…..en jij denkt, dat ammoniak oreo koekjes erg waren ???

In December 2022 werden we plots min of meer “ opgeschrikt” door een bericht in de media. De wereldberoemde OREO koekjes zouden in de cacaofabriek OLAM in het Noord-Hollandse Koog aan de Zaan met giftig ammoniak worden gemengd, om zo de bekende zwarte kleur te verkrijgen. Alhoewel de bewering gaat dat het niet giftig is als eindproduct, is er veel onrust ontstaan. Zeker ook om het feit, dat de overheid hiervan op de hoogte was.

Als zo’n bericht uitgaat, stroomt mijn mailbox altijd meteen vol. Veel mensen zijn onthutst, zijn verbaasd en zijn geschrokken. Ik schik hier nooit van. Integendeel. Ik vind het eigenlijk niets schokkends. Waarom niet ? Dat ga ik je proberen in het kort uit te leggen, en waarom we ons beter veel MEER zorgen zouden moeten maken om andere zaken dan ammoniak in Oreo koekjes…..

TOPJE VAN DE IJSBERG

Laat ik eerst beginnen met het feit dat zo’n bericht ontzettend wordt opgeblazen. Het stelt in wezen niet veel voor, omdat dit OP GROTE SCHAAL gebeurt in de voedsel en levensmiddelen industrie. Nu zijn het de Oreo koekjes die aan een schandpaal worden gehangen, maar ik vind dat niet heel erg eerlijk, als we kijken naar alles wat we in de supermarkten kunnen kopen.
De wet en regelgeving is in het leven geroepen, om ons te beschermen tegen bijvoorbeeld voedselvergiftiging, en dat alles wat we eten en drinken VEILIG moet zijn. Daar zijn alle hulpstoffen ( additieven, E nummers enz ) op getoetst. Er zijn regels opgesteld om deze voedselveiligheid te waarborgen. Nu kun jij je vast ook IETS voorstellen bij de gigantische industrie , waar ontelbaar veel voedsel in omgaat. Al die instanties kunnen daarom onmogelijk een echt goede controle houden, en nemen bijvoorbeeld steekproeven af, of gaan pas op iets af als er melding van wordt gemaakt, dat er iets niet klopt.
Er gelden strengere eisen op dagverse producten als vlees, vis, zuivel en eieren. Deze zijn bederfelijk en daardoor gevaarlijk voor de volksgezondheid. Maar de vele andere levensmiddelen, in het bijzonder droogwaren, daar gelden minder strikte regels op, sterker nog, dit is onlangs nog aangepast, omdat we met zijn alleen veel teveel bruikbaar voedsel weggooien zodra we de houdbaarheidsdatum zien verschieten. De wettelijk verplicht gestelde houdbaarheid datums zijn daarom verruimd op heel erg veel producten.
Terug naar de Oreo koekjes. Dat de overheid ( NVWA ) hiervan op de hoogte was, dat is verder niet zo schokend, want het gaat om een EINDPRODUCT. Wat wil zeggen, dat de giftige stoffen in het eindproduct niet of nauwelijks nog voorkomen, of in een hoedanigheid, dat het een mogelijk gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Als we de stof DIRECT binnen zouden kunnen krijgen, is het een ander verhaal. Maar volgens wet en regelgevingen doet Oreo dus NIETS verkeerd. Dat het niet zo milieuvriendelijk is……dat is het consumeren van Oreo koekjes sowieso niet. 🫤
Waarom ben ik niet onder de indruk???

….ALS JE DENKT DAT OREO KOEKJES BAD NEWS ZIJN…….

Wel, om de simpele reden dat zo’n beetje alles wat we in de supermarkten kunnen kopen, wel iets van hetzelfde kaliber hebben. Ik neem een aantal zaken met jullie door, om zo duidelijker te krijgen, dat we ons meer zorgen zouden moeten maken over ANDERE dingen die geheel onschuldig lijken, overal lekker doorheen ritsen, maar JUIST gevaar voor de gezondheid op kunnen leveren….Ik wil DAAR eens aandacht aan geven…
VEGANISTISTISCHE ALTERNATIEVEN 
Ik roep het al jaren, lang voordat veganisme hip & happening werd. De zogenoemde veganistische alternatieven op bijvoorbeeld kaas, vlees, eieren en zuivel zijn in de meeste gevallen wolven in schaapskleren. Dat komt, omdat het als vrij gezond wordt gepromoot, en het veganisme een gezond imago heeft. In vrijwel de meeste gevallen is de basis van zo’n vervangend product vet. Dat kan kokosvet zijn, maar ook ander transvet. Dat de industrie GEEN ZUIVERE kokosolie/vet gebruikt, dat snap je vast. En is ook een basis van kokosvet een TRANSVET. Omdat de basis er meestal uit bestaat, krijg je onbewust grote hoeveelheden vetten tegelijk binnen, zeker als je 100% veganistisch leeft en vrij veel gebruik maakt van deze vervangers. Je drinkt bijvoorbeeld een gemiddeld blikje kokosmelk op, als je een beker kokosyoghurt eet.  Je gaat er niet meteen aan dood, maar in the long run kan het ZEKER gezondheidsproblemen geven. Denk aan hart en vaatziekten. Dat vind ik persoonlijk meer een bedreiging dan de mogelijke sporen aan ammoniak in een Oreo koekje.
Naast de basis worden ontzettend veel hulpstoffen gebruikt om iets op iets te lijken, iets dezelfde smaak, kleur en structuur te geven. Wat denk jij, wat daarin omgaat ??? Stof tot nadenken toch ?
FRISDRANKEN
Wist jij, dat niet snoep, maar frisdranken de meeste suikers bevatten? Dit komt, omdat frisdranken vloeibaar zijn. En je onbewust in één keer erg veel suikers binnen kunt krijgen, dan dat je een snoepje eet. Maar dat is niet alles, want ons meest geliefde drankje, cola, bevat nog meer behoorlijk pittige stoffen dan een rol Oreo koekjes bij elkaar. Naast cafeïne bevat het ook behoorlijk omstreden kleurstoffen, waar je gek genoeg niemand echt over hoort piepen. Als je denkt dat alle zogenaamde ZERO SUGAR en LIGHT dranken beter zijn…..De vele “ light “ en “ zero” frisdranken zijn nog steeds sterk in opkomst. Zeker nu, omdat de overheid strenger wil zijn wat betreft het suiker gebruik in ons dagelijks voedsel. Door de suikers weg te laten en te kiezen voor bijvoorbeeld kunstmatige zoetstoffen , zijn ontzettend veel fabrikanten schatrijk geworden. De consument koopt het graag, in de veronderstelling dat zij in regel gezonder drinken dan suiker-rijke alternatieven.
Ook hier valt erg veel voor te zeggen en dus te discussiëren. Ik vertel het e.e.a over dit onderwerp in DIT ARTIKEL. Nu dat de suiker niet meer als boosdoener kan worden aangewezen, kunnen we kritischer zijn over de rest van de ingrediënten van  al die suikervrije dranken. Want die zijn mogelijk NOG SCHADELIJKER dan suikers. Het gaat dan met name om KLEURSTOFFEN.
Dit blikje cola ( zie foto hierboven )  “ zero” bevat bijvoorbeeld de omstreden kleurstof E150Dd ook wel SULFIET AMMONIA-KARAMEL ( CLASS IV CARAMEL ) Deze kleurstof valt onder een reeks kleurstoffen ( E 150 ) Het feit dat deze E150 d kleurstof een ADH heeft van 200 mg / per kg lichaamsgewicht zegt denk ik al genoeg. Er zijn o.a darmklachten gemeld bij een teveel aan inname aan deze kleurstof. De kleurstof betreft een karamel met toevoeging van sulfieten en ammoniak. Er is nog altijd veel reuring rondom deze kleurstof, omdat er studies bekend zijn waaruit blijkt dat deze kleurstof bij een teveel mogelijk kankerverwekkend kan zijn.Nog steeds zijn deze studies noch onderstreept, noch ontkend. Wel wordt steeds meer bekend dat het klachten kan geven, als veel darm gerelateerde klachten. Wat mij betreft een goedje om te mijden. Ook hier zit het “ verraderlijke “ vooral in de vloeibaarheid van dranken. We hebben vaak geen clou van de HOEVEELHEDEN die we naar binnen werken.
Denk even terug aan het Oreo koekje. En leg dan de link …..GET IT ? We horen hier NIETS over in de media, terwijl ik dit persoonlijk veel zorgelijker vind dan ammoniak sporen in een koekje.
DE PAK’S / ACRYLAMIDE IN ONS VOEDSEL
Je dagelijkse bammetje al eens nader bestudeerd ? Als je je ooit eens hebt afgevraagd waarom het dagverse brood wat we iedere dag kunnen kopen zo’n lekkere knapperige bruine korst heeft, dat komt o.a door geroosterd maïsmeel en gekarameliseerde suiker. Wat je niet in ingrediënten lijstjes tegenkomt is dat bij het branden van mout en suiker extra acrylamide wordt gevormd. Wat dat is, KUN JE HIER LEZEN. Het gaat om een stof, die het risico op verschillende soorten kanker kan verhogen.
Heel veel levensmiddelen worden voorafgaand ( voor) gebakken, gefrituurd en gegrild. Daar komt meteen het gevaar van PAK’S om de hoek kijken. PAK’S is een afkorting van polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Dit zijn organische verbindingen die uit twee of meer aromatische zesring-structuren bestaan. Ze ontstaan bij verbrandingsprocessen als organische verbindingen hoog worden verhit. KLIK HIER om er alles over te lezen.
Natuurlijk zijn er wet en regelgevingen wat betreft het gebruik van PAK’S in ons voedsel. Maar zoals je wellicht kunt begrijpen kan hier ook nooit echt goed op worden toegezien. Zeker als je best vaak buiten de deur eet ( en ook vrij veel fast food geniet ) kan dit een serieus risico vormen voor je gezondheid.  Maar denk ook vooral aan het dagelijkse stukje vlees uit de pan, chips, zoutjes en ander voorbewerkt voedsel. Het verbaast mij keer op keer, dat hier zo weinig aandacht aan wordt gegeven. Het is zorgelijk.
ZOUT IN ONS ETEN
Naast zoet hebben we het nooit eerder zo zout gegeten, ons dagelijks voedsel…..Alhoewel er afgelopen jaren wel aandacht aan is besteed om het zoutgebruik in levensmiddelen terug te dringen, is er nog bar weinig goeds uit gerold. Dat heeft te maken met het niet nastreven van gemaakte afspraken, maar ook door vervangende additieven voor het zout. Daarbij kun je denken aan synthetische smaakstoffen, maar ook aan suiker. Het is zo’n beetje als water naar de zee dragen in een lekke emmer. Het één wordt in regel altijd weer vervangen, kijk ook eens terug naar mijn eerste voorbeeld, de veganistische alternatieven. Het wordt op deze manier vaak zelfs een meer ongezonder verhaal. KLIK HIER voor meer achtergrond informatie over het zout in ons voedsel

MORAAL VAN HET HELE VERHAAL:

Zomaar een kleine greep van waar IK PERSOONLIJK mij meer zorgen over maak dan zo’n Oreo ammoniak verhaaltje. Als we naar al het bovenstaande kijken, kunnen we eigenlijk helemaal niets meer eten en drinken. Dat dit een beetje raar is, dat zegt meteen genoeg over hoe we erin moeten staan. We gaan niet dood van het eten van een Oreo koekje, en we worden ook niet vergiftigd, zoals vele sensatie websites nu beweren. Maar we kunnen ZEKER WEL een beetje beter opletten ,wat we in ons karretje zetten in supermarkten. KENNIS is daarom goud waard, en ik zeg niet, dat je meteen een opleiding moet gaan volgen tot voedingsdeskundige, maar er zijn tegenwoordig erg veel zeer nuttige websites waar je op een luchtige manier en in Jip & Janneke taal veel uit kunt halen. Ik ben zelf zo’n website, maar ook websites als Energieke vrouwen academie, i am a foodie en a healthy life geven je zeer betrouwbare, onderbouwde info zonder sensatie. Het loont absoluut de moeite, om je daar eens wat meer in te verdiepen, in plaats van mee te dreinen op sensatie beluste websites die dankzij jouw klicks kacheltje rijk worden., en dit soort media hypes aanpakken om te verdienen. Just saying.

ZELF OREO KOEKJES BAKKEN ?

Wil je graag echt lekkere Oreo koekjes bakken? Want ja, dat kun je makkelijk zelf. In 2015 bedacht ik dit recept. KLIK HIER om naar het recept te gaan. 

13 Reacties op “…..en jij denkt, dat ammoniak oreo koekjes erg waren ???

 1. Ik eet bijna elke dag een klein schaaltje kokosyoghurt, begrijp ik nou goed dat dat niet gezond is? Ik heb een koemelk allergie en eet keto, wat raad je dan aan om te eten ipv de kokosyoghurt?

  • Schapen, of geiten yoghurt, amandel/haver, ik wissel alles af, en lees ingredienten in de winkel, ook in de Ekoplaza, ik wil graag weten wat ik in mijn lijf stop, en dat is best lastig, maar al doende leert men 🙂

  • Je kunt bio geitenyoghurt nemen, dat is net zo lekker en gezonder.
   Jonge geiten of schapenkaas is ook niet te versmaden en ik bak en braad in ghee. Daar zit geen lactose in. Weet niet of jij daar tegen kunt.

  • Ik eet schapenyoghurt of klop wat kokosmelk (uit blik) op. Heb net als jij een koemelkallergie en eet Keto.

 2. Heb heb nu echt mijn vraag over de suit matters drops, die je een maand getest hebt, verwijderd?????!!!!

  • erna ik heb je tig x beantwoord: dat staat al heel lang aangevuld in het artikel! Al je volgende reacties zal ik dan ook per direct verwijderen! Stop met deze reacties onder ieder artikel aub, je hebt tig x antwoord gekregen.

 3. Hoi Lin, om even op je vraag in te gaan over jouw kokostoetje: Kokos heeft inderdaad verzadigd vet. Maar….je volgt het keto dieet. Dat betekent dat je je brandstoffen uit vetten haalt. Zoals je weet zijn bv roomboter, koudgeperste olijfolie en kokosolie te prefereren boven bewerkte oliën als zonnebloemolie en notenolie. Wat betreft de verzadigde vetten; inmiddels weten we dat dit het LDL in het bloed iets verhoogd. Echter het gaat om het totaal cholestorol in het bloed. Daarbij weten we inmiddels dat het ene persoon verzadigde vetten beter transporteert (waardoor er minder plaque in de vaten blijft zitten) dan bij anderen. Persoonlijk eet ik ook keto en heb mijn cholestorol ieder half jaar laten testen en wat bleek; hij was nauwelijks verhoogd. Terwijl ik veel meer verzadigde vetten eet dan voor keto. Daarbij val je met de keto leefstijl meestal af tot een gezond gewicht. En dat heeft veel meer gezondheidsvoordelen dan een eventueel iets hoger cholestorol. Alleen als je je echt zorgen maakt of veel vaatziektes in de familie hebt zou ik zo nu en dan even je cholestorol laten prikken.

  • Beste Cilia, Ik zou de uitzending over Wijn, de prijsknaller even terugkijken op NPO. Sindsdien koop ik alleen nog maar biologische wijn.

 4. Daarnaast maak ik me vooral zorgen om de bewerkingen/toevoegingen van het bedrijf Senomyx!
  Het zit in bijna alles!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *