Cassave

Nu dat we in Nederland steeds meer verschillende culturen tegenkomen, liften veel supermarkten daarop mee. We zien steeds meer buitenlandse invloeden in de supermarkt, sommige supermarkten hebben zelfs hele schappen vol met één specifieke keuken zoals de Surinaamse keuken, de Indische keuken en de Mexicaanse keuken. Erg fijne ontwikkelingen, want op deze manier ontdekt de Hollandse kaaskop ook de vele heerlijke specialiteiten uit de buitenlandse keukens. Ook op de groente/fruit afdelingen vinden we steeds meer exotische vruchten en bijzondere groenten terug. Inmiddels is de zoete aardappel al ingeburgerd, maar de cassave is nog vrij nieuw. Wat is het? En is het gezond?

SAM_2539

Cassave is een wortel die ook bekend is onder yuca of maniok. De wortel is spits en lang aan één kant. De buitenkant is bruin en ruw. Het vruchtvlees is krijtachtig wit en zeer stevig. Er zijn twee soorten cassave wortels: bittere en zoete.

Cassave heeft een grote voedingswaarde. Het bevat evenveel zetmeel als een aardappel, maar heeft twee keer zoveel meer vezels en een erg hogere kaliumwaarde. Daarnaast bevat het erg veel calcium, mangaan, eiwitten, fosfor, en Vitamine C. Er zijn twee soorten cassave, bitter en zoet. Belangrijk is dat, met name de bittere cassave, eerst gekookt of gebakken dient te worden. In vooral de bittere soort zit cyanogenische glucosiden (ook wel beter bekend als blauwzuur), die onverhit omgezet kunnen worden in ons lichaam tot het giftige cyanide. Bak, frituur, kook, stoom of grill de cassave dus altijd en eet of verwerk hem niet rauw. De wortel wordt ook erg veel gebruikt als meel, je herkent dit onder tapoicameel. Deze meelsoort is glutenvrij. Cassave wordt ook industrieel gebruikt in veel voedingsmiddelen als verdikkingsmiddel. Mede omdat cassave rauw niet eetbaar is, worden de wortels meteen na de oogst geschild, geraspt en met water uitgespoeld om het blauwzuur te verwijderen. De cassave wordt dan veelvuldig gebruikt om te worden verwerkt tot pap chips en koek.

SAM_2541

Cassave smaakt een beetje zoals een gewone aardappel, alleen heeft het een veel grovere structuur. Je kunt er heerlijke cassavechips van maken. Verder is hij net als een gewone aardappel gaar gekookt lekker bij groente en vlees.Een erg populair drankje met tapioca parels is bubble tea. Dit wordt dus ook van cassave gemaakt. Yuca, zoals cassave veel in het buitenland wordt genoemd, komt erg veel voor in de Cubaanse keuken, de Surinaamse keuken en de Indische keuken.

 

NIET ALLES ROZENGEUR EN MANESCHIJN

Zoals je eerder kon lezen bevat cassave aardig wat nuttige voedingsstoffen. Maar hier moet een kanttekening worden bijgezet. Om cassave geschikt te maken voor consumptie wordt het bewerkt. Schillen, hakken, koken, voorbakken….het zorgt er allemaal voor dat de voedingswaarden aanzienlijk verminderen en we eigenlijk niet zoveel kunnen met alle gezonde punten die in de vele artikelen die vindbaar zijn over cassave op internet . Ze gaan meestal over HET RAUWE, RUWE PRODUCT. De meest populaire bewerkte vormen van cassave, zoals meel, hebben veel van hun voedingswaarden verloren. Heb je verse cassave, kun je dit het beste koken. Koken is één van de bereidingsmethoden waarvan is aangetoond, dat deze de meeste voedingsstoffen vasthoudt, op uitzondering van vitamine C, deze vitamine vervliegt ontzettend snel in het kookwater.
Cassave is tevens zeer rijk aan koolhydraten / calorieën. Het bevat per portie gemiddeld zo’n 115 kcal, wat vrij hoog is in vergelijking met andere wortel-knolgewassen. Zoete aardappel heeft bijvoorbeeld zo’n 75 kcal per portie. Het is de reden, waarom cassave in arme ontwikkelingslanden veelvuldig als hoofd-voedsel wordt gebruikt. Het levert veel koolhydraten. Dit is eigenlijk helemaal niet zo gunstig voor de volksgezondheid in deze landen. Het frequent consumeren van cassave kan mogelijk gezondheidsklachten opleveren als gewichtstoename / obestitas. Anderzijds zal dit in deze landen zo’n vaart niet lopen omdat er geen welvaart voedsel voor handen is.
Cassave bevat, net als zoete aardappel , aardig wat resistent zetmeel.  Resistent zetmeel, ook wel ” resistant starch” of afgekort RS genoemd, is een onverteerbaar soort zetmeel, die nutteloos is voor onze enzymen. Een groot deel van het zetmeel verlaat onverteerd ons lichaam via de ontlasting. RS is eigenlijk een soort vezel. RS wordt niet in de dunne darm door enzymen verteerd, maar wordt pas in de dikke darm verteerd. De dikke darm produceert onder invloed van bijvoorbeeld RS vitaminen en gezonde vetten. Ook maken de gezonde darmbacteriën gifstoffen onschadelijk, wat weer zeer gunstig kan zijn voor mensen met darmproblematiek. RS voedt namelijk de goede darmbacteriën. Resistent zetmeel komt voor in sommige granen, vele soorten groente en fruit, peulvruchten en in enkele zuivelproducten. Er bestaan vier soorten RS:
  • TYPE 1: de niet verteerbare vezels, omdat deze zijn gebonden aan de celwanden van de vezels. Hieronder vallen o.a peulvruchten, zaden en granen.
  • TYPE 2 : de zetmeelrijke soorten, zoals ongekookte aardappelen,groente en onrijpe, nog groene bananen.
  • TYPE 3: afgekoelde zetmeelrijke groente. Via het retrogradatieproces keert het zetmeel terug naar resistent zetmeel. Dit gebeurt bijvoorbeeld na het koken van aardappelen en rijst soorten.
  • TYPE 4: de bewerkte producten. dit resistent zetmeel ontstaat alleen via een chemisch proces.
Resistent zetmeel is een echte verwennerij voor je darmen. RS kan ontstekingsprocessen tot rust brengen ( PDS!) en reduceert de zuurtegraad in de darmen. Uit onderzoek is ook gebleken dat RS de opname van mineralen sterk verbetert. Zoete aardappelen vallen onder type 3. Je kunt bataten  goed rauw eten, maar echt smakelijk zijn ze dan niet. Wat je wel kunt doen is de rauwe aardappel raspen of in zeer kleine blokjes snijden om ze door een koude salade te verwerken. Wil je profiteren van RS uit de zoete aardappel ,is het beste om de aardappelen zeer kort te koken en de volgende dag pas te consumeren. Het retrogradatieproces heeft dan het beste zijn werk kunnen doen. Terugkomend op cassave: producten die zijn gemaakt van cassave, zoals meel en chips enzovoort, bevatten veel minder van dit resistent zetmeel. Ook hier geeft koken de grootste hoeveelheden aan resistent zetmeel. Denk dus niet, dat je met cassavemeel gezond bezig bent. Daar zit nauwelijks tot niets meer in aan RS. 
Eerder sprak ik ook over de anti nutriënten in cassave. Cassave bevat o.a saponinnen, fytaten en taninnes. Deze anti nutriënten zijn niet direct of indirect gevaarlijk of nadelig voor de gezondheid, maar als je het dagelijks consumeert en in ruime hoeveelheden, dan kan dit wel leiden naar talloze gezondheidsklachten. Beperk je consumpties voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-nutriënten tot zo’n 2  porties per week. Meer lezen over anti nutriënten? KLIK HIER
 

NIET RAUW CONSUMEREN

Eerder had ik het over de giftigheid van cassave in rauwe vorm. Je mag en kunt cassave dan ook niet rauw eten. Als je een klein stukje rauw eet zul je daar niet meteen iets van merken, maar eet je het vaker rauw, dan kan dat gevaarlijk zijn. Onbewerkte cassave bevat chemicaliën die CYANOGENE GLYCOSIDEN worden genoemd. Wordt cassave verder rauw vergeten dan vormt dit zich in het lichaam on in CYANIDE Dit is een giftige stof. Het kan in het ergste geval een CYANIDE-VERGIFTINGING  veroorzaken. Hieraan zijn mensen overleden, en zijn er gevallen bekend van aantasting van het zenuwstelsel en orgaan-schade. Vooral mensen met een zeer laag eiwit-gehalte lopen meer risico. Eiwitten helpen het lichaam om CYAMIDE af te voeren. Bewerkte cassave-producten zijn overigens in regel vrij van deze cyanogene glycosiden. Ze mogen immers niet worden verkocht, als het voedingsmiddel niet voedselveilig is verklaard. Hoe bereid je verse cassave het beste? Enkele belangrijke tips:
1) KOOK CASSAVE, CONSUMEER NIET RAUW
Koken vernietigt bijna alle chemische stoffen die aanwezig zijn in cassave. Snij cassave zo dun mogelijk en kook tenminste 15-20 minuten. 
2) VOORAF EVEN WEKEN
Als je de cassave schilt en in stukken snijdt, dit wast en ongeveer 60 uur in water zet, vermindert dit ook de schadelijke stoffen aanzienlijk.
3) SCHIL DE CASSAVE
Alhoewel ik zelf heel erg van het NIET SCHILLEN ben, zijn sommige schillen giftig. Zoals de schil van de cassave. Schil deze dan ook zorgvuldig af. De schil bevat juist de meeste cyanide-producerende verbindingen
4 ) COMBINEER CASSAVE MET EIWITRIJKE VOEDING
Eet cassave liefst met een gekookt ei, zuivelproducten ( gesmolten kaas bijvoorbeeld ) om je lichaam te helpen de eventueel aanwezige cyanide af te voeren
5) EET NIET TEVEEL CASSAVE
Eet cassave hooguit 2 x per week en hou het op porties van 100-125 gram.

SAM_2547

Deze heerlijke cassave omelet maak je in een handomdraai!

Dit heb je nodig:

( voor twee personen)

  • een grote cassave, geschild, in stukken gesneden en gekookt, uitgelekt
  • Aminos of tamarisaus
  • twee eetlepels kerrie masalas
  • vier verse eieren

SAM_2549

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Doe de cassave in een kom en voeg een scheut aminos toe en de kruiden, hussel goed. Stort de cassave in de schaal en verdeel de blokjes. Kluts de eieren los en schenk over de blokjes. Bak de omelet in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten.

SAM_2546

 

2 Reacties op “Cassave

  1. Is het voldoende om de cassave te roosteren in de oven? Ik heb een paar dagen terug ovenfriet gemaakt van cassave. 30 minuten of 180/200 graden. Wij vonden het heerlijk maar nu vraag ik me af of dat voldoende was om de cassave “eetvriendelijk” te maken.

  2. Ja hoor. De cassave die je hier in de winkel/Toko koopt, is veilig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *