Mineraal / bronwater…hoe zit het nu met het natrium gehalte ?

Wat betreft mineraal water is er best iets geks aan de hand. Het heeft een ontzettend gezond imago, en het wordt gezien als een drank als je op dieet bent of op je gewicht let. Wil je alles lezen over mineraal water en ook die met smaakjes ? KLIK DAN HIER

 

Okay, wat is er dan zo gek ? đŸ„ș Wel
.het is meer dat IK het gek vind, dat er maar bar weinig bekend is over de soms best hoge natrium-waarden ( zouten ) in mineraalwater. GOOGLE maar eens op “ teveel zout in mineraalwater “ en je krijgt nauwelijks linkjes toegespeeld. Er zijn wel vele lijstjes vindbaar van merken en hun natrium gehalten.
Waarom ik het raar vind, is dat het best een risico voor de gezondheid kan zijn. Met name de nieren kunnen schade oplopen of overbelast raken. Veel mensen drinken bron / mineraalwater met liters tegelijk, immers, er wordt ons van alle kanten toegeschreeuwd om voldoende water te drinken ( KLIK HIER ) Omdat het een gezond imago heeft, worden er ontzettend veel flessen water verkocht. Van “ vanaf de bron” tot biologisch. Alles klinkt zeer aannemelijk. Maar wat zegt het eigenlijk over de gezondheidsrisico’s bij dagelijks gebruik ? En in welke hoeveelheden ? Daar vind je op het wereld-wijde-web niets over.
Bij mij begon het te dagen, toen ik op een dag eens nieuwsgierig was naar het natrium-gehalte van mijn fles Spa mineraalwater, die ik nog wel eens kocht. Ik vind mineraalwater namelijk echt ontzettend lekker met mijn eigen MOOS FAVORITES stevia druppels erin. Maar ook water met een natuurlijk aroma vind ik erg lekker. Net als vermoedelijk iedere andere gemiddelde consument, lette ik aanvankelijk nooit zo op natrium gehalten. Tot ik opeens nieuwsgierig werd en keek. Per liter bleek de bekende rode fles Spa 5 mg natrium te bevatten. Niet schokkend, maar ook niet weinig. Als je drie liter per dag drinkt, krijg je 15 gram natrium binnen, wat onder het gemiddelde ligt van 200 mg, maar toch behoorlijk veel is als we het naast alle andere zouten neerzetten die we dagelijks via onze voeding binnen harken. Het mag geen geheim meer zijn, dat ons huidige voedsel veel teveel zout bevat. ( KLIK HIER )
Ook blijkt, dat vrij veel gangbare merken die we in de supermarkt kopen ( SPA, Sourcy , Barleduc , Saskia , eigen huismerken ) behoorlijk hoge natrium-gehalten kunnen hebben. En dat is iets, wat de consument totaal niet in de gaten heeft.

IS MINERAALWATER NU ECHT GEZONDER EN BETER DAN GEWOON KRAANWATER ?

Het antwoord : NEE. Vorig jaar dronken we in Nederland met zijn allen ongeveer 400 miljoen liter mineraalwater / bronwater uit plastic flessen. Maar gelukkig dronken we in 2023 ook ongeveer zestien keer zoveel meer kraanwater , ongeveer 6,5 miljard liter. En dat is terecht, want wij weten in Nederland half niet hoeveel we boffen met zulk goed en zuiver kraanwater. Sterker ; we hebben HET BESTE kraanwater ter wereld. Een beetje raar dus, dat wij daar juist niet allemaal volop van profiteren.
Wist jij, dat heel veel flessenwater gewoon UIT DEZELFDE BRON afkomstig is als kraanwater ?  Onlangs was daar in BelgiĂ« nog veel  ophef over. Dat heeft niet alleen nadelen voor je portemonnee en het milieu, maar ook voor jouw gezondheid. Afgezien van de mircopolastics in de flessen hoeven de flessen waters aan veel minder uitgebreide kwaliteitseisen te voldoen. In tegenstelling tot kraanwater wordt flessenwater vaak niet gezuiverd. Volgende de EU richtlijn mag mineraalwater namelijk helemaal niet worden behandeld, omdat het de natuurlijke samenstellingen van o.a mineralen moet behouden. Alleen de zogenoemde “ labiele elementen “ zoals zwavelverbindingen en ijzer, mogen uit het water worden gescheiden. Voor kraanwater gelden er veel strengere eisen. Kraanwater moet voldoen aan de eisen van het drinkwaterbesluit, die niet bepaald soepel is te noemen. In het drinkwaterbesluit staan normen voor de hoeveelheden aan bacteriĂ«n en chemische stoffen die het drinkwater mag bevatten. Voor lood geldt bijvoorbeeld een maximum van 10 microgram per liter. In totaliteit wordt ons kraanwater streng gecontroleerd op zestig stoffen, maar veel drinkwaterbedrijven hanteren nog strengere criteria’s.
Even een voorbeeld : de eisen voor de kwaliteit van fleswater zijn vastgelegd in het warenwetbesluit verpakte waters, in dit besluit staan voor 15 stoffen de normen beschreven waaraan bron en mineraalwater moet voldoen.
Kortom ; voor je gezondheid hoef je echt geen bakken geld uit te geven aan fles / pak water. Gekeken naar de minder strengere kwaliteitseisen is verpakt water ook niet persé schoner dan kraanwater, iets waar erg veel over wordt gediscussieerd online. Maar als we dan toch kritisch zijn wat betreft onze gezondheid, dan kunnen we beter kijken naar de schadelijke effecten van de verpakkingen op mens / dier en milieu. Onlangs werd er veel aandacht geschonken aan een baanbrekende studie uit Amerika, waaruit bleek dat de hoeveelheden nanoplastics in flessenwater 1-100 malen erger zijn dan werd aangenomen. Het gaat om maar liefst ongeveer 240.000 deeltjes per liter.
De jaarlijkse producties van waterflessen alleen ( de frisdrank flessen niet meegerekend
.) zijn goed voor 2,5 % van de olieproductie wereldwijd. Ook is de impact op biodiversiteit en ecosystemen enorm.
Meer lezen over de zin en onzin van gefilterd water ? KLIK HIER

VEEL MINERAAL WATER VRIJ HOOG IN NATRIUM PER 100 ML

Goed, over het filteren van kraanwater valt erg veel te discussiëren, en dat zal denk ik ook nooit verdwijnen. De industrie doet zijn werk goed, de verkoop van waterfilters en waterfilter-systemen rijzen de pan uit dankzij angstaanjagende artikelen over medicijnresten / lood en kwik in ons kraanwater. Tenzij je drinkwater tapt via loden pijpen, zou je je daar eens in kunnen verdiepen. Of jij uit loden pijpleidingen tapt, kun je navragen bij je gemeente. Als jij je afvraagt, waarom het dan toch zo erg wordt geadviseerd door vele ondernemers ; het fenomeen is over gewaaid uit het buitenland, waar de kwaliteit van water uit kranen inderdaad slecht is te noemen, en er zeker water filtering systemen nodig zijn. In Nederland ( remember ; het land met het beste kraanwater ter wereld ) is dat overbodig, op enkele uitzonderingen na. Omdat het goed verkoopt, wordt het overal aangeprezen. Het is dus een heerlijk verdien model, geen noodzaak.
Laten we eens een geheel andere kant belichten die tot nu toe niet werd belicht ; het natrium gehalte in mineraal / bronwater. Als we naar ons kraanwater kijken, kan dat per regio uiteenlopen, maar het natrium gehalte moet aan de vastgestelde  maximale norm van het waterbesluit voldoen. Dat staat op 150 mg / per liter. Hoe kun jij er nu achter komen, hoeveel natrium, maar ook andere stoffen jouw kraanwater bevat ? Dat kan gelukkig vrij simpel. Je gaat naar de website van jouw waterleiding-leverancier, in mijn geval is dat EVIDES. Daar klik je op “ wat zit er in je kraanwater “ of een ander kopje waar dat staat aangegeven. Je kunt dan via een postcode-check jouw kraanwater gehalten controleren
Zoals je hier ziet geven de laatste analyses aan, dat in mijn regio het kraanwater 39 milligram per liter bevat. Dat is netjes, en ver onder de norm. Ook de andere stoffen liggen in een goede balans. Niets aan de hand, ik kan naar hartelust kraanwater drinken, wat ik ook doe. Zonder waterfilters en andere gekkigheid.
Laat ik vooral benadrukken, dat jij moet doen, wat goed voelt voor jou. Als jij heilig gelooft in de goedheid / zuiverheid van waterfilters en waterfilter-systemen, dan staat niets of niemand jou daarmee in de weg. Maar realiseer je wel, dat het een dure hobby is, die op gebied van gezondheid voor mens / dier en milieu bewezen niets in het voordeel oplevert.
Ik heb aardig lang fles-water ( mineraal, meestal met een natuurlijk aroma ) gedronken, tot ik tot de ontdekking kwam, dat veel behoorlijk hoog in hun natrium gehalte zaten. Daar schrok ik eerlijk gezegd een beetje van. Ik heb het gebruik meteen gestaakt. En ben volledig over gestopt naar kraanwater. Ik dronk mineraalwater voornamelijk omdat ik het bruiswater enorm lekker vind. Daarom kies ik nu af en toe nog voor een dure oplossing ; de glazen flessen PINEO die je in biologische winkels kunt kopen. Naast dat deze in glas zijn verpakt, bevatten ze nauwelijks natrium. Prima oplossing, op deze manier blijft bruiswater ook echt lekker en een luxe.
Hoe erg is het eigenlijk gesteld wat betreft natrium in mineraal water ? Ik ben een aantal populaire merkren gaan bekijken en van sommige gehalten schrok ik behoorlijk, zoals de mineraalwater van de Lidl, van het merk SASKIA. Per anderhalve liter klok je 22,2 mg natrium naar binnen wat voor een watertje behoorlijk is. Zeker als je bijvoorbeeld twee flessen per dag drinkt ( ja, dat gebeurt ) en je naast je inname ook nog andere natrium innames binnen krijgt via je voeding per etmaal. We weten, dat er in ons huidige voedsel-aanbod extreem veel zouten aanwezig zijn. Als je geen besef hebt dat het ook in behoorlijk hogere concentraties in je water kan zitten, kun je al snel last krijgen van vage kwalen, zoals vocht vasthouden, vaak moeten plassen, en last hebben van een droge mond. Je nieren kunnen het dan behoorlijk zwaar hebben. Je kunt uiteraard denken : wat is het nou, dat beetje! Maar als je ook niet veel besef hebt van je zout innames per dag, kan er al snel wat klachten gaan optreden. Daarom denk ik zeker, dat we wat beter moeten letten op het natrium in flessen en pakken water.
Het advies geld om niet meer dan 500 mg natrium per dag in te nemen. Als je goed rekening houdt met de rest van je natrium inname op een dag, kan het uiteraard om zelfs 3 liter ( rond de 45 mg ) per dag te drinken, maar aangezien we daar vaak niet zo bij stilstaan ( tenzij  je wordt gedwongen, bijvoorbeeld door een ziekte ) kan het best een sluiperig iets zijn.

DRINK VOLDOENDE MAAR OVERDRIJF NIET

Net als alles, is ook water iets waar té voor kan staan. Je kunt zelfs in zeer extreme gevallen een watervergiftiging oplopen. Hoeveel water kun je dan met een gerust hart drinken ? Algemeen genomen heeft een gezonde volwassene ongeveer 35 ml verdaag per kilogram lichaamsgewicht nodig. Weeg je dus 50 kilo, dan betekent dat onder normale leef een omgevingsomstandigheden 1,7 liter water, bij 60 kilogram 2,1 liter en bij 80 kilogram 2,8 liter water per dag. Het algemene advies is aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar tussen de anderhalf en twee liter water te drinken.
Velen denken, dat water drinken goed is, en hoe meer, hoe beter, maar dat is nooit een goed idee. Teveel water kan kunnen je nieren niet aan. Onze nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water PER UUR verwerken. Ga je hier overheen, wordt de zoutbalans verstoord en kunnen hersencellen gaan uitzetten. Je kunt in wezen gerust 4 liter per dag drinkren, maar nooit meer dan uiterst een liter per uur.
Waarom zou je 4 liter drinken ? Inderdaad, als je geen gekke capriolen uithaalt, en het buitenklimaat onder een gewone omstandigheid verkeert, is 4 liter niet nodig. Het wordt wel een ander verhaal als het erg warm is, als je erg veel transpireert, en als je intensief sport. Dan heb je meer vocht nodig, omdat je mogelijk veel meer vocht dan gewoonlijk verliest via transpireren. Met warm weer is het goed om tenminste twee liter water te drinken. Het is overigens niet nodig, om extra zout / natrium tot je te nemen tijdens hitte. Als we erg aan en erg veel zweten, verliezen we meer zout, maar als je verder gewoon eet, wordt dat verlies vanzelf weer aangevuld. Wel moeten we, of we nu sporten of niet, voldoende drinken.
SAMENGEVAT :
– kraanwater is zuiver , goedkoop , gezond en milieuvriendelijk
– mineraal / bronwater ( fles en pak ) kunnen vrij hoog zitten in natriumgehalten. Hou daar rekening mee in je eetpatroon

3 Reacties op “Mineraal / bronwater…hoe zit het nu met het natrium gehalte ?

  1. Hallo Monique, In dit artikel kan ik je even niet volgen. Je schrijft dat in spa 15 Mg/L natrium zit en in saskia bronwater 22 Mg/L en je bestempelt dat als vein veel. Dan vergelijk je het met kraanwater bij jou in de regio dat 39 Mg/l bevat en daarbij schrijf je dat dat vrij weinig is. Ik begrijp dat niet, want die 39 is toch royaal meer natrium dan in de spa en het merk Saskia? Groetjes, Sacha

    • nee…ik zeg niet dat het ” vein ?? ” veel is, maar dat er wel aandacht aan moet worden besteed. Daarnaast zwemmen er microplastics in je flessen water rond.

  2. Hallo Monique, Bedankt voor je reactie. Argh, zelfdenkende apparaten ‘vein’ is vrij veel of, in jouw woorden ‘behoorlijk veel naast alle andere zouten die we binnen harken’.

    Zelf drink ik alleen kraanwater (ben gezegend om in de regio met het lekkerste kraanwater van Nederland te wonen), dus geen microplastic uit waterflessen.

    Je stelt in je artikel dat je bent gestopt met mineraalwater vanwege het hoge natriumgehalte. In jouw kraanwater zit 39mg natrium per liter en het bronwater dat je noemt zit tussen 15-22 mg/l natrium. Dan zit bronwater toch juist veel lager in natrium dan kraanwater en niet hoger? Ben oprecht nieuwsgierig Groetjes, Sylvia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *