Zelf dadelsiroop / stroop maken

Ik krijg erg veel vragen over dadels. Niet zo vreemd, want dadels zijn hip. Ze worden gezien als DE vervangers voor suiker, en worden de hemel in geprezen door bekende en onbekende bloggers. Mijn volgers weten, dat ik niet met dadels werk. Het waarom, dat kun je lezen in MIJN UITGEBREIDE ARTIKEL. Lees ook mijn andere verhelderende artikel waarom dadels niet zaligmakend zijn.

Waar het kort door de bocht op neerkomt is dat dadels net zo goed suikerbommen zijn.  En het ook op de exact zelfde manier in ons bloed wordt opgenomen. Vele tegen argumenten berusten op de aanwezigheid van vezels en mineralen in dadels, dit zou o.a de opname van de suikers in het bloed vertragen. . Maar, om daarvan te kunnen profiteren, zul je heel veel dadels tegelijk moeten eten, waarmee je ook heel veel suikers ( natuurlijke suikers in de dadels ) binnen krijgt en een “ water-naar-de-zee-verhaal “ krijgt,
Dadels zijn wel natuurlijker dan gewone sucrose ( tafelsuiker ) maar inhoudelijk komt het dus wel op hetzelfde neer. Daarnaast bevatten dadels minder zoetkracht dan gewone suiker waardoor er meer wordt gebruikt om bijvoorbeeld een baksel op smaak te zoeten.
Ook zijn dadels kleverig. Dit is zeer ongunstig voor het gebit. Kortom: het zijn voor mij meer dan genoeg redenen om niet met dadels te werken. Ik gebruik ze zelf dan ook nooit. Maar soms gebeurt het dat ik een zakje thuisgestuurd krijg, of lief krijg aangeboden. Ik gebruik ze dan meestal om iets voor anderen te bakken, of ik geef ze weg aan de liefhebbers.
Omdat ik heel veel aanvraag ontvang, of ik ook eens iets met dadels kan maken, ben ik even van mijn geloof af gevallen en heb ik een fijn receptje bedacht met dadels. Omdat er veel vraag was naar een homemade dadelstroop / siroop ben ik daar eens mee gaan stoeien. Ik had nog een zakje biologische Medjool Dadels in huis en ben daarmee de keuken in gedoken.
Ik hoefde niet lang te experimenteren, want de eerste poging was al meteen raak. Een lekkere siroop, gemaakt van dadels en water.
Je kunt deze siroop gebruiken door alles, over alles en je kunt het gebruiken als zoetmiddel. Je kunt het beste de hoge snelheidsblender gebruiken. Deze heeft als voordeel, dat hij meteen verwarmt. Heb je geen hoge snelheidsblender, maal dan eerst de dadels met het water in de blender tot een vloeibare massa en giet daarna over in een pannetje en warm dit al roerend op tot het begint te borrelen. Daarna laat je het in een schone weckpot afkoelen.
Voor een potje heb je nodig:
7-8 biologische Medjool dadels, ontpit
125 ml water
Doe alles in de blender en zet het op het soepprogramma. Laat draaien. Giet over in een schone weckpot en laat afkoelen. Daarna in de koelkastdeur ( plek) bewaren.

NOG EVEN DIT:

Zoals ik eerder melde, onthoud, dat dit ook een potje suiker betreft. Het is uiteraard natuurlijker, want er wordt verder niets bewerkt, geraffineerd en niets aan toegevoegd. Maar inhoudelijk komt het ook op suiker neer. Gebruik met mate en let ook op jee tanden en kiezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *