gedroogde zuidvruchten

We kennen in Nederland voornamelijk de rozijnen en krenten, maar mede door de gezonde trend zijn we ook andere gedroogde zuidvruchten gaan omarmen. Wat zijn gedroogde zuidvruchten, hoe worden ze gemaakt en vooral: zijn ze ook echt gezond?

Zuidvruchten is een verzamelnaam voor verse en gedroogde vruchten die afkomstig en geïmporteerd worden uit verschillende landen rond de Middelandse zee. Vandaag de dag worden gedroogde vruchten over de gehele wereld geïmporteerd. En spreken we nog enkel van gedroogde vruchten.
Zoals de naam het al verklapt, worden ( zuid) vruchten gedroogd. Vrijwel al het water wordt hierdoor onttrokken. Hierdoor verliezen ze bijna al hun vitaminen, maar behouden ze nog wel hun koolhydraten en mineralen.
Deze conserveringsmethode is een oude manier om vruchten langer houdbaar te maken. Het gebeurt al eeuwenlang.
Het drogen gebeurt circa twee weken lang: de vruchten worden op rekken gelegd om in de zon te drogen. Deze manier, het zogenoemde ” zondrogen” of ” zongedroogd” wordt nog steeds erg veel toegepast. Voor het zondrogen worden de vruchten in een lichtzuur zwavelbad gewassen. Dit zorgt ervoor dat de kleur mooier blijft en de houdbaarheid ook wordt verlengd.

Er zijn vele soorten ( zuid) vruchten, die allen zo hun eigen bewerkingsmethoden hebben.
Druiven, vijgen en dadels worden altijd in hun geheel gedroogd, terwijl perziken en abrikozen worden gehalveerd en van de pitten worden ontdaan. Appels worden geschild, van het klokhuis ontdaan en dan in vier stukken gesneden.
Voor gebruik worden gedroogde vruchten geweekt in water. Tijdens dit weekproces nemen ze weer vocht op. Je kunt tijdens het weken ook meteen nazien of de vruchten vers en van goede kwaliteit zijn: zijn ze van goede kwaliteit, zullen ze gemiddeld één keer aan hun gewicht opnemen.
Goede kwaliteit gedroogde vruchten herken je ook aan de volgende punten:

– ze moeten een mooie dunne schil hebben
– ze moeten vlezig en groot van structuur zijn
– ze moeten niet teveel van grootte verschillen
– ze mogen niet zijn verkleurd, en moeten soepel en geurig zijn
– mogen niet gegist of beschimmeld zijn

negen soorten

Zoals eerder geschreven zijn er verschillende soorten gedroogde vruchten. In Nederland zijn er ongeveer negen soorten die meest bekend zijn en ook worden geconsumeerd. Ik neem deze soorten kort door:

SAMSUNG CSC

rozijnen

Rozijnen zijn-overigens net als krenten- gedroogde druiven. Ze zijn afkomstig uit Zuid Europa Australië en meest bekendste soort is afkomstig uit Californië. De druiven kunnen zowel in de zon ( zongedroogd) als kunstmatig worden gedroogd. Na het drogen worden ze gereinigd, van hun steeltjes ontdaan en verpakt. Het suikergehalte van rozijnen ligt rond de 60%. Meest bekend zijn de Sultana rozijnen die er zowel in lichtgele als blauw zijn. De blauwe rozijnen zijn zoeter van smaak.

SAMSUNG CSC

krenten

Net als rozijnen zijn krenten ook kleine pitloze druiven. Ze zijn afkomstig van een speciaal soort wijnstok die groeit in Griekenland. Krenten worden in Nederland vooral gebruikt voor het bereiden van appeltaarten, oliebollen, krentenbroden, gebak en puddingen. Goede kwaliteit krenten herken je aan de donkerblauwe kleur en zijn erg zoet van smaak. Het suikergehalte ligt ongeveer rond de 65%.

SAMSUNG CSC

pruimen

De meeste gedroogde pruimen die in Nederland worden gebruikt zijn afkomstig uit Frankrijk en Californië. Pruimen worden aan de bomen gerijpt. Zodra ze goed zijn gerijpt vallen de pruimen vanzelf van de bomen. Deze pruimen worden ook wel pruimedanten genoemd, vanwege hun grootte en de zoetheid. De pit van een pruimedant is klein en ze hebben een zeer dunne schil. Naast dat pruimen een onderdeel zijn van tutti-frutti,worden ze ook voornaam gebruikt voor compotes.

SAMSUNG CSC

sukade

Sukade is de gekonfijte schil van de cederappel. Dit is de vrucht van de sukadeboom. Deze bomen groeien grotendeels in Italië. Sukade van goede kwaliteit is zeer vlezig, zacht en mooi doorschijnend. De smaak mag niet bitter zijn en er mogen geen witte vlekjes op de sukade aanwezig zijn.
Sukade kennen we vooral als lekker zoet ingrediënt in sukadebrood of luxe brood, maar wordt ook veel gebruikt als specerij.

SAMSUNG CSC

abrikozen

Abrikozenbomen groeien voornamelijk in Spanje en Californië. Net als de rozijnen komen de beste abrikozen uit ” the golden state” Californië. Gedroogde abrikozen worden voor het drogen gehalveerd en van hun pitten ontdaan. De kleur is mooi oranje en de smaak laat zich het beste omschrijven als fris en zacht/zuur. In Nederland groeien ook abrikozen, deze zijn echter niet zo groot als de buitenlandse varianten. Ze zijn ook veel minder zoet. Er heerst nogal wat verwarring rondom gedroogde abrikozen vanwege de kleurverschillen tussen gezwavelde en ongezwavelde varianten. De ongezadelde ( zie foto) zijn veel donkerder, bijna zwart van kleur, terwijl de gezwavelde oranje van kleur zijn. Ongezwavelde abrikozen vind je in de biowinkel, niet in supermarkten, mits deze superfoods verkopen.

SAMSUNG CSC

dadels

Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm. Deze palmen groeien in verschillende landen rondom de Middellandse zee. Goede kwaliteit dadels zijn bijna dooschijnend van kleur en bevatten veel suiker.Mede door de hoge aanwezigheid van suiker konfijten dadels zichzelf. Je kunt goedkopere en duurdere dadels onderscheiden via de verpakkingen: duurdere soorten zijn verpakt in doosjes, de goedkopere varianten in plastic cellofaan en in kisten of matten.
Dadels worden vooral gebruikt bij de bereiding van gebak en als zoetmiddel in baksels. Meer over dadels kun je hier lezen.

SAMSUNG CSC

vijgen

Vijgen zijn afkomstig van de vijgenboom. In Zuid-Europese landen groeien deze bomen in het wild. De schil is dun en voelt leerachtig aan. Afhankelijk van ht soort is de kleur van de schil groen/geel tot blauw/violet. Ook het vruchtvlees kunnen sterk van kleur verschillen: van wit/roze tot donkerrood.
Vijgen zijn zowel gedroogd als gekonfijt in Nederland verkrijgbaar en worden hetzelfde gebruikt als de dadel.

SAMSUNG CSC

gedroogde appel

Voor appels te drogen zijn de soorten Jonathan en Golden Delicious de beste rassen. De gedroogde appels worden meest geïmporteerd vanuit Californië. De appels worden geschild, ontdaan van hun klokhuizen en in partjes gesneden. De partjes worden vervolgens gedroogd. Gedroogde appels zijn veelal wit van kleur, en voelen droog en vlezig aan.
Gedroogde appels worden in Nederland vooral als snack gegeten.

SAMSUNG CSC

tutti frutti

Tutti frutti is een Italiaanse benaming voor ” allerlei vruchten”. Het bestaat uit een mengsel van gedroogde pruimen, appel en/of banaan, perziken, abrikozen en peer. Tutti frutti wordt veel gebruikt om compote mee te maken. Je kunt tutti frutti voordat je het gaat verwerken liefst 24 uur laten wellen.

zwavel/sulfiet

Om gedroogde vruchten langer houdbaar te maken worden veel soorten, vooral de goedkopere soorten, gezwaveld. Zwaveldioxide toevoegen, ook wel sulfiet ( S02) genoemd, wordt gedaan om als conserveermiddel of antioxidant te dienen. Als men bijvoorbeeld geen zwaveldioxide zou toevoegen aan wijn, zou dit binnen de kortste keren verrotten en niet meer drinkbaar zijn. Wijnen bevatten hierom altijd sulfiet.
Het is wel verplicht voor de fabrikanten om dit op hun producten te vermelden ( bevat sulfiet) Een teveel aan zwavel kan namelijk serieuze klachten zoals hoofdpijn, maagklachten en misselijkheid opleveren. Ook zijn er mensen met een allergie voor sulfiet.  In geval van wijn is het ook mede hierom beter om voor biologische ( organic) wijn te kiezen, alhoewel deze varianten ook sulfiet bevatten komt het in veel mindere mate voor. Sulfieten staan geregistreerd onder de E nummers E 220 t/m E 228. Bevat een product meer dan 10 mg sulfiet, is de fabrikant verplicht dit op zijn verpakking te vermelden.
Let bij het inkopen van gedroogde vruchten op de verpakking. Biologische producten zijn veelal vrij van sulfiet. ( staat vaak op verpakkingen aangeduid als ” ongezwaveld”) Vooral goedkopere soorten hebben ook veel extra toevoegingen. Zo worden er bij rozijnen en krenten vaak plantaardige oliën toegevoegd, om de rozijnen/krenten in de verpakking mooi uit elkaar te houden. Dit levert onnodig veel extra vetten op.

suiker

De hamvraag:  : zijn ze gezond? Zoals je eerder kon lezen zijn de vitaminen vrijwel geheel onttrokken uit gedroogde vruchten, maar bevatten ze nog wel mineralen en koolhydraten. Dit zijn vooral suikers. Deze suikers zorgen ook voor een goede conservering.
Omdat gedroogde ( zuid) vruchten nog wel rijk zijn aan mineralen en vezels worden ze beschouwd als een relatief gezonde keuze, maar moeten met matigheid worden gegeten. Het bevat veel suikers die in ons lichaam hetzelfde doet als gewone suiker. Een gezond tussendoortje is bijvoorbeeld:

– twee dadels
– twee vijgen
– een klein doosje ongezwavelde rozijnen/krenten
– een grote gedroogde pruim
– een eetlepel gedroogde gojibessen
– een eetlepel gedroogde stukjes abrikoos
– een eetlepel gedroogde cranberries
– twee stukken tutti frutti

Wees ook bewust van het feit dat ook gedroogde zuidvruchten het gebit kunnen aantasten. Gedroogde zuidvruchten ( met name rozijnen) zijn ook echte ” kracht bolletjes” voor sporters: ze leveren snelle goede energie. Kies liefst altijd, ongeacht welk soort ook, voor biologische soorten en let dus goed op wat er op de verpakking staat: hou het sulfiet-vrij mogelijk.

18 Reacties op “gedroogde zuidvruchten

  1. gedroogd fruit wordt meestal geweld, maar dat vind ik minder lekker.
    Ik vroeg me af of dat niet ongezond is of juist beter, omdat je veel goede stoffen met het weekwater weg doet ?????

    • Welke stoffen bedoel je dan precies? Het is mij niet bekend dat je gezonde stoffen verwijderd met een weekproces vooraf. Integendeel: de zuidvruchten vullen zich met water. Het is ook beter om te weken, als je ermee gaat bakken. ze verbranden zo veel minder snel. Warme groet!

      • Jaa, lekker meebakken/koken in het vocht van tomaten , dan vind ik ze op z’n lekkerst. Lekker de smaken op laten nemen. Het water loopt me nu al uit de mond. ????

  2. Vijgen groeien in landen rond de Middellandse zee in het wild, schrijft Monique. Betekent dat dat de gedroogde vijgen die je hier koopt biologisch zijn?

    • nee. Ze worden geplukt en gedroogd maar vervolgens bewerkt. Je kunt hier en daar nog wel wat bonbewerkte vinden, maar die vind je meestal in de biowinkel, deze zijn uiteraard wel geheel biologisch. Warme groet

  3. Plant een vijgeboom……in een grote kuip zetten want anders stopt hij al zijn groei in de wortels en je wilt vijgen!de kuip vervolgens ingraven en…..laatmaar komen! Heerlijk……er zijn er die echt winterhard zijn!

  4. Ik lees je stukje over de abrikozen. Er staat ongezadelde abrikozen en nu heb ik al tien minuten de slappe lach. Merci.

    • hihihihi, die heb ik ook nog nooit eerder gezien! Altijd leuk voor een lach, die spellingscontrole! 😉

  5. Beste Monique,
    Hoe zit het met gedroogde Cranberries.
    Suikerbommetjes, met veel toegevoegde suikers??
    Heb je een suggestie welke je het best kunt kopen?
    Ik gebruik ze redelijk veel(ja, wat is redelijk?????)
    In mijn muesli en zelfbaksels.
    En…bij die ongezadelde abrikozen moest ik, met een sterk visualiserend vermogen, ook wel even glimlachen!????

  6. Ik heb een allergie tegen E223 en moet sowieso de E nummers 220 t/m 228 zoveel mogelijk vermijden.
    Dus verstandig om geen gedroogde vruchten zoals rozijnen, pruimen, of krentebollen en sultanaat te eten?

  7. ben abrikozen (ongezwavelde) gaan eten smorgens op de nuchtere maag, maar krijg er erge hoofdpijn van.
    Enig idee hoe dat kan???

  8. Gedroogde pruimen, ongeveer zes per dag, zijn goed tegen osteoporose. Dit heb ik op best wel veel sites gelezen. Ook zouden ze een antivirale en antibacteriële werking hebben.

  9. wanneer je de gezwavelde zuidvruchten flink wast met warm water en goe spoelt ,gaat de zwavel er dan vanaf ?Zo ook de suiker e.d van gedroogde cranberry’s?En de olie van gedroogde cranberry’sDan ligt er echt een oliefilm op het water

  10. Krenten hoeven niet persé van de Californische plant te komen. Ook in onze contreien kan men krenten oogsten van Europese
    krentenstruiken of -bomen, meer bepaald de Amelanchier (met ondersoorten). Voor de oogst dienen bomen of struiken wel beschermd tegen vogels. Die zijn er verlekkerd op.
    Mvg.

  11. Interessant artikel over zuidvruchten.
    Tegenwoordig ook veelvuldig in de bio versie vetkrijgbaar dus ongezwaveld.
    Turkije is de grootste producent van abrikozen.
    Zoet van smaak en ook bio.
    De zure versie komen vooral uit Zuid Afrika.
    Gezwaveld daardoor mooi oranje van kleur.
    En vind ik de merken Morgenland en Smaakt erg goed voor o.a. abrikozen, dadels, vijgen en pruimen.
    Een half uurtje weken in warm water ( een nachtje kan ook) en ze happen heerlijk weg voor de gezonde lekkere trek.
    Hoogstens 3 a 5 per dag vanwege het suikergehalte.
    Smaakt is verkrijgbaar bij de Jumbo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *