Luxe maïsbrood ( glutenvrij / vegan )

Ik maak al jaren zelf mijn brood. Op deze manier hou ik de complete regie over wat er wel / niet in gaat en dat is zeker fijn als je graag experimenteert ! Ik bedenk steeds weer nieuwe heerlijke brood-recepten die niet alleen mega -lekker zijn en vrij snel zijn te maken, ook zijn ze 100% meukvrij, zoals vrij van gluten en vrij van dierlijke componenten. Dit verrukkelijke maïsbrood is gekruid met heerlijke kruiden en specerijen waardoor het een zeer bijzondere smaak en textuur krijgt. Het is super-eenvoudig en snel te maken omdat het brood op de plaat wordt gebakken in de oven. Geen gehannes dus met bakblikken en plakkerige toestanden.

Het brood is goed te bewaren en goed in te vriezen. Het is zo lekker dat je de boterhammen zonder beleg kunt eten, maar ik prefereer een beetje plantaardige boter! Zalig! Het brood is overigens ook geschikt voor tosti’s!

Wat heb je nodig ?

  • 500 gram biologisch maïsmeel
  • 600 gram volkoren boekweitmeel
  • een koffiekopje psyllium
  • vier eetlepels carob-poeder
  • een zakje biologische gist
  • 45 ml olijfolie of gesmolten kokosolie
  • zes volle eetlepels kerriepoeder
  • twee eetlepels paprikapoeder
  • twee eetlepels knoflookpoeder
  • een eetlepel komijnpoeder
  • een eetlepel Italiaanse kruiden
  • warm water

 

Om te garneren :

  • sesamzaad en maanzaad

Zo maak je het :

  1. roer alle ingrediënten in een grote kom samen en voeg steeds wat warm water toe tot de massa licht vloeibaar is geworden. Dek af met een stukje plastic huishoud-folie en dek dit af met een doek. Zet tenminste twee uur weg om te rijzen op een warme plek
  2. kneed de massa opnieuw goed door, en laat opnieuw 15 minuten rusten. Herhaal dit liefst twee keren voor zoveel mogelijk luchtigheid in het deeg. Voelt het deeg iets te droog aan, voeg dan nog wat heet water toe en kneed dit door.
  3. verwarm de oven voor op 185*C, bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. kneed het deeg goed door. Stort op de bakplaat en maak er een mooie slof van. Bestrooi Royal met sesam en maanzaad, druk dit licht in het deeg.
  5. bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 60 minuten, blijf tussentijds GOED controleren omdat het in jouw oven harder kan gaan dan in mijne! Laat het brood op een rooster afkoelen.

 

 

Een reactie op “Luxe maïsbrood ( glutenvrij / vegan )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *