Tapiocameel

Er zijn vele meelsoorten, die enorm populair zijn, maar er zijn er nog genoeg waar velen nog nooit van hebben gehoord. Tapiocameel is zo’n meelsoort. Wat is het precies, is het gezond, en waar kan het voor worden gebruikt?

SAM_6583

WAT IS TAPIOCAMEEL?

Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel ( maniokwortel)  In Spaanstalige landen wordt cassavemeel ook wel tapiocameel genoemd, en we gebruiken deze benaming ook in Nederland. Het kent nog veel meer benamingen, zoals tapiocabloem, maniokbloem, of bindbloem. Het meel is werkelijk sneeuwwit van kleur en zeer fijn. Het wordt voornamelijk gebruikt als bindmiddel. Opgelost in een gerecht als bindmiddel heeft het geen enkel effect op geur, kleur en smaak, en daarom wordt tapiocameel veel gebruikt om bijvoorbeeld soepen en sauzen te binden. Tapiocameel wordt ook gebruikt als bindmiddel in medicijnen. Ook is het meel een erg belangrijk bestanddeel van kroepoek. Maar tapioca kent nog vele meerdere toepassingen. In de voedselindustrie wordt het bijvoorbeeld ingezet als tapiocastroop, deze stroop wordt bewerkt tot een glucose en dextrine. Deze stroop wordt bijvoorbeeld erg veel gebruikt in zoetwaren, het inblikken van fruit, en in de frisdrankenindustrie. 

In Nederland wordt tapiocameel voornaam gebruikt als….varkensvoer. Het wordt veel verwerkt door varkensvoer omdat tapioca een koolhydraatrijk product is en de productie van veelbrokken verbetert. Zo verbrokkelen de brokken niet. 

Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur, het kan daarom niet rauw worden gegeten. Na de oogst worden de wortels geschild, geraspt en met water uitgespoeld om het blauwzuur te verwijderen. Er blijft een tapiocapap over, deze worden in bakken met water gezet waarin het naar de bodem zinkt en daar in een dikke brij achterblijft. Deze brij wordt in ovens of in de zon gedroogd. Na het drogen ontstaat er een soort koek. Deze wordt verpulverd tot meel. De cassave is nu gereed om te kunnen worden verwerkt in tal van voedingsmiddelen. 

SAM_6951

Er zijn ook tapioca-parels verkrijgbaar. Deze worden gemaakt door de dikke brij door diverse zeven met verschillende maten/openingen door te persen. De druppels die door de zeef gedrukt worden vallen op ronddraaiende warme schijven. Dit zorgt ervoor dat de druppels droog en rond worden. Van de grote parels wordt bubbel tea gemaakt, een zeer populaire drank in o.a Taiwan. Bubbel tea wordt gemaakt van thee, melk, vruchtensiroop en tapioca balletjes. De balletjes zakken naar beneden en zorgen voor de bubbels. Doordat er steeds wordt geschud, ontstaat er een fikse schuimkraag van kleine luchtbelletjes. De balletjes zelf hebben geen smaak en kleur, ze zijn een beetje taai, net als gummibeertjes. 

WAT ZIJN DE VOEDINGSWAARDEN?

Tapiocameel is zoals eerder geschreven zetmeelrijk, maar bevat relatief weinig vetten en suikers:

Voedingswaarde van Tapioca meel ( biologisch) 

Voedingswaarde per 100g

Energie

1498 kJ

Energie

358 kcal

Koolhydraten

87.79g

waarvan suikers

3.35g

Eiwitten

0.19g

Vetten

0.02g

Verzadigde vetten

0.01g

Vezels

0.9g

Natrium

1mg

( Bron: pit-pit)

WAT KUN JE MET TAPIOCAMEEL?

Je kunt tapiocameel gebruiken als gewoon meel/bloem, en als bindmiddel. Het heeft een zeer sterke binding, Tapiocameel is glutenvrij, wat het toegankelijk maakt voor mensen met een gluten-intolerantie. Het meel absorbeert vocht in je bereiding en geeft het een luchtige structuur. In soep en pap zorgt tapiocameel ook voor een helder resultaat. 

Maak bijvoorbeeld eens deze heerlijke kikkererwtenburgers! 

IMG_9024

DIT HEB JE NODIG:

( voor ongeveer vier burgers)

250 gram geweekte/gekookte kikkererwten ( uitgelekt)

circa twee/drie eetlepels lekkere gedroogde verse kruiden naar keuze, bijvoorbeeld zat’ar en ras el hanout

twee verse eieren

vier/vijf flinke eetlepels biologische tapiocameel 

Kneed alle ingrediënten goed samen tot er vanzelf een zeer stevige massa ontstaat waaruit je vier platte burgers kunt vormen. Blijft de massa nog te nat, voeg er dan wat extra tapiocameel aan toe. Laat een klontje kokosolie in een anti-aanbakkoekenpan smelten en bak de burgers om en om gaar en goudbruin. Smullen maar! 

IS TAPIOCRMEEL GEZOND?

Tapiocameel is niet meer gezonder dan bijvoorbeeld boekweitmeel. Hou er ook rekening mee, dat het zeer zetmeelrijk is. De voedingswaarden kunnen nogal verschillen, omdat biologische tapiocameel anders wordt geproduceerd dan niet-biologisch meel. Deze standaard meel vinden we terug in vele toko’s. Daar kost het ook erg weinig geld, maar de kwaliteit en voedingswaarden zijn dan ook stukken minder en er is gebruik gemaakt van chemische middelen. De kwaliteit is meestal ook beduidend minder, het meel lijkt nog het meest op poedersuiker. Kies dus liever de biologische varianten, deze kun je vinden in biowinkels ( bijvoorbeeld van het merk Joannusmolen). Je kunt deze Tapiocameel ook on line bestellen via DEZE BESTELLINK

SAM_6562

6 Reacties op “Tapiocameel

  1. ‘Gewoon’aardappelmeel dan maar?
    Deed mijn moeder al in bessensauzen. Bleef deze mooi rood.

    • Bij tapiocameel blijft je saus of soep helder, bij aardappelzetmeel wordt t troebel

  2. Deze dikke pap (behanglijm) was mijn hoofd-voedsel in de Japanse concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië. Met weinig energie moesten we toch, in de zon, visvijvers graven voor de Japanse bezetters !
    Dikke klodders doorslikken …. dat voelde lekker aan…… maar geen smaak……. wel zout en nooit suiker ! Dat ik nog leef ….. een wonder !

    Huib Wiedenhoff (Sittard).

    • Heftig om te lezen meneer Huib. Meer weet ik er niet op te zeggen maar wil wel laten weten dat uw woorden gelezen zijn..

  3. Wat ik overal lees (en ook mijn ervaring is), is dat tapiocameel en cassavemeel echt twee verschillende dingen/producten zijn; tapiocameel is vooral een bindmiddel, cassavemeel wordt ook van cassave gemaakt, maar op een andere manier. Als ik wraps maak met cassavemeel, of pannenkoeken, dan werkt dat alleen als ik ze heel klein houd, terwijl ik met tapiocameel wel grote koeken kan maken omdat het veel beter bindt. Wel klopt het inderdaad dat in het buitenland beide benamingen door elkaar gebruikt worden, maar het is dus niet hetzelfde product.

    Ik citeer: “Cassavemeel is niet te verwarren met tapioca(zet)meel. Tapiocameel is namelijk alleen het zetmeel van de cassavewortel, terwijl cassavemeel gemaakt is van de complete cassavewortel. Daarom heeft het een ander resultaat in gerechten en kunnen deze twee niet voor elkaar worden vervangen. Cassavemeel is ook geschikt voor degenen die het auto-immuun protocol volgen”

  4. Ik vind het heel moeilijk om een beslag te maken van tapioca meel. Hoe doe je dat. Als je er water in gooi blijft het onder de kom heel dik zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *