Eindelijk pure, natuurlijke styling voor je haar! Een review.

Ik ben, op mijn 50 ste, nog best trots op mijn haar. Zeker als je weet, dat mijn haar een eigen willetje heeft. Ik heb nooit een volle bos haar gehad. Als klein meisje sprong mijn dunne, vlassige haartjes alle kanten op behalve de goede.😕 Mijn moeder liet al vroeg haar ideaalbeeld van haar dochtertje met schattige staartjes in haar haartjes los. Mijn haar hield er niet van. En “ spuugde” speldjes en elastiekjes gewoon uit. Anno 2020 is dat wispelturige er wel een beetje uit, maar nog steeds kan het een eigen willetje hebben.

Ik heb lang haar. En koester mijn haar. Het wordt bovenop wat dunner, en ja, tuurlijk baal je daar als vrouw gigantisch van, maar ik klaag zeker niet. Ik voel me gezegend met mooi, glanzend en gezond haar. Daar doe ik uiteraard veel voor. Ik gebruik geen meuk om mijn haar te verzorgen en te stylen. Dat is best een zoektocht geweest.
Vooral natuurlijke styling is een ware zoektocht. Nu vraag ik niet veel, want ik ben van-de makkelijke en van-de-natuurlijke. Ik heb geen föhn en / of krultangen in huis, ik “ borstel” mijn haar met mijn vingers en laat mijn haar aan de lucht drogen. Wel heeft het wat versteviging nodig, omdat mijn haar nog steeds zo’n wispelturig karaktertje heeft. Ik gebruik daarom een styling gel. Meer niet. Geen mousses, geen haarlak, een wax. Maar dus wel een styling gel.
Mijn zoektocht naar een natuurlijke styling was een zeer lange. Eigenlijk heb ik pas sinds vorig jaar een variant gevonden waar ik vrede mee kon hebben. En die een beetje leuk is geprijsd. Voor ik deze variant ( styling gel van het merk ECO COSMETICS ) vond kwam ik in de “ hogere segmenten” terecht, waar ook prijzen werden gevraagd waar je “ styl” van achterover sloeg. € 25 euro voor een tube styling gel van 125 ml…….het moet niet gekker worden. Dan is mijn huidige gel met € 7,95 voor 125 ml  wat leuker in de oren klinkend. Qua ingrediënten ontloopt het elkaar zelfs niet eens zoveel. All about slimme marketing.
Ik ben zeker niet de enige, die de grootste moeite heeft met het vinden van de juiste, maar ook vooral milieuvriendelijke en natuurlijke stylingsproducten.  Mijn mailbox stroomt regelmatig vol met vragen over stylingsproducten. Ik weet als geen ander wat voor zoektocht dit is. Ik ben daarom eens gaan rond kijken wat ik A: aan pure, natuurlijke meest gebruikte stylingsproducten kon vinden, en  B: betaalbaar is. Omdat ik zo tevreden ben met mijn Eco Cosmetica styling gel, ben ik op dit zelfde merk eens verder gaan zoeken en wat blijkt? Ze hebben een mousse en een haarlak in hun assortiment! 😃 Daar MOEST ik meer van weten!

WAAROM NATUURLIJKE STYLING?

Laten we eerst eens beginnen met het grote WAAROM. Want waarom zou je moeilijk doen, als een Kruitvat vol ligt met stik-goedkope stylingproducten? Wel, omdat je haar en hoofdhuid er absoluut gelukkiger van worden, nog niet te spreken over het milieu.
Styling voor het haar heeft afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. We zijn meer met ons haar bezig en willen het in de gekste creaties stylen. Een gewoon gelletje ( ken je ze nog, de potten gele gel? ) kan daar niet meer in voldoen. We willen lokken die omhoog blijven staan, krullen die zo volumineus zijn dat het ons gezicht zowat begraaft onder ons eigen haar, of stijl achterover gekamd haar waar geen haartje uit mag springen.
Om dit allemaal te kunnen bewerkstelligen worden er erg veel hulptroepen gebruikt. Veelal chemisch / synthetisch. In een simpele tube haargel zit aardig wat aan synthetische stoffen. Meest voorkomend zijn phenoxy-ethanol, Triet-hantoamine, Ethylhexyl-glycerine, benzoaten, PEGS’s,  parabenen, microplastics.en niet natuurlijke alcoholen. ( meer lezen over synthetische stoffen? KLIK HIER)
Je kunt vast begrijpen, dat ons haar, maar vooral onze hoofdhuid hier niet superblij van wordt. Al deze stofjes kunnen de hoofdhuid erg gaan irriteren, zoals jeuk veroorzaken, schilfers/ een schilferige huid, uitdroging / droge plekken, en zelfs pijnlijke bulten en wondjes. Door al deze stofjes kunnen haarzakjes bijvoorbeeld gaan ontsteken, wat voor vervelende pijn en ongemak kan zorgen. Ook het haar kan door al deze venijn gaan afbreken, dof worden en uitdrogen. Veel mensen lopen met onverklaarbare hoofd en haarklachten rond, terwijl ze niet kijken naar hun styling-producten. Je kunt dan nog zo’n peperdure shampoo + conditioner kopen, als je de verkeerde styling gebruikt werk je het elkaar flink tegen.
Het is op vele gebieden dus beter, om ook eens goed naar de ingrediënten lijstjes van al jouw styling-producten te kijken. Je kunt daar behoorlijk van schrikken. Daarnaast zijn al deze conventionele stylingproducten niet zo lief voor het milieu. Met name haarlak kan een enorm gat blazen in de ozonlaag vanwege het drijfgas. Maar vlak de vele microplastics in al deze stylingproducten ook niet uit…..

ECO COSMETICS

Terug naar ECO COSMETICS. Dit is een fabrikant uit Duitsland, wat wordt geïmporteerd door een bedrijf uit Alkmaar voor de gehele Benelux. Eco Cosmetica werkt meest puur, natuurlijk en biologisch, met zoveel mogelijk respect voor mens, dier en milieu. Het schenkt aandacht aan zowel de ingrediënten als verpakking. De meeste producten zijn veganistisch. Ik kon het merk eerder van zonnebrand middelen, waar zij ook erg veel in te bieden hebben.
Ik vond naast mijn reeds gevonden styling gel, nog twee styling producten, en wel een mousse en een haarlak. De haarlak bevat geen drijfgas, maar een luchtpompje. Ik ga beginnen met de styling gel.
Dit is een tube van 125 ml en kost “ maar” € 7,95. Dit vind ik echt goedkoop, als je je bedenkt dat de gemiddelde conventionele “ hippere” merken ook rond deze prijsklasse liggen, niet te spreken over de andere natuurlijke alternatieven. Deze liggen gemiddeld op 2-3 x zoveel duurder. Wat zit erin?
WATER: Daar bestaan alle gels zo’n beetje uit, dus ook deze gel
BERKENEXTRACT: biologisch en zeer voedend en verzorgend voor haar en de hoofdhuid
ALCOHOL: geen paniek! Het gaat om een milde alcohol ( cetyl) die wordt gemaakt uit graan. Al deze vettige alcoholsoorten zijn in staat veel vocht vast te houden. Ze houden de huid daarom zachter. Ze irriteren ook vrijwel nooit. Het zijn natuurlijke alternatieven op de gedenatureerde alcoholen die industrieel enorm veel worden gebruikt. Deze natuurlijke alcoholen komen we voornamelijk tegen in 100`% natuurlijke, biologische producten en sommige producten die zijn ontwikkeld voor de kwetsbare huid. De alcohol die Eco cosmetica gebruikt is bovendien biologisch .
KIWI EXTRACT: Een zeer fijn ingrediënten om het haar te versterken
JOBOBA OLIE: tja, wat voor slechts valt te zeggen over deze wonder-olie? Verzachtend, herstellend, versterkend!
CAFEINE: HUH? ☹️ Zit dat niet in koffie en cola? Ja klopt. Maar het is ook een waanzinnig goed en natuurlijk goedje om ons haar meer elasticiteit te geven. Bovendien worden de haarwortels gerevitaliseerd. Wist je, dat er zelfs speciale cafeïne shampoo’s bestaan?
SORBITOL: een natuurlijk middel om de gel zijn werking te geven in versteviging.
XANTAANGOM: eveneens een middel om de gl zijn werking te geven in versteviging en textuur.
EEN MIX VAN PURE ESSSENTIELE OLIEN : geeft de gel een lekkere geur en geeft extra verzorging
D-LIMONEEN / LINALOOL/CITRONELLOL/ CITROENZUUR: allen op planten basis en dus volledig veilig voor huid en haar. Wordt toegevoegd voor meer geur.
Kort rijtje dus. Daar hou ik wel van 😊 En nergens een “ nasty” te bekennen. Dat hier geen meuk in zit bewijst mijn haar al heel erg lang. Ik gebruik deze gel iedere dag. Steeds een “ erwtje” in mijn haar, soms op handdoek-droog haar, soms op droog haar. De geur is fantastisch, de textuur geweldig, en zeer zuinig in gebruik. Ik ben al een tijdje zeer enthousiast. Mijn haar droogt er niet van uit, ik krijg geen jeuk, mijn haar blijft mooi en glanzend en droogt niet keihard op. Omdat deze gel zo puur is, kun je deze gel ook gebruiken voor kinderen. IK BEN FAN!  Een tube van 125 ml kost € 7,95 en is VIA DEZE LINK direct te bestellen.
Op naar de mousse. Haarmousse is een stylingproduct, wat het haar met name extra volume en glans geeft. Het kan door mannen en vrouwen worden gebruikt en als je het op een juiste manier aanbrengt in het haar, kan het de gehele dag goed zitten. De beste manier om mousse in je haar aan te brengen is niet, zoals velen wellicht doen, in een bolletje in de hand gespoten door het haar smeren, maar op een borstel of kam. Gebruik ongeveer een massa ten grote van een tennisbal. Ik spuit die “ tennisbal” ook , net als mijn kapper overigens, in mijn hand en breng het de aanzet aan. Ik gebruik geen borstels of kammen. Je kunt haarmousse het beste aanbrengen op handdoekdroog haar. En vergeet niet erg goed te schudden. Met haarmousse is het best belangrijk, dat je deze weer uitwast . Het heeft een verzorgende werking, maar het is geen “ leave-in-product”. De haarschuim van Eco cosmetics is gebaseerd op fixatie, stevigheid en volume. De verrijkte formule met biologische goji bessen beschermt en versterkt het haar gedurende de hele dag. Je haar is zijdezacht, glanzend en vol vitaliteit. Biologische granaatappel extracten beschermen de hoofdhuid en het haar tegen uitdroging. Het haar blijft zacht en glanzend, zelfs bij dagelijks gebruik.

Veel haarschuim producten zitten vol met parabenen en giftige stoffen die de hele dag kunnen inwerken op uw hoofdhuid en zo in je bloedbaan terechtkomen. De haarschuim van Eco Cosmetics is 100% natuurlijk waarbij 99,5% van de plantaardige ingrediënten uit biologische landbouw afkomstig is. Wat zit erin?

WATER: ook hier de basis
GRANAATAPPEL-EXTRACT: granaatappel is met name gunstig voor de hoofdhuid en het zorgt ervoor dat het haar niet uitdroogt.
ZACHTE TENSIDE: de benaming TENSIDE is een allesomvattend begrip voor natuurlijke zepen. Het gaat om een oppervlakte-actieve stof ( detergent) Het dient in dit geval als schuimvormer. Het werkt als emulgator. Het is een niet-ionische tenside die geen lading heeft. Deze zijn supermild en zacht voor de huid en kunnen zelfs irritaties verminderen. Ze schuimen erg goed.
GRANAATAPPEL HYDROSOL: een hydrosol wordt ook wel eens een hydrolaat genoemd. Het is het vocht wat overblijft na producties van etherische oliën. Het bevat de in-water-oplosbare stoffen van de plant, de oliën bevatten de in vet oplosbare stoffen van de plant.
SORBITOL: ook hier een natuurlijk middel om de mousse zijn werking te geven in versteviging.
KOKOSVETZUUR GLUTAMAAT: een milde actie natuurlijke stof , een combinatie van glutamine en kokosvet-zuren. Werkt zeer verzorgend.
ALCOHOL: geen paniek! Het gaat om een milde alcohol ( cetyl) die wordt gemaakt uit graan. Al deze vettige alcoholsoorten zijn in staat veel vocht vast te houden. Ze houden de huid daarom zachter. Ze irriteren ook vrijwel nooit. Het zijn natuurlijke alternatieven op de gedenatureerde alcoholen die industrieel enorm veel worden gebruikt. Deze natuurlijke alcoholen komen we voornamelijk tegen in 100`% natuurlijke, biologische producten en sommige producten die zijn ontwikkeld voor de kwetsbare huid. De alcohol die Eco cosmetica gebruikt is bovendien biologisch .
GOJI BESSEN EXTRACT: zorgt voor versterking en volume
PLANTAARDIGE GLYCERINE: meestal gemaakt uit kokosolie
NATUURLIJK VOCHTINBRENGENDE FACTOR: in dit geval aminozuren
FYTINEZUUR: klik HIER 
GEHYDROLISEERDE TARWE EIWITTEN: Een component van een solubilisator afgeleid van natuurlijke tarwezemelen. Sobulisatoren zorgen ervoor dat in-vet-oplosbare stoffen en oliën samen worden gevoegd. Wordt verkregen door de glycolisering van alcoholen ( die zijn afgeleid van fusel-olie ) met de monosachariden van gehydroliseerrde tarwezemelen en tarwestro.
EEN MIX VAN PURE ESSSENTIELE OLIEN : geeft de gel een lekkere geur en geeft extra verzorging
D-LIMONEEN / LINALOOL/CITRONELLOL/ CITROENZUUR: allen op planten basis en dus volledig veilig voor huid en haar. Wordt toegevoegd voor meer geur.
Ik heb een tennisbal in mijn hand gespoten en op droog haar aangebracht, met name bij de aanzet.  De geur is, net als de gel, fantastisch. De schuim blijft niet zo heel lang schuimig, dit in tegenstelling tot conventionele haarschuim. Maar je hebt meer dan voldoende tijd om het gelijkmatig over je haar te verdelen. Ik gebruik altijd mijn vingers om het goed over mijn gehele haar te verdelen. De schuim laat zich perfect verdelen en het geeft geen plak-vingers, Op droog haar aangebracht bleef mijn haar de hele dag perfect in model. Wauw! 😀
Ik was met name benieuwd of ik hier jeuk van zou krijgen. Want dat is eigenlijk AL-TIJD wel het geval met andere stylingproducten other than gel. Ik was daarom dubbel nieuwsgierig wat deze mousse zou gaan doen, maar wat een topper! Ik had GEEN JEUK! En mijn haar rook de hele dag echt heel lekker! De mousse bevat 150 ml ( en uiteraard geen drijfgas) en kost € 8,95. KLIK HIER om direct te bestellen.
En tot slot het ( voor mij meest spannende!) product, de haarlak. Nu moet ik zeggen dat ik geen haarlak-gebruiker ben. Dit komt veelal omdat ik het Spaans benauwd krijg als iemand met zo’n bus alleen al in mijn buurt staat te spuiten. Ik vind het eigenlijk HE-LE-MAAL NIKS. Het allergrootste bezwaar bij haar-lakken ( schrijf je dat zo? 🙄) zijn de behoorlijk vervelende stoffen. Niet alleen drijfgassen, maar ook de omstreden stof POLYVINYPLYRROLIDONE ( plastic) die bekend staat als zeer irriterend op de huid, de ogen en de longen. Daarnaast kan het zorgen voor haarafbreuk, klitten en uitdroging. Ik blijf er dan ook ver bij vandaan, ik vind de geur alleen al iets walgelijks. Na het lezen van de ingrediënten van het drijfgas-loze haarspraytje van Eco Cosmetica durfde ik het aan. Want wat werd ik blij van het super korte ingrediënten lijstje!
WEINGEIST: dit is een natuurlijke milde alcohol
GRANAATAPPEL HYDROLAAT: Hydrolaten worden ook wel hydrosol genoemd. Het is het vocht wat overblijft na producties van etherische oliën. Het bevat de in-water-oplosbare stoffen van de plant, de oliën bevatten de in vet oplosbare stoffen van de plant.
CHELLAC: ai……🙄 Dit vind ik wel een min-puntje. Shellac wordt gebruikt als een natuurlijk glansmiddel, maar is NIET VEGANISTISCH. Dit is een glansmiddel wat wordt gemaakt van het uitscheidingsproduct van schildluizen. Het komt soms ook voor op groente. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om appels mooi te laten glanzen.
Schellak is dus een glansmiddel dat gemaakt wordt van de afscheiding van de vrouwelijke lakschildluis. Het wordt in voedingsmiddelen veel gebruikt als een wax ( coating ) en het draagt het E nummer E904. Schellak wordt naast op ( citrus) fruit ook gebruikt in snoepgoed en bonbons. Het basismateriaal wordt geproduceerd door de lakschildluis “ Coccus Lacca” en is een halve centimeter groot. Ze worden ongeveer 6 maanden oud. De insecten leven in bomen in India en in omringende landen in Zuid-Azië. Daar worden ze geteeld op grote schellak-plantages. De luis scheidt na de bevruchting een plakkerige afscheiding ( hars ) uit waarmee ze de tak en zichzelf omhult. Hierin zet ze vervolgens eitjes af en sterft. Bij de oogst worden takken van de boom gesneden e wordt de stoklak van de takken geschraapt. In dit proces worden luizen meegenomen. De lak wordt gezuiverd met water maar het wordt ook vaak insectenbloed vermengd waarna het geheel wordt gedroogd tot een klonterig uitziende substantie. Dit wordt vermalen , gedroogd en gezeefd. Het half-fabrikaat wat hieruit is ontstaan wordt korrellak genoemd. Hieraan wordt jodiumcarbonaat en water toegevoegd, wordt vervolgens afgekoeld en bewerkt met sodiumhypochloride, hierdoor wordt de schellak gebleekt. Jammer om dit tegen te komen in deze haarlak. Het maakt het een “ no-go” voor de fanatieke veganisten onder ons.
GRANAATAPPEL EXTRACT: granaatappel is met name gunstig voor de hoofdhuid en het zorgt ervoor dat het haar niet uitdroogt.
SORBITOL:ook hier een natuurlijk middel om de haarlak zijn werking te geven in versteviging.
GOJIBESSEN : het pulp is verwerkt.
JOBOBA OLIE: tja, wat voor slechts valt te zeggen over deze wonder-olie? Verzachtend, herstellend, versterkend!
SESAM OLIE: de pure olie geperst uit sesamzaad.
EEN MIX VAN PURE ESSSENTIELE OLIEN : geeft de gel een lekkere geur en geeft extra verzorging
Een supermooi, superkort en fijn rijtje, jammer van de schellak. Ik kijk daar niet zo streng naar, en voor mij is deze haarlak dan ook meer dan acceptabel. Maar ik kan mij voorstellen, dat veganisten balen. Zeker omdat het al niet meevalt om een pure, zuivere en natuurlijke haarlak te vinden.
Het sprayen gaat verrassend goed. Geen slappe straaltjes, maar een goede mist wat zeer goed op het haar blijft zitten. De geur vind ik zelfs verrukkelijk! Zeker na het sprayen ruik je het zeker nog uren als een zwoele zweem van frisse, zoete geuren om je heen zwalken. De versteviging is werkelijk subliem te noemen. Mijn wispelturige kruin werd aardig goed in bedwang gehouden voor uren. Wat een uitvinding! Een fles haarlak van 150 ml kost € 8,95 en is via DEZE BESTELLINK direct te bestellen.

WAT VIND IK?

Eco Cosmetica heeft mij niet teleurgesteld. Wat zijn dit TOPPERS! Een verademing voor de meukvrije mens die graag goed verzorgd en uitziend haar wenst, maar niet de chemische stoffen. Ook vind ik de prijzen ronduit consument-vriendelijk, waardoor ze heel toegankelijk worden. Het enige min-puntje vind ik de schellak in de haarlak. Hopelijk vinden ze daar snel een vervanger voor zodat de haarlak ook beschikbaar wordt voor ras-echte-vegans. Wat ik wel superfijn vind is dat de styling-producten geschikt zijn voor ieder haartype, of je nu een bos krullend haar hebt, steil, dun, dik, vlas…..
Alles klopt aan deze drie styling-producten. Etisch gezien, inhoudelijk en in hun werking. De geuren zijn om verliefd op te worden. Sorry, ook hier loop ik bijna over van enthousiasme , maar ik kan er niet meer of minder van maken. Deze drie toppers zullen voortaan niet meer ontbreken in mijn badkamertje!

BESTELLEN?

Wil je de gel beatellen? KLIK DAN HIER

Wil je de mousse bestellen? KLIK DAN HIER

Wil je de haarlak bestellen? KLIK DAN HIER

 

NOTIFICATIE: De producten zijn  zelf gekocht. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten, ook niet via eventuele kortingsacties. Dit artikel is 100% on-afhankelijk geschreven. 

15 Reacties op “Eindelijk pure, natuurlijke styling voor je haar! Een review.

 1. Hai Monique,

  Leuke interessante blog heb je toch! Mijn complimenten.

  Ik ben al tijden op zoek naar “vriendelijke” haarproducten. De meeste producten heb ik via cg proof lijsten waarin producten staan die voornamelijk gebruikt worden door mensen met krullen. Dus producten zonder sulfaten, siliconen, parabenen, uitdrogende alcohols enzovoort. Alles wordt “getest” en uitgeplozen, maar soms zitten er toch nog dingen in waar mijn gevoelige hoofdhuid niet tegen kan.
  Dus deze gel ziet er voor mij heel interessant uit.
  Ik heb nog wel een vraagje. Wordt deze gel hard als je het in je handoekdroge haar smeert?

  Groetjes Carla

  • hai! Nee, bij mij wordt het niet hard, maar gebruik dan ook nooit teveel ! 😉

 2. Hoi Monique, klinkt als superfijne producten, zeker omdat er geen troep in zit en wat ik heel belangrijk vind is dat het niet stinkt. Het enige wat ik tot nu toe qua geur verdraag op mijn hoofd is Got2Be maar dat is natuurlijk chemisch helaas. Mijn vraag is wat jij denkt dat het beste werkt voor mijn korte haar, wat ik toch graag wat wil stylen met plukjes enzo. Is de gel gel, spray of mousse daar het meest geschikt voor?
  Groetjes van Kelly

  • Hai! De styling gel is daar meest ideaal voor denk ik!

 3. Kan deze ook voor kinderen gebruikt worden? Ben al een tijdje op zoek naar meukvrije gel voor mijn zoontje.
  En is de gek ook fysiek in een winkel te koop of alleen online?

 4. Heb je de hairspray van John Master Organics geprobeerd?
  Wat vind je van de ingredienten? De lak is geheel natuurlijk.

 5. Dag Monique,
  Dankjewel voor je informatie! De mousse en spray gebruik ik al een tijdje en bevallen goed. Echter, als ik deze producten weer bij jou (Puur & Fit) wil bestellen, dan moet ik elders de ECO COSMETICS SHAMPOO gaan halen, want die zit niet in jullie assortiment… Waarom eigenlijk niet? Want ook de shampoos van Eco Cosmetics zijn heel fijn! Nu bestel ik alles maar elders, om niet twee keer verzendkosten te moeten betalen… Of komt de shampoo van ECO COSMETICS binnenkort in het assorti? Dat zou mooi zijn! Hartelijke groet, Esje

  • we hebben de shampoo’s volgende week n ons assortiment!

   • Dag Monique,
    Dank voor je snelle reactie. Wat GEWELDIG dat de ECO COSMETICS shampoos volgende week binnen zijn! Ik kan makkelijk een week wachten met mijn bestelling, dan kan die shampoo er dus meteen bij… Wat een KLASSE, Monique!
    Hartelijke groet, Esje.

 6. dit artikel beschrijft het product echt zoals het is. ik vond het persoonlijk erg goed, dus bedankt voor zo’n goede recensie.

 7. Hoi Monique, wat bedoel je bij de mousse met “belangrijk dat je het weer uitwast”?
  Toch niet direct na het aanbrengen?

  • Ja, ik heb dezelfde vraag, is me ook niet duidelijk………………… “uitwassen” wanneer?

 8. Hoi Monique, heb je ook een tip voor het vervangen van een wax? Mijn zoon gebruikt wax om zijn haar te stijlen… Bedankt!

  • er zijn een aantal natuurlijke waxen, google even op internet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *