diksap…gezond?
“ …Ik geef mijn kroost gezonde drank, ik gebruik namelijk diksap! “
Deze kreet hoor en lees ik ontzettend vaak om mij heen. Veel mensen zijn overtuigd van het feit dat diksap vele malen gezonder is dan gewone sapjes, frisdrankjes en limonade. Is dit wel zo?
WAT IS DIKSAP?
Diksap wordt gemaakt van vruchten uit vruchtenconcentraat. Het geconcentreerde vruchtensap wordt gemaakt uit ongeveer 10 kg fruit per liter. Het fruit wordt schoongemaakt, en gefilterd, om alle resten, stukjes en steeltjes te verwijderen. Vervolgens wordt het fruit geperst. De vrijgekomen sappen worden opnieuw gefilterd en tot een dikke brij gemaakt. Deze brij wordt vacuüm verhit tot maximaal 75 graden Celcius. Het vocht verdampt hierdoor, en de concentratie aan de natuurlijke vruchtensuikers ( fructose) in het sap neemt sterk toe.
Het diksap zelf bestaat uiteindelijk uit dezelfde suikers uit de vruchten. Dit is voornaam fructose, glucose en saccharose. Aan vrijwel alle ( biologische) diksappen worden verder geen toevoegingen gedaan, als suiker en conserveermiddelen, maar lang niet alle merken zijn 100 % puur gebleven. Vooral de merken die we in de supermarkt kunnen kopen zijn vaak niet biologisch en kunnen mogelijk additieven bevatten als suikers. Ook biologische varianten kunnen additieven bevatten in de vorm van agave, en rietsuiker.Het vruchtenconcentraat wat voor diksappen wordt gebruikt is vrijwel hetzelfde als de vruchten concentraten die worden gebruikt in talloze sappen. Het verschil zit hem in het gebruik: diksap moet de consument thuis zelf aanlengen met water, met pakken sap wordt dit in de fabriek gedaan.
GEZOND?
Waarom zien we diksap zo als gezond? En klopt dit? Om meteen te antwoorden: ja en nee.
Als we diksap gaan vergelijken met andere suikerrijke drankjes, vruchtensappen en limonadesiropen, is het absoluut een gezonder alternatief. Maar diksap is niet bijzonder beter, en gezonder t.o.v suikers. Want ook in diksap vinden we gewoon suikers. Natuurlijk gewonnen of niet, ook deze suikers ( fructose, glucose, saccharose) heeft dezelfde werking in ons lichaam als gewone geraffineerde suikers.
Ook zit er in geconcentreerd sap weinig tot geen enkele voedingswaarde. Deze zijn grotendeels compleet verdwenen tijdens het productieproces. In diksap vinden we soms nog wat sporen aan voedingsvezels, maar dit is minimaal en verwaarloosbaar te noemen. Voor gezonde effecten hoef je het dus niet te doen.
Wat veel fabrikanten doen, is allerlei vitaminen toevoegen aan de diksappen.
Ook al staat er op het etiket “ puur sap” of “ 100% puur sap, zonder toegevoegde suiker” of “ gezoet met natuurlijke vruchtensuiker”, suiker blijft suiker, ook in diksap. Geconcentreerd sap is net zo ongezond als gewoon sap. Zelfs in veel gevallen nog ongezonder. Als we op een etiket lezen “ uit geconcentreerd appelsap” dan klinkt dat gezonder dan gewoon sap, maar in werkelijkheid is dit nog schadelijker en rijker in suiker.
In diksappen zitten vaak, afhankelijk van het soort fruit wat is gebruikt, erg veel suikers. Dit kan soms aardig wat verschillen. Om een voorbeeld te geven:
In 200 ml aangelengde appeldiksap zit maar liefst 30 gram ( natuurlijke) suiker.
In 200 ml aangelengde aardbei/framboos diksap zit ongeveer 20 gram ( natuurlijke) suiker.
Diksappen worden erg vaak gemaakt met als basis appel-concentraat. Dit wordt vaak gecombineerd met tal van andere vruchten-concentraten. Meest verkocht zijn de appel-diksappen, zowel biologisch, als niet-biologisch. Vrijwel alle diksappen die tegenwoordig worden verkocht zijn van biologische afkomst.
Een zeer kritisch punt naast de suikers in diksappen, zijn de acute aanvallen op het ( kinder) gebit. Het is niet voor niets, dat vele tandartsen diksappen ten zeerste afraden en zelfs vervloeken. Het is een veel gemaakte denkfout, dat diksap minder schadelijk is voor het gebit, het is juist andersom. Diksap is sterk geconcentreerd en laat als ware een “ laagje suiker” op de tanden achter. Hoe sterk je diksap ook verdunt, dit heeft geen enkel effect. Wat betreft het besparen van het gebit ben je zelfs veel beter af met gewone sapjes. Vraag meer informatie hierover bij je tandarts. Hij/zij kan je er meer over vertellen.
Diksap wordt erg vaak gegeven aan zeer jonge kinderen. Ook hier vooral in de veronderstelling dat het kind een gezonde drank drinkt. Zoals je hebt kunnen lezen, is dit een fabel, en kun je niet vroeg genoeg beginnen het kind water en/of thee te laten drinken. Of kies voor een 100% natuurlijke limonadesiroop op basis van zuivere steviolglycosiden ( Cool Bear) of gebruik zuivere stevia druppels.
Mijd diksappen. Het is enkel een beter alternatief op suikerhoudende dranken als limonadesiropen en suiker-sapjes, limonades en suikerrijk andere kinderdrankjes. Maar absoluut niet GEZONDER.
Zo blij dit te lezen, ook blij dat ik dankzij jou cool bear gekocht heb. Super lekker en we drinken dit samen (ik en mijn oudste van 19mnd). Nu wachten we nog even op je basis kookboek! (Bewust bezig zijn was nog nooit zo interessant en leuk :))
Ik vraag me af hoeveel jij bezit van cool bear wat een constante reclame.voor niks gaat de zon op…?
Ik bezit? Ik bezit NIETS. Mag ik ook gewoonweg niet 100 maar 1000% achter een product staan? Al vanaf het begin ben ik bezig om deze geweldige ECHT gezonde limonadesiroop de markt in te drukken, zodat we ook een keus hebben om te kiezen voor iets wat ECHT gezond is. Ik heb geen aandelen, ik verdien er niets mee. het enige wat ik soms krijg zijn ” oudere” flessen cool bear, waar ik ook weer mee ga bakken, en weggeef aan mensen om te proeven. Dus nee, ik ben geen aandeelhouder, ik werk uit pure passie en wil dolgraag dat cool bear in alle winkels te koop is. En ik ben eerlijk in mijn blogs/artikelen/reviews oover andere alternatieven/ dranken. Is dat zo verkeerd? Mag dit niet? krijg ik meteen naar mijn voeten geslingerd dat ik vast tonnen verdien? Kijk eens rond hier op mijn website. Zie je reclame? Merken die op mijn website tegen betaling reclame maken? Nee. Omdat ik hier NIET voor kies. Bovendien is de website niet van mij, maar van mijn uitgever. Verdienen doe ik dus NIETS. Met niets. Hopelijk is het wat duidelijker nu voor je. Ik wordt nergens rijk van, maar moet dat maar meteen als je enthousiast bent over iets? Mag je ook gewoon je hart en ziel geven om iets op de markt te krijgen?
Helaas vind ik het echt zo kunstmatig snaken, zelfs de kinderen kregen het niet weg…. Een te hoog onnatuurlijke zoete smaak. Maar dat is natuurlijk persoonlijk! Ieder zijn smaak!
Monique,dat is nog een veel te lang antwoord op nare en verdachtmakende insinuaties. Gelukkig blijf je bij jezelf. Moest even reageren
Dank je wel!
Monique zou jij voorbeelden kunnen noemen van diksap waar iets aan toe is gevoegd (zoals toegevoegde suikers)? Jij geeft in je artikel aan dat dit vaak gebeurd maar ik heb het zelf nog nooit op de ingredientenlijst van diksap zien staan. Haal je niet twee dingen door elkaar? Ik geef mijn kinderen altijd zeer sterk aangelengde diksap (ze lusten cool bear ook echt niet, bah zeggen ze dan). Volgens mij mag je het namelijk geen diksap noemen als er iets anders dan fruit wordt gebruikt. Alvast bedankt!
Concrete merken kan ik niet indirect noemen, maar ik zal eens kijken in de supermarkt. Ik zeg niet in het artikel dat het vaak gebeurt, ik zeg dat het OOK voorkomt. Zeker diksappen geïmporteerd uit het buitenland kunnen toevoegingen bevatten. Ook hier een kwestie van opletten. Succes!
Ok Monique ik hoor het graag want ik heb het zelf dus nog nooit gezien en hier wordt veel diksap gedronken (van verschillende merken).
Wat bedoel je precies met “Hoe sterk je diksap ook verdunt, dit heeft geen enkel effect.”?
Hoe sterker verdund, hoe minder suiker per slok.
Bedoel je dat het niet goed mengt ofzo? Maar dan nog heb je bij meer verdunnen dus minder suiker in een beker.
Zonder onderbouwing is het nogal een loze kreet.
Hoe sterk je diksap ook verdunt, het laat een suikerlaag op de tanden achter. Vraag meer info bij je tandarts. Ik heb onderbouwing gevraagd bij mijn eigen tandarts en deze antwoordde het geschrevene, dus wel degelijk onderbouwde tekst. Warme groet
Hoi Monique,
Interesssant artikel over diksap. Ik vraag me wel af hoe jij aan 30 gram suiker voor 200 milliliter product komt. Van welk merk dan? Ik heb zitten zoeken bijv. op ah.nl, en zowel roosvicee, ah dipsap en die van het etos merk (even los van of ze goed zijn verder), kom ik echt niet boven de ongeveer 15 gram tot 18 gram uit per 200 milliliter aangelengd product. Bijv. ah diksap: 24 porties per 400 ml is ongeveer 14 gram per 200 milliter aangelengd product. En roosvicee: 500 ml met 15 porties is ongeveer 1/3 van de 56 gram die er in zit is 18 gram…ben zo benieuwd hoe jij het dan berekent, want het scheelt de helft aan suiker ten opzichte van wat jij berekent!
Groetjes,
Andrea
Wil van bramen jam zonder suiker maken. Heb marmello zonder suiker gekocht.mdaar staat dat je een zoetmiddel moet toevoegen, bij voorkeur diksap. Heb biologisch diksap van ah gekocht. Zitten daar natuurlijke vruchtensuikers in?
Ik mag geen geraffineerde suiker. Wel evt. zeer beperkt een vrucht cq vruchtensuiker.
jazeker zitten daar gewoon ook suikers in. De hoeveelheden vind je op de fles.
zitten er vezels in diksap?