Smaak watertjes…..zijn ze echt gezond?

Steeds meer consumenten lopen het ( fris) drankenschap in de supermarkt voorbij omdat zij zich bewuster zijn geworden van de kilozakken suikers in deze frisdranken. Om de consumenten weer terug het gangpad vol frisdranken in te krijgen wordt er van alles uit de kast getrokken om frisdranken “ gezond” te maken of tenminste een gezond imago te geven. Mineraal-watertjes zijn dan ook sterk in opkomst. Deze hebben opeens talloze smaakjes gekregen en bevatten voornamelijk 0% calorieën. Dit laatste wordt vooral groot geclaimd op de flessen. Hoe zit het nu eigenlijk met al die hippe mineraalwatertjes? Zijn ze werkelijk zoveel gezonder? Zijn ze werkelijk suikervrij? En kunnen we met zijn allen met een gerust hart aan de smaak-watertjes? Ik zocht het uit.

WAT IS MINERAALWATER PRECIES?

Laten we bij het begin beginnen. Mineraalwater is water wat mineralen bevat. Zo simpel als het klinkt is het niet. Het mineraal geeft water bijvoorbeeld een zeer uitgesproken smaak. Dit kan gebeuren door zouten, gassen en zwavelverbindingen. Deze stoffen zijn in het water opgelost. Mineraalwater wordt tegenwoordig gebotteld en verkocht, maar vroeger werd het gebruikt in de therapeutische wereld. De Europese Unie definieert natuurlijk mineraalwater als “ Bacteriologisch gezond water” Er zijn een aantal eisen gesteld aan mineraalwater. Het is verplicht, dat het bij de bron wordt gebotteld, En omdat het mineralen bevat, moet van de stoffen in mineraalwater beschreven staan wat de minimale of maximale hoeveelheid moet zijn.
Velen vragen zich af wat nu het verschil is tussen mineraalwater en bronwater, wat we ook vaak tegenkomen. Bronwater kun je een beetje beschouwen als water wat is voorverpakt. Bronwater wordt eerst vervoerd naar fabrieken, en daarna verder verpakt. Mineraalwater wordt direct uit de grond gehaald en in flessen door verwerkt. Met mineraalwater mag veel minder worden “ gekloot” om het zo te formuleren. De samenstelling van de stoffen moeten kloppend zijn.. Mineraalwater mag bijvoorbeeld niet worden verhit of worden belucht.
Ons kraanwater is één van de meest gecontroleerde wateren ter wereld. Het water moet aan ontzettend veel strenge eisen voldoen. Dit maakt het Nederlandse kraanwater tot één van de meest veiligste en schoonste kraanwater ter wereld. Mineraalwater hoeft niet aan al die eisen te voldoen. Bronwater wordt, net als kraanwater, gewonnen uit natuurlijke of onderaardse bronnen. Soms wordt bronwater zelfs gewonnen uit dezelfde laag grond als kraanwater. Daarom zijn er heel veel verhalen vindbaar, wat vertelt dat bronwater geen haar gezonder is dan kraanwater. Kraanwater is zelfs gezonder, omdat je deze vers uit de kraan kunt tappen. Bronwater zit in flessen.
En dan hebben we ook nog mineraalwater met koolzuur. Aan mineraalwater wordt koolzuur toegevoegd ( prik, bubbels) Dit maakt mineraalwater iets zuurder. Aan deze water met koolzuur worden tegenwoordig talloze smaakjes toegevoegd. Over deze smaak-watertjes ga ik het specifiek in dit artikel hebben.
Want het lijkt, dat het frisdrankenschap langzaam maar zeker wordt omgetoverd van frisdranken naar smaak-watertjes. De levensmiddelenindustrie wil op deze manier de consument terugwinnen. Frisdranken worden ( terecht) steeds meer gemeden nu meer bekend wordt hoe ongezond deze zijn. Ze bevatten met name ontzettend veel suikers. Je zou kunnen denken, dat dit een goede ontwikkeling is. Watertjes zijn immers gezonder. Maar het geldt niet in alle gevallen zo. Ik leg het uit.

SMAAK WATERTJES

Water met smaakjes bestaan meestal uit koolzuurhoudend mineraalwater of bronwater. Hierin zijn verschillen:
NATUURLIJK GASHOUDEND MINERAALWATER:
Natuurlijk gashouder mineraalwater ontwikkelt zich aan de oorsprong of vlak na het bottelen. Onder een normale temperatuur en druk ontwikkelt zich spontaan en duidelijk zichtbaar koolzuurgas..
MET BRONGAS VERSTERKT NATUURLIJK MINERAALWATER:
Dit is water waarvan het gehalte aan van hetzelfde watervlak of dezelfde onderaardse laag afkomstige koolzuurgas is.
NATUURLIJK MINERAALWATER MET TOEGEVOEGD KOOLZUURGAS
Deze vorm zien we het meeste terug,. Het is water waaraan koolzuurgas wordt toegevoegd wat een totaal andere oorsprong heeft dan het watervlak of de onderaardse laag , waarvan het water afkomstig is.
Even over het koolzuur. Koolzuur is een zeer zwak anorganische verbinding ( C02) De stof komt overal om ons heen voor en zelfs ook in ons lichaam. Wanneer koolzuur onder hoge druk aan een vloeistof ( water bijvoorbeeld) wordt toegevoegd, lost dit gedeeltelijk op waardoor er koolzuur ontstaat , ook wel H2CO 3. Zodra de druk weer wordt verlaagd, stijgt dit in de vorm van koolzuurgas in het water, en verschijnen de bekende bubbeltjes.
Koolzuur heeft nogal een ongezond imago. Het zou slecht zijn voor ons gebit, slecht voor onze spijsvertering en het zou zelfs onze botten aantasten.

HET GEBIT

De verhalen dat koolzuur slecht zou zijn voor ons gebit is ontstaan omdat koolzuur wordt gezien als een zuur. En zuren, zo hebben we geleerd van onze tandarts, zijn niet goed voor onze tanden, met name ons tandglazuur. Gelukkig valt het erg mee. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, is koolzuur een zweer zwak zuur wat geen of nauwelijks invloed heeft op het tandglazuur. Al deze indianen-verhalen zijn een beetje een eigen leven gaan leiden en worden absoluut niet ondersteund door de vele onderzoeken die er inmiddels hebben plaatsgevonden. Er was wel een kleine studie, waarbij bleek dat tieners die erg veel dranken met koolzuur dronken ( ook frisdrank met suikers en andere zuren) iets minder calcium in hun botten hadden dan de groep tieners die geen koolzuurhoudende dranken dronken. Maar het is aannemelijker dat dit het gevolg was van het feit dat de groep tieners die veel koolzuurhoudende dranken dronken minder calciumhoudende dranken dronken zoals melk en drinkyoghurt. Ook is er niet echt structureel gekeken naar andere ingrediënten in de koolzuurhoudende dranken.
Want daar wringt de schoen. De ingrediënten in koolzuurhoudende dranken zijn cruciaal voor het gebit. Cola bevat bijvoorbeeld ook koolzuur, maar koolzuur is hier niet de boosdoener op ons tandglazuur. Dat zijn de andere zuren in cola, en de suikers. Dit geldt overigens ook voor mineraalwaters met smaakjes, daar kom ik later op terug. Gewoon “ plat” mineraalhoudend water is dus geen gevaar voor het gebit, of het tandglazuur. Ook tast het onze botten niet aan.
Is het dan totale onzin, wat er allemaal wordt geschreven over koolzuurhoudende dranken m.b.t schade aan ons gebit? Nee. Maar het is niet de koolzuur wat hieraan schuldig is. Dit zijn namelijk de andere zuren die aan koolzuurhoudende ( fris) dranken worden toegevoegd. Dit zijn sterke zuren. Denk aan citroenzuur, sinaasappelzuur en appelzuur. Om dit zuur in zuurgehalte te compenseren, worden suikers toegevoegd. Suikers worden dus niet alleen voor de smaak toegevoegd, het heeft ook de functie om die hele sterke zuren wat te “ dempen”. Echter zal het nooit compleet de zuren kunnen verwijderen. Ook speelt het zogeheten “ buffercapaciteit” een grote rol. Dit is de capaciteit van de vloeistoffen om de zuurgehalte binnen bepaalde normen te houden. Hoe hoger de capaciteit, hoe schadelijker het is voor ons tandglazuur. Als je de drank ook nog eens vrij lang in de mond houdt, kan dit erg veel schade aan het tandglazuur opleveren, je tandglazuur wordt dan “ opgegeten”. Frisdranken, maar ook sappen als appelsap en sinaasappelsap, wijn en druivensappen zijn dranken die niet goed zijn voor het gebit. Sommigen bevatten koolzuur, maar deze is niet als schuldige aan te wijzen.
BOEREN, OPGEBLAZEN GEVOEL, KRAMP IN DE SLOKDARM, TRANENDE OGEN
Je hebt het vast wel eens ervaren, dat je na het drinken van koolzuurhoudende dranken erg moet boeren, een vervelend gevoel krijgt in de slokdarm, tranende ogen krijgt en een opgeblazen gevoel. Deze reacties zijn onschuldig, maar kunnen vervelend zijn, vooral onder gezelschap. Het is niet te wijten aan het koolzuur zelf, maar aan de snelheid waarop wij drinken. Drink je rustig en langzaam, dan zul je deze reacties niet snel ervaren.
Ook zijn er verhalen vindbaar dat koolzuur slecht is voor onze spijsvertering. Het zou bijvoorbeeld ook een hongergevoel kunnen opwekken. Het meeste koolzuur vervliegt overigens tijdens het openen van een fles. De werkelijke hoeveelheden koolzuur due in de maag terechtkomen valt erg mee. Qua hongergevoel: het werkt juist de andere kant op. Koolzuur kan het hongergevoel zeer snel stillen, waardoor het gunstig kan zijn om het te drinken tijdens het afvallen.
Wel moet er een kanttekening worden gezet bij mensen met spijsverteringsproblematiek en mensen met PDS. Voor hen is het minder verstandig om koolzuurhoudende dranken te nuttigen, omdat ze vrij veel klachten kunnen geven.

GOED LETTEN OP INGREDIËNTEN

De hamvraag dan: zijn de smaak-watertjes ongezond? Zijn ze echt gezonder? Als je het bovenstaande hebt begrepen, snap je ook beter waarom deze vraag genuanceerd moet worden beantwoord. Als we inhoudelijk kijken naar al die watertjes, dan zien we dat het zeer weinig ingrediënten bevat en in ieder geval ( meestal) geen suikers. De watertjes zijn meestal calorie-vrij Ook dit scoort uiteraard punten op de gezonde lijst. Echter is het ene watertje het andere niet. Er zijn veel watertjes die op smaak zijn gebracht met alleen maar wat natuurlijk aroma. Maar er zijn ook heel veel watertjes waaraan extra citroen / citroenzuur wordt toegevoegd, of een ander zuur.
De meeste smaak-watertjes zijn gemaakt van koolzuurhoudend mineraalwater, wat meestal draait om natuurlijk mineraalwater met toegevoegd koolzuurgas. Daaraan wordt voor de smaak en geur aroma’s toegevoegd. Je hebt verschillende soorten benamingen voor aroma. KLIK HIER om alles over aroma’s te lezen. In de meeste smaak-watertjes worden natuurlijke aroma’s gebruikt, of een aroma waarbij de naam van het desbetreffende smaakje wordt genoemd.
Dit flesje bruisend water van supermarktketen PLUS heeft een framboos smaakje. In de ingrediëntenlijst wordt dit aroma aangeduid als “ natuurlijk framboos aroma”. Dit betekent dat zeker 95% van de aromastoffen afkomstig zijn van frambozen. De overige 5% hoeft niet uit frambozen afkomstig te zijn, maar het moet wel uit een natuurlijke bron afkomstig zijn. Dit kan een plantje zijn, maar ook een stof wat wordt gemaakt van een  genetisch gemodificeerd gist bioreactor. De zuurgraad in dit water is minimaal, omdat er maar zeer weinig aroma aan wordt toegevoegd, en verder geen andere zuren. Met € 35 cent voor een flesje ben je bovendien erg voordelig uit. Kortom: komt de smaak uit een natuurlijk aroma waarbij de smaak ook wordt vermeld ( ook citroenaroma) dan is dit veilig voor het gebit om te drinken. Wat ook prettig is bij deze variant, er wordt netjes vermeld dat het om een toegevoegd koolzuurgas gaat, en ook de bron wordt vermeld.
Dit flesje Spa met kokosnoot-smaak bevat ook zo’n natuurlijk aroma met de naam van de smaak erin vermeld. Daarnaast wordt in de ingrediëntenlijst vermeld uit hoeveel natuurlijk mineraalwater dit bestaat, en bovendien wordt de bron ook tussen haakjes vermeld. Dit is erg prettig voor de consument. Dit water bestaat uit 99,9 % uit mineraalwater en dus 1 luttel procentje aan aroma. Dit wordt niet erg vaak gedaan, omdat het een beetje de marketingtruc rondom al deze hippe smaak-watertjes verklapt. Vergis je niet: we betalen gezellig mee aan een flink staaltje marketing. Een “ gewoon” flesje mineraalwater kost gemiddeld € 35 eurocent voor 500 ml. Voor een flesje smaak-water van 330 ml betaal je gemiddeld het dubbele in verhouding genomen met de inhoud. Aroma’s zijn bijna gratis voor een fabrikant, dat kost inhoudelijk gezien bijna niets. Tel uit zijn winst…..Voor dit flesje betaal je bijvoorbeeld € 71 eurocent voor 500 ml. Gewoon Spa rood water kost per 500 ml gemiddeld € 45 eurocent. Voor 1 luttel procentje aroma betaal je dus zo’n 25 cent extra. Booming business, die smaak-watertjes. We kunnen Spa complimenteren voor hun eerlijkheid. Zij vertellen gewoon dat de smaak-watertjes voor 99,9% uit mineraalwater bestaat. Dit toch best belangrijke detail wordt bij heel veel andere fabrikanten weggelaten ( de kunst van het weglaten )
Zo ook Sourcy. Zij vertellen niet om hoeveel mineraalwater het gaat. Maar we kunnen gerust ook hier uitgaan van tenminste 99 %. Sourcy gebruikt naast het natuurlijke aroma met de naamsvermelding  ook natuurlijk aroma. Dit betekent dat de aromastoffen voor 100% vn natuurlijke bron afkomstig is, maar niet uit een desbetreffend smaakje. Als je bijvoorbeeld een beker aardbeienyoghurt koopt, waaraan én geen aardbei aan te pas is gekomen, én geen natuurlijk aardbei-aroma ( de vermelding met de desbetreffende smaak ) dan zijn de smaak en geurstoffen afkomstig uit een natuurlijk aroma.
Sourcy gebruikt dus wat extra versterking. Maar ook hier heeft dit nauwelijks invloed op ons tandglazuur. Dit flesje kosten overigens € 75 eurocent voor 500 ml
Claudfontaine gebruikt verschillende smaakjes ( fusion) om het water smaak te geven. In dit flesje is bijvoorbeeld een natuurlijk limoen en een natuurlijk framboos-aroma gebruikt. Ook hier gaat het om een minimaal aandeel. En daarom geeft ook deze variant vrijwel geen problemen voor ons tandglazuur. Dit flesje kost € 70 cent per 500 ml.

ANDERE KANT

Deze bovenstaande watertjes zijn dus vrij onschuldig, en je kunt ze gerust gezond noemen. Het is alleen waar je voor kiest. Kraanwater of gewoon mineraalwater is net zo gezond, maar wel veel goedkoper. Daarnaast ben ik geen fan van al die plastic flesjes.
Er zijn ook andere soorten mineraalwaters met smaakjes, zoals het bekende Spa citroen. Daar moet je wel heel erg goed op letten. Dit is ook mineraalwater, maar hieraan worden zuren toegevoegd en ook suikers. In de originele Spa Citroen zit bijvoorbeeld maar liefst 5,2% citroensap, wat gewoon een regelrechte zuuraanval is op je tandglazuur. Zeker gecombineerd met suiker. Daarnaast bevatten deze varianten ook heel veel onnodige suikers. Dit loopt per glas al snel op naar zo’n 9 gram, wat soms nog meer is dan gewone frisdranken.
De grote boodschap[ luidt hier dan ook: LEES DE INGREDIËNTEN ZORGVULDIG. Staar je niet blind op mooie claims, een mooi etiket of mooie kletspraatjes.

MAAK HET ZELF!

Als je én zo gezond mogelijk, zo duurzaam mogelijk en zo milieuvriendelijk mogelijk deze watertjes wilt consumeren, kun je dit het beste zelf maken. HOE DAN
Wel, eenvoudiger kan eigenlijk niet. Alles wat je nodig hebt zijn zuivere stevia druppels. . Wil je het echt goed aanpakken, dan kun je kiezen voor biologische ( mineraal, bron) watertjes. Koop in ieder geval liefst kartonnen pakken als deze verkrijgbaar zijn of glazen flessen. Dit bespaart het milieu aanzienlijk en je kunt glas perfect oneindig hergebruiken.
Alles wat je hoeft te doen is enkele druppels  stevia in de fles of pak laten druppelen . Klaar is je smaakwater. Je kunt oneindig variëren met smaken. Met een flesje stevia doe je maanden. Tel je winst maar eens uit over een maand genomen……

NOG EVEN DIT

Ik heb een uitgesproken hekel aan kindermarketing. Ik heb hierover dan ook al veel geschreven. Toch kom ik zo af en toe iets tegen waar ik dan wel weer achter kan staan, zoals deze flesjes water wat is gericht op kinderen. Ze bevatten een speciale dop en bestaat uit gewoon plat water zonder aroma / smaakjes / suikers en andere zuren. We kunnen ons uiteraard weer druk gaan maken over het plastic flesje. Maar als we dit nu eens positief tegenover al die andere pakjes, blikjes, en flesjes kinder-drank zetten vind ik dit zo gek nog niet En wil je hieraan een smaakje geven, dan kan dat ook met één of twee druppels stevia. Het flesje kun je reinigen en vervullen zodat het kind een leuk flesje heeft om uit te drinken, en niet buiten de groep valt in de klas. Wat ik zeker in geval van dit specifieke flesje wil melden is dat het flesje 100% recyclebaar is. En het kost € 40 cent. Het is in mijn ogen absoluut een aanwinst in het schap, wat vol staat met schreeuwende pakjes vol suikerwater, suikersap en andere meuk.

RESUMEREND:

Koolzuurhoudend mineraalwater is niet ongezond, wel kunnen verschillende varianten ongezond zijn dankzij toevoegingen als suiker en zuren. Koolzuur zelf tast het gebit niet aan, en kan zelfs positief werken om een hongergevoel tegen te gaan. Er zijn uitzonderingen, mensen met spijsverteringsproblemen en PDS moeten ” prik-drankjes” mijden. Drink dranken met koolzuur zeer langzaam, als je te snel drinkt kun je daar ongemakken van ondervinden, zoals boeren, een prikkelend gevoel in de slokdarm en een opgeblazen gevoel. Water met smaakjes zijn gezonder dan gewone frisdranken. Onthoud, dat het voornamelijk om marketing draait. Smaak-watertjes zijn enorm duur betaald.

DE KIWI/ WATERMELOEN VAN SPA…..

Ik kreeg erg veel vragen over een specifieke smaak van het merk SPA, namelijk de kiwi/ watermeloen. Velen vragen zich af of deze nu echt zo gezond is en geen enkele calorie bevat. De smaak is immers zo lekker! Ik kocht een fles en ben hem zelf gaan testen.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kan het inderdaad nogal verschillen per SPA watertje. Maar deze specifieke variant bestaat gelukkig uit 99.9 % natuurlijk mineraalwater ( koolzuurhoudend ) en natuurlijke aroma’s ( kiwi en watermeloen )
Het krijgt van mij dus het groene licht. Wel stoor ik mij weer opnieuw aan de PET fles, maar het betreft wel een statiegeld fles, dus kun je deze wel recyclen.

De proef-test:

Het is gelukkig niet enorm krachtig onder de dop waardoor het over je handen loopt. Maar de bruis is behoorlijk. De geur vind ik wat te chemisch, maar dat heb ik al snel. De smaak…die vind ik ronduit GEWELDIG. Ik ben serieus onder de indruk. Een zeer lekkere, frisse zoete smaak. Ik vind het oprecht LEKKER! En ga deze absoluut vaker kopen. Echt een top-smaak, zeker als de fles gekoeld staat.

MIJN FAVORIET : LANDPARK-BIOQUELLE

Als je mij vraagt wat ik echt het liefste drink, dan is het de biologische variant, die je in biologische winkels kunt kopen. Daar kun je eigenlijk niet heel erg veel smaak-watertjes vinden, maar als je goed zoekt vind je de soorten van het Duitse merk LANDPARK. Zij produceren een aantal smaak-waters, op basis van biologisch gewonnen mineraalwater, waaraan zij biologische extracten toevoegen. Het gaat dus niet om aroma’s.  Ze komen in glazen flessen van 750 ml en zijn duurder dan bijvoorbeeld SPA varianten ( gemiddeld €1,49, en €25 eurocent statiegeld ) Dit maakt het ook 100% plasticvrij.
Het gaat om een best bijzondere mineraalwater, die er in Nederland overigens in drie verschillende varianten zijn: van nature, medium en citroen, deze laatste is mijn grote favoriet. In Duitsland kun je nog andere soorten vinden als sinaasappel, appel, sinaasappel-passievrucht, en citroen vlierbes. Ik hoop, dat deze ook snel eens in Nederland verkrijgbaar zijn.
Goed…biologisch mineraalwater dus, dat is een interessante….😐…want is mineraalwater niet altijd biologisch ? Het gaat toch om een puur en natuurlijk product ? Nee, zo simpel liggen de zaken niet. Biologisch gaat namelijk stappen verder. Zo heeft het een veel duurzamere winning, verwerking en distributie, en is de kwaliteit in regel ook vele malen hoger. LANDPARK voldoet aan de strenge kwaliteitseisen van de landelijke belangenorganisatie voor biologisch mineraalwater. De organisatie is gebaseerd op de werkwijze van de biologische landbouwverenigingen in Duitsland ( Bioland , Naturland, en Demeter ) Dit maakt LANDPARK één van de zeer weinige mineraalwater-soorten die het keurmerk voor biologisch mineraalwater mag dragen.
Maar dat is nog niet alles, want LANDPARK gaat verder, door enkel 100% groene stroom en gas te gebruiken. Ook het bottelingsproces gebeurt direct bij de bron. Zij zorgen voor een natuurlijke regeneratie, door minder water uit de bron te putten dan er van nature binnenkomt, dit garandeert meer dan 100% regeneratie.
Maar…..het is vooral LEKKER. Dat het allemaal op nét even andere manieren wordt geproduceerd, dat merk je. Ik vind de citroen smaak echt verrukkelijk en het heeft een echte intense citroen-smaak. Heel anders dan een aroma. Het is een luxe variant op Spa, zo ervaar ik het . Ik koop het ieder weekend voor mijzelf als pure luxe. Ik kan heel erg genieten van een heerlijk glas citroen mineraalwater. Als je dit eens hebt geproefd, dan begrijp je wat ik bedoel. En waarom dit mijn allergrootste favoriet is die alle andere mineraal watertjes op verre afstand houden.
Je kunt deze mineraalwater kopen in biologische winkels, bijvoorbeeld bij GIMSEL in Rotterdam, en EKO PLAZA. Vraag er anders ook eens naar bij jouw plaatselijke biowinkel, of zij het kunnen inkopen.

6 Reacties op “Smaak watertjes…..zijn ze echt gezond?

  1. “…zodat het kind een leuk flesje heeft om uit te drinken, en niet buiten de groep valt in de klas.”

    De angst voor ouders dat hun kinderen buiten de groep vallen leidt er toe dat de kudde braaf doet wat de marketingmensen voorschrijven. Het wordt tijd dat kinderen bewust worden gemaakt dat ze gewoon zichzelf kunnen zijn i.p.v. hen angst aan te praten dat ze zich aan de groep moeten aanpassen om niet gepest te worden. Dit vereist dan wel een ander onderwijssysteem. En misschien meer aandacht van de ouders zelf? Wat minder met geld verdienen bezig zijn en meer met de kinderen? Ik ben wellicht wat ouderwets maar moet het even kwijt 😉

  2. Dank je wel, zeer interessant om te weten.
    Maar is gefilterd kraanwater niet nog gezonder.
    Daarbij rijst weer een andere vraag, wat is een goed filter.

    • Wij gebruiken thuis de waterkan met filter van BWT. Die voegt ook nog magnesium toe aan het water. Het water heeft een lekkere zachte smaak.

    • ja dat vraag ik mij ook al een tijdje af? is gefilterd water nu echt gezonder en zo ja welke filter is dan veilig, want ook daarover lees je “enge” verhalen?

  3. Zijn er ook niet-koolzuurhoudende waters met een smaakje? Ik houd namelijk niet van de koolzuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *