Venkel
Ik moet bekennen: ik heb venkel pas recentelijk ontdekt. Steeds liep ik er langs in zowel supermarkt als biowinkel, en vond het een zeer bijzonder knolletje. Noem het een rare vergelijking van mij, ik vind het veel weg hebben van een hart. Maar…net als waarschijnlijk velen met mij, dacht ik “ wat moet ik ermee?”
Ik kon venkel vooral om zijn medicinale werkingen en als thee. Onlangs besloot ik er toch eentje mee te nemen uit de biowinkel. En wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan, want ik ben inmiddels een ware venkel-liefhebber!
WAT IS VENKEL?
Venkel komt van oorsprong uit Azië. Ver terug in de tijd werd venkel al gebruikt voor medicinale doeleinden. Zo gebruikten Hindoestanen venkel als remedie tegen slangenbeten en het verdrijven van schorpioenen, en gebruikten de oude Egyptenaren en Grieken venkel als geneeskrachtig kruid, en aten ze het als groente.
Omstreeks begin van de 18 e eeuw werd venkel vanuit Italië in onze streken geïntroduceerd.
De venkelplant is een naar anijs smakend kruid dat meer dan twee meter hoog kan worden, en groeit boven de grond. Zijn fraaie takken, draadachtige bladeren en schermbloemen zijn prachtig om te zien. De verdikking aan de onderkant van de steel wordt gebruikt als groente. De zaden worden erg veel medicinaal gebruikt, zo staan venkelzaden bekend om hun eetlust remmende werking en gaat het een rommelende maag tegen, als je op venkelzaden kauwt. Het bevordert ook de spijsvertering, na een maaltijd, en geeft een frisse adem.
SUPERGEZOND
Venkel is superfoodisch-gezond! Naast dat het erg veel goede voedingsstoffen bezit, heeft het ook vele medicinale werkingen. Het is zeer rijk aan kalium en fosfor. Het bevat ook aardig wat vitamine C. Het is ook zeer rijk aan calcium, wat voor mensen die geen zuivel consumeren, een gunstige aanvulling kan zijn. Een zeer imponerend rijtje:
Per 100 gram bevat venkelknol:
Energie: 51 KJ
Eiwit: 1 gram
Koolhydraten: 2 gram
Kalium: 400 mg
Natrium: 70 mg
Calcium: 70 mg
Fosfor: 45 mg
IJzer: 1,4 mg
Vitamine C: 5 mg
Het groene venkelblad bezit relatief veel vitamine B1 en B2. In de witte knol zelf is dit aanzienlijk minder.
Venkel kent iedereen bijna wel als thee. Dat is niet vreemd, venkel wordt gezien als een medicinale wonderknol. Zo kalmeert venkel de spijsvertering, gaat het indigestie en winderigheid tegen, en kan het verzachtend werken bij buikkrampen en buikklachten. Hiervoor worden voornaam de gedroogde zaden van de venkel gebruikt.
Omdat de zaadjes een specifieke stof bezitten die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen, kan venkelzaad ook veel verlichting bieden bij typische vrouwenkwaaltjes veroorzaakt door een te hoge oestrogeen-spiegel in het lichaam. Denk daarbij aan overgangsklachten, menstruatieklachten.
De goede eigenschappen komen ook bij verse ( gekookte) venkel tot zijn recht. Bij het gebruik van zaden/poeder zal de concentratie van de actieve stoffen wat hoger zijn. Van de venkelzaden kun je ook olie maken, en uiteraard: thee.
Venkel heeft een zeer uitgesproken anijsachtige smaak. Als je niet van anijs houdt, zul je ook niet van venkel gaan houden. Venkel wordt vrij veel in de zomermaanden gegeten, vanwege de frisse, anijs-achtige smaak. Het is ook licht verteerbaar.
De Nederlandse venkel is van Juni tot Oktober verkrijgbaar. Van Januari tot Mei en van November tot December is de Nederlandse venkel zeer beperkt verkrijgbaar. Venkel gehaald uit het buitenland is het gehele jaar verkrijgbaar.
In Nederland hebben we een perfect klimaat om venkel te telen. Het koele en droge zomerklimaat verfijnt de bijzondere smaak van venkel. De groei van het gewas en de ontwikkeling van de knollen dient zo gelijkmatig mogelijk te verlopen. Zeer warme of juist zeer natte zomers zijn erg ongunstig voor het gewas. Voor een goede groei zijn temperaturen tussen de 16-18 graden Celsius optimaal. Temperaturen daarboven of daaronder remmen de groei. Tijdens de teelt wordt er water gegeven aan de gewassen, de plant kan niet tegen droogte.
De Nederlandse venkelknol is een “ schone” teelt. Dit betekent dat er extra controles worden uitgevoerd op kwaliteit en grond. Het gewas vraagt om weinig gewasbescherming wat bestrijdingsmiddelen overbodig maken. Na drie maanden is venkel oogstrijp. De planten worden met een mes net onder de knol van de wortel losgesneden. Het blad wordt ook direct verwijderd.
KOPEN, BEREIDEN, BEWAREN
Let bij het kopen van venkel op versheid, koop je een oude knol, zal de smaak ook sterk achteruit gaan. Een verse venkel herken je aan een frisse groene kleur en een hagelwitte knol. Bevatten de venkel “ rokken” bruine plekken, is de venkel niet vers.
Bewaar venkel ingepakt in vershoudfolie in de koelkast ( groentelade). Het blijft dan zeker een week goed.
Je kunt venkel rauw eten, maar ook gekookt en gewokt. Rauw is de anijssmaak het sterkst. Was de venkel onder de kraan goed af. Verwijder eventuele bruine plekjes. Snij de stelen in kleine stukjes en snij het kontje van de onderkant van de knol. Snij vervolgens in dunne plakjes, hoe dunner de plakjes, hoe sterker de anijssmaak. Het loof kun je ook gewoon opeten. Dit wordt erg vaak gebruikt als garnering.
Je kunt venkel koken, stomen, roosteren, wokken, grillen…Gebruik venkel ook door frisse salades!
Heerlijk hè….ik ben al lang een fan. Als je vis eet is dit ook een lekkere combinatie….samen in de oven.
Gisteren heb ik daar ook nog amandelen bij gedaan.
Super combinatie!
Ik wist niet dat er zoveel gezonde voedingsstoffen inzitten.
Dank voor de informatie Monique.
Dank voor de info! Ik gebruik venkelzaadjes door mijn smoothie. De zaadjes gooi ik er in de blender bij waardoor je smoothie een heerlijke venkel-smaak krijgt. Als je niet van ‘stukjes’ houdt, kun je de zaadjes eerst malen in vijzel of keukenmachine.
Ik vind venkel ook heerlijk maar ik las dat je er niet té veel en te vaak moet eten omdat er anethol in zit.
Drink bij een maaltijd met venkel eens een echte Westmalle Tripel! De smaken harmoniëren perfect!
Ik vind de rauwe venkel niet zo lekker.. maar t laatst in ringen in de airfryer gedaan en dat was echt heeeerlijk. Beetje olie erop sprayen van te voren..eb achteraf wat zout (en ik deed wat cajun kruiden erbij)
Het lijkt wat qua smaak dan op ui..de anijs smaak is er totaal niet meer. Beetje homemade mayo erbij en smikkelen.