Cassave

Nu dat we in Nederland steeds meer verschillende culturen tegenkomen, liften veel supermarkten daarop mee. We zien steeds meer buitenlandse invloeden in de supermarkt, sommige supermarkten hebben zelfs hele schappen vol met één specifieke keuken zoals de Surinaamse keuken, de Indische keuken en de Mexicaanse keuken. Erg fijne ontwikkelingen, want op deze manier ontdekt de Hollandse kaaskop ook de vele heerlijke specialiteiten uit de buitenlandse keukens. Ook op de groente/fruit afdelingen vinden we steeds meer exotische vruchten en bijzondere groenten terug. Inmiddels is de zoete aardappel al ingeburgerd, maar de cassave is nog vrij nieuw. Wat is het? En is het gezond?

SAM_2539

Cassave is een wortel die ook bekend is onder yuca of maniok. De wortel is spits en lang aan één kant. De buitenkant is bruin en ruw. Het vruchtvlees is krijtachtig wit en zeer stevig. Er zijn twee soorten cassave wortels: bittere en zoete.

Cassave heeft een grote voedingswaarde. Het bevat evenveel zetmeel als een aardappel, maar heeft twee keer zoveel meer vezels en een erg hogere kaliumwaarde. Daarnaast bevat het erg veel calcium, mangaan, eiwitten, fosfor, en Vitamine C. Er zijn twee soorten cassave, bitter en zoet. Belangrijk is dat, met name de bittere cassave, eerst gekookt of gebakken dient te worden. In vooral de bittere soort zit cyanogenische glucosiden (ook wel beter bekend als blauwzuur), die onverhit omgezet kunnen worden in ons lichaam tot het giftige cyanide. Bak, frituur, kook, stoom of grill de cassave dus altijd en eet of verwerk hem niet rauw. De wortel wordt ook erg veel gebruikt als meel, je herkent dit onder tapoicameel. Deze meelsoort is glutenvrij. Cassave wordt ook industrieel gebruikt in veel voedingsmiddelen als verdikkingsmiddel. Mede omdat cassave rauw niet eetbaar is, worden de wortels meteen na de oogst geschild, geraspt en met water uitgespoeld om het blauwzuur te verwijderen. De cassave wordt dan veelvuldig gebruikt om te worden verwerkt tot pap chips en koek.

SAM_2541

Cassave smaakt een beetje zoals een gewone aardappel, alleen heeft het een veel grovere structuur. Je kunt er heerlijke cassavechips van maken. Verder is hij net als een gewone aardappel gaar gekookt lekker bij groente en vlees.Een erg populair drankje met tapioca parels is bubble tea. Dit wordt dus ook van cassave gemaakt. Yuca, zoals cassave veel in het buitenland wordt genoemd, komt erg veel voor in de Cubaanse keuken, de Surinaamse keuken en de Indische keuken.

 

 

SAM_2547

Deze heerlijke cassave omelet maak je in een handomdraai!

Dit heb je nodig:

( voor twee personen)

  • een grote cassave, geschild, in stukken gesneden en gekookt, uitgelekt
  • Aminos of tamarisaus
  • twee eetlepels kerrie masalas
  • vier verse eieren

SAM_2549

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Doe de cassave in een kom en voeg een scheut aminos toe en de kruiden, hussel goed. Stort de cassave in de schaal en verdeel de blokjes. Kluts de eieren los en schenk over de blokjes. Bak de omelet in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten.

SAM_2546

 

 

 

 

 

 

 

2 Reacties op “Cassave

  1. Is het voldoende om de cassave te roosteren in de oven? Ik heb een paar dagen terug ovenfriet gemaakt van cassave. 30 minuten of 180/200 graden. Wij vonden het heerlijk maar nu vraag ik me af of dat voldoende was om de cassave “eetvriendelijk” te maken.

  2. Ja hoor. De cassave die je hier in de winkel/Toko koopt, is veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *