Het mentale gezondheidspel….waarom iedereen dit in huis zou moeten hebben!

Ik kijk dagelijks naar YOU TUBE. Meest voor werk-doeleinden. Ik vind het de perfecte manier, om up-to-date te blijven over wat er speelt op gebied van voeding een gezondheid. Net als met heel veel andere aspecten hebben de tegenwoordige influencers daarin een zeer grote rol gekregen. Er wordt erg veel bekeken, getest en geproefd, maar ook enorm veel betaald door de industrie. Deze hebben goed begrepen, dat DAAR het grote geld valt te verdienen. Wil je meer lezen over dit onderwerp ? KLIK DAN HIER . Dit artikel schreef ik in 2022 en nam Alwin er ook al in mee 🥹 Alwin was zo’n beetje de enige die erg leuk en positief reageerde op dit artikel.

In dit artikel ga ik het over iets anders hebben: de ANDERE, betere kanten van influencers. Gelukkig zijn er influencers als ik, die niet zijn gericht op geld verdienen, maar vooral leuk vinden wat zij doen en bepaalde boodschappen met hun werk bij de consument brengen. Vele onderwerpen bijvoorbeeld, die in een taboesfeer hangen bespreekbaar maken. Het kan heel veel mensen helpen om er ook open over te zijn. Ik ontdekte zo’n drie jaar geleden ALWIN RITSTIER. Een “ next-door-jongen” die destijds in Rotterdam Zuid in een flat woonde samen met zijn kat Freek. Hij noemt zijn YT kanaal VET GEZELLIG. Alwin heeft een bijzondere liefde voor eten, en daardoor kwam ik bij hem terecht, omdat YT dacht dat ik hem vast interessant vond om te gaan volgen. Dat bleek meteen te kloppen. Naast dat Alwin een bizar goede en zeer talentvol filmmaker is, kan hij als geen ander op zijn eigen manier voedsel testen en proeven. Hij heeft daar ook een aparte rubriek voor opgezet ; vet-gezellig-eten. Zijn video’s zijn een streling voor het oog om te bekijken. Hij heeft dat vak tot in de puntjes in zijn vingers. KLIK HIER om hem ook te gaan volgen.

MENTALE GEZONDHEID

Het YT kanaal van Alwin gaat niet alleen over eten en drinken. Hij is zeer open over zijn mentale gezondheid. Alwin kampte jarenlang met een angststoornis, en heeft hierover ook een zeer succesvol boek geschreven. ( KLIK HIER )  Maar ook documenteerde hij afgelopen jaren enorm veel, wat hij deelde op YT. Het was en is voor iedereen, of je nu geïnteresseerd bent in dit onderwerp of niet, ontzettend interessant en vooral leerzaam om naar te kijken. Ik heb in die beginperiode dat ik Alwin ontdekte zijn content “ ge-binged “ en heb af en toe ademloos gekeken naar de grote strubbelingen die door de angststoornis werd veroorzaakt en zijn leven beheerste. Alles wat voor jou en mij vanzelfsprekend is, is voor iemand met een angststoornis niet zo vanzelfsprekend. Ik heb een buurvrouw die al jarenlang binnen zit, omdat zij een sociale angststoornis heeft en een straat vrees. Ik zie bij haar hoe vreselijk dit kan zijn. Alwin had het lef om alles vast te gaan leggen, ook zijn meest donkerste momenten. Het werden prachtige documentaties. Dankzij zijn filmpjes begreep ik mijn buurvrouw beter. Het bereikt zijn doel.
Alwin maakt prachtige content en ik ben dol op zijn ‘ food-video’s “ waarin hij wekelijks de nieuwste producten uit supermarkten grondig test. Maar ik bewonder hem toch vooral om zijn lef om ook zijn kwetsbare kant te tonen.
Alwin kreeg een relatie met GHISLAINE. Een prachtig mooi mens, die ook zo haar rugzakje op haar rug meesjouwt. Ghislaine kreeg op een wat latere leeftijd de diagnose autisme na voorafgaand ontzettend veel te hebben moeten doorstaan. Alwin is inmiddels bij Ghislaine in Voorburg ingetrokken met “ freekie ‘ de kat. Samen zijn zij gaan ‘ groeien” in wat zij samen gemeen hadden ; hun mentale uitdagingen. Er is inmiddels een kantoor in Leidschendam, waar de twee ontzettend veel plannen uitwerken. Er is ook een wekelijkse PODCAST, die je ook kunt volgen op YT .  Alwin heeft naast al zijn andere talenten nog een talent ; hij kan waanzinnig goed tekenen. Daar deed hij jaren geleden zo af en toe ook iets mee, zoals posters verkopen, met zijn eigen identieke tekeningen en stijl. Zijn tekentalent gebruikt hij inmiddels voor vele andere doeleinden, zoals het eigen bedachte MENTALE GEZONDHEID SPEL. Toen hij samen met Ghislaine dit spel lanceerde, was ik meteen onder de indruk. En wilde er meer van weten.
Wat deze twee zo goed doen, is alles wat zo dichtbij de mens zelf staat, bespreekbaar maken. Zo gooiden zij hoge ogen met hun maand-in-de bijstand -leven documentaire , die je HIER kunt terugkijken. Hoe gedetailleerd zij dit hebben aangepakt is ongekend belangrijk. Ze laten de realistische kant zien van hoe iemand met zeer weinig inkomen rond komt, en hoe er kan worden gegeten en gedronken met zeer weinig geld.

HET “ GEK-VAN-MEZELF “  MENTALE GEZONDHEIDSPEL

Goed, terug naar het spel wat zij uitbrachten, want dat is een uniek kaart/ vragenspel. De twee liepen vaak tegen situaties aan in het dagelijks leven, waaruit goed blijkt dat mentale gezondheid nog altijd iets is waar liever niet over wordt gesproken. Er is veel STIL LEED. Mensen, die mentaal iedere dag vreselijk moeten vechten, maar dit niet aan de buitenwereld vertoont. Mentaal “ gestoord’ zijn is nog altijd iets wat wordt gezien als een zwakte. Als je “ geestelijk niet normaal “ bent, dan val je buiten de massa, en word je niet serieus genomen. Mentale issues BESPREEKBAAR maken is dan ook waarschijnlijk één van de grootste taboe’s onder de wereldbevolking, terwijl we steeds meer en meer te maken krijgen met verwarde mensen. Dit zijn meestal mensen die zo lang hebben geworsteld, dat het uiteindelijk vast loopt in het hoofd.
In mijn eigen loopbaan , beginnende als gewichtsconsulent / cognitieve gedragstherapeut in de jaren 90, kwam ik in aanraking met veel mentale problemen, wat zich ontpopte in eetstoornissen van elk kaliber.  Een verstoord gedrag met voedsel is niet zwart wit. Veel mensen denken “ joh, ga gewoon eten! “ als zij een anorexia patiënt zien , of denken “ duw niet alles in je mond! “ als zij een persoon met overgewicht zien. Er zit enorm veel tussen. Destijds werd er ook al niet over gesproken, en dat is anno 2024 ondanks de vele taboe-doorbrekende tijden, niet echt veranderd. Nog steeds is er BODY SHAMING, nog steeds is er veel vooroordeel. Ik denk nog meer dan ooit tevoren dankzij de komst van sociale media. Waar alle “ plaatje-perfect “ is.
Een spel als deze is denk ik wat we nodig hebben in het leven. Het opent gesprekken, brengt een gesprek op gang, maakt het bespreekbaar. Het spel is geschikt vanaf 13 jaar.
Dat was ook precies de insteek van Alwin & Ghislaine. Met hun eigen ervaringen op zak wisten zij PRECIES die vragen op te stellen die nodig zijn, om op een laagdrempelige manier openheid te stimuleren en het bespreken van talloze mentale gezondheid-issues gemakkelijker te maken. Luchtiger. Minder zwaar.
Het spel is zo ontwikkeld, dat je het niet alleen in de huiskamer met elkaar kunt spelen, maar ook aansluit bij verschillende doelgroepen en situaties. Zo kan het gebruikt worden in het onderwijs, maar kan het ook absoluut zeer waardevol zijn tijdens mentor-uren, en andere lessen. Maar vooral in de zorg kan het spel van een enorme waarde zijn. Tijdens therapie-sessies bijvoorbeeld.
Het spel kan ook een opening zijn, als jij zelf met mentale gezondheidsproblemen strubbelt. Of als je een dierbare ziet strubbelen, en dit niet durft te uiten. Door met wat luchtige subtiele vragen aan elkaar te stellen, kunnen er zeer mooie en waardevolle, maar vooral HELPENDE gesprekken plaatsvinden.

HOE SPEEL JE HET SPEL ?

Het spel is bijzonder makkelijk om te spelen. Waar je mee begint is het gesprek openen. Het spel heeft verschillende categorieën:
– WAT EEN DILEMMA! ( dilemma vragen )
– WAT ALS……( confronterende vragen ) 
– PRATEN HELPT ( algemene vragen )
Je legt de stapeltjes naast elkaar en laat ieder om de beurt een kaartje trekken. Speel je het spel met meer dan twee personen, dan kun je de vraag aan ieder willekeurig persoon stellen. Je mag doorvragen maar ook de vraag aan jezelf stellen. Zo simpel is het. Het spel kost € 19,95 en is VIA DEZE LINK te bestellen.
Wat ik specifiek erg leuk vind aan dit spel, is dat je de kaartjes ook als een soort eigen therapie kunt gaan gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld iedere dag een paar kaarten trekken en jezelf de vraag stellen en beantwoorden. Het kan je ontzettend veel zelf-inzicht geven. Ook kun je iedere dag in het gezin een kaartje trekken en de dag beginnen of juist eindigen met een fijn gesprek. Ook kinderen….want ook daar hebben de twee aan gedacht. Er is ook een JUNIOR VERSIE van het spel.

DE JUNIOR VERSIE

Want het zijn niet alleen volwassenen, die te kampen hebben met mentale gezondheidsproblemen. Zeker in deze drukke tijd, waar alles maar moet, kan het juist voor opgroeiende kinderen een  zware belasting zijn om om te kunnen gaan met alles wat er om hen heen gebeurt. We worden 24/7 geprikkeld. We zijn steeds minder fysiek in beweging, en meer mentaal. Natuurlijk spelen kinderen nog steeds buiten, en wordt er nog een balletje getrapt, maar het beeld is wel sterk veranderd. Het zijn nu elektrische steppen, FAT BIKES, mobieltjes op zak, gamen….Geen stoep-randje meer, geen touwtje springen, geen hoela-hoep, geen rolschaatsen….het gaat tegenwoordig elektrisch.
Het jonge brein kan daardoor overprikkeld raken, wat zich net als bij volwassenen kan uitmonden in mentale gezondheidsproblematiek. Het JUNIOR spel kan daarbij ook een erg goed gesprek-openingetje zijn om kinderen aan het praten te krijgen, of zich meer bewuster te zijn van hun mentale gesteldheid.
Het JUNIOR spel werkt zo’n beetje hetzelfde als de volwassen variant, maar er zijn wat meer speelse elementen in gebracht. Het spel bevat 60 vragen, die zijn onderverdeeld in vijf verschillende kleuren. Deze leg je op stapeltjes. Er kan een kaart worden getrokken, om de beurt, en degene die antwoordt krijgt dan de kaart. Er moeten alle vijf kleuren worden verzameld, om een dilemma kaart te pakken, om het dilemma gezamenlijk op te lossen. Een zeer educatief element. Het spel moet onder begeleiding van een ouder of begeleider worden gespeeld. Het JUNIOR spel kan worden gespeeld vanaf 9 jaar en ouder. Het spel kost € 14,95 en is VIA DEZE LINK te bestellen.

WAT IS MIJN ERVARING ?

Meteen de dag dat ik het spel ontving ben ik het die avond met vriendlief gaan spelen onder het genot van een groot glas thee. Gewoon lekker op de bank. Relaxte sfeer. De vragen zijn zeer uiteenlopend en het bracht eigenlijk al meteen goede en mooie, maar ook confronterende gesprekken op gang. Soms waren we snel uitgepraat, soms ging het wel een kwartier lang door. Wat ik vooral ervoer na het spel te hebben gespeeld, is dat ik mijn vriend veel beter heb leren kennen, terwijl we elkaar al jaren en jaren kennen. Sommige onderwerpen zijn gewoonweg nooit echt aan bod gekomen. Dat kwam nu opeens wel aan bod. Ik vond het echt een mega bijzondere ervaring en vriendlief zei ook dat hij er nog lang over bleef nadenken. Sinds ik het spel in bezit heb, pak ik iedere dag een paar kaartjes en beantwoord deze door ze op te schrijven. Dit geeft mij wat meer inzicht en zelf reflectie. Ik ben oprecht erg blij met dit spel, en ik wil mij dan ook erg graag in gaan zetten om dit spel landelijke bekendheid te gaan geven. Het kan zo’n ENORM grote groep “ vergeten “ mensen bereiken. En vooral ELKAAR leren begrijpen. Een echte MUST HAVE!

EXCLUSIEF BIJ PUUR & FIT!

Ik vond het spel zo indrukwekkend, maar vooral nuttig en zinvol, dat ik het bij puur & fit binnen bracht. Daar kun je de spellen vanaf woensdag 31 Januari 2024 bestellen, met een leuke lanceringskorting van 10% op zowel het mentale gezondheidspel voor volwassenen als op de junior variant!

 

KLIK HIER om de volwassen versie te bestellen

KLIK HIER om de junior versie te bestellen

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *