Granulaten……maak snel kennis!
Ik ben groot fan van kruiden en specerijen, maar ook van verse wortelen als gember en kurkuma. Er gaat geen dag voorbij, waarin ik geen kruiden & specerijen geniet. Ja, GENIET, want de smaken…..het is echt genieten. 🥰
Sinds kort ben ik verzot geraakt op verschillende GRANULATEN. Wat dit is, en waar ze echt goed voor zijn, dat ga ik in dit artikel vertellen.
WAT IS GRANULAAT ?
Granulaat is eigenlijk niets meer of minder dan gedroogde / geconcentreerde stukjes wortel en fruit, meestal citrus fruit. Het wordt in fijne stukjes gesneden, en vervolgens gedroogd. Meest voorkomende granulaten zijn knoflook / gember / kurkuma / zoete aardappel / tomaten / uien / wortel / pastinaak / paprika en yam wortel. Deze granulaten worden meest gebruikt als smaak verrijker en versterker in talloze gerechten. Er worden ook granulaten gebruikt voor zoetere gerechten als desserts. Deze worden meest gemaakt met ( citrus ) vruchten als sinaasappel / citroen / limoen / gember / en grapefruit. Dit geeft een zoet gerecht veel extra smaak. Ook wordt er van soja granulaat gemaakt, die meest bekend zijn als soja brokken. In de industrie wordt deze soja granulaat gebruikt als plantaardig eiwit in veel imitatie-voer. Het wordt gemaakt van sojameel of soja eiwit en heeft een zeer hoog eiwitgehalte. Via een proces waarbij de eiwitten verhit en geëxtrudeerd worden, ontstaat er een vormpje dat tot 3 keer zijn gewicht aan vloeistof kan opnemen. Deze brokjes ( granulaat) wordt in de industrie verwerkt.
Het grote voordeel van een granulaat is dat het zijn smaak en voedingswaarden meest vasthoudt. Om kruiden & specerijen tot poedervorm te verwerken, gaan er tijdens dit productieproces vrij veel waardevolle voedingsstoffen en smaak/ aroma’s verloren, die van nature in kruiden & specerijen, maar ook in citrusfruit en wortels voorkomen. De stukjes zijn ook te weken, waardoor ze een stuk zachter worden en meer te verwerken is door gerechten. In harde vorm kunnen ze een gerecht juist een zeer fijne knapperige “ bite ‘ geven.
Granulaten zijn meestal vrij geconcentreerd in smaak. Dit komt door de productie van verse droging. Hierdoor worden de aroma’s meestal sterker, en heb je in de meeste gevallen veel minder nodig van een granulaat dan een poedervorm, of zelfs verse vorm. Om een voorbeeld te geven : een verse teen knoflook staat gelijk aan ongeveer een half theelepeltje knoflook granulaat, en gelijk aan een grote eetlepel knoflook poeder.
Granulaten zijn er verschillende vormen, bijvoorbeeld gerookt, en in fijnere en grovere stukjes.
ZIJN GRANULATEN GEZOND ?
Granulaten zijn, net als verse biologische kruiden & specerijen ( vers en gedroogd ) heel erg gezond. Veel kruiden & specerijen bevatten vitaminen / mineralen / vezels en antioxidanten. Om deze redenen worden kruiden en specerijen ook vaak in de cosmetische industrie toegepast in vormen van extracten. Veel soorten zijn bovendien bewezen geneeskrachtig, zoals kurkuma, knoflook en gember. Wil je meer lezen over o.a de verschillen tussen verse kruiden en gedroogd ? KLIK HIER Het verschil in gezondheidseffecten tussen vers en gedroogde is klein. Voedingswaardig gezien bevat vers net iets meer, omdat gedroogd vormen meestal aardig wat oliën en water verliezen tijdens het droogproces en daarmee meteen ook aardig wat aroma. Gedroogde kruiden hebben daar in tegen wel een veel intensere smaak dan verse varianten. Vers is vrij snel vervlogen terwijl gedroogde kruiden hun smaken wat intenser behouden. Dankzij de etherische oliën verkrijgen de kruiden en specerijen hun specifieke smaken.
Linksom of rechtsom kun je nooit de plank misslaan, omdat zowel vers als gedroogd ENORM VEEL GEZONDE VOORDELEN heeft. Kruiden en specerijen zijn een zeer gezonde aanvulling op ons voedingspatroon, en kan bijvoorbeeld de wat minder gezonde smaak-makers vervangen, denk aan zout en suikers. Kant en klaar gedroogde kruiden kopen vraagt echter wat aandachtspunten. In erg veel gedroogde kruiden en specerijen / kruiden mixen vinden we ontzettend veel toevoegingen als zout, kleur / geur en smaakstoffen. Dit maakt een gedroogd kruid natuurlijk meteen stukken minder gezond. Wil je profiteren van alle gezonde voordelen , kies dan altijd voor 100% natuurlijke en biologische gedroogde kruiden een specerijen. Controleer de ingrediënten op potjes kruidenmixen, ook de gezond -ogende varianten, daarin kunnen veel hulpstoffen in voorkomen terwijl je dit niet verwacht. In veel gevallen bestaan deze zelfs uit zout. Let daar dus goed op. Je bent het best af, als je de gedroogde kruiden in je biowinkel koopt omdat daar de eisen iets strenger zijn.
Granulaat heeft dezelfde gezonde voordelen in huis als vers en gedroogd, maar kan dankzij de concentratie een sterkere smaak / aroma afgeven.
WAT KUN JE MET GRANULATEN ?
VEEL! 😃 Ik gebruik iedere dag wel iets van een granulaat ergens door / op / in. Wat betreft zoete granulaat ben ik verzot op sinaasappel granulaat. Dit geeft zo’n heerlijke sterke smaak, maar ook een heerlijke geur zodra het in aanraking komt met een hete vloeistof. Ik verwerk het daarom graag door mijn grote glas gember / kamille thee, ik gebruik op een groot glas ongeveer een half theelepeltje wat ik gewoon in de thee laat rond zwemmen. Ik drink het dus gewoon mee op. Hoe langer je de granulaat in de hete thee laat afkoelen, hoe meer geur en aroma er vrijkomen. Hou je van citroen ? Dan is de citroen granulaat echt een aanrader. In een glas kokend water een half theelepeltje laten afkoelen en je hebt een echte citroen thee met een enorme smaakexplosie!
Het is een heerlijke smaakverrijker over bijvoorbeeld warme maaltijden ( gekookte / gestoomde aardappelen en groente ) over en door salades, over quiches, door soepen en sauzen….kortom, alles wat je maar meer smaak, kleur en geur wenst te geven.
WAAR JE WEL OP MOET LETTEN…
Granulaat is nu niet iets wat er pas is. Het wordt al decennia’s lang culinair toegepast. Het is dan ook net zo massaal in producties als gewone ( gedroogde ) kruiden & specerijen. Helaas is het zo, dat kruiden en specerijen één van de meest bespoten voedingsmiddelen ter wereld zijn, sommige kruiden en specerijen kunnen daarom behoorlijk vol zijn gespoten met bestrijdingsmiddelen. Om dit te voorkomen, kun je het beste voor biologische varianten kiezen. Gelukkig zijn deze niet veel meer duurder dan niet-biologisch en kun je dit prima opvangen. Soms wordt er geroepen, dat biologische kruiden en specerijen ook zijn vervuild, maar dat is niet waar. Fabrikanten moeten zich aan zeer strenge regels houden. Juist omdat kruiden & specerijen zo ongekend populair zijn en heel veel worden gebruikt, is er een scheiding tussen massale producties en biologische producties. De kruiden & specerijen die we in de toko’s kunnen kopen kunnen zeer bevuild zijn. Deze noemen we de minst kwalitatieve varianten. Daarboven komen de niet-biologische varianten die onder betere omstandigheden worden geteeld, maar bevatten dus ook bestrijdingsmiddelen. Wil je het beste van het beste, koop dan biologisch in. En kies daarbij de betere, betrouwbare merken die 100% zijn te traceren, de papieren op orde hebben en dit aan de consument kan overleggen. Dit geldt ook voor granulaten.
Daarnaast kunnen verschillende soorten granulaten toevoegingen hebben, net als gedroogde kruiden & specerijen, zoals zout en dextrose. In de biologische granulaten komen we dit nauwelijks tot nooit tegen. Kies daarom echt alleen voor 100% granulaat en biologisch.
PUUR & FIT BIOLOGISCHE GRANULATEN!!
Ik ben meteen gaan hengelen en jengelen bij Rosa, om als de brandweer ons eigen assortiment aan te gaan vullen met granulaten. We zijn meteen op jacht gegaan naar de hoogste kwaliteit in biologisch gecertificeerde granulaten en we vonden een geweldige, waar we meteen in hebben geïnvesteerd. We zijn meteen gaan afvullen en….kunnen een HEERLIJK ( beginnend…) assortiment aanbieden in de meest verrukkelijkste granulaten! Zoals :
– KNOFLOOK EN GEROOKTE KNOFLOOK GRANULAAT
– TOMAAT GRANULAAT
– UI EN GEROOKTE UI GRANULAAT
– PAPRIKA GRANULAAT
– GEMBER GRANULAAT
– KURKUMA GRANULAAT
– SINAASAPPELSCHIL GRANULAAT
– CITROENSCHIL GRANULAAT
YUM YUM YUM! 🤪🤪🤪 Ze zijn stuk voor stuk door mij getest voordat we gingen inkopen en mijn hemel, nog nooit eerder was ik zo blij om proefkonijntje 🐰 te spelen! Ik smul iedere dag van deze toppers. De zoetere verwerk ik door mijn kwark en yoghurt en bestrooi mijn baksels ermee. Ik gebruik per kom kwark gemiddeld een klein half theelepeltje, dit geeft een zeer goede smaak. Roer de granulaat door kwark / yoghurt en laat de granulaat even zacht worden. Ze gaan dan pas goed hun aroma’s afgeven! Mijn favoriet is de sinaasappelschil-granulaat…
GROENTE PUREE’S
Zoals bekend eet ik iedere dag kilo’s groente. Alhoewel ik groente op zichzelf staand verrukkelijk vind, maak ik er ook graag puree van om in porties over de dag te consumeren. Door wat granulaat over je puree te strooien verkrijg je een verrukkelijke smaak explosie! Je kunt iedere gewenste groente gebruiken, mijn eigen favoriete groente puree is gemaakt van rauwe rode biet, gekookte spruiten, gekookte broccoli, gekookte sugarsnaps en rauwe bladspinazie. Daar strooi ik dan graag de gerookte ui granulaat overheen!
BESTELLEN ?
Heb je meteen zin gekregen om ook granulaten te gaan uitproberen ? KLIK DAN HIER om naar het bestel-overzicht te gaan. De verkoopprijzen zijn heerlijk laag zodat je voordelig kunt “ instappen “ !!
Sinaasappelgranulaat is heel lekker in (eigengemaakte) bietensoep. Klein schepje toevoegen aan kom of bord ziet er ook leuk uit.
Citroen- en sinaasappelsiengranulaat verwerk ik graag in koekjes, heerlijk fris.
Zitten er veel calorieën in granulaat?