REAL sustainable kleding…..welke merken? Waar koop je het ?

Onlangs besteedde ik zowel op MIJN WEBSITE als op mijn socials aandacht aan de schimmige wereld achter mode. Met name de grotere mode-ketens die fastfasion, ook wel wegwerpkleding verkopen, als een SHEIN en een PRIMARK, heb ik in diepere lagen bekeken, en wat ik daar tegenkwam, schockeerde mij af en toe. Er wordt gelukkig steeds meer aandacht gegeven naar de soms mens-onterende misstanden en er zijn vele documentaires gemaakt. Zeer zeker de moeite waard, om deze eens te bekijken. Zeker als je zelf je kleding koopt in één van deze vele ketens, want SHEIN en PRIMARK zijn niet de enige. Sterker, het gebeurt op zeer grote schaal. Eigenlijk kun je best aannemen, dat vrijwel alle gangbare modeketens / kledingmerken niet duurzaam produceren, het milieu gigantisch belasten en dat er sprake is van vormen van slavenarbeid en kinderarbeid.

Hoe kun jij je daar als consument in hemelsnaam tegen weren? Want vis jij maar eens uit, hoe een merk produceert en of al die klets over ‘ meer duurzaam” of “ gemaakt van gerecycled polyester “ wel echt zo rooskleurig is als zij het doen laten lijken. Want daar wringt de schoen. Daar knelt alles af. De consument is welwillend, maar willen ten eerste niet teveel moeite doen, niet teveel betalen en weten WAAR ze dan moeten zoeken. Dat laatste, dat is inderdaad het allergrootste knelpunt. Want loop eens door een gemiddelde stad, en vind daar maar eens een winkel die ECHT duurzame kleding verkoopt, Die vind je nauwelijks tot helemaal niet. Dat wil niet zeggen, dat ze helemaal niet bestaan, maar net als met alles, zijn ook daar bepaalde gradaties in te onderscheiden. Je hebt winkels die zeggen duurzaam en ecologisch te werken, winkels die dit ook onderbouwd naar buiten communiceren, en je hebt de winkels die echt 100% duurzaam te werk gaan, en niet voor minder gaan. Die laatste categorie is zeldzaam. En we zien vrij veel winkels die zeggen veel te doen voor mens, dier en milieu. Zo kun je in deze winkels bijvoorbeeld erg veel polyester vinden, met de claim dat dit dan wel gaat om gerecyclede materialen voor zoveel procenten. Dat is natuurlijk nobel, maar een knap staaltje greenwashing. Want het zegt verder niets over producties en of deze door mensen in elkaar worden gezet of machinaal. Het zijn behoorlijke vraagstukken waar je als consument hoofdpijn van krijgt. Want hoe doe je het goed ?
Ik loop zelf ook tegen dit vraagstuk aan. En ook de vele , echt VELE reacties op mijn stukje gingen over dit nijpende vraagstuk…waar begin je ? Waar haal je ECHT duurzame kleding, waar koop je het ? En welke merken doen nu echt wat zij beloven en zijn transparant ?
Alhoewel ik zelf een fervent kringloper ben, wil ik zo nu en dan ook best wel eens wat nieuws. Daar ben ik een vrouw voor, denk ik, want vriendlief heeft daar nooit last van, sterker, hij haat shoppen. En kleding is voor hem iets wat noodzakelijk is, hij draagt alles dan ook tot het echt kapot en versleten is.
Omdat ik zo werd overspoeld met vragen, en ik zelf ook erg graag wilde weten welke winkels er zijn en welke merken echt duurzaam zijn, besloot ik erin te duiken. Met als doel een groot artikel, waarin ik alle merken die ik kan vinden bespreek en beoordeel. En ik ga op zoek naar stenen en on line winkels, die echt hun best doen om echt duurzaam te zijn. Ik wil zelf zoveel mogelijk testen, maar aangezien echt duurzame kleding ontzettend duur is, kan ik uiteraard niet ieder merk gaan testen, maar ik beloof mijn best te gaan doen. Ik wil ook zoveel mogelijk stenen winkels gaan bezoeken. Kortom, ik hoop dat ik jullie met dit artikel wat op weg kan helpen naar duurzamere kleding die er ECHT toe doet. Zodat jullie ook eindelijk keuzes kunnen maken.

WAT HEB IK GEDAAN ?

Ik denk dat ik niemand hoef uit te leggen, dat RS kleding niet onder het kopje “ lekker goedkoop “ valt. Aangezien ik toch echt heel erg graag alle merken die ik kon vinden en beoordeel wilde testen, ben ik alle genoemde merken in dit artikel gaan mailen met de vraag of ze open stonden voor een samenwerking in de zin, dat ik iets met korting mocht kopen. Dit maakt het voor mij financieel dan ook iets dragelijker. Helaas waren veel merken niet eens bereid om mij fatsoenlijk een mail terug te sturen. Van sommigen kreeg ik wel antwoord maar afwijzend, maar gelukkig waren er merken die mijn inzet graag wilden belonen en mij zelfs een kledingstuk gratis toestuurden ( Alma & Lovis, erg bedankt! ) Ik heb sowieso alle kleding, behalve de hoodie van alma & Lovis, zelf betaald, en  gewoon voor de volle prijs. Ik wil graag een zo transparant mogelijk beeld en indruk geven van merken en de kwaliteit van de kleding, het kost tenslotte enorm veel geld. Mijn oordeel is zoals jullie dit van mij gewend zijn: eerlijk en oprecht.
Tot slot : dit artikel is geschreven op eigen initiatief, er zijn geen commerciële doeleinden aan verbonden. De kleding is door mijn zelf betaald, om de hoodie van Alma & Lovis na, deze kreeg ik spontaan cadeau. Er zijn geen bronnen van inkomsten gemoeid en het artikel is geheel onafhankelijk geschreven.
ARMED ANGELS
( website : KLIK HIER )
Misschien ken je het merk, en heb je het op één van je tijdlijnen voorbij zien komen. ARMED ANGELS is een Duits merk, die momenteel de vele influencers inzet om het merk in deze doelgroep te brengen. Armed angels zit gevestigd in Keulen en is opgericht in 2007. Het merk ontwerpt een verscheidenheid aan kleding die zijn gemaakt van textiel , bijvoorbeeld biologisch katoen. De verkoop vindt grotendeels on line plaats, maar je kunt het merk ook tegenkomen in de echt duurzamere stenen winkels. Er zijn ook boetieks in heel Europa, in zes landen. Het wordt voor het grootste deel bij franchisers verkocht, zoals de Bijenkorf, en BEVER.
Het merk begon pas in 2016 echte bekendheid te krijgen dankzij een vrij indrukwekkende documentaire die zij maakten over de nog steeds actieve “ moderne slavernij “ en dat dit nog altijd de norm is in de kledingindustrie. KLIK HIER  om naar deze campagne te gaan.
Dit activisme is kenmerkend geworden voor het merk.
Armed Angels produceert tijdloze en weinig tot geen trendgevoelige kleding, in de meest haalbare duurzame vormen. Alle items worden gemaakt van duurzame, gecertificeerde en gerecyclede stoffen en innoveert flink op gebied van materialen. En dat is niet het enige, ook aan de achterkant wordt er veel geld gedoneerd aan goede doelen waaronder een organisatie die boeren in India te transformeren van bad to good ( vervuilende stoffen naar biologisch katoen ) Dit komt mens, dier en milieu ten goede. Samen met partners kunnen zij goede innovaties bewerkstelligen, waar het vaak blijft hangen in het luchtledige. Door te blijven ontwikkelen en daarmee het grote publiek te bereiken, kunnen er serieuze stappen worden gezet. Dat geldt ook voor de producties, zoals milieuvriendelijke manieren van verven en wassen,. Het verlagen van waterverbruik en een verminderde C02 uitstoot.
Daarnaast is Armed Angels aangesloten bij FAIR WEAR MEMBER, een organisatie die sinds 2015 inzet voor goede arbeidsomstandigheden in de kleding / productieketen, waardoor armed Angels goed in de kaart heeft met welke partijen worden samengewerkt.
Armed Angels is zeer transparant. Op de officiële website vind je een waterval aan informatie over wat zij doen, dit gaat van fabriek-gegevens tot duurzaamheid en circulariteitsrapporten. Op de kleding zelf brengen zij hun standpunten ook naar buiten, op labels wordt o.a vermeld, dat het vrij is van pesticiden, toxische zware metalen, schadelijke chemicaliën, en chloor, zoals dit wel gebeurt bij conventionele jeans.
HOE DRAAGT DE KLEDING?
Ik kreeg de mogelijkheid om een aantal kledingstukken van Armed Angels te passen in een stenen winkel in Rotterdam. Ik heb een legging gepast en een trui, waarvan de legging mij zo goed beviel, dat ik hem mee naar huis nam. De prijs vond ik namelijk best redelijk, met €30 euro. De trui was geweldig.  Ook de pasvorm verraste mij, zelfs met mijn rechte figuur. De stof voelt geweldig aan en er komt geen chemische geur vanaf. Wat mij betreft een merk die we het groene licht kunnen geven. Ze doen wat zij beloven en alles is traceerbaar. Het heeft nog een voordeel. Armed Angels is, als we kijken naar de gemiddelde prijzen van REAL SUSTAINABLE ( RS, ook wel ECHT duurzaam ) opmerkelijk voordeliger met zijn prijzen. Dit is nog altijd “ aardig aan de prijs” maar als je het tegenover andere RS merken zet, komt Armed Angels er zeker niet onvoordelig uit. Zeker niet als je de kwaliteit daar ook tegenover zet, want daar is in mijn optiek niets op aan te merken. Wat ik heb gepast so-far vond ik goed voelen, en stevig.
WAAR KAN IK DE KLEDING VAN ARMED ANGELS KOPEN ??
Armed angels verkoopt voornamelijk on line via hun officieel webwinkel, KLIK HIER
Maar je kunt de kleding ook vinden in wat stenen winkels en winkel-ketens, als BEVER en de Bijenkorf. Ook de echt duurzame winkels verkopen vele items, zoals NATUR-EL in Rotterdam. KLIK HIER
Armed angels heeft regelmatig samenwerkingen met bekende influencers, deze geven dan een kortingscode van soms tot wel 20% wat toch ook lekker is meegenomen. Hou de influencers op de socials daarom in de gaten. Ook kun je “ armed angels korting” intikken op GOOGLE, om zo naar de deals te gaan. Ook de website zelf houdt regelmatig sales.
BRIGITTE LANIUS
( website : KLIK HIER )
De echte goede merken lijken uit Duitsland te komen, want ook Claudia Lanius komt uit Duitsland en maakt de meest duurzaamste mode mogelijk. Hey… maar er staat toch Brigitte ? Dat klopt, maar Brigitte is een naam waar Claudia voor ontwerpt en mee samenwerkt. Brigitte , een toonaangevend tijdschrift in Duitsland, kun je een beetje vergelijken met onze Libelle.
Lanius staat voor eerlijke en biologische mode, en bestaan sinds 1999. Claudia Lanius is de oprichtster van het merk. Samen met een groot team, waarvan ook haar dochter Annabelle Homann deel uitmaakt in de marketing, ontwikkelt ze ideeën  uit om zo duurzaam mogelijke mode te creëren. Lanius werkt onder hun eigen pijlers. Dit zijn er best veel, de lat ligt hoog. Zo verstaan zij onder duurzaamheid ECHTE duurzaamheid , in de lijn van bescherming van mens, dier en milieu. Er worden geen stoffen of chemicaliën gebruikt die schadelijk zijn voor de gezondheid. Al hun materialen zijn voornamelijk afkomstig uit de biologische landbouw . Er wordt bovendien goed gelet op een zo kort mogelijk / milieuvriendelijke transportroute. Zij willen de uitgesproken tegenhanger zijn van fastfasion door hun fusion SLOW fashion te noemen.
Lanius neemt de tijd om te produceren. Zo produceren zij alleen de hoeveelheden die worden besteld door hun retailers, om zo geen onnodige hulpbronnen uit het ecosysteem van de aarde te halen.
Alle kleding van LANIUS is GOTS gecertificeerd. Dit keurmerk staat hoog aangeschreven in de modewereld, en de controles worden onafhankelijk gedaan. Op de officiële website kun je in detail lezen welke stoffen zij gebruiken en waarom. Zo gebruiken zij gecontroleerd biologisch katoen ( kbA ) voornamelijk gecontroleerd biologisch wol ( kbT ) , hernieuwbaar en composteerbaar hennep, voornamelijk gecontroleerd biologisch linnen ( kbA) duurzaam gecontroleerd TENCEL, LENZING ( FSC  gecertificeerd )  / ECO VERO ( PEFC gecertificeerd ) biologisch gecontroleerd / traceerbaar kasjmier ( kbT ) , traditioneel en duurzame alpaca wol, traditioneel en duurzaam Yak-wol, huidvriendelijke zijde, gerecycled en innovatief ECONYL, gecertificeerde en duurzame SEACELL, en  plantaardig / chloorvrij gelooid leer. KLIK HIER om van alle materialen de achtergronden te lezen.
Net als vele andere RS merken, heeft LANIUS ook zo hun toewijdingen aan bepaalde doelen. Ze werken klimaatneutraal, zoals eerder vermeld GOTS gecertificeerd, veel onder het officiële peta approved VEGAN keurmerk. Daarnaast wordt er nauw samen gewerkt met diverse organisaties voor een beter milieu, zoals #noplastic, en Healthy Seas, waarover je IN DIT ARTIKEL meer kunt lezen.
LANIUS ondersteunt tevens het FEMNET een internationale vrouwenbeweging.
Het is zeker éen van de meest extreme RS merken ter wereld, maar daar hangt helaas ook meteen best een duur prijskaartje aan. Je komt niet zo snel onder de honderd euro per kledingstuk, en dat kan best even een struikelblok zijn, als je graag duurzame kleding wilt kopen. Daar tegenover gezet zijn het stuk voor stuk letterlijk en figuurlijk duurzame items, dus items waar je echt jarenlang plezier van hebt. De kleding van LANIUS staat bovendien bekend om de perfect pasvormen en details op het lichaam. Velen vinden het de investering dan ook dubbel en dwars waard.
HOE DRAAGT DE KLEDING ?
Ik was voornemens om speciaal voor dit artikel een duurzame outfit aan te schaffen. Daarbij zocht ik tenminste  naar mijn perfecte spijkerbroek, mijn perfecte trui, een perfect shirt , sokken en mogelijk schoenen, als ik deze echt kon vinden. Verderop vind je mijn bij elkaar verzamelde ( en gespaarde! ) outfit. Ik ben goed gaan zoeken naar DIE perfecte jeans en ik kwam keer op keer toch uiteindelijk terug op een jeans van BRIGITTE LANIUS, welke ik ook uiteindelijk heb gekocht voor ( slik ) €150 euro. Meer details over deze jeans vind je in mijn kopje “ MIJN DUURZAME OUTFIT “ En hoe het draagt, ja…..daar kan ik wel kort maar krachtig over zijn. De broek is echt geweldig comfortabel en je merkt echt heel goed dat het om zeer delicate stof gaat, het draagt anders. Beter. Het zit overal lekker om mijn lijf. Het was een rib uit mijn lijf, maar ik draag de broek met ontzettend veel plezier.
WAAR KAN JE DE KLEDING VAN ( BRIGITTE ) LANIUS KOPEN ?
Ik kocht mijn BRIGITTE LANIUS jeans bij Natur-EL in hun stenen winkel. Maar net als vele andere RS merken kun je LAnius voornamelijk on line bestellen. O.a via hun officiële webwinkel, maar er zijn ook aardig waT retailers die LANIUS verkopen, zoals OTRIUM. Kijk daar zeker even, omdat deze website regelmatig sales heeft.
ALMA & LOVIS
( website : KLIK HIER )
Het gaat wat ééntonig klinken, maar ook dit merk komt uit, jawel Duitsland. Het is in 2011 opgericht door Anette Hogffman en Elke Schilling, de twee creatieve breinen achter dit merk. Ook Alma & Lovis kun je zo’n beetje onder alle filosofieën van bovenstaande merken scharen, want zij doen het feitelijk op dezelfde manieren. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van veel zelfde materialen als Lanius, zoals biologisch katoen, Eco Vero / tensel, hennep, zijde alpacawol, Texels wol en Yak-wol. Dit merk legt specifiek nadruk op de productieprocessen, dat vinden zij zeer belangrijk. Zo produceren zij in nauwe, verantwoorde samenwerkingen met zowel leveranciers als medewerkers. Ook op gebied van het milieu leggen zij wat meer focus. Zo mijden zij lange transportroutes en halen zoveel als maar mogelijk is direct in het land van herkomst. Alle gebruikte grondstoffen worden letterlijk en figuurlijk tot-de-draad op gebruikt, zodat er niets verloren gaat. Het biologisch gecertificeerde katoen en linnen is afkomstig uit Europa en worden daar ook direct verwerkt. Het brei-goed wordt gemaakt van A-Z waar de natuurlijke habitat van de grondstofleveranciers ( de dieren ) is. Zo wordt her alpacawol gesponnen in de Andes volgens de patronen van Alma & Lovis, en komt daarna rechtstreeks bij Alma & Lovis terecht. De productiefaciliteiten zijn, net als vele andere RS merken, gecertificeerd volgens GOTS of andere erkende richtlijnen. Om de expansie van ecologisch en sociaal intacte bedrijven te bevorderen houden Alma & Lovis de selectie van productiepartners met familiebedrijven en fabrikanten. Door deze nauwe samenwerkingen worden de artikelen onder eerlijke werkomstandigheden geproduceerd en blijft er een open en eerlijke uitwisseling.
Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van digitale media, bijvoorbeeld voor prinsmaterialen voor tags/ labeling. Verzenden gebeurt ook klimaatneutraal
HOE DRAAGT DE KLEDING ?
Ik had het merk direct benaderd, met de vraag of zij open stonden om mij voor dit artikel een leuke korting te geven op een kledingstuk, Alma & Lovis was één van de eersten en enigen die daar graag aan wilden meewerken. Sterker nog, Alma & Lovis boden mij een gratis hoodie aan, die ik wilde kopen met korting! HOE LIEF! En hoe draagt deze ? WAUW. Gewoon WAUW. 🤩 De stof, de comfort, de warmte en het dragen is gewoon geweldig. De kleur ( roest-bruin ) vind ik ook echt helemaal geweldig. Ja, deze hoodie behoort inmiddels wel tot mijn grote favoriete kledingstukken in mijn kast!
Dit merk is vergelijkbaar met Lanius, vooral in prijsklassen, je betaalt er dus wel flink voor, maar eerlijk = eerlijk, wat zij maken is wel van de hoogste rang. De kleding is tijdloos, waardoor het jaren mee kan. Opvallend detail is wel, dat dit merk ook schoenen maakt, zoals laarzen van kurk en gummi.
WAAR KAN JE DE KLEDING VAN ALMA & LOVIS KOPEN ?
Je kunt alles kopen via de officiële webwinkel van Alma & Lovis, maar ook hier wordt er daarnaast aan vrij veel retraites verkocht. Ook hebben diverse stenen winkels dit merk in de winkels hangen. Bij deze wil ik nogmaals Alma & Lovis erg bedanken voor hun lieve spontane bijdrage aan dit artikel!
ATO BERLIN
( website : KLIK HIER )
Dit Duitse ( ….) merk is 25 jaar geleden opgericht, en heeft een grote bekendheid gekregen dankzij hun corduroy broeken. Dit merk is vrij bijzonder, het levert namelijk maar twee keer per jaar een collectie op die vanuit Berlijn wordt door verkocht aan winkels door geheel Europa. De producties vinden plaats in middelgrote Portugese bedrijven. De gebruikte stoffen worden zo dichtbij mogelijk bij huis gehouden, zoals Italië, Frankrijk, België, en Portugal. De meeste materialen die worden gebruikt zijn katoen, bamboe, viscose, en lyocell. Ato produceert echter niet geheel biologisch. Zij hebben hun lijn daarom ATO-ORGANIC genoemd om verwarring te voorkomen. Voor deze lijn worden enkel GOTS gecertificeerde materialen gebruikt. Het merk staat bekend om zijn grafische printjes en unieke items, met name voor heren.
HOE DRAAGT DE KLEDING ??
Helaas….ik heb nooit een reactie terug ontvangen van ATO Berlin, en ook kon ik in mijn directe omgeving geen kleding vinden. Ik heb dit merk dan ook helaas niet kunnen beoordelen op draagcomfort.
WAAR KAN JE DE KLEDING VAN ATO BERLIN KOPEN ?
Ato Berlin vind je voornamelijk on line.
De ATO-ORGANIC lijn kun je vinden via de webwinkel, maar ook via andere on line winkels en stenen winkels.
WUNDERWERK
( website : KLIK HIER)
Ja, ik weet het……al het mooie lijkt echt uit Duitsland te komen, want ook dit merk komt uit Dusseldorf. Het is opgericht door Heiko Wunder in 2012, en werkt onder de bedrijfsnaam GmbH & Co. Het bedrijf werkt onder het MVO , een afkorting van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De EU heeft het MVO gedefineerd als een concept waarmee bedrijven sociale en milieu-aspecten in hun bedrijfsvoering integreren . Wunderwerk haalt de materialen/ stoffen uit Europse landen en zo milieuvriendelijk mogelijk. Er wordt bijvoorbeeld nooit met aardolie en gebaseerde kunststoffen gewerkt.
Bij het maken van jeans houdt Wunderwek het watergebruik tot 3-9 liter per broek. Het gebruikte effect wordt geproduceerd door zuurstof-bleken, mechanisch handwerk, laser / steenwassen zonder chemicaliën die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Normaal gesproken, als we kijken naar het produceren van een conventionele jeans, wordt er per broek zo’n 90-160 liter water gebruikt, wordt er met chloor en andere sterk bijtende stoffen als kaliumpermanganaat gewerkt en wordt er ontzettend veel water gebruikt om alles uit te wassen en de resten weg te spoelen.
Wunderwerk gebruikt tevens vrij bijzondere verftechnieken met een zogenoemde MAL TINTO verftechniek. Hierbij wordt het kledingstuk in één keer volledig geverfd met een koud verfproces. De gebruikte kleurstoffen vallen onder het GOTS gecertificeerde geblubliceerde positieve lijst voor kleurstoffen.
HOE DRAAGT DE KLEDING ?
Ik vond een skins jeans broek in een stenen winkel. De stof vond ik al direct INSANE goed aanvoelen, super zacht. De pasvorm was geweldig, de broek die ik postte kostte € 129.00. Wat ik erg veel vind voor een skinny broek. Maar eerlijk = eerlijk: het zat echt hemels lekker en de stof! Wauw. De broek staat op mijn verlanglijstje !
WAAR KAN JE DE KLEDING VAN WUNDERWERK KOPEN ?
De kleding van WUNDERWERK kun je  vrij goed on line vinden, en uiteraard op de officiële website. Ook in diverse stenen winkels in Nederland verkrijgbaar.
SUR ATELIER IN HAARLEM
( website : KLIK HIER )
Tijdens mijn research stuitte ik op best bijzondere ondernemingen, daar valt SUR ATELIER zeker onder. Het is, zoals de naam een beetje verklapt, een winkel met een atelier achter de winkel, maar dan eentje die RS kleding maakt en direct verkoopt. De winkel en het atelier is gevestigd in Haarlem, waar het sinds 2016 actief is, eerst in een voormalig pand van warenhuis-keten V&D, later verhuisden zij in 2018 naar de huidige lokatie.
Het mooie van dit bedrijf is dat zij mensen een mooie kans bieden voor een goed inkomen en een goed bestaan. Deze worden standhouders genoemd en op dit moment zijn er 21 mensen in het atelier werkzaam, die ieder hun eigen ding kunnen en mogen doen. Dit geeft niet alleen extreme exclusiviteit , ook worden alle items handmatig en ter plaatse gemaakt, wat ontzettend veel winst oplevert wat betreft het milieu. Er zijn geen enkele transportkosten, omdat SUR alleen in hun eigen stenen winkel en in hun webshop verkopen.
Er wordt gewerkt met duurzame stoffen / materialen, waardoor ieder kledingstuk niet alleen uniek is, maar ook duurzaam gemaakt. Sur heeft een prachtige circulaire onderneming gemaakt van iets wat zo voor de hand kan liggen maar nooit wordt gedaan. Door het verschil te maken, hopen zij het goede voorbeeld te kunnen geven.
Wat extra leuk is, is dat dit gewoon in Nederland is. De moeite waard, om deze onderneming te steunen door daar eens een kijkje te gaan nemen, of je dat nu on line doet of in de stenen winkel in Haarlem.
HOE DRAAGT DE KLEDING ?
Waar de meeste andere RS merken nogal uitblinken in “ ietwat saaie “ modellen, maakt SUR ATELIER juist de meest hippe en trendy mode. Omdat de kleding direct vanuit het atelier de winkel in stroomt, heb je als consument extra privileges. Zo kun je alles op jouw eigen maat laten maken, of een gewenst kledingstuk aanvragen om te laten maken speciaal voor jou. Dat maakt het natuurlijk echt bijzonder. Ik heb SUR uiteraard ook benaderd voor een samenwerking, zoals ik deze beschreven heb hierboven, ze reageerden tenminste wel, maar helaas konden zij hier niet aan meewerken.
WAAR KAN JE DE KLEDING VAN SUR ATELIER KOPEN ??
Zoals eerder geschreven kun je de unieke kleding alleen kopen in de stenen winkel in Haarlem ( klik hier voor adres ) en on line via hun eigen officiele webwinkel.
NATUR-EL
( website : KLIK HIER )
Het is ongelofelijk maar waar : ik heb sinds deze maand pas de geweldige stenen winkel NATUR-EL ontdekt, die notabene in mijn eigen woonplaats Rotterdam zit gevestigd en niet sinds kort……ik voel het schaamrood op mijn kaken, want waarom heb ik deze winkel niet eerder ontdekt ? Wellicht komt dit omdat ik mij nu pas een beetje echt ben gaan verdiepen in duurzame kleding…..
De winkel is zeer ruim gesorteerd, je vindt daar erg veel van de RS merken die ik in dit artikel uitlicht, zoals Lanius, Armed angels en Alma & Lovis. Er is gigantisch veel keus, en ook kun je er prima terecht voor 100% wollen kledingstukken. Daarnaast kun je schoenen kopen, en is er voor de heren een aparte afdeling. Kinderkleding kun je daar ook volop scoren.
Vera, founder van Natur-el, wil het hoogst haalbare bereiken wat betreft haar aanbod in organic fair fashion. Zo komt er niets chemisch in hun rekken te hangen,  presenteren een groot RS merken pakket, en zijn marktleider van het wol/ zijde ondergoed van Engel Natur.
Er is een stenen winkel in Rotterdam, maar je kunt ook volop on line bestellen. Toch adviseer ik je eens om de zeer knusse en gezellige winkel te bezoeken, want dat is best een belevenis op zichzelf. De service is erg goed en de kennis overduidelijk aanwezig. Ze kletsen niet uit hun nek, om het zo even te formuleren. Maar dat mag je dan ook best verwachten.
De stenen winkel kun je vinden aan het ZWAANSHALS 376, in Rotterdam. On line kun je terecht via www.natur-el.nl
BOODY BAMBOE WEAR
In Oktober 2022 besteedde “ keuringsdienst van Waarde “ aandacht aan de nogal stiekeme en schimmige wereld achter bamboe kleding. Het zal jou ook vast niet zijn ontgaan, dat we plotseling overal bamboe kleding ( met name underwear) kunnen kopen en dat dit zoveel beter is voor ons milieu. Ook hier wordt er heel veel groen gewassen, en dat lag KDW goed bloot.
Sinds 2020 ben ik zelf verknocht geraakt aan het Australische merk BOODY. Zij maken echt duurzame bamboe items. Dit is een duurzaam Australisch kledingmerk, wat is bedacht door twee gezinnen. Tegenwoordig wordt het bedrijf door de kinderen van deze twee gezinnen gerund. Het merk richt zich voornamelijk op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Hun basis is biologische bamboe. Je kunt meer lezen over hun drijfveren op de officiële website ( KLIK HIER )
Alle basis grondstoffen die worden gebruikt zijn gecertificeerd. Ik heb deze certificeringen opgevraagd en bekeken, ze kloppen allemaal. En daar worden we blij van. Alles van Boody is o.a ECO-Cert gecertificeerd, OEKO-TEX en FSC voor de plantages en de verpakkingen. De verf / inkt die voor de verpakkingen zijn gebruikt zijn ecologisch.
Goed, bamboe dus. Waarom zouden we eigenlijk kleding van bamboe moeten kopen? Bamboe is om te beginnen zeer duurzaam. Dit komt o.a tot uiting in zowel het verbouwen en oogsten van bamboe als tijdens de productie van bamboekleding.  Bamboe heeft een natuurlijke groei waardoor zaken als pesticiden overbodig zijn. Bamboevezel heeft van nature anti-bacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Dit is niet alleen gunstig voor de natuurlijke weerstand tijdens de groei, maar ook gedragen op ons lichaam krijgen bacteriën die voor on-aangename geurtjes kunnen zorgen ( zoals transpireren ) geen kans om te overleven. Dit levert voor langere tijd frissere kleding op. Doordat er geen pesticiden en kunstmest nodig is, kan bamboe op een 100% natuurlijke wijze groeien, en is daardoor natuurlijk en duurzamer. Daarnaast is het 100% biologisch afbreekbaar en levert het per vierkante meter 10 x meer oogst op dan katoen. Het neemt 35% méér CO2 op dan andere planten en het is een zeer snel / welig groeiend gewas wat erg weinig nodig heeft. Het heeft weinig water nodig en weinig schaarste landbouwgrond. Bamboe kleding heeft nog meer zeer gunstige voordelen:
*  het heeft een zeer hoog absorberend vermogen, het absorbeert tot wel 3 x meer vocht ( o.a transpiratie ) dan kleding wat is gemaakt van katoen. Ideaal dus voor warme zomerse dagen. Maar ook houdt bamboe je in de wintermaanden warmer. De eigenschappen en de textuur van bamboevezels zorgen voor een  beschermende laag onder je kleding of op je lichaam. In de koudere maanden houdt het je lichaam tot wel drie graden warmer, terwijl het je in de zomermaanden zelfs beschermd tegen schadelijke UVB zonnestralen. Zo’n 98% van de UVB stralen worden door bamboe vezels gefilterd. 
* dankzij de natuurlijke anti-bacteriële en schimmelwerende werking zijn bamboe kledingstukken meest ideaal voor mensen met een overgevoelige en kwetsbare huid, mensen met huidproblemen / ziekten en aandoeningen en mensen die veel jeuk en irritaties ervaren bij het dragen van kleding. 
* bamboe voelt nét zo zijdezacht aan als zijde. 
 
Niets anders dan goeds dus. Maar toch zijn er ook kanttekeningen te plaatsen. En dat is het productieproces. Dit kan “ good” of “ bad” verlopen. We zien tegenwoordig erg veel bamboekleding voorbij komen, en iedereen praat volop over de hierboven omschreven eigenschappen. Wat echter vrijwel altijd wordt verzwegen is het viscose-verhaal. Bamboe is een zogenoemd HARD plantensoort. Om daar zijdezachte bamboe van te maken, is er dus wat nodig om dit te kunnen verkrijgen. En juist DEZE producties zijn de boosdoeners in het hele mooie verdere verhaal, omdat dit in de meeste gevallen niet natuurlijk en dus niet milieuvriendelijk verloopt.
Het zogenoemde viscoseproces breekt de harde bamboe af met behulp van sterke vezels die worden toegevoegd. Dt gebeurt in een bad vol chemische stoffen. Deze oplossing wordt op een vrij hoge temperatuur door een zogenaamde “ speelt” geperst, of door een spinneret om cellofaan te maken en de viscose te spinnen waarbij de structuur d.m.v een zuur weer wordt hersteld.  De chemicaliën die in dit proces worden toegepast zijn zeer milieuonvriendelijk. Daarnaast kunnen deze vervelende stoffen mogelijke huid irritaties opleveren.
Gelukkig bestaan er fabrikanten die het anders doen, m.b.v vriendelijke chemicaliën, die wel milieuvriendelijk zijn. Helaas komt dit maar bitter weinig voor. Zo’n proces vraagt namelijk veel meer tijd en tijd is nu eenmaal geld. Ook kost deze productiemethode veel meer dan de chemische methode en dat is dan ook meteen de reden waarom fabrikanten niet kiezen voor milieuvriendelijke viscose-processen.
Om verzekerd te zijn dat je echt 100% natuurlijke bamboekleding koopt, kun je het beste contact opnemen met een desbetreffende fabrikant of zelf even op onderzoek gaan. De meesten zijn trots op hun milieuvriendelijke methode en zullen dit dan ook op hun website vermelden. Wat vooral belangrijk is, zijn certificeringen. Deze moeten door de consument ingezien mogen worden / aanwezig zijn.
Zo ook BOODY. ( KLIK HIER ) Zij zijn hier heel transparant over. Er zijn , zoals eerder gezegd, vele manieren waarop je bamboe kunt verwerken tot een stof: CHEMISCH en MECHANISCH. Je kunt het een beetje vergelijken met kokosolie, die ook ontgeurd kan worden op een mechanische en een chemische manier.  Wordt bamboe op de mechanische manier bewerkt, verkrijg je absoluut geen zachte, enigszins draagbare stof, daarom komt deze mechanische wijze nauwelijks tot niet voor bij bamboe kleding. De chemische manier lijkt in dit geval de enige manier te zijn. Maar, in geval van de chemische verwerking, zijn er dus wel veel opties. De meest belangrijkste verschillen zitten in het milieu-aspect. Bamboe producten die GEEN certificeringen dragen, worden vrijwel altijd op een zeer milieubelastende wijze geproduceerd. Daarnaast worden de werknemers blootgesteld aan deze chemicaliën, waardoor ze allerlei gezondheidsklachten kunnen ontwikkelen. Die certificeringen, die krijg je niet gratis bij een Big Mac, om het zo even te formuleren. Daar gaat heel wat aan vooraf. BOODY heeft alle nodige certificeringen. Waarom?
* het geoogste bamboe wat zij gebruiken is alleen afkomstig van ECOCERT gecertificeerde plantages. Het bamboe wat daar wordt verbouwd is het soort wat panda’s niet eten, en worden deze dus ook niet van hun voedsel beroofd, en wordt hun habitat niet aangetast. Bovendien worden de plantages niet bewerkt met pesticiden en worden ze niet geïrrigeerd. 
* de chemicaliën die noodzakelijk moeten worden gebruikt om bamboe textiel te kunnen maken, wordt geheel opgevangen waardoor er geen druppel terechtkomt in het milieu. Het gebruikte water  en verf wordt opgevangen en opnieuw gebruikt en ook worden werknemers niet blootgesteld aan de chemicaliën.Dit wordt het CLOSED LOOP SYSTEM genoemd , ook wel het circulair system. Dit valt onder een ISO norm ( ISO 14001 ) 
* nadat de materialen zijn voorzien van de juiste kleur, worden alle stoffen zeer goed schoon gewassen om 100% verzekerd te zijn, dat er geen enkel restje achterblijft in het eindresultaat. ( OEKO TEX certificering ). Ook de labels en de verpakking zijn vrij van vervelende , achtergebleven stofjes. De dozen die worden gebruikt voor de exploraties zijn gemaakt van gerecycled karton en voorzien van eco gecertificeerde verf. 
* de rechten van de mens / arbeider worden zeer streng bewaakt. Zo mogen er geen kinderen en jong volwassenen tot 18 jaar werkzaam zijn, ontvangen de medewerkers een eerlijk loon, en ontvangen ze een extra salaris als er overuren worden gedraaid. Alle fabrieken zijn voorzien van een WRAP certificaat ( ISO standaard )
 
 
Er zit dus echt heel veel verschil in bamboe kleding. Veel fabrikanten toeteren over super ” gezonde” kleding, maar zolang er geen certificeringen opgevraagd kunnen worden, zou je als consument daar absoluut vraagtekens bij kunnen zetten.
HOE DRAAGT DE KLEDING ?
Ja, uuuhh….ik ben FAN, dus je vraagt het aan de goede! 😃 Ik draag het nu bijna drie jaar en alles is nog steeds mooi. Wel gaat de legging her en der iets pillen door het vele dragen ( ik sport ermee ) en wassen op 30*C, maar het blijft verder stevig. Ik draag sinds 2020 alleen nog maar de boxers van BOODY. Ze zitten gigantisch comfortabel.
WAAR KAN IK DE KLEDING VAN BOODY KOPEN ?
In 2020 was www.puurenfit.nl de eerste Nederlandse webwinkel, die BOODY mocht verkopen. Inmiddels kun je BOODY in steeds meer stenen winkels terugvinden, maar on line blijft de grootste bron om te bestellen. Puur & Fit verkoopt iedere dag wel wat BOODY items, dus neem ook zeker even een kijkje : KLIK HIER 
SKFK
( website : KLIK HIER )
Dit keer een merk uit Spanje! SKFK staat voor SkunkFunk , en betreft een Baskisch merk. Het bestaat sinds 2003, wat het min of meer voorloper maakt van duurzame mode met gebruik van duurzame stoffen. SKFK heeft een herkenbare eigen stijl ontwikkeld die je nog het meest kunt linken aan Urban en tijdloos. De ontwerpen zijn geïnspireerd op cultuur en kunst. De insteek van SKFK ligt in de lijn van alle andere RS merken, dus slow-fashion, Fairtrade, biologisch gecertificeerd en CO2 reducerend. Waar ze wel aan doen is gerecycled polyester, iets waar ik persoonlijk geen fan van ben. Let dus wel goed op hoe de kledingstukken zijn gemaakt, als je wat van dit merk wilt bestellen / kopen, want niet alles is rozengeur & maneschijn. Maar het merk is vind ik wel op een goede weg bezig.
HOE DRAAGT DE KLEDING ?
Ook dit merk heeft nooit gereageerd op mijn vele mailtjes. Maar ik vond wel iets in de stenen winkel om te passen. Ik koos voor een lang wijd jurkje, met leuke print. De stof vond ik iets stug, maar zeker niet oncomfortabel. Het was verder “ mijn ding “ niet zo, en deze is dan ook niet op mijn verlanglijstje terecht gekomen.
WAAR KAN IK DE KLEDING VAN SKFK KOPEN ?
De kleding van SKFKA kun je zowel on line als in stenen winkels kopen.
De kleding wordt voornamelijk on line verkocht.
WIDDA
( website : KLIK HIER )
Ja….alweer eentje uit Duitsland….ik weet het…..Widda dankt haar naam aan een sterrenbeeld RAM wat symbolisch staat voor kracht, temperament en creativiteit. Het is het real-sustainable modelabel van de Duitse Sabine Kelle, een gediplomeerd ontwerpster die oorspronkelijk uit Berlijn komt. Uit ergernis voor de grote vervuiling in de modewereld startte zij haar eigen duurzame kledinglijn. Sabine ontwerpt al haar kleding in haar eigen atelier in Berlijn Widda produceert onder gecontroleerde eerlijke omstandigheden in Duitsland en de EU en gebruiken enkel duurzame materialen. Daarnaast verpakken zij plasticvrij en verzenden zij CO2 neutraal.
Widda ontwerpt ook voor de wat vollere vrouw, wat zeg ik, hun collectie bestaat vrijwel uit de wat grotere maten, wat het zeker voor de wat vollere vrouwen / mannen en kinderen een prettig alternatief maakt, om toch duurzaam kleding te kunnen inkopen.
Naast kleding verkoopt Widda nog vele andere duurzame producten, zoals verzorging / cosmetica en asseciores.
HOE DRAAGT DE KLEDING ?
Tja, het wordt eentonig , maar ook dit merk heeft nooit wat laten horen. Ook vind ik niets in stenen winkels.
WAAR KAN IK DE KLEDING VAN WIDDA KOPEN ?
Het lijkt erop, dat deze kleding voornamelijk on line wordt verkocht.
Naast de officiële webwinkel ( Duitsland) kun je de kleding van Widda ook in sommige stenen winkels vinden, zoals bij Natur-el.
PAALA 
( website : KLIK HIER )
Hoezeeeeej! ….Weer een merk uit Nederland! Dit merk wordt gerund door Harm, Annelot, Gijsen en Lisette, en zit gevestigd in Amsterdam. Ze richten zich voornamelijk op het produceren van “ sensitive t-shirts” maar verkopen inmiddels meerdere kleding. Ook dit merk gebruikt duurzame materialen als linnen, Tencel, EcoVero, biologisch katoen en bamboe. Alles wordt ontworpen en geproduceerd in het atelier in Amsterdam
HOE DRAAGT DE KLEDING ?
Helaas ook hier radio stilte…..En ook kon ik in stenen winkels niets vinden.
WAAR KAN JE DE KLEDING VAN PAALA KOPEN ?
Voornamelijk on line, maar ook in diverse stenen winkels.
SIMPLE AMSTERDAM
( website : KLIK HIER )
Dit merk werd mij min of meer in de schoot geworpen tijdens één van mijn speurtochten naar juweeltjes in de kringloopwinkel. Ik vond een heerlijke wollen witte hoodie , waar ik, lach niet, € 2,50 voor heb betaald. De hoodie is gemaakt uit 32% alpacawol, en 45% merino wol. Ja, echt waar, ik vind gewoon een wollen trui voor € 2,50, lang leve de kringloop. Thuisgekomen heb ik het merk meteen opgezocht en het blijkt dat het om een oer-Hollands merk gaat wat zich in Amsterdam heeft gevestigd. Dit merk is niet super RS, maar zeker niet onaardig bezig . Ze gebruiken zeer hoogwaardige materialen als  100% katoen, linnen , wol, en lyocell. Zo’n 80% van huis producten wordt gehaald uit Europa, waar zij nauw samenwerken met partijen die ethisch en verantwoord te werk gaan. Ze halen hun producten o.a uit Italië en Portugal. Ze doen hun best om steeds meer duurzaam te worden.
HOE DRAAGT DE KLEDING ?
Ja, hier wordt ik ook erg blij van. Mijn grootste weerstand tegen het dragen van wol is het kriebel-effect. Deze hoodie kriebelt gelukkig niet. Het is een zeer warme hoodie wat in de winterperiode erg goed van pas komt. Natuurlijk geeft het mij een “ extra kick” omdat ik er maar € 2,50 voor heb betaald! Het laat tevens zien, dat je ook in kringloop winkels heel soms tegen iets aan kunt lopen!!!
WAAR KAN JE DE KLEDING VAN SIMPLE AMSTERDAM KOPEN?
Het lijkt erop, dat deze kleding voornamelijk on line wordt verkocht. Ik kon in elk geval geen officiële winkel vinden. Wel wordt het merk verkocht bij de Bijenkorf.
KNOWLEGDE COTTON APPAREL
( WEBSITE : klik hier )
Een keertje geen merk uit Duitsland, maar uit Zweden, uit Heming om precies te zijn. Dit merk richt zich specifiek op het milieu, en produceren daarom zo “ clean” mogelijk. Zij zijn van mening dat fashion / mode duurzaam kan en MOET. Ook dit merk werkt uitsluitend met 100% natuurlijke en duurzame materialen waarvan 100% biologisch gecertificeerd katoen de hoofdrol speelt. Ze werken nogal onder certificeringen, dat is best indrukwekkend. Naast GOTS werken zij bijvoorbeeld ook onder de GLOBAL RECYCLE STANDARD / ORGANIC CONTENT STANDARDS / PETA VEGAN / ECOVERO / TENCEL / CARBON NEUTRAL certificeringen. Een aardig rijtje dus. Dit merk kenmerkt zich bovendien met een logo van een uiltje. De stijl is basic, maar ook speels en kleurrijk. De modellen vond ik persoonlijk iets té “ saai” maar ik zag zeker ook items waar ik zo voor zou gaan.
HOE DRAAGT DE KLEDING ?
In de stenen winkel paste ik de “ losse Cotton satin pants” die nu op mijn verlanglijstje is komen te staan. Wauw, wat zit deze broek als gegoten. Het is gemaakt uit 100% biologisch katoen, en dat merk je. Normaal gesproken zitten dit soort modellen bij mij als een soort vuilniszak om mijn lijf, maar dit model accentueert iedere vorm van je lichaam. Ik was echt onder de indruk en ga zeker sparen voor dit exemplaar! ( hij kost € 99,95 ) Wat ook voor mij een pluspunt was, was de lengte, ik ben met mijn 1.76 best een lang persoon wat problemen geeft met dit soort modellen, maar deze broek zat echt als gegoten.
WAAR KAN JE DE KLEDING VAN KNOWLEGDE COTTON APPAREL KOPEN ?
Meest on line, maar dus ook in stenen winkels waar ik hem vond.
KOMODO
( website : KLIK HIER )
Dit merk zet zichzelf neer als het originele ethisch verantwoorde modemerk sinds 1988. Het komt uit Engeland, en de oorsprong ligt in Bali, waar het idee ontstond om met gerecyclede materialen opnieuw kleding te maken. Wat begon als leuke grap, eindigde in het merk KOMODO. Ook hier zien we weer alle kenmerken die alle RS merken ook hanteren, dus duurzame , biologische en gecertificeerde materialen. Maar KOMODO zet zich ook in voor talloze projecten om de duurzame economie draait te houden. Zo ondersteunen zij het 1% for-the-planet project, het SOS SUMATAN ORANGUTAN SOCIETY, Tibet reliëf fund ( voor scholen voor kinderen in Tibet ) en wisselen zij continu af, zodat meerdere projecten worden gesteund.
HOE DRAAGT DE KLEDING ? 
In de stenen winkel pastte ik de AIKA pantalon, gemaakt van 100% biologisch katoen. Alhoewel de stof weer hemels aanvoelde, vond ik het model niet prettig zitten, maar dat is persoonlijk. Verder ben ik zeer te spreken over de kwaliteit. De broek kost € 115 euro.
WAAR KUN JE DE KLEDING VAN KOMODO KOPEN?
Ik adviseer je om on line te kijken, daar vond ik vrij veel aanbiedingen. In stenen winkels kun je dit merk ook vrij veel tegenkomen, o.a bij de Bijenkorf.
LANA 
( website : KLIK HIER)
Een ( zucht…) Duits merk, die al ruim 30 jaar aan de weg timmert. Dit merk richt zich, net als KOMODO, voornamelijk op het recyclen van oude kleding om er weer nieuwe van te maken. Er wordt veel gewerkt met wol en katoen. Het komt zo’n beetje op dezelfde handelswijzen neer als de vele andere merken.
HOE DRAAGT DE KLEDING ?
Ik pastte een broek die behoorlijk pittig was geprijsd : €169 euro. Was het dit waard ? Qua stof en kwaliteit ABSOLUUT. Het is weer zo’n stof waar je alleen maar ontzettend blij van kan worden. Maar ik vond ( voor mijn lijf ) het model niet erg flatteus.
WAAR KAN JE DE KLEDING VAN LANA KOPEN ? 
On line en in diverse stenen winkels

WAT VIND IK ER ALLEMAAL VAN ?

Om te beginnen viel het mij zeer tegen, hoe er werd gereageerd op mijn mail. Ik heb wel geteld van drie merken een reactie ontvangen, waarvan er maar één bereid was om mee te werken. Het is niet dat ik alles gratis vroeg, ik heb gevraagd voor een kleine korting, maar ook dit lijkt voor de meesten niet de moeite om te reageren / mee te werken. Ik vind daar wat van. 🫤 Als deze merken zo bezig zijn met duurzaamheid en de hele modebranche te willen veranderen, dan laten ze dit maar bitter weinig zien. En heb ik er best een wrang na-smaakje aan overgehouden. Gaat het weer om geld ? Het lijkt er wel op, dat het daar wel in de hoofdrol om draait. En dat vind ik jammer, want via ingangen zoals mij, kun je heel veel “ gewone burgers” bereiken. En hen bewuster maken.
Betreft de kleding zelf die ik kocht en heb gepast, daar kan ik werkelijk enthousiast over zijn. Ik ben niet altijd zo enthousiast van het aanbod, wat soms tegen saai en stoffig aan hikt, maar verder vond ik wel dat je een heel eind komt wat betreft mode en kleuren. Wat meteen opvalt als je iets RS aantrekt, is de KWALITEIT. Daar kun je echt niet negatief over zijn, ook niet met mijn meest kritische blik. De meeste stoffen voelen zeer fijn, stevig en robuust aan en zijn dieper van kleuren. Wat ik ook erg fijn vind aan alles, is dat het niet naar verf en chemicaliën stinkt. Veel van wat ik heb gepast redde het niet om het uiteindelijk te kopen, maar toch ben ik gezwicht voor een flarred jeans van LANIUS en een legging van ARMED ANGELS. En heel eerlijk: er staat wel wat op mijn verlanglijst na wat pas-sessies en nadenken.
De jeans, de legging en de hoodies van ALMA en LOVIS en SIMPLE zijn inmiddels favoriete kledingstukken in mijn kast geworden. Ik moet echt zeggen, dat het iedere eurocent waard is. Het is letterlijk en figuurlijk een opmerkzaam verschil. De stoffen voelen “ anders” en het is in kwaliteit echt opmerkelijk beter. Waar naar het geld? Ja, dat wel, maar linksom of rechtsom blijven het erg hoge verkoopprijzen die de consument uiteraard ook tegenhoudt in aanschaf. Hopelijk verandert dit snel, zodra meer mensen het gaan ontdekken. Het zou helpen, als merken, maar ook winkels er wat meer voor open zouden staan om via andere wegen er meer ruchtbaarheid aan te geven, ik denk persoonlijk zelf dat influencers de beste “ Loekie-de-leeuwtjes” zijn om dit zo dichtbij mogelijk bij de consument te krijgen. Ik wil er in elk geval alles wat ik kan aan gaan doen, en zal mij komende tijd ook blijven inzetten om RS kleding meer in het daglicht te gaan zetten. Hopelijk volgen anderen, en vooral ook DE MERKEN ZELF om hun duit in het zakje te doen.
Wat mij ook opviel, waren dezelfde handel-methoden, sommige merken doen het nét even wat anders, maar globaal gezien komt het allemaal wel zo’n beetje op hetzelfde neer wat prettig is. De prijzen varieerden niet echt veel, overal vond ikzelf “ vrij pittig” maar daar zet ik wel meteen de kanttekening bij, dat het alles wel WAARD is. Alles wat ik kocht en aan heb gepast zijn niet te vergelijken in kwaliteitsverhouding tot, zeg even een “ H&M-metje “ Je koopt echt wel IETS. En het zal zeker veel duurzamer zijn.
Wat zijn mijn meest favoriete merken ? Toch wel ARMED ANGELS, ALMA AND LOVIS en LANIUS. Armed angels omdat ik de prijzen daar meest schappelijk vind, Alma and Lovis vanwege de kwaliteit en de loyaliteit van dit merk, en Lanius vanwege de extreem goede kwaliteit.
Ik hoop, dat ik met dit artikel de echte REAL SUSTAINABLE kleding wat dichterbij heb kunnen brengen, en dat we betere en meer weloverwogen keuzes kunnen maken wat betreft kleding. Het voordeel van zulke pittige verkoopprijzen is wel, dat we er meer over gaan nadenken, eer we ons geld eraan uitgeven. Bij een PRIMARK koop je omdat het “ toch lekker goedkoop “ is. Een broek van € 129 euro, daar denk je twee of zelfs drie keer over na, eer je overweegt het aan te schaffen. Dit heeft zeker ook een positieve invloed op ons koopgedrag. Wat uiteindelijk bijdraagt aan een duurzamere keten.
Tot slot wil ik melden, dat we ook goed naar onszelf en ons koopgedrag moeten kijken. Dat deze merken er zijn, is natuurlijk top, maar ze winnen nog steeds nooit de oorlog tegen alle conventionele merken. Dat kan pas, als wij ( de consument) ook ons steentje gaan bijdragen. WIJ zijn de schakel. Wij bepalen, hoe stom dat ook mag klinken. Als wij een keten als PRIMARK massaal zouden boycotten, zou er enige beweging komen in een ommezwaai. Maar zolang wij daar massaal blijven kopen…..juist, verandert er NIETS. Denk gewoon eens over alles na. Dit is wat het vooral voor mij heeft opgeleverd, deze hele journey voor dit artikel. Ik ben nog meer dan ik al deed na gaan denken, toen ik meer research deed. Waar sommige merken ECHT voor staan, en vele merken doen alsof. Ik kwam echt ontzettend veel “ schijn” merken tegen, die wel pretenderen duurzaam te zijn, maar dat op heel erg veel vlakken niet waren. Just Think about it….

3 Reacties op “REAL sustainable kleding…..welke merken? Waar koop je het ?

    • Hoi Monique, heb nog niet het hele artikel gelezen maar dank weer voor al je tijd en moeite.
      Helaas werken de links naar de webwinkel van Armed Angels niet. De rest volgens mij wel.
      Nogmaals dank en fijn weekend

  1. Als ik je blog zo lees valt het mij op dat het een hele klus is om duurzame kleding te kopen.Ik ben bijhoorlijk merk vast , wat bevalt daar houd ik het bij en doe niet mee met de mode . Koop vooral neutrale kleuren enz. Ik doe dus duurzaam op mijn manier, ik koop kwaliteit, ga er zuinig mee om door kleding bijvoorbeeld minder vaak te wassen, en vaker te luchten en schoenen goed te onderhouden en doe op deze manier lang met schoenen en kleding. Kleding voor mijn werk zoals shirts en truien probeer ik ook 2e hands aan te schaffen wat het ook weer duurzamer maakt dan de meeste andere kleding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *