie maken is met deze machine daadwerkelijk “ een eitje”. Zodra je de machine aanzet, begint hij direct met verwarmen, waarna hij gaat spoelen. Daarna is hij gereed voor gebruik en kun je op de display je keuze maken. Je kunt zeer eenvoudig de dosering en de temperatuur instellen. Binnen nog geen 2 minuten heb je al een heerlijk geurend kopje koffie!
Omdat de machine zeer snel opwarmt kun je , als je bijvoorbeeld bezoek hebt, meerdere koppen koffie achter elkaar zetten. De machine is daarom geschikt voor grote gezinnen.
Omdat de machine de melk opneemt via de melkkan, en niet via een slangetje, kun je prima plantaardige melk gebruiken. Ik maak altijd supersnel zelf havermelk ( KLIK HIER) die de machine perfect verwerkt. Hiermee kun je veganistische lattes maken of plantaardige melk opschuimen. Je kunt alle soorten plantaardige melk gebruiken, dus ook je eigen homemade ! Plantaardige melk die het het beste doet zijn sojamelk en amandelmelk, en homemade havermelk.
Met de plantaardige melk kun je bijvoorbeeld de latte macchiato maken. Zeer eenvoudig binnen nog geen 3 minuten heb je een waanzinnig mooi-gelaagde latte!
Je kunt met de melk-opschuim-functie heerlijke warme chocolade melk maken. Doe een eetlepel cacaopoeder + een theelepel stevia in een glas, en meng met opgeschuimde melk….en klaar is je kop warme choco! 😍
Ik maak regelmatig warme anijsmelk, door een half theelepeltje gevijzelde anijszaden met wat stevia in een glas te mengen, en op te schenken met opgeschuimde melk. VERRRUKKKELIJK! 🥰
De melk is supersnel verwarmd. Het duurt circa een minuut . Je hoeft dus nooit lang te wachten voor jouw kop warme melk,
Je kunt met deze volautomaat ook koffie maken zonder koffie…..HUH? Ja, echt, omdat deze machine zo onwijs veelzijdig is in functies, kun je met de machine ook met cichorei heerlijke koffies maken. KLIK HIER voor meer informatie.

WAT VIND IK?

tja…..een beetje overbodige vraag…..want ik ben al maanden dol en dol enthousiast en echt oprecht BLIJ met deze machine. Laten we eerlijk zijn:…..het is een WAANZINNIG DUUR grapje. Daar kan ik niets beters van maken. Wel kan ik je met hart en ziel vertellen, dat het elke eurocent WAARD is om in te investeren. Als je graag een kopje koffie drinkt, houdt van bijzondere koffietjes, geen uren bezig wilt zijn om koffie te zetten, geen gedoe wilt, en ook nog eens lekkere andere dingen snel en simpel wilt maken ( chocolademelk, anijs melk, koffie-vrije koffie , theewater ) dan is deze machine de ultieme droom. Hij is zeer onderhoudsvriendelijk, het schoonmaken vraagt weinig tijd na ieder gebruik. Ik maak zelf graag na ieder gebruik de machine schoon. Ik verwijder het koffieprut, leeg de watertank, en ik leeg de lekbak en droog alles zorgvuldig. Dit zorgt ervoor dat je veel langer plezier hebt van je machine, en het vraagt hooguit 5 minuten werk. De melkkan zet je gewoon in de koelkast voor een volgend gebruik. De machine neemt zeer weinig plek in in je keuken. Het is geen ” bakbeest”.

De machine is geschikt voor groot-verbruik ( gezin, bedrijf, kantine) als alleenstaande huishoudens. Het is de meest eenvoudigste koffiemachine die ik ooit in mijn bezit heb gehad. Het computer-display doet al het werk voor je. Ik ben er, oprecht, iedere dag zo onwijs blij mee. Ook mijn visite geniet van mijn gebrouwen koffietjes. Ik kan eigenlijk stiekempjes al niet meer buiten deze machine terwijl ik geen koffie drink, hoe bizar is dat? Maar omdat het ZOVEEL KAN , hoef ik bijvoorbeeld als ik een koffievrijer koffie wil maken met melk, ook niet afzonderlijk mijn waterkoker aan te zetten voor thee, want de machine maakt in een handomdraai een kop heet water voor je klaar om je thee in te laten trekken. Als je deze machine aanschaft kun je in principe de waterkoker de deur uit doen. En de melkopschuimer. En de koffiemolen. De machine neemt het allemaal over.

 

WAAR KAN IK BESTELLEN?

Gaggia volautomaten zijn vrij goed verkrijgbaar. Deze GAGGIA CADORNA PRESTIGE is verkrijgbaar via www.puurenfit.nl Zij houden regelmatig mega kortingsacties wat zeker een heleboel geld kan schelen.  De algemene verkoopprijs is € 899

 

14 Reacties op “Review GAGGIA CADORNA PRESTIGE volautomaat koffiemachine

 1. Klink heel interessant, zit nu al jaren met een 2 kops van DE omdat die goede hete koffie geeft. Maar lastig met visite dan pak ik uit de kast een Philips grotere koffiezetter maar die is ook niet echt geweldig. Heb heel veel koffie apparaten/machines al uitgeprobeerd en weer door verkocht. Inclusief de Senseo, griezels wat een bagger. Ook ik reageer niet echt goed op koffie, gelukkig wel redelijk op cafeïne vrij. Ik denk dat ik het wel wil wagen. Gr.

 2. Vandaag de Gaggia Cadorna prestige binnen gekregen maar na een uur alles te hebben gelezen conclusie. Verwarrende uitleg over installeren. 2 soorten installatie beschrijving en allebei kan niet want apparaat geeft een heel ander symbool aan en dat werkt niet. Gemaild om 15.00 uur, bellen kan niet. Staat geen telefoonnummer op site. Direct mail terug, de reparateur zou bellen maar nope. Wel om half 6 iemand van het kantoor. Die vertelde dat er meerdere waren die hem niet aan de praat kregen. Ik was volgens die mijnheer al wel verder als de anderen. Morgen kon ik om half 10 bellen. Helaas tot maandag heb ik daar niet de gelegenheid voor door verdrietige omstandigheden. Jammer dat het niet direct kon. Zeker omdat het volgens de kantoor mijnheer een fluitje van een cent was. 🙁

 3. mooi dat eronder staat dat het artikel 100% on-afhankelijk is geschreven. belachelijk dat je je trouwe lezers zo goedkoop en achterbaks voor de gek probeert te houden. geef toe dat je reclame maakt en be done with it alsjeblieft. dit artikel is in ieder geval niet meukvrij

  • nou, kom maar op met je bewijsstukken….ik ben heel erg benieuwd 😉 Waar kun je terugvinden dat ik reclame maak? Wat is je probleem? Heb je zo’n rotleven om dit soort dingen te posten of nog erger, zo’n algemeen rotleven?

   • Nou ik denk dat of Janny gelijk heeft of dit jouw eerste volautomaat is en je daarom lyrisch bent. Ik zie in het filmpje dat het opschuimen van de melk erg slecht is. Er komt ook veel water (door de stoom) bij. De melk wordt daardoor zo verdunt dat het maken van een goede cappucino niet mogelijk is. Rolls roys onder de volautomaten? Heb je die vergeleken met de Siemens Q9? Of met de Delonghi?

    • punt 1 : de melk is PLANTAARDIG en dus GEEN KOEMELK wat zich anders gedraagt.
     punt 2 : dit is aNIET mijn eerste vol automaat
     punt 3 ; andere merken dan GAGGIA heb ik NIET getest, om de simpele reden dat deze machines een godsvermogen kosten en ik geen 5 of zes kan kopen om te testen
     punt 4 : ik ben meer dan SUPER tevreden met de GAGGIA machines, en ik schrijf uit pure enthousiasme en eigen ervaring.

 4. Is de koffie nog warm als ik 14 meter naar de tuin moet lopen? Of moet je het dan meteen wegslokken omdat het eigenlijk al te koud is?

  • je kunt de temperatuur zelf bepalen , dat is het mooie ! 😉

 5. Beste Monique,
  Hoe is de temperatuur van de melk. In de reviews van een concurent (saeco) wordt vaak geklaagt dat de melk te koud is. Hoe is dat met de Gaggia?

  Groet
  Peter

  • hai,
   dit ku n je geheel zelf bepalen. Je kunt je melk dus zo warm / heet maken als je wenst!

 6. Hi Monique, dank voor je beoordeling van de Gaggia. Als je de koffietemperatuur op High zet kun je dan je koffie even laten staan of langzaam drinken of is de temperatuur zodanig dat je het beter gelijk achterover kunt slaan hihi? Thanks. Groetjes, Kitty

 7. Hoi monique, even een vraag. De melkopschuimer doet het soms wel en soms niet. Heb je tips?

 8. hoi Monique,
  ik heb een gaggia titanium 2e handsje gevonden en ben onder de indruk van de revieuws. heb me eerder verdiept in de jura volautomaten.
  ben wel benieuwd of je ook resultaten weet van de Gaggia titanium .
  twijfel nog tussen deze twee volautomaten.

  groet margriet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *