Cichorei

Een vrij veel gebruikt product in mijn recepten is cichorei.

Deze plant is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, en heeft zich vanuit dat punt overal ter wereld verspreid. We kennen cichorei vooral van vroeger, toen werd het erg veel als koffie gedronken. Het werd toen ook wel peekoffie genoemd. Deze koffie werd niet als een luxe gedronken, integendeel: het werd door de armen gedronken als koffie, echte koffie was in die tijd pas echt luxe en schaars. Cichorei vonden we overal in de natuur terug en konden we naar hartenlust plukken. Het werd ook vaak “armelui-koffie” genoemd. Naast de wilde cichorei zijn er nog twee erg bekende varianten: de witlof en de wortel cichorei.

Waar vroeger nog hele fabrieken bestonden om cichorei koffie te maken voor dagelijks gebruik, werd cichorei enkel nog geteeld vanwege de hoge dosering inuline aanwezig in de plant. WERD, want sinds de gezondheidstrend van de afgelopen jaren kiezen steeds veel mensen voor een koffie surrogaat, waar geen cafeïne in voorkomt. Bovendien word de plant opnieuw ontdekt vanwege zijn grote gezondheidsvoordelen. Om te beginnen dus vanwege de grote aanwezigheid van inuline (een koolhydraat met zeer speciale eigenschappen) in de wortels: maar liefst 19% ! Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS.

Deze eigenschappen zijn op hun best als je de pure cichorei kiest. Cichorei is vooral verkrijgbaar in een instant koffiesoort. Verschillende fabrikanten verkopen cichorei instant koffie in diverse samenstellingen. LIMA (yannoh) verkoopt bijvoorbeeld een soort gemaakt van cichorei, gerst, rogge en eikels. De bekendere variant van A.Vogel (Bambu) verwerkt naast de cichorei granen en zuidvruchten. Het is dus ook hier weer even etiketten lezen. Het geeft aanzienlijke smaakverschillen. Cichorei kun je ook nog steeds in de supermarkt kopen onder het merk Zonnatura. Deze variant bevat gerst, rogge en eikels. Nog een bijkomend voordeel: cichorei is niet duur. Zeker in vergelijking met gewone koffie is cichorei naast vele malen gezonder ook vele malen goedkoper! Even ter vergelijking: een pot cichorei koffie van Zonnatura kost nog geen 1.85 terwijl een pak koffie al snel het drie-dubbele kost. De smaak is heerlijk mild, zacht en licht romig. Het is tevens een perfecte drank voor kinderen, voor het slapen gaan, en bovendien perfect te verwerken in tal van baksels en gerechten! Ik ben al jaren een groot fan! Nu jullie nog!

 

SAM_3877

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er veel soorten, en de meesten zijn dus niet glutenvrij. Een goed merk die enkel bestaat ( naturel instant variant) gemalen cichoreiwortel en dus sowieso de beste keuze is, is het merk Pacha. Deze kun je vinden in biowinkels, gezondheidswinkels en reform huizen. Van dit merk zijn er nog vele varianten met een smaakje, zoals karamel en vanille, noten en granen. Een grote pot kost gemiddeld 5,50.

img_0186

Nog een goede 100% biologische variant is die van het merk CHIKKO. Deze fabrikant komt uit Amsterdam. In deze variant zit ook enkel 100% geroosterde cichorei, en kost rond de 5 euro per pot van 125 gram.

22 Reacties op “Cichorei

    • hai, ik drink die van het merk Yani of die van Lima, beide verkrijgbaar in de biowinkel. Succes en warme groet!

      • Vraagje. Ik heb de wortel van de witlof aangezien voor pastinaak endaarceen gerecht mee gemaakt. Smaakt bitter vond dat al raar. Maar nu lees ik dat er koffie van femaakt word?? Is de wortel dan niet eetbaar kan het kwaad

    • In de biowinkel vind je diverse varianten. Lees goed verpakkingen. Succes!

  1. Ik denk dat mijn rocacea opvlamt door cichorei…. Helaas. Dus ik vermijd het.

  2. Hai Monique, hoe kijk jij tegen de suikers aan die zitten in cichorei koffie? Ik schrok eigenlijk van de hoeveelheid, zeker als mensen dagelijks veel koffie drinken. Ben benieuwd naar jouw antwoord.

    • Cichorei wordt vaak als zoetmiddel gebruikt, in vorm van cichoreistroop. Dit is wat anders dan de koffiepoeder. Net als andere natuurlijke suikers in veel producten heeft het invloed op de bloedsuiker. Dus ook betreft cichoreikoffie kun je er geen liters van wegdrinken, maar dit geldt voor alles. Succes!

  3. Hallo Monique
    Ik was benieuwd naar het ingredient cichorei in de granola van de Aldi. Ziet er trouwens goed uit: havervlokken, cichorei, zonnebloempitten, kokos, meloenpitten en hazelnoten. Verder niets. Misschien leuk om eens te proeven.
    Ik dronk vroeger altijd de Bambu koffie maar sinds ik glutenvrij eet dus niet meer. Fijn om te lezen dat er in Pasha geen gluten zitten. Dank voor het artikel.
    Groeten Linda

  4. Ik vraag me af of (PACHA) GROVE CICHOREI- wortel voor de koffie
    als gezond beschouwd kan worden.

    Op de verpakking staat o.a. het volgende ;

    100% plantaardig. Bestaat uit cichoreiwortels die bij het roosteren lichtjes gecarameliseerd zijn. Door zijn smaakversterkende werking is hij traditiegetrouw de bondgenoot van koffie.
    ( zie ook http://www.chicobel.be/nl/producten.htm)

    Algemeen bekend is ook dat door caramelisatie van suiker; fructose( bakproces) er kankerverwekende stoffen ontstaan.

    (Terwijl er voldoende alternatieve zoetstoffen zijn waarvan bekend is dat de chemische structuur bij hoge temperaturen niet verandert.)

    Vraag ; Kan gebruik van chicorei voor de koffie schade toebrengen aan het lichaam?

    • In veel (genoemde) soorten zit suiker, toegevoegd door bijv. dadels. Lijkt me niet gezond voor een anti-candida lijfstijl.

  5. Ik heb net bijzondere “Nature’s gift” granola repen bij de Aldi gehaald. Met 15,4% cichorei, in de ene reep omschreven als witlofwortelvezels, in de andere repen witlofwortelextract.
    Ik ken cichorei wel in thee, geloof ik, verder niet. Fijn te lezen dat het gezond is, wellicht dat ik deze variant ook eens gaan proberen.

    Deze repen zijn overigens verder van enkel noten, zaden, haver, gedroogde appelstukjes en kokos gemaakt. Geen suiker dus. Bijzonder is wel dat ze toch zoetig smaken en tja, het is wel echt een crunchy-reep-geheel. Geen idee hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen (ik vertrouw t niet helemaal 😉 ). Misschien door de cichorei?
    Ik ga op nader onderzoek uit. Bedankt voor de info!

    • Zou kunnen dat ze de fructose uit de chicorei gehaald hebben en dat er puur in gestopt hebben? Dan hebben ze misschien sneaky omzeild om het als fructose op het etiket te zetten?

  6. Pacha is in Frankrijk veel goedkoper. Het staat daar gewoon in de supermarkt. Wij nemen altijd een voorraadje mee als we terug komen van vakantie.

  7. Ik heb in Frankrijk een kookboek gekocht waar in veel recepten gebruik wordt gemaakt van ‘ chicorée lquide’, vloeibare chicorei dus. Weet jij waar ik dat kan halen?

    • Ik breng dat steeds mee vanuit Frankrijk, is van Leroux en heb ik helaas in België nog niet gevonden.

  8. Ik maak een cappucinno van Chicorei koffie met Geschuimde (nespresso schuiner)Havermelk Oatley Barista heerlijk. Noch beter dan in heel veel lunchzaakjes waar ik een cap Haver heb gedronken

  9. Dag Monique, allereerst dank voor je vele research op divers gebied! Erg leerzaam en informatief. Wat betreft alternatieven voor koffie heb ik gedurende mijn leven diverse alternatieven gedronken, hoewel ik ook dagelijks 2 bakjes gewone koffie drink. Van eikeltjescacao, via bambu (waarin teveel geroosterde granen naar mijn zin), ben ik een jaar geleden overgestapt op Pacha. Ook ik ben wel nieuwsgierig naar het effect van het roosteren. Onlangs las ik een aantal artikelen op (o.a. ook op jouw site) over de vorming van acrylamide als een zetmeelrijk product boven de 120 graden wordt verhit. En daar valt de cichoreiwortel ook onder neem ik aan. Weet je iets over de temperatuur van het roosterproces van Pacha? Alternatief is natuurlijk dat ik anders zelf cichorei ga roosteren bij lagere temperatuur. Ik ben wel erg gehecht aan m´n warme beker Pacha aan het van de dag. Of weet je andere alternatieven? Ik hoor heel graag van je. Hartelijke groet, Gerrie

  10. willy.
    ik drink al bijna 5 jaar cichorei koffie van lidl frankrijk
    60% cichorei / 40 % oploskoffie ik ben er haast aan verslaafd
    wel 8 tot 10 mokken per dag en ik voel mij er prettig bij

  11. Hier gisteren voor t eerst pascha caramel gedronken. Drinkbaar maar dan druk ik me erg positief uit. Heb hier nu wat tips voorbij zien komen, wie weet, maakt dat de smaak lekkerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *