Dadels meest gezond? Welnee, VIJGEN!

Al sinds de dadel hip en happening is, begrijp ik niet veel van deze trend. De dadel wordt gezien als HET alternatief op suiker. Dit, omdat er erg veel gezonde voordelen worden toebedeeld aan de rimpelige kleverige steenvrucht. Dat deze zonnige belichtingen ook zo zijn schaduwkanten hebben, heb ik in dit artikel eerder beschreven.  Daarnaast kunnen we ons afvragen of de dadel nu wel de meest geschikte suikervervanger is. Want onderwijl we de dadel de hemel in prijzen en ons blut kopen aan kilo’s tegelijk, zien we de veel betere en meer gezondere alternatieven over het hoofd. En dan heb ik het niet over stevia en/of erythritol, maar over andere gedroogde vruchten.

WAAROM ZIJN DADELS ZO POPULAIR?

Dadels bevatten vezels, mineralen en vitaminen. Dankzij deze feiten wordt de dadel geprezen, omdat het de opname van de tevens aanwezige glucose en fructose ietsje vermindert. Dit kan zorgen voor minder bloedsuikerspiegel-schommelingen. Echter verschilt dit zeer per persoon. Hoe snel bij iemand suikers in het bloed wordt opgenomen ( GI) ligt stukken genuanceerder dan het algemene advies. Ook zijn meerdere factoren van grote invloed, zoals wat er naast dadels wordt geconsumeerd. Dit geldt overigens niet alleen voor de dadel, maar voor alle voedingsmiddelen. 

Dadels zijn op dit moment een trend. Wat we vaker zien bij trends, is dat fabrikanten hierop inspringen en met talloze producten op de markt komen met dadels/dadelstroop gezoet. Het gezonde imago zorgt ervoor dat deze producten verkopen. Ook worden in de media/internet vooral de gezonde aspecten belicht, waardoor het gezonde imago alleen maar stijgt. We lezen bijvoorbeeld op verpakkingen niet, dat een dadel 6 gram suiker bevat. Zeker bewerkt en verwerkt in producten blijven vooral de suikers over. 

Zodra iets “ ruchtbaarheid” krijgt en het wordt opgepikt door gezondheidsgoeroe’s kan iets wat al jaren in een verdomhoekje ligt in de winkel, plots op de toonbank naast de kassa belanden, en niet meer zijn aan te slepen. Dit is nu ook gaande met de dadel. Het is enorm populair, we horen, lezen en zien de lekkerste recepten voorbij komen gezoet met dadels. We staren ons blind op de gezonde geruchten en wat er allemaal over gezegd wordt. Logisch, want daar moeten we als consument ook maar van uitgaan. 

 

MEEST GEZONDE KEUZE?

Terwijl we weglopen met de dadel, zien we andere zeer goede alternatieven op suiker compleet over het hoofd. Andere alternatieven, die veel gezonder zijn dan de dadel. Ik heb het in dit geval voornamelijk over gedroogde ( zuid) vruchten. Er zijn namelijk veel betere en gezondere alternatieven, die hetzelfde kunnen worden gebruikt, verwerkt en worden gegeten als de dadel. Vooral de gedroogde vijg is een gezondere keuze. Maar ook de gedroogde ( biologische, ongezwavelde) abrikozen zijn goede alternatieven op de dadel. Om de verschillen te tonen, laat ik hieronder drie voedingswaardetabellen zien wat de dadel, vijg en abrikoos per 100 gram aan voedingswaarde levert. Ik heb de biologische varianten gekozen van het merk Ekoland:

DADELS:

Voedingswaarde per 100 gram:

Energie

1258 kJ / 297 kcal

Vet

0,4 gram

 waarvan verzadigd

0 gram

Koolhydraten

67 gram

 waarvan suikers

63,3 gram

Voedingsvezels

8 gram

Eiwitten

2,4 gram

Zout

0,01 gram

VIJGEN:

 

vijgen b

Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram

Energie / kJ

1148

 kJ

Energie / kCal

272

 kcal

Eiwit plantaardig

3,5

 Gram

Koolhydraten totaal

55,1

 Gram

Suikers

55,1

 Gram

Voedingsvezel

12,9

 Gram

Vet totaal

1,3

 Gram

Vet verzadigd

0,2

 Gram

Natrium

0,100

 Gram

DE VIJG

De vijg is net als de dadel heerlijk zoet. Lees alles over de vijg, door hier te klikken. 

Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium. Maar ze bevatten vooral extreem veel vezels. Zoals je kunt zien, bevatten gedroogde vijgen per 100 gram bijna 13 gram vezels t.o.v de 8 gram in 100 gram in gedroogde dadels. Het scheelt ook nogal in suikers: voor de vijg gemiddeld 55 gram, de dadel bevat gemiddeld 64 gram. 

GEDROOGDE ABRIKOZEN:

Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram

Energie / kJ

1198

kJ

Energie / kCal

283

kcal

Eiwit totaal

3,8

Gram

Koolhydraten totaal

61.6

Gram

Suikers

56

Gram

Voedingsvezel

8,1

Gram

Vet totaal

0,6

Gram

Vet verzadigd

0

Gram

Zout

0,03

Gram

Gedroogde abrikozen zijn bijna gelijk aan de dadel. Betreft voedingsvezels en suikers ontlopen ze elkaar niet erg veel. Toch hebben abrikozen een streepje voor, omdat ze minder suikers bevatten. Dit scheelt wel aanzienlijk ( 56 gram voor de abrikoos tegen 64 gram voor de dadel) Gedroogde abrikozen zijn tevens zeer rijk aan kalium en magnesium. Ze zijn ook behoorlijk rijk aan vitamine C. 

abrikozen gedroogde

Het is overigens wel belangrijk, om ongezwavelde varianten te kiezen. Deze herken je aan de bijna zwarte kleur. Gezwavelde abrikozen zijn oranje van kleur. 

Ongezwavelde abrikozen kun je alleen vinden in biowinkels en natuurvoedingswinkels, en sommige gezondheidswinkels. 

OK, MAAR KAN IK DE VIJG EN ABRIKOOS OOK GEWOON NET ZO GEBRUIKEN ALS DADELS?

Om deze hamvraag maar meteen te beantwoorden : JA! 

Sterker: het is precies hetzelfde verwerkbaar als de dadel. Vijgen hebben zelfs een veel betere structuur als “ plakmiddel” om bijvoorbeeld hippe balletjes n reepjes mee te maken.

sukrin vijgen balletjes 2

Deze balletjes bestaan uit 8 gedroogde vijgen, en een kopje noten/pitten/zaden. Ik heb de vijgen kort in de keukenmachine tot een kleverige bal laten draaien. Daarna heb ik de noten/pitten/zaden erdoor gekneed. Tot slot heb ik de balletjes door een klein beetje kokosrasp gerold. Je haalt uit 8 gedroogde vijgen ongeveer zes grote balletjes of 15 kleintjes. 

SAM_4759

Hetzelfde recept heb ik geprobeerd met 9 gedroogde ongezwavelde abrikozen. Hetzelfde resultaat. 

NET ALS DE DADEL: GEBRUIK MET MATE

Er blijft één boodschap exact hetzelfde als bij dadels: gebruik gedroogde ( zuid) vruchten matig. Alle zuidvruchten bevatten vaak tot 10 x zoveel meer suikers dan verse zuidvruchten. Ook zijn de meeste varianten plakkerig. Dit is nadelig voor ons gebit. Wil je gedroogde vruchten ter vervanging van suiker gebruiken, onthou dan goed dat het even zo goed suikers levert, die hetzelfde doen in ons lichaam als gewone saccharose. Wees je tevens bewust van de mogelijke schadelijke effecten op ons gebit.  Meer lezen over gedroogde zuidvruchten? Klik hier.

ENKELE TIPS:

Het allerbeste blijft uiteraard, om verse zuidvruchten te kiezen. Dit scheelt meteen enorm veel in suikers. Daarnaast zijn ze rijker aan vitaminen en mineralen. Helaas zijn verse zuidvruchten zoals vijgen, dadels en abrikozen niet het gehele jaar verkrijgbaar, en zeer seizoensgebonden. 

Koop liefst alle gedroogde zuidvruchten in biowinkels. Alhoewel ook daar goed op verpakkingen moet worden gelet, hebben we daar de beste papieren op onbewerkte varianten. Veel gedroogde zuidvruchten worden bespoten, en van een laag sulfiet voorzien. Tevens zijn vele varianten extra gesuikerd, of voorzien van een laagje glucosestroop. Ook kunnen vele soorten extra onnodige vetten bevatten omdat ze zijn overgoten met zonnebloemolie. Lees altijd goed de verpakkingen, ook in de biowinkel.

Eet je gedroogde zuidvruchten, hou dan rekening met de verdere inname van suikers op je dag. Onthou dat het vrij rijk is aan suikers. 

10 Reacties op “Dadels meest gezond? Welnee, VIJGEN!

 1. Wat een berg info weer, dankje hartelijk! Hier kan ik wat mee 🙂

 2. Hai,

  Ik heb een vraagje. Ik verwerk de dadels in een brownie. Daar wordt verder nog zelfgemaakte appelmoes – eieren – bloem en cacao aan toegevoegd. Geen suiker of suikervervanger dus.

  Kan ik de abrikozen of de vijgen in dit recept ook verwerken in plaats van de dadels?

  • Ja hoor, zoals mijn artikel al vertelt, kun je de vijgen ook hetzelfde verwerken. Warme groet`!

 3. Geldt hetzelfde ook voor gedroogde pruimen? En welke goede of minder goede eigenschappen horen bij pruimen?

  • in mijn artikel over gedroogde zuidvruchten ( zie link in het artikel) kun je meer lezen over pruimen. Gedroogde pruimen bevatten wel flink wat suikers. Warme groet!

 4. Goed om te weten. Net ene gezonde versie van plattekaastaart gemaakt met een bodem van dadels en havermout. Had ik dit maar wat eerdere gelezen 😉 Volgende keer eens proberen met de abrikoos of nog beter de vijg.

 5. Doordat ik naar art. over avocado olie zocht, kwam ik op deze site. Erg interessant.

 6. Monique, bedankt voor de uitleg over dadels/vijgen. Ik twijfelde al lang over wat het verschil in eigenschappen… Ik weet nu wat ik moet toepassen. ????

 7. Superfijn artikel, ik hou namelijk niet van dadels, wel van vijgen en abrikozen! Vraag, waarom moet je ongezwavelde gebruiken ipv gezwavelde abrikozen? Alvast bedankt!

 8. Regelmatig maak ik dankbaar gebruik van je uitleg. Deze keer hoopte ik in je artikel een vervanger voor de categorie gedroogd fruit te vinden.
  Momenteel ben ik helemaal weg van gevulde speculaas van havermeel. Het spijs maak ik van amandelmeel en dadels. En ja die dadels (of vijgen) en diabetes I met insuline, gaat iedere keer weer lastig.
  Weet jij een vervanger voor het gedroogde fruit?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *