Oreo koekjes

Al tijdens mijn studiejaren in Amerika ( begin jaren negentig) at ik ze graag: de originele oreo koekjes. Tijdens mijn verblijf in Amerika stuitte ik op erg veel vreemde dingen en daar waren deze koekjes er ook eentje van. Want ze waren zwart van kleur en ik herinner mij van toen mier en mierzoet. Ook herinner ik mij, dat ik acute darmpijn kreeg na het eten van zo’n koekje en ik liet het dus wel uit mijn hoofd om er veel van weg te knagen. Waarschijnlijk mijn grote geluk, want toen wist ik niet zoveel als nu, en toen al waren deze koekjes volgepropt met suiker. Inmiddels zijn de koekjes ook hier in NL enorm populair geworden. En werd het dus de hoogste tijd voor een 100% meukvrije variant!

Dit heb je nodig:

Voor de koekjes:

  • 100 gram boekweitmeel
  • 150 gram rijstemeel
  • 50 gram amandelmeel
  • vijf flinke eetlepels magere cacaopoeder
  • drie flinke eetlepels kokosolie/vet op kamertemperatuur
  • twee eetlepels kokosolie, gesmolten
  • vijf flinke eetlepels stevia  poedersuiker of SukrinMelis poedersuiker 
  • een ei
  • 25 gram rauwe chocolade, zeer fijn gehakt
  • enkele druppels pure vanille extract
  • warm water

Voor de crème:

  • zeven eetlepels kokosolie/vet, op kamertemperatuur
  • vijf eetlepels stevia poedersuiker of SukrinMelis poedersuiker 
  • enkele druppels pure vanille extract
  • heet water

Eventueel extra nodig:

  • een koekjes stempel

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer het meel, cacaopoeder, suiker, ei, kokosvet en vanille extract goed door elkaar, tot een loskorrelige massa. Voeg de chocolade toe en roer opnieuw stevig door de massa. Voeg steeds hele kleine beetjes warm water ( warme havermelk kan ook) toe tot de massa stevig en licht kneedbaar is geworden. Voeg tenslotte de olie toe en spatel dit stevig door. Laat het deeg even rusten.

IMG_7508

Trek kleine stukjes uit het deeg, en draai er balletjes van tussen de handpalmen. Druk de koekjes licht plat op de bakplaat. Je kunt een koekjes stempel gebruiken om het oreo koekje op het origineel te laten lijken, maar dit hoeft natuurlijk niet.  Druk steeds voorzichtig met de stempel in een koekje. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat de koekjes GOED afkoelen, dit is belangrijk, anders zal de crème eraf smelten.

IMG_7505

Maak de crème: Mix de kokosolie/vet en poedersuiker en vanille samen goed door elkaar, begin met mixen op de laagste stand.  Zodra de kokosolie goed is vermengd, steeds hele kleine beetjes heet water toevoegen en doormixen, tot er een mooie stevige botercréme is ontstaan. Vul een spuitzak met de créme.

IMG_7504

Draai de helft van de koekjes om op de bakplaat. Spuit kleine toefjes crème op de koekjes en druk een ander koekje er voorzichtig op. Laat hard worden.

 

3 Reacties op “Oreo koekjes

  1. Monique,
    Kan het ook met 1 soort meel ipv verschillende? En wat is de meerwaarde van verschillende soorten meel?
    Groetjes danielle

    • Je kunt het proberen. De meerwaarde is dat de verschillende eigenschappen van de glutenvrije melen elkaar balanceren zodat de binding en veerkracht van de melen worden verbeterd. Succes!

  2. Dit lijkt me een lekker koekje voor de kraamvisite! Op de rand van de creme wat gekleurde muisjes 😀
    Kun je de koekjes en de creme (evt los van elkaar) bewaren? Misschien de koekjes invriezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *