Biologisch geteelde sojabonen uit NEDERLAND ????

Soja…..

Het is overal. De afgelopen jaren heeft soja in de industrie een vaste plek ingenomen in het rijtje basis grondstoffen, omdat we steeds meer imitatie voer zijn gaan consumeren. Is dit een goede ontwikkeling ? Als je mij al een poosje volgt, weet je mijn antwoord. NEE. Op vele gebieden een dikke vette NEE. Over één van die gebieden wil ik het gaan hebben. SOJA producties dus. Want daar valt veel over te zeggen. De aanleiding om dit artikel te gaan schrijven, als een soort vervolg op DIT ARTIKEL uit 2018, is dat ik onlangs iets unieks vond, of nou ja, Rosa. Zij kwam per toeval in contact met een wel heel erg bijzondere Nederlandse onderneming ; SOJA.NL . Ik ga jullie er alles over vertellen.

BIOLOGISCHE SOJA TELEN IN…..NEDERLAND ???

Als je even de tijd wilt nemen om DIT ARTIKEL te lezen, heb je meteen een fijne voorkennis, om dit artikel beter te kunnen begrijpen. Je weet dan de grote verschillen tussen een goede en een foute soja. De industrieel gebruikte soja valt uiteraard onder de foute soja, en kunnen zeker onder de negatieve verhalen rondom soja worden gezet. Soja heeft een vrij slecht imago opgebouwd afgelopen jaren, en dat heeft erg veel te maken met de teelt, het verwerken en het produceren. Er komt vrij veel genetische manipulatie voor, en ook is er veel te doen over de fytohormonen in soja. Ook komen de fytinezuren in ( ongefermenteerde ) soja vaak voor in verhitte discussies. In MIJN ARTIKEL vertel ik daar het e.e.a over. NIET DUURZAAM geteelde soja is niet milieuvriendelijk. Het zorgt o.a voor ontbossing, verwoestijning en erosie . ( KLIK HIER )
Laten we beginnen met waar soja wordt geproduceerd. Volgens het CBS werd in 2019 wereldwijd ruim 333 miljoen ton sojabonen geproduceerd, waarvan de Verenigde Staten de grootste. Tot 2019 was dat Brazilië . In Nederland vindt er ook wat soja-teelt plaats, maar dat is eigenlijk niet noemenswaardig als je het tegenover de bedragen wereldwijd zet. Nederland is daardoor afhankelijk van alle import. De soja die wij in Nederland gebruiken is meest afkomstig uit Zuid Amerika. In Nederland wordt overigens het grootste deel van de sojateelt gebruikt in de diervoeder-industrie waar het voornamelijk om soja-schroot gaat. Voor humane consumptie is er nauwelijks teelt in Nederland.
Het is een beetje jammer te noemen, want Nederland verleent zich uitstekend voor soja op biologische wijze te laten groeien. Soja kan namelijk in zijn eigen stikstofbehoeften voorzien. Maar omdat het veel extra werk is ( onkruidbestrijding kost erg veel tijd ) beginnen veel boeren daar niet aan. Gelukkig zijn er wel wat dappere strijders, die dit WEL aangaan. En dat is SOJA.NL geworden.

SOJA.NL

De story-telling in een notendop : SOJA.NL is een idee van vader en zoon Daling ( Evert Jan en Bas ) In de jaren negentig hadden deze twee al een plan, om een biologische soja-teelt op te gaan zetten. Maar er kwam pas echt wat schot in, door een contact met een veredelingsbedrijf voor NON GMO sojaboon-rassen. Het lang gekoesterde idee om gewoon op de Nederlandse akkers biologische sojabonen te gaan verbouwen kwam in 2022 eindelijk van de grond, en in 2023 is de teelt dan echt van start gegaan. 15 Mei 2023 was de grote dag, dat een perceel in Swifterbant ( Tarpanweg, maatschap Stehouwer ) zijn ingezaaid. Er zijn vier verschillende soorten rassen ( twee gelijk vorig jaar, en twee nieuwe rassen ) ingezaaid. De opkomst was goed, al is er wel wat duivenschade in het perceel. Op dit moment wordt er mechanisch en handmatig gewerkt aan het onkruid. Op de website kun je alles in de grootste transparantie lezen en volgen ( KLIK HIER )
SOJA.NL werkt LOKAAL. Wat zo’n beetje betekent, dat de sojabonen uit onze eigen achtertuin komt. Zoals hierboven geschreven zijn ALLE ontwikkelingen en activiteiten op de website te volgen, in alle transparantie. Ook wordt er jaarlijks een veldslag georganiseerd, waarbij de consument de mensen kunnen ontmoeten, en het hele project kunnen bezichtigen. Evert-Jan en Bas werken samen met biologische boeren op basis van gelijkwaardigheid. Er wordt zorggedragen dat de boeren een onderscheidende vergoeding voor zijn land ontvangt zodat de boeren zelf hun eigen bedrijven kunnen blijven ontwikkelen. Er vindt geen landroof plaat, omdat er geen enkele boom omgekapt hoeft te worden.
De teelt van de sojabonen is een RUSTGEWAS voor de bodem. Wat houdt dat nu in ? Een veld aan sojabonen bindt stikstof uit de lucht voor de eigen groei. Ook wordt er stikstof in de bodem vast gelegd als voorraad voor een volgende teelt. Er worden als vanzelfsprekend GEEN GMO ZAAIZADEN gebruikt. Evert Jan en Bas hebben specifieke zaairassen geselecteerd die speciaal geschikt zijn voor humane consumpties.
Een ander fijne bijkomstigheid is de duurzaamheid. Door de oer Hollandse productieketen, en door het hele proces van bewaren en uitleveren in eigen beheer worden vele voedsel-kilometers sterk geminimaliseerd. Op dit moment telen SOJA.NL geheel biologisch en zijn zij SKAL-gecertificeerd.
SOJA.NL levert de gedroogde sojabonen aan kleinere voedselproducenten voor de producties van biologische tofu / netto en sojasaus. Daarnaast leveren zij gedroogde sojabonen en sojameel aan meerdere door hen geselecteerde online-winkels. Puur & fit sluit zich met gepaste trots aan! We bieden ons platform maar wat graag aan voor dit soort eerlijke, lokale producten!
Ik werd al meteen verliefd op dit hele project. Want hoe gaaf is het, dat er mensen zijn die dit gewoon hebben aangedurfd in deze zeer moeilijke tijd voor boeren ? Ik wil dit project dan ook steunen waar ik kan. We worden er allemaal alleen maar vreselijk BLIJ van. Er is erg veel te bedenken, waarom bio-soja uit Nederland tien x beter zijn dan welke andere sojaboon ook.  Te beginnen met de genetische manipulaties. Deze leiden tot EXPLOSIEF gebruik van het omstreden GLYFOSAAT. Daarnaast zorgt de industriële teelt van sojabonen voor de ontheemding van lokale boeren maar ook bewoners. We weten inmiddels denk ik ook allemaal wel hoe erg het is gesteld met de ontbossingen van de amazone, wat veel leefgebied van flora en fauna compleet vernietigt. Maar ook zorgt deze massale teelt van sojabonen voor aantasting van lokale biodiversiteit.
Wist jij, dat het grootste deel van het gebruikte soja in de industrie genetisch is gemanipuleerd ? Ja, ook jouw soja yoghurt/ melk, jouw soja burgers, jouw nep-kaas op basis van soja…..

ZIJN DE BIOLOGISCHE HOLLANDSE GEDROOGDE SOJABONEN GEZOND ?

JA. Daar kunnen we vrij kort over zijn, lees MIJN ARTIKEL er even op na. Wel is erg belangrijk, dat je verstandig omgaat met soja. De gedroogde bio-sojabonen bevatten bijvoorbeeld net als niet biologische industriële sojabonen verschillende anti-nutriënten, zoals saponines, en lecithine. Dit verwijder je, door de sojabonen goed te koken ( verhitten ) Elk voedingsmiddel heeft zo zijn positieve maar ook negatieve eigenschappen, en dat geldt zeker voor soja. Zet soja niet iedere dag op het menu. Zo blijft de balans goed. En uiteraard : mijd niet gefermenteerde soja / producten. Deze kant en klaar producten op basis van soja, ( ja….ook sojamelk/ yoghurt en al dat imitatie voer…) worden gemaakt onder een enorme hitte / druk, door chemische solventen, en worden niet gefermenteerd tenzij dit wel wordt aangegeven. Zet dit soort meuk liever helemaal niet op je menu, maar als je er toch voor kiest, met mate. Soja heeft wat mij betreft een zeer onterecht slecht imago gekregen door vele spook-verhalen op internet. Gelukkig is het allemaal niet zo dramatisch en is een goed gekozen soja juist erg gunstig voor onze gezondheid. Maar zoals dat met alles het geval is, overdrijf nooit..  Als je verstandig met echte biologische sojabonen omspringt, kun je heel veel gezonde voordelen halen uit soja. En is het een zeer goede bron van belangrijke voedingsstoffen.

WAT KUN JE ALLEMAAL DOEN MET DE BIOLOGISCHE HOLLANDSE GEDROOGDE SOJABONEN ?

Tja, wat niet ? Om te beginnen moet je de gedroogde sojabonen weken in ruim water. Het beste is, om de bonen eerst goed te wassen voordat je ze gaat weken. Laat de sojabonen liefst 24 uur weken, maar 14-18 uur kan ook. Korter wordt afgeraden, ik hou het zelf altijd op een dagje. Ik kook ze vervolgens in ruim water ongeveer 35 minuten op hoog vuur met deksel op de pan. Maar soms zijn ze sneller gaar, soms heeft het langer nodig, dat moet je zelf even af tasten. Je sojabonen zijn nu READY TO EAT.  Je kunt de afgekoelde sojabonen in porties verpakken en invriezen. Dat doe ik altijd graag, zodat ik altijd een portie in handbereik heb. Consumeer niet meer dan ongeveer 2-3 porties per 24 uur. Een portie kun je ongeveer beschouwen als een koffie kopje vol. Zoals eerder gezegd : overdrijf niet, en eet ze niet iedere dag. Zet ze bijvoorbeeld 4 x per week op je menu.  Je kunt sojabonen zo “ uit het vuistje “ eten, of bij een warme maaltijd, maar ook kun je er uiteraard nog veel meer lekkers mee maken. Ik geef een aantal leuke recepten:

SOJAMELK

De bekende sojamelk kun je ook zelf maken. Voor een liter melk heb je ongeveer 250 gram gekookte/ afgekoelde sojabonen nodig en een liter water. Dit maal je in de blender, en zeef je. Je kunt de plantaardige drank nog aanzoeten met wat druppels stevia, en indien wenselijk, een capsule vitamine B12  / vitamine D3 / een theelepel lithiothamnium ( = calcium ) toevoegen. De drank is rijk aan bruikbare eiwitten, dankzij de sojabonen. Je kunt voor het beste resultaat een kaasdoek / ongeverfde bio hydrofiele doek gebruiken, omdat zeven toch wat meer pulp achterlaat in de melk. Nadat je alles hebt geblend in de blender, knijp je alles uit in een kom in de doek. Bewaar de melk liefst in een goed afsluitbare glazen fles in de koelkast.

GEROOSTERDE SOJABONEN / KINAKO MAKEN

De geweekte sojabonen kun je ook roosteren. Je kunt ze dan als heerlijk “ knabbeltje ‘ eten of fijn vermalen tot meel. Dit heet KINAKO in Japan, en wordt gebruikt als smaakverrijker door talloze gerechten. De meesten omschrijven de smaak en de geur als pindakaas. Kinako kant-en-klaar kopen is echt vreselijk duur. Je kunt het zelf stukken goedkoper maken! Week de bonen eerst, en droog ze op een stukje keukenpapier. Je kunt ze vervolgens dan of in de oven, of in de airfryer of in de koekenpan roosteren. De beste manier is de oven op de roosterstand. Verwarm de oven voor op 180 *C, EN BEKLEED EEN BAKPLAAT MET PFAS vrij bakpapier. Verdeel de sojabonen over de plaat en rooster totdat de bonen licht open splijten. Laat ze afkoelen, en maal ze tot slot in de blender tot meel ( kinako ) Bewaar de meel in een goed afgesloten glazen pot op een koele plaats. Wil je de sojabonen in de koekenpan roosteren ? Gebruik dan GEEN BAKPRODUCT, maar rooster de bonen onder voortdurend bewegen in de pan tot ze goudbruin zijn en open splijten.

BOTERHAM SPREAD MET DE SOJA PASTA

Soja.NL verkoopt naast biologische gedroogde sojabonen veel bijproducten. Zo maken zij ook een tempeh, die je nog nooit eerder zo lekker hebt geproefd! Deze wordt gemaakt met de sojabonen en hun eigen fermentatie. Helaas kunnen wij deze niet inkopen bij puur & fit omdat we geen online verswinkel zijn, en tempeh nu eenmaal goed gekoeld moet blijven. De gemiddelde tempeh wat we in supermarkten en toko’s kunnen kopen zijn opvallend wit van kleur.
ECHTE tempeh is nooit wit van kleur, maar heeft een zandkleurige tint. Ik gebruik veel tempert, en sinds ik deze heb geproefd, weet ik wat pas hoe ECHTE TEMPEH smaakt. Deze tempeh is ( nog ? ) niet verkrijgbaar in biologische winkels, maar ik ga zeker mijn best doen, om deze bij mijn eigen biowinkels binnen te brengen!
Soja.nl heeft ook een sojapasta. Dit is niets meer of minder dan gekookte sojabonen die fijn zijn vermalen. Deze pasta kun je geweldig goed gebruiken  als “ starter “ voor sojamelk ( zie hierboven ) maar je kunt het uiteraard ook verrijken met wat lekkere biologische kruiden & specerijen om er een verrukkelijke boterhamspread van te maken! Gebruik bijvoorbeeld mijn eigen MOOS FAVORITES MIX OF JOY en wat gerookte knoflook-granulaat. Verzin het maar, wat je ook wilt toevoegen, deze sojapasta is de perfecte basis voor een spread. Wat niet alleen verrukkelijk smaakt op de boterham, maar ook op toast, cracker en graan-wafels.

GEKOOKTE SOJABONEN BIJ DE MAALTIJD

De allermakkelijkste manier om sojabonen te consumeren is uiteraard gekookt. Ze hebben dan een lichte, noot-achtige smaak. Dit proef je pas echt goed bij deze biologische Nederlandse sojabonen, die in de zak overigens al totaal anders ruiken dan conventionele gedroogde sojabonen. De geur is echt de natuurlijke geur, ik omschrijf het nog het meest als de geur van een voedingsbodem in de teelt, licht grassig. De sojabonen hebben een volle rijke smaak, wat een beetje naar melig neigt. Je kunt ze dus eten bij een AVG-tje, maar ook door een lunch-salade heen roeren, of als onderdeel van een vulling voor een quiche / taco / wrap. Zelfs als ontbijt kun je ze gewoon lekker eten, met een beetje tomaat granulaat eroverheen gestrooid. Dat kan koud of warm.

VLEES VERVANGERS

Waar soja industrieel meest voor wordt gebruikt, zijn vleesvervangers, en als basisgrondstof in veel ander imitatie-voedsel. Eerder kon je lezen, dat dit een veerre-van-gezonde basis betreft, tenzij er echt wordt gewerkt met gefermenteerde sojabonen. Maar omdat dit een vrij duur bewerkingsproces is, kiezen velen in de industrie daar niet voor.
Zo heeft het bekende soja-merk ALPRO wel heel veel te vertellen over hun NON GMO vrije sojaproductie, maar is er niets te vinden over wel / niet gefermenteerde soja. Ik ben dat opnieuw weer eens gaan navragen, en na een week ( het moest worden nagevraagd ) kreeg ik het antwoord dat zij ONGEFERMENTEERDE soja gebruiken in hun producties Kortom, over de industriële soja-productie kan ik kort zijn. Begin er niet aan. En wil je dan echte gefermenteerde soja, kies de JUISTE producten. Biologisch kom je het beste uit, koop daarom liefst altijd in biologische winkels, als je graag toch kant en klare sojaproducten wilt gebruiken. Maar het beste blijft ook hier om alles gewoon lekker zelf te gaan maken, dat geldt zeker voor vleesvervangers. IN DIT ARTIKEL geef ik heel veel lekkere en gemakkelijke recepten en tips.
Met de biologische Nederlandse sojabonen kun je uiteraard volop tekeer gaan in je keukentje, wat betreft het maken van vleesvervangers. Want je weet inmiddels, dat soja de nummer één is op gebied van een volwaardig stukje vlees vervangen. Sojamelk scoort bijvoorbeeld op gebied van eiwitten hoog ( gemiddeld 3,5 gram /100 ml ) en ligt vrijwel gelijk aan het eiwitgehalte van koemelk. Het is dus een erg fijne eiwitbron voor veganisten. Het is verder erg rijk aan ijzer, vitamine B1 en het bevat wat vezels. In veel vleesvervangers wordt soja in combinatie met tarwegluten gebruikt, om zo een meest ideale textuur na te kunnen bootsen. De grootste reden waarom soja de hoogste score scoort op de ladder van de vleesvervanging, is dat het gaat om een VOLWAARDIGE eiwitbron, ook wel eiwitten die we goed kunnen gebruiken, en niet zelf kunnen aanmaken ( essentieel )  en ook goed door het lichaam worden opgenomen. Dat maakt het erg interessant voor de industrie. HOE soja wordt bewerkt is echter zeer cruciaal in dit verhaal, en aangezien de massale industriële producties nu niet al te gezond verlopen, zijn al die producten niet erg gezond. De gemiddelde pak sojamelk bevat enorm veel additieven en de vraag blijft ook of de gebruikte sojabonen zijn gefermenteerd of niet. Echte gefermenteerde sojamelk is eigenlijk niet vindbaar. En daarom ook veel beter om het zelf te maken.

HEERLIJKE SOJA CAKE MAKEN!

Met sojameel kun je geweldig goed bakken. Het laat zich goed verwerken. Sojameel is koolhydraat-arm, rijk aan eiwitten en vrij van gluten. Sojameel heeft, net als kikkererwtenmeel, een zeer uitgesproken smaak waar je van moet houden. Omdat het zo vrij uitgesproken is van smaak, wordt het vaak gecombineerd met een ander meelsoort. In de industrie komt dat best vaak voor in broodproducties. Ik gebruik zelf altijd de “ Fifty-fifty” formule, dus een helft sojameel, een helft ander meel. Ik vind sojameel het lekkerste in combinatie met amandelmeel. Dit maakt iets ook meteen koolhydraat-arm, omdat ook amandelmeel koolhydraat-arm is. Sojameel bevat gemiddeld per 100 gram zo’n 10 gram koolhydraten.
Wat betreft bakken heeft sojameel nog een pluspunt. Het is rijk aan lecithine, wat sojameel een erg goede bindende factor geeft tussen vetten en water, wat de kwaliteit van deeg verbetert. Je kunt er alles mee bakken waar je normaal ook gewoon een meel voor gebruikt. Denk aan pannenkoeken, cake, brood, taart….
SOJA.NL produceert ook biologische Nederlandse sojameel. Daar worden we blij van! Ik ben meteen gaan experimenteren, en bedacht deze verrukkelijke luxe cake! Ik bakte hem lekker handig en snel in de airfryer. Bak je liever in de oven ? Zet de temperatuur dan voorverwarmd op 175 graden en bak ongeveer 45 minuten.  Wat heb je daarvoor nodig ?
  • 175 gram biologische Nederlandse sojameel
  • 200 gram amandelmeel
  • 10 gram wijnsteen bakpoeder
  • Een groot ei
  • Warm water of homemade plantaardige melk
  • Vijf flinke eetlepels biologische erythritol
  • Voor de vulling mixen :
  • – een beetje gojibessen
  • – een beetje Sultana rozijnen
  • – een beetje kokosrasp en kokossnippers
  • – een beetje cacaonibs
1) bekleed een vierkante vuurvaste ovenschaal met PFAS vrij bakpapier
2) kneed in een kom alles door elkaar, voeg daarbij steeds kleinere beetjes melk toe tot de massa vrij stevig is.
3) stort in de schaal.
4) zet de temperatuur op 165 *C en bak 25 minuten
5)haal de cake voorzichtig met ovenwanten uit de schaal en keer om. Leg terug in de baklift en bak nog 10 minuten na.
6) laat lang en goed afkoelen.
Hopelijk heb je zo voldoende inspiratie opgedaan om er eens lekker mee aan de slag te gaan! De echte soja heeft ongelofelijk veel voordelen voor onze gezondheid en is daarom een zeer fijne aanvulling in ons voedingspatroon. Zet ze eens wat vaker in deze pure vormen op het menu!

SOJA.NL BIJ PUUR & FIT!!!

Bij puur & fit waren we dus meteen onder de indruk van dit bedrijf. En we stonden bijna te poppelen om het ook in ons assortiment op te gaan nemen. We kopen het in bulk in bij SOJA.NL en verpakken alles zelf. Er is dus geen enkele tussenkomst van fabrieken. Ik kan zo blij worden van dit soort ondernemingen! En doe er alles aan om dit van de grond te gaan krijgen, samen met jullie! Want zeg nu even zelf ; dit moeten we toch willen, in plaats van al die industriële meuk waar vooral flink aan verdiend moet worden ? ECHT voedsel, daar moeten we weer naar terug durven gaan. En daar hebben we elkaar voor nodig om te strijden tegen de machtige industrie. Puur  fit en ook ik zetten ons daar graag voor in. We hebben de prachtige gedroogde sojabonen  in het assortiment opgenomen en zijn aan de slag gegaan . En is VIA DEZE LINK te bestellen!  Je kunt de bonen kopen in een 500 gram verpakking, en in een 1000 gram verpakking. Helpen jullie mee om dit geweldige initiatief het platform te geven wat het verdient ? Zondag 27 Januari 2024 zijn ze bij puur & fit verkrijgbaar en….met een leuke lanceringskorting te bestellen van 10%
KLIK HIER VOOR HET OVERZICHT

LIEVER GERMENTEERDE SOJA ?

Er is veel te doen over ongefermenteerde soja en gefermenteerde soja, ook wel NATTO genoemd. Daar vertelde ik eerder ook veel over. Wil je graag EN Nederlandse / biologische sojabonen, maar ook graag gefermenteerd ? Dan verwijs ik jullie graag door naar www.nattodan.com. Dit is een zeer unieke webwinkel, die de sojabonen van SOJA.NL gebruikt om biologische netto te produceren op de nog echte traditionele wijze. Ik heb uiteraard gekeken naar mogelijke opties, om zelf thuis natto te gaan maken. Daarvoor heb je de bacterie BACILLUS SUBTILIS voor nodig. Deze bacterie komt erg veel voor als onderdeel van een probiotica, maar afzonderlijk is het zeer moeilijk vindbaar, en wat ik vond, was niet biologisch en van zeer vage afkomst waardoor ik geen garantie kon krijgen op vervuiling analyses. Daarop haakte ik af. Maar gelukkig is er een zeer fijn alternatief ; de natto van NATTODAN. Zij maken sinds 2013, en let op, gewoon lekker in Nederland, verse biologisch gecertificeerde NATTO en gebruiken daarbij de biologische Nederlandse sojabonen van soja.nl. Sinds 2017 zijn zij SKAL gecertificeerd. . Door het gebruik van een aantal zonnepanelen maken zij nattō met een neutrale CO2-voetafdruk. In Mei 2023 zijn de Chinese sojabonen vervangen door een boon uit eigen land, die van soja.nl dus!   Deze natto is zeer rijk aan de onderschatte, maar zeer belangrijke vitamine K2, KLIK HIER om daar alles over te lezen. Kortom; kies je liever voor gefermenteerde soja, dan kun je bij www.nattodan.com lekker inkopen. Daarmee ondersteun je ook meteen dit zeer kleine lokale bedrijf!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *