Mijn kwark en yoghurt favorieten uitgelicht en waarom je beter voor biologisch-dynamische zuivel kunt kiezen

Ik krijg vaak nogal wat over mij heen, als ik vertel 98% veganist te zijn. Met name de fanatiekelingen zijn erg fel, soms ook beledigend en bedreigend. Gelukkig ben ik een nuchtere Rotterdamse en boeit het mij totaal niet wat anderen vinden van mij en mijn standpunten, want deze zijn immers van mij en mij alleen. Gelukkig gaat het maar om een paar mensen. Ik krijg algemeen gezien verder alleen maar positieve geluiden over mijn 98% veganisme. Want velen zijn het met mij eens dat iedere vorm van veganisme er eentje is die naar de juiste wegen leiden . Hoe iemand dat voor zichzelf invult zou niets uit moeten maken. Dat vind ik. 

Ik noem mij een 98% Vegan, omdat ik biologisch/ dynamische kwark en yoghurt eet, en af en toe een vers eitje die ik zelf tussen de rondscharrelende kippetjes raap bij de boer. Dit is voor mij bevredigend genoeg om deze producten te consumeren. Er is geen dierenleed, en ook worden dieren er niet voor geslacht. Ik krijg erg veel vragen over welke kwark en yoghurt ik dan eet. Daarom vertel ik in dit artikel uitgebreid over mijn keuzes. En waarom ik voor deze kwark en yoghurt kies.

INTENSIEF SPORTEN

Ik ben van kinds-af dol op kwark. Als klein meisje kon mijn moeder mij niet gelukkiger maken met een bakje kwark in plaats van vla. Die liefde voor kwark is nooit weggegaan. Ik eet het dus al ( bijna) 45 jaar. Kwark is ook krachtvoer voor de professionele en intensieve sporters. Ik sport zelf ook iedere dag, en vraag dus om wat meer eiwitten. Kwark vangt dit perfect op Meer lezen over kwark? Onderaan dit artikel plaats ik wat linkjes die direct leiden naar mijn artikelen.
Kwark is voor mij dus functioneel, maar vooral een feestje om te eten. Ik vind het heerlijk. Als ik eens wat anders wil, druppel ik een paar druppels zuivere stevia in de kwark, voor een lekker smaakje. Maar dit doe ik eigenlijk zelden tot nooit omdat ik kwark in al zijn natuurlijkheid verrukkelijk vind. Naast kwark eet ik biologisch/ dynamische YOMIO yoghurt, en een streekgebonden Yogarde. Al mijn zuivel komt uit de biowinkel. De genoemde zuivelproducten zijn in de supermarkt namelijk niet verkrijgbaar.

DRENTSE YOGARDE

Sinds ik deze yogarde heb ontdekt, ben ik “ hooked”. Dit is werkelijk om je vingers bij af te likken. Yogarde ( standyoghurt)  is ook wel gepasteuriseerde melk waaraan ( rechtsdraaiende) melkzuurbacteriën worden toegevoegd. Eerst wordt de melk hoog-gepasteuriseerd, en daarna afgekoeld naar 40•C. Vervolgens wordt het vermengd met de melkzuur-bacteriën. En wordt het in dit geval van de Drentse Aa Zuivel meteen in glazen potten afgevuld. De potten worden acht uur in een soort warme broedcel gezet waardoor de yogarde wordt ontwikkeld ( zachtzuur en dik doorgrijpt)
Daarna gaan de potten de koeling in om verder af te koelen.
Dit is de traditionele manier om yogarde te maken, de yogarde in de supermarkten worden fabrieksmatig geproduceerd. Dat gaat er heel anders aan toe en kun je eigenlijk niet echt spreken van “ echte’ yogarde.
Deze yogarde is afkomstig van een traditionele biologische kaasboerderij “ Karwij”. Deze zit gevestigd in het Drentse Rolde. Deze kaasboerderij wordt gerund door de familie de Boer. ( nee, dat verzin ik niet 😉 ) Onder de productnaam “ Aa biologische zuivel” produceren ze niet alleen kaas, maar ook erg veel aanverwante producten als room, melk, yoghurt, Griekse Yoghurt en boter. Er wordt jaarlijks zo’n 300.000 liter melk verwerkt. Even ter vergelijking: dit aantal liters verwerkt een multi-onderneming als Campina in één ochtend.
De familie wil echter niet groter groeien, want dat zou uitbreiding betekenen en ze willen zeker niet in de grote massa worden meegesleurd. Zij willen dat hun producten echt en puur blijven. Ze begeren een winkel in Rolde, Hun vee ( koeien) grazen vrij en vrolijk in het stroomgebied van de Drentse Aa, op zeer variërend grasland. Dit proef je terug in de melk.
Als één van de zeer weinigen, maken deze mensen een standyoghurt die nog echt traditionele op de pot wordt gerijpt. Dankzij de tijd die het krijgt om te rijpen, verkrijg je een echte stevige standyoghurt. De melk wordt aangezuurd met echte ( rechtsdraaiende)  melkzuur-bacteriën. Dit zijn de volgende bacteriën:
– L.Acidopehilus
– B.bifidus
– Sc. Thermophilus
Aa zuivel werkt zo duurzaam mogelijk. De biologische melk wordt alleen uit de streek gehaald. Vrijwel al hun producten worden in glas verpakt. Daarnaast drukken zij hun tekst op de fles met milieuvriendelijke inkt, zodat er geen etiketten worden gebruikt wat de afvalberg ook doet slinken. De glazen potten kun je weer inleveren, er zit een statiegeld op van € 45 eurocent. Door ze te recyclen besparen we enorm veel op ons milieu.
De smaak is subliem. De dikte geweldig, heerlijk lobbig en romig. Een feestje om te eten. Ik krijg er geen genoeg van.
De yogarde kun je dus niet kopen in supermarktren en ook is het niet volop overal verkrijgbaar omdat het kleinschalig wordt geproduceerd. Het is niet goedkoop, maar zeker ook niet peperduur te noemen. Voor een liter betaal ik € 2,45. Vind ik echt een vriendelijke prijs. Voor mij de prijs dubbel en dwars waard. Het is sinds kort ook verkrijgbaar bij EkoPlaza.

ZUIVER ZUIVEL YOMIO MAGERE YOGHURT

Naast de boven genoemde yogarde gebruik ik tevens een andere yoghurt, genaamd YOMIO. YOMIO is een product dat is bereid als yoghurt. Naast yoghurtculturen worden speciale yomio culturen toegevoegd. Deze culturen produceren overwegend rechtsdraaiend melkzuur, wat ook van nature in het lichaam aanwezig is. Het geeft de yoghurt een mildere smaak, en een dikkere structuur. Deze yomio is net als de Acidophilus van Demeter kwaliteit. Dit wil zeggen dat de koeien hun horens behouden en het uitgangspunt een gesloten kringloop is in de regio.Het gaat een stapje verder dan biologisch. Yomio is verkrijgbaar in volle, halfvolle en magere yoghurt. Yomio bestaat dus voornamelijk uit rechtsdraaiend melkzuur, terwijl gewone yoghurt bestaat uit links- en rechtsdraaiend melkzuur. Of er rechtsdraaiend of linksdraaiend melkzuur wordt aangemaakt, hangt af van de bacteriesoort die wordt gebruikt. Rechtsdraaiend melkzuur zou overigens lichter verteerbaar zijn, omdat deze soort van nature voor komt in ons lichaam.
In Yomio yoghurts worden dezelfde melkzuur-bacteriën gebruikt als in de traditionele yogarde. Samen produceren zij ongeveer 90 % rechtsdraaiend melkzuur. De specifieke en vrij bijzondere yomio-culturen zorgen ervoor dat de yoghurt een bijzondere textuur en de bekende zacht-zure smaak krijgen. Van nature bevat Yomio yoghurt meer onverzadigde vetzuren en omega 3 vetzuren.
Yomio is vooral ontzettend lekker. Het is iets milder en minder zuur dan gewone yoghurt. Het is ook steviger van textuur. Ik koop altijd de magere variant omdat ik deze erg lekker vind. Maar je kunt ook gaan voor halfvolle en volle Yomio. Yomio is net als de traditionele yogarde niet verkrijgbaar in supermarkten, maar wel in biologische supermarkten als EkoPlaza. Een liter kost € 1,95.

ZUIVER ZUIVEL BIOLOGISCH/ DYNAMISCHE MAGERE KWARK

Onmisbaar in mijn koelkast, deze potten magere kwark! Ze zijn bij mij niet aan te slepen. Deze kwark is werkelijk verslavend lekker. Deze kwark wordt net als de yomio-yoghurts gemaakt van biologisch/ dynamische melk. Dit wordt aangezuurd met biologisch dynamisch  ( vegetarisch ) zuursel.en stremsel.  Dit levert een verrukkelijke kwark, met een romige textuur. Dit is hoe kwark echt hoort te smaken. Je kunt deze kwark ook niet langer dan de vermelde houdbaarheidsdatum consumeren. Dit kun je met alle conventionele kwarken wel. Deze kun je zelfs weken na de verlopen datum nog consumeren, als het goed gekoeld heeft gestaan, en de kwark verder nog prima smaakt. Deze pure en zuivere kwark hou je maar zeer beperkt houdbaar. Het wordt vrij snel zuur en ranzig. Dit is een goede graadmeter, dat de kwark echt puur en zuiver is gebleven, en er geen fratsen mee wordt uitgehaald.
Ook is geen enkele “ batch” kwark hetzelfde. Het komt voor dat je een pot koopt met zeer lobbige en vrij dikke kwark, maar ook met wat minder dikke kwark. De kwark is puur en natuurlijk en daarom net zo grillig onderheven als de natuur.
De kwark is vooral ontzettend mild en romig. Dit is als fluweel over de tong. Deze kwark geeft the best of both worlds. Een verrukkelijke kwark voor de consument, zonder dat er dierenleed of slacht aan te pas moet komen. Een beker kost € 299. Ook te koop bij EkoPlaza.Als je graag wat meer smaak wenst aan je kwark, dan kun je voor de volgende opties gaan:

 •  STEVIA DRUPPELS . kies druppels die 100% natuurlijk zijn en geen onnodige extra toevoegingen bevatten.
 • VERS, INTACT, LIEFST BIOLOGISCH ZACHT FRUIT  zoals bessen, bramen, aardbeien en frambozen. Deze zijn lekker zoet en bevatten minimale fruitsuikers ( fructose )
 • VERSE ONGEBRANDE BIOLOGISCHE NOTEN als decaan noten, cashewnoten noten, amandelen of een mix aan verschillende noten
 • CEYLON KANEELPOEDER , liefst biologisch
 • VANILLE BOURBON / PEUL , liefst biologisch, al is dit wel ontzettend duur
 • BIOLOGISCHE CACAOPOEDER / ERYTHRITOL , door deze samen te vermengen krijg je een heerlijke smaakmaker voor in je kwark
 • BIOLOGISCHE CACAONIBS
 • ZADEN EN PITTEN

WEERRIBBEN KWARK

Nog een grote favoriet is de kwark van Weerribben. Deze kwark is biologisch, maar niet dynamisch. De koeien lopen het grootste gedeelte van het jaar in de weide, die zijn bezaaid met kruiden en bloemen. In de koude maanden ( als het land te nat is en / of er weinig gras op de weiden aanwezig zijn) verblijven de koeien in een stal met heel veel “ koe-comfort”. Zo kunnen de koeien bijvoorbeeld geheel zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Aan de bouw van deze stallen is erg veel aandacht besteed om het welzijn van de koeien op optimaal mogelijk te kunnen bewerkstelligen. De boerderij ligt aan de rand van het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van NoordWest Europa, in Overijssel.
De kwark wordt gemaakt uit biologische gepasteuriseerde melk. Hieraan worden kwark culturen toegevoegd en een vegetarisch stremsel. Het levert een stevige consistentie op en de kwark is vrij rijk aan eiwitten
Ik kies meestal voor de halfvolle omdat ik deze echt superlekker vind. Maar je kunt ook kiezen voor volle en magere. De smaak is mild met een friszurige nasmaak. De kwark kost € 2,99 per pot en ja, ook deze kun je kopen bij de EkoPlaza.

PUUR NOORD BIOLOGISCH/ DYNAMISCHE KWARK

Deze verrukkelijke kwark komt van de wadden vandaan. Daar bedrijft de familie van Tilburg in Hornhuizen een kleinschalig biologisch/ dynamische boerderij. De koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten in de weides langs de Waddenzee. Dit levert de lekkerste biologische dynamische melk op. De koeien worden gehouden in het familiebedrijf zelf in een gesloten kringloop. De koeien overwinteren in koe-comfort stallen, net als bij de zuiver zuivel en weerribben. De koeien liggen bijvoorbeeld op een heerlijk strobed.
De kwark wordt nog op de traditionele ambachtelijke manier geproduceerd. De melk wordt afgeroomd en gepasteuriseerd. Ook deze kwark bevat vegetarisch zuursel en stremsel. En bevat opmerkelijk veel eiwitten, per 100 gram bijna 10 gram. Dit is zeker interessant voor fanatieke sporters als ik. Het is wel meteen de duurste kwark die ik ooit ben tegengekomen.Voor een beker betaal je € 3,99. Maar……de smaak is subliem! Het tintelt een beetje op de tong, en het heeft een zeer fris-zure smaak. Een zeer luxe kwark, voor als je jezelf als kwark-fan wilt verwennen. Het is een ultieme kwark. Daarnaast is het hoge gehalte aan eiwitten erg interessant. PS : ze zijn niet overal verkrijgbaar, vraag ernaar .

VOL, HALFVOL, MAGER

Er wordt mij erg veel gevraagd, waarom ik meestal magere soorten kies. Het verhaal is immers, dat we volle producten moeten kiezen, omdat dit veel gezonder en voedzamer zou zijn.
Zoals we waarschijnlijk weten, is zuivel een goede bron voor veel essentiële vitaminen en mineralen. En zijn ze een grote bron van eiwitten. Zowel vol, halfvol, en mager bevatten ongeveer evenveel van deze voedingsstoffen, daar hoeven we dus geen specifieke volle zuivel voor te kiezen. Het heeft enkel wat invloed op de vitamine A. Bij het afromen van melk, wat bij halfvol en magere zuivel van toepassing is, neemt deze vitamine wat af. Ook speelt het vocht wat wordt toegevoegd een grote rol. Goedkope kwark en yoghurt worden flink aangelengd met water om zo het volume te verhogen zodat er meer kan worden verkocht. Dit heeft uiteraard invloed op de voedingswaarden. Biologische dynamische zuivel wordt meestal niet aangelengd met extra vocht.
Je zou dit wel kunnen denken, omdat deze bio-dynamische zuivelproducten vaak een laagje vocht op de zuivel heeft bij het openen. Maar dit gaat om het natuurlijke vocht, wat in zuivel aanwezig is ( wei) In dit vocht zit ontzettend veel eiwit. Van wei worden bijvoorbeeld ook de hippe eiwitpoeders gemaakt. Meer lezen over wei? KLIK HIER. 
Waar het zo’n beetje om draait, zijn de verzadigde vetten. We weten dat ( een teveel aan) verzadigde vetten het slechte LDL-cholesterol in het bloed verhoogt. De verzadigde vetten lijken anders van samenstelling te zijn dan andere verzadigde vetten, en wetenschappers hebben ontdekt dat deze gezonder zijn dan we denken. Ze zouden een ander effect hebben op het cholesterol in het bloed. Er zijn echter nog onvoldoende bewijzen dat dit werkelijk zo is, het is bij een paar onderzoeken gebleven. Het WHO ( Wereld Gezondheidsorganistatie) de Gezondheidsraad  en het FAO ( Food and Agricultural Organisation) doen dan ook geen aanbevelingen over specifieke verzadigde vetzuren uit verschillende voedingsmiddelen. Anders gezegd is er nog onvoldoende bewijs dat het verzadigd vet in zuivelproducten daadwerkelijk gunstiger is dan ander verzadigd vet. Volle melkproducten zijn daarom niet specifiek gezonder dan halfvol of mager. Het enige kleine verschil is de vitamine A. We moeten dus een beetje voorzichtig zijn met het consumeren van volle zuivel, als we dit dagelijks consumeren.
Het ADH advies voor verzadigd vet staat op 10% van de energie. Voor een vrouw die gemiddeld 2000 kcal per dag aan energie tot zich neemt komt dit neer op zo’n 22 gram verzadigd vet. Voor een man met 2500 kcal aan energie-inname ligt dit op gemiddeld 28 gram per dag, Als je een kommetje volle kwark eet, heb je al zo’n 15 tot 18 gram verzadigd vet binnen. Je kunt dus met enkel een kom volle kwark al dichtbij je limiet komen te zitten.
Als je zo’n 2 of 3 x per week een schaaltje volle kwark geniet, is dat geen ramp. Maar je moet dus wel letten op de verdere inname van verzadigd vet op de dag. Als je later op de dag bijvoorbeeld ook verse rauwe volle melk drinkt, en andere producten die rijk zijn aan verzadigde vetzuren, dan kan het aantal verzadigd vet erg oplopen.
We zijn in Nederland nog altijd echte zuivel-gebruikers. We drinken ondanks de melk-boycot van afgelopen jaren dagelijks met zijn allen gemiddeld zo’n glas tot twee glazen per dag. Ook wordt melk nog per liter gedronken door heel veel mensen. Als we naast melk ook volle zuivelproducten genieten ( vla, yoghurt, kwark) kan het verzadigde vetpercentage dus flink oplopen.En is het verstandig, om voor halfvol of mager te kiezen.
Het is voor mij maar voor een zeer klein deel de reden waarom ik voor mager kies. Ik vind magere producten namelijk in de meeste gevallen lekkerder dan halfvolle of volle. Bij volle producten heb ik soms last van slijmvorming, en ook kan het zwaarder vallen dan magere varianten. Maar omdat ik iedere dag intensief sport beoefen en ook iedere dag zuivel geniet, kies ik voor magere producten. Ik kies dus voor mager, omdat het voor mij ( dagelijks gebruik) verstandiger is , en ik vind het lekkerder.
Jouw keuze kun je geheel laten afhangen van je energiegebruik en smaakvoorkeur. Kies je liever voor volle zuivelproducten, wees dan matig. Voor de eiwitten, vitaminen ( op A na) en mineralen ( calcium!) hoef je niet voor vol te kiezen.

MIJD KNUTSEL ZUIVEL, OOK BIOLOGISCH-DYNAMISCH!

Inmiddels vinden we gangpaden vol met zuivelproducten. Iedere week verschijnt er wel weer een nieuw product. Het maakt het kiezen er niet gemakkelijker op. Wist jij, dat zuivelproducten producten zijn die de meeste suikers bevatten? En dit nog boven snoep staat? Er worden gigantisch veel suikers toegevoegd, en omdat de meeste zuivelproducten van vloeibare aard zijn, merken wij helemaal niet dat we in één keer gigantisch veel suiker binnen krijgen. Dit is in veel gevallen nog meer dan frisdranken. Een glas yoghurtdrink bevat gemiddeld bijvoorbeeld gemiddeld zo’n 12-15 gram suiker ( vrije, toegevoegde suiker) Melk ( zuivel) bevat ook van nature suiker, dit noemen we lactose. Dit wordt in ons lichaam ook verwerkt tot glucose. Als er bovenop deze lactose nog een lading vrije suikers wordt toegevoegd kunnen al die hippe zuivelproducten gigantische suikerbommen zijn.
Je kunt dan ook het beste voor naturel zuivel kiezen en al het “ knutsel-zuivel” zoals ik deze suikerbommen benoem, mijden. Daar is niets gezonds aan. Wl je toch graag een smaakje? Voeg dit dan zelf toe, bijvoorbeeld via zuivere stevia druppels, of vers fruit met een laag suikergehalte ( fructosegehalte) Dit kan bijvoorbeeld aardbeien, of frambozen zijn. Laat al die suiker-meuk staan in het schap.
Dit geldt overigens ook voor biologisch, en zelfs biologisch-dynamisch . Helaas zegt dit namelijk helemaal niets over wat er wordt toegevoegd. Bio-dynamische kwark, yoghurt en toetjes kunnen net zoveel, zelfs nog méér toegevoegde suikers bevatten dan conventionele zuivel. Kies ook hier voor naturel zuivel.
TOT SLOT:
Het is voor mij een keuze om alleen bio-dynamische kwark en yoghurt te consumeren. Daarnaast wil ik 100% verzekerd zijn, dat er geen dierenleed aan te pas komt of is gekomen, en dat de dieren een fijn bestaan hebben. Ook kies ik voor ECHTE ZUIVEL. Dit betekent al meteen vaak alleen biologisch en dynamisch, en naturel. De vele conventionele zuivelproducten zijn bewerkt en worden massaal geproduceerd waardoor je nooit van echte zuivel kunt spreken. Dit noem ik dan ook geen zuivel. Ik voel mij senang bij het consumeren van deze echte zuivel. Jij mag en kan daar een totaal andere mening over hebben. Deze respecteer ik. Ik hoop echter, dat ook mijn keuzes worden gerespecteerd. Ik zit niet te wachten op bekeringen, bespottingen, fikse en helse discussies, scheldpartijen en bespuugd worden. Ik leef zoals ik wil leven, en daarbij voel ik mij zeer goed. Dit werkt voor mij. Wat voor jou werkt, werkt voor jou. Laten we elkaar respecteren. Afgesproken?

MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP?

Alles over kwark

Kwark voor topsporters?

Waarom kwark in de supermarkt geen kwark zou mogen heten…

Wat is biologisch-dynamisch? 

Alles over yoghurt

het grote kwark dossier 

5 Reacties op “Mijn kwark en yoghurt favorieten uitgelicht en waarom je beter voor biologisch-dynamische zuivel kunt kiezen

 1. Weer super bedankt Monique. We hebben een stacaravan in Borger vlak bij Rolde. Vogende keer toch maar even langsfietsen bij de Boerderijwinkel in Rolde even kijken wat ze nog meer hebben.

 2. Uberhaupt belachelijk dat er mensen zijn die zich druk maken op jouw manier van leven en dat gewoon niet respecteren.
  Ik heb een vraag over biologische kwark in de supermarkt. In principe hoef je niet alles biologisch te kopen tenzij je er specifiek voor kiest volledig biologisch te gaan, maar dat is voor iedereen een persoonlijke keus. Aangezien ik net ben begonnen om wat meer biologisch te gaan, en ik het best prijzig vind(hoeft niet perse duurder te zijn, afhankelijk van wat je echt nodig hebt). Is het een goed alternatief om de productrn bij bvb Lidl te halen?

 3. Hallo,
  ik las dat je 98% vegan bent, dus ik zat echt met volle hoop je pagina te lezen, alleen kan ik dus nergens koemelk terug vinden waar de kalveren bij hun moeder blijft, dus ik vraag mij toch af waar de yoghurt is zonder dierenleed 🙁

 4. Ongezondst wat je kunt eten en adviseren is magere yoghurt. Dit is niet wat de natuur ons bracht en ook niet wat onze voorouders aten. Kies altijd voor volle yoghurt. Advies aan mensen ook om een gebalanceerde dieet te hebben en soms ook vlees te eten. Vlees van rund of lam wat grasgevoerd was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *