Moerbei pasta ( spread)

Ik ben dol op gedroogde moerbeien. Ze worden geplaatst onder het rijtje superfoods. Ik persoonlijk vind ze vooral ontzettend lekker. Maar het klopt wel degelijk, het zijn echte vitamine bommetjes. Ze zijn o.a zeer rijk aan vitamine C. Verder zijn ze opmerkelijk rijk aan vezels, calcium en ijzer. Ze zijn erg rijk aan eiwitten. Voor de veganist en vegetariër zijn moerbeien een welkome aanvulling . Moerbeien bevatten ook resveratrol, dit is een zeer sterke antioxidant, wat kan helpen je weerstand te verhogen/intact te houden.  Gedroogde moerbeien hebben een heerlijke zoete, karamelachtige smaak. Ik bedacht daarom deze heerlijke moerbei pasta, wat veel wegheeft van de bekende karamelspread van het merk De Ruijter ( Bebogeen)

Deze pasta bestaat echter uit gecondensendeerde melk ( = suikermelk) en suiker, suiker, en nog eens suiker. Per 100 gram geeft je dit toch snel zo’n 60 gram geraffineerde suiker. Moerbeien bevatten uiteraard ook fructose, zeker in gedroogde vorm, maar dit is beduidend minder dan deze Bebogeen pasta: per 100 gram gedroogde moerbeien gemiddeld zo’n 45 gram fructose. Ook al is deze suiker een geheel natuurlijke suiker in mijn pasta, wees wel bewust van het feit dat het ook suikers zijn die net zoals gewone tafelsuiker in ons bloed worden opgenomen. Voordeel is wel, dat de vezels, mineralen, vitaminen en de eiwitten nog volop aanwezig zijn waardoor de fructose minder snel in het bloed wordt opgenomen. Maar ook hier de boodschap: geniet, maar geniet met mate.

SAM_0006

Je maakt de pasta zeer eenvoudig. Je kunt daarvoor het beste een hoge snelheidsblender gebruiken, maar een blender met een krachtige motor volstaat ook prima. Gebruik liever geen keukenmachine, deze maalt de moerbeien niet goed fijn, en hou je stukjes over in je pasta, maar dit kan je juist ook lekker vinden natuurlijk 😉  Dit recept is goed voor een potje vol. Dit kun je ongeveer twee weken bewaren in de koelkast, op de bovenste plank of langs de koelkastdeur. Je kunt het ook buiten de koelkast bewaren op een koele plek. Heerlijke pasta voor de echte karamel-liefhebber! Wedden dat je kids er pap van gaan lusten? Je kunt de pasta ook goed gebruiken door desserts, als vulling voor taart en gebak en…nou ja, overal waar je maar een heerlijke karamelsmaak in wenst!

Dit heb je nodig:

  • 180 gram gedroogde ( blonde) moerbeien ( KLIK HIER om te bestellen )
  • 225 ml water
  • een eetlepel arrowroot + wat water ( KLIK HIER om te bestellen )

Zo maak je het:

Maal ( liefst in een hoge snelheid) in een blender de moerbeien met het water tot een gladde vloeibare massa. De moerbeien moet goed zijn vermalen. Gooi de pasta over in een pan, en breng aan de kook terwijl je blijft roeren. Maak een papje van de arrowroot met het water en voeg deze toe aan de pasta. Blijf roeren tot de pasta op jouw gewenste dikte is. Schenk over in een schone, glazen, goed afsluitbare pot. Laat goed afkoelen. Bewaar daarna in de koelkast.

SAM_0004

Wil je er wat extra’s in? Roer dan enkele moerbeien erdoor!

SAM_0005

 

6 Reacties op “Moerbei pasta ( spread)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *