Cichorei koffie vervanging…ontdek het en geniet!

Ik hou ontzettend veel van koffie. Ik vind alles lekker aan koffie: de geur, de smaak, het aroma…..Helaas denkt mijn lichaam zelf daar anders over en accepteert geen bakje koffie. Ik heb met name last van de cafeïne in koffie. Een klein beetje is al ruim voldoende om mij te laten stuiterballen van de maagpijn. Ontzettend jammer, maar gelukkig hoef ik niets te missen en drink ik iedere dag gewoon “ koffie”…….🙁 Huh? Wat brabbel je nu weer voor onzin uit? 🤭 Laat  ik het meteen ophelderen: 😀: ik drink KOFFIE SURROGAAT. En wat mag DAT dan wel niet betekenen? Ik ga het in dit artikel haarfijn uitleggen.

WAT IS KOFFIE SURROGAAT?

Het woord “ surrogaat” betekent ook wel een alternatief. Dat dekt dus direct de lading als het woord koffie ervoor is gezet. Het gaat om een alternatief op koffie, wat helemaal geen koffie bevat ( koffiebonen ) maar wel een zodanige koffiesmaak levert. Deze surrogaten op koffie hebben deze smaak te danken aan CICHOREI., Om alles over cichorei te lezen, KLIK JE HIER. 
 
Cichorei komt van een plant die  oorspronkelijk afkomstig  is uit het Middellandse Zeegebied. Inmiddels heeft de plant zich vanuit dat punt overal ter wereld verspreid. We kennen cichorei vooral van vroeger, toen al  werd het erg veel als koffie gedronken. Het werd toen ook wel peekoffie genoemd. Deze koffie werd niet als een luxe gedronken, integendeel: het werd door de armen gedronken als koffie, echte koffie was in die tijd pas echt luxe en schaars. Cichorei vonden we overal in de natuur terug en konden we naar hartenlust plukken. Het werd ook vaak “armelui-koffie” genoemd. Naast de wilde cichorei zijn er nog twee erg bekende varianten: de witlof en de wortel cichorei. Tegenwoordig wordt cichorei ook in Europa en zelfs Nederland verbouwd. De bekende boerin Berty uit BOER ZOEKT VROUW verbouwt bijvoorbeeld cichorei. Chicorei wordt nog steeds gebruikt als koffie-vervanger, maar ook gebruikt in tal van andere gezonde producten. Cichorei is namelijk ontzettend gezond. De wortel van cichorei bevat  inuline. KLIK HIER om alles over dit zeer gezonde stofje te lezen. 
 
 
Gezond dus, zo’n bakje koffiesurrogaat! En lekker. De koffiesmaak geeft je een intense koffie-beleving. Nu is de ene koffie surrogaat de ander niet. Er zijn namelijk veel varianten verkrijgbaar. Globaal gezien zijn er :
 
– varianten van 100% geroosterde cichorei
-varianten van mengsels van cichorei en granen als rogge en gerst
– variaties waaraan “ smaakjes ( aroma’s) zijn toegevoegd 
 
Daarnaast komen ze van allerlei landen, wat een pot soms minder milieuvriendelijk maakt vanwege de lange reis die cichorei moet afleggen om bijvoorbeeld naar Europa te komen. Ook kun je biologische en niet-biologische koffie surrogaten kopen. 
Koffie surrogaat is niet duur. Ook biologisch ingekocht betaal je gemiddeld zo’n € 3 euro per pot van 100 gram. Pure ( geroosterde ) cichorei is meest duur. Voor een pot 100% cichorei betaal je gemiddeld zo’n € 5 euro per 150 gram. 
Afhankelijk van wat je wenst, kun je gerichte keuzes maken. Drink je bijvoorbeeld graag smaakjes-koffie? Dan zijn de potten cichorei met bijvoorbeeld een karamel of vanillesmaak geschikt. Drink je graag koffie met suiker en melk, dan zijn de mengsels van cichorei , granen en pitten aan te raden. Dit geeft een minder pittige koffiesmaak. Hou je van zwarte en sterke koffie, dan kun je het beste voor 100% cichorei varianten kiezen. 
 
Qua voedingswaarde heeft cichorei koffie ook de beste papieren. Ze leveren per kopje koffie ( 2,5 gram, een eetlepel ) nog geen 7 kcal op, een klein beetje eiwitten, en nauwelijks tot geen koolhydraten / suikers. En dus geen vervelende vetten ( koffie vetten als cafestol en kahweol ) die mogelijk het LDL cholesterol kan verhogen, en geen cafeïne wat je een flink opgejaagd gevoel kan geven. Het is een gezonde manier om koffie te vervangen of gedeeltelijk te vervangen als je een echte koffie-leut bent maar teveel koffie drinkt. Je kunt cichorei koffie de hele dag door drinken zonder problemen. Dankzij de cichorei / inuline aandeel in koffiesurrogaat is het ook nog eens een feestje voor je darmflora. 
 
Er zijn onderzoeken die aantonen dat cichorei het slechte LDL cholesterol kan verlagen, en dat is best grappig, omdat dit haaks tegenover de slechte invloed van koffie op het LDL cholesterol staat. Ook wezen diverse studies uit dat geroosterde cichorei koffie de bloedsuikerspiegel in balans houdt. Kortom: het is helemaal zo’n gek idee nog niet om eens over te stappen naar cichorei koffie…..
 

ZIJN ER ECHT GEEN NADELEN?

Nt als met vele andere gezonde en ongezonde voedingsmiddelen, heeft cichorei ook zo zijn nadelen bij een overmatig gebruik. Dan spreek ik wel over 100 gram per dag of meer. Het heeft alles te maken met het roosteren van de cichorei. Hierdoor verkrijgt cichorei acrylamide. Hiervan moeten we ook niet teveel binnen krijgen. Het is echter tot op heden volstrekt onduidelijk welke hoeveelheden acrylamide schadelijk kunnen zijn voor mensen betreft cichorei. Lagere hoeveelheden lijken dan ook totaal niet bij te dragen aan het risico van het ontstaan van kanker door acrylamide. Anders gezegd: je kunt naar hartelust de drank drinken, maar geen hele pot per dag. Geldt dat niet zo’n beetje voor alles? Teveel water drinken kan ook zelfs dodelijk zijn. Als je verstandig omgaat met cichorei koffie is er niets aan de hand. Ik drink zelf bijvoorbeeld meestal vier tot vijf mokken cichorei koffie, dit komt neer op zo’n 15 gram cichorei per dag. 

MAAR HOE SMAAKT HET DAN?

Cichorei heeft een opmerkelijke smaak. Deze smaak komt nog het meest in de buurt van koffie, maar veel mensen zijn van mening dat “ een koffiesmaak” cichorei tekort doet. Het gaat namelijk om een intense, aromatische, diepe, volle smaak, Ik persoonlijk vind het zelfs nog lekkerder dan gewone koffie. De smaak is zo bijzonder te noemen, dat het zich eigenlijk niet laat omschrijven, en je het zelf moet ervaren, Zelden hoor ik mensen zeggen “ gatsie! “ als ze het voor het eerst van hun leven proeven. En ook kinderen zijn er enorm van gecharmeerd. Zeker de “ smaakjes” varianten vallen bij kinderen enorm in de smaak. En omdat het verder een zeer gezonde drank is, mogen kinderen het ook naar hartelust drinken. Ook de 100% geroosterde cichorei is geschikt voor kinderen, omdat door het roosteren de cichorei iets zoeter van smaak wordt. 

MAAR IK BEN VERSLAAFD AAN KOFFIE! 

Toen ik mijn artikel schreef over koffie en research deed, kwam ik veel termen als “ verslavend” tegen. Alhoewel we niet “ echt” van een verslaving kunnen spreken, heeft koffie wel degelijk verslavende effecten. De cafeïne is hier meest schuldig aan. Als ik naar mijn moeder van 71 kijk, zij kan echt niet zonder haar twee eerste bakken Senseo koffie in de morgen,Pas daarna gaat ze ontbijten. Ze drinkt nu ongeveer 3/4 bakken koffie per dag, maar dat was veel meer.  Aan haar zie ik, hoe moeilijk het is om “ cold Turkey” af te kicken van koffie. Het blijft, net als sigaretten, een genotproduct. Mijn moeder kan prima leven met 3/4 bakjes koffie per dag. Ze dronk eerder over de hele dag koffie, waar ze ook wat “ hyper” van werd. Tot vier koppen per dag, dat verdraagt ze prima. 
Hoe we het ook bekijken: koffie is geen super-gezonde drank en dus gewoonte om ( veel) te drinken. Ik hield voor mijn artikel over koffie vooraf op mijn social media een steekproef waarin ik mijn fans en volgers vroeg hoeveel koffie zij dronken op een dag. En WELKE en hoe zij dit zetten. Ik schrok nogal van sommige reacties Er waren opmerkelijk veel mensen die 10-15 koppen koffie per dag dronken, en dit ook nog eens zette met koffiecups, of gekookt. Dit kan vreselijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Veel gelezen opmerkingen waren “ ik vind het gewoon lekker dus mij maakt het niks uit “  “ ik denk niet dat we zo snel doodgaan van een paar koppen koffie “   Dat is natuurlijk waar, maar de gezondheidsrisico’s worden wel erg onderschat. In dat plaatje gezet, kan cichorei koffie een erg goede gehele of gedeeltelijke vervanger zijn om af te kicken van koffie. 
 
Je kunt geheel afkicken van koffie, maar er ook voor kiezen om “ the best from both worlds” te genieten. Je kunt bijvoorbeeld dan alleen in de morgen ( waar de meesten toch de allergrootste moeite hebben om koffie af te zweren ) een bak “ echte” koffie genieten, en de rest van de dag overstappen op cichorei koffie. Op deze manier kun je , ook als je het echt onwijs moeilijk vind, koffie in zijn geheel afzweren. 

BAKKEN MET CICHOREI

Cichorei is niet alleen te gebruiken om drank te maken, wist je, dat je er ook geweldig goed mee kunt bakken? Het geeft je baksels een mooie kleur en een verfijnde smaak, Gebruik ongeveer 15-20 gram cichorei  op 500 gram meel / havermout. Deze verhouding geeft de beste resultaten. Probeer deze heerlijke cichorei pancakes eens!
 

DIT HEB JE NODIG:

 
 • 20 GRAM CHIKKO CICHOREI NOT-COFFEE
 • 500 GRAM HAVERMOUT
 • 10 GRAM WIJNSTEEN BAKPOEDER
 • TWEE EETLEPELS  STEVIA SWEET XTRA
 • EEN SNUFJE VANILLE BOURBON ( OPTIONEEL )
 • TWEE VERSE EIEREN OF VEGANISTISCH, EEN GEPUREERDE BANAAN
 • WARM WATER ( ongeveer 400 ml) 

ZO MAAK JE HET:

Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar en voeg beetje bij beetje warm water toe, tot er een smeuïg beslag ontstaat. Gedurende het beslag staat, kan het zijn dat je nog wat water moet toevoegen omdat havermout vrij snel stolt. Laat een erwtje zuivere kokosolie smelten in de koekenpan en bak om en om de pancakes van het beslag. 
 

…MAAR IK HEB EEN MOOIE KOFFIE MACHINE!

Tja….dan wil je echt van de koffie afkicken, maar heb je ook een prachtige maar vooral PEPERDURE koffiemachine…Geen nood, want je kunt cichorei koffie perfect gebruiken met je koffiemachine. Met name de melk-opschuimer kun je perfect inzetten om de heerlijkste cappuccino ’s en koffie verkeerd te maken. KLIK HIER om daar alles over te lezen, en hoe je de lekkerste gezonde koffie-variaties maakt met je koffiemachine!

 

OKAY…ik ben om! Waar kan ik het kopen / bestellen?

Cichorei / koffie-surrogaten zijn goed verkrijgbaar. Vele supermarkten verkopen het, meest onder het merk ZonnaTura. Ik ben persoonlijk geen groot fan van dit merk, maar ik maak de hoge uitzondering met hun meergranen koffie. Die is echt heel erg lekker en fijn geprijsd en dus vrij goed verkrijgbaar. O.a via www.puurenfit.nl . KLIK HIER om direct te bestellen

Notificatie: de pot chikko heb ik zelf gekocht. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen inkomsten. Ook niet via kortingsacties. 

 

9 Reacties op “Cichorei koffie vervanging…ontdek het en geniet!

 1. Ik ben erg lang bij een zeer goede dokter geweest en deze zegde dat cichorei de darmen kapot maakt.
  Ikzelf heb al vele koffiesurogaten gedronken en geen een daarvan is lekker. In het beste geval is het een drinkbare neutrale smaak. En het komt bijlange na niet in de buurt van een lekker kopje decakoffie .
  Spijtig want ik heb intolerantie voor koffie en decakoffie.

  • Ik ben erg benieuwd waar deze arts zijn literatur vandaan heeft? Want ik ben het nog niet eerder tegen gekomen, integendeel: cichorei heeft een gunstige invloed op de darmen…

 2. Als rasechte koffie junk is het eerste wat ik doe in de ochtend druk op de knop, maar krijg ook stress na het drinken… Heb de granen koffie van Zonnatura gekocht en drink dat in de middag sinds jouw review. Tis ff wennen maar het doet de truc, voel mij beter en niet onbelangrijk slaap ook veel beter!! Is Chikko echt zoveel beter van smaak dan Zonnatura, graag je mening…

  • wat goed! De chikko heeft een iets andere smaak, iets meer neigend naar zwarte koffie. Je kunt het overigens nu zeer voordelig met korting uitproberen, zie onderaan review! Succes en warme groet!

 3. Chikko, ken ik niet, maar wel bij een reformwinkel chichorei “koffie” gekocht. En in vind de smaak beter dan die van Zonnatura!
  Maar ja over smaak valt te twisten he?
  Echte koffie vind ik lekker ruiken, maar vreselijk om te drinken 🥴 !

 4. Ik gebruik de Chikko al een ganse tijd maar half om half met oploskoffie, ik drink daarvan een tas of 3/4 per dag.

 5. Voor de eerste keer gekocht, was benieuwd hoe deze koffie is, drink altijd bambu, maar het is ook de laatste keer dat ik het koop. Het zit in een aluminiumbus. 🤨

 6. Sinds deze weekben ik om, wat een heerlijke smaak! Echte koffie is aan mij niet besteed, maar Chikko, met een klein scheutje slagroom bevalt me prima en past ook nog in mijn khdr arme levensstijl❤👍😋

 7. Ik vind alle stukken die je schrijft zo geweldig, nu ook weer over chicorei, ga het straks meteen kopen.
  Ik denk dat ik nl. rimpels van koffie krijg, het is ook dubieus koffie want er wordt gezegd dat het hydrateren is maar ergens anders lees je weer dat het uitdrogend kan zijn, je valt er i.i.g van af wat ik juist niet wil.
  Ik vind trouwens je recept van banaan met cacao ook zo heerlijk, maak het vaak voor op mijn brood, heerlijke chocoladepasta!!
  Dank je voor al je geweldige stukken.

  groetjes,

  Jojanneke Rens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *