Campina kwark, kwark voor topsporters?

Ik ben dol op kwark. Ik eet graag biologisch/dynamische kwark. Dit is simpelweg iets wat ik niet kan laten staan, als klein meisje was ik er al dol op. In mijn artikel over kwark kun je alles lezen over kwark en de gezonde voordelen.

Kwark wordt veel gebruikt door krachtsporters. Zij eten dagelijks flinke hoeveelheden weg om zo aan hun eiwitten te komen, of om deze aan te vullen na een training. 

Het bekende zuivelmerk Campina is daar op in gesprongen door topsporter Epke Zonderland in te lijven voor hun reclame campagnes. Die zijn vooral gericht op de kwarkvarianten. 

Onlangs kwam ik op één van hun potten kwark de tekst “ kwark voor alle topsporters” tegen.Dit maakte mij nieuwsgierig. Is de kwark van Campina nu echt zoveel beter dan een ander, veel goedkoper merk magere kwark? Verschilt het werkelijk erg veel in bijvoorbeeld eiwitten? En hoe zit het met de melksuikers? Ik ben erin gedoken en kwam tot opmerkelijke resultaten !

WAAROM KWARK NA HET SPORTEN?

Onder topsporters wordt gesproken over een “ wonder-hap” als ze het over kwark hebben. Dat klopt wel een beetje. Kwark eten na een fikse krachttraining zorgt bijvoorbeeld voor een goed herstel van je spieren. 

Kwark bevat veel hoogwaardige eiwitten die essentieel zijn voor ( top) sporters. Niet alleen herstel je de spieren weer met een potje kwark, ook helpt het op mogelijk opgelopen spierschade te herstellen. Er zitten tevens andere belangrijke voedingsstoffen in die je nodig hebt, zoals vitamine B12 en calcium.

Eiwitten worden ook wel proteïne genoemd. Het is een soort ketting van bouwstoffen voor de cellen van het lichaam. Deze worden aminozuren genoemd. Je lichaam haalt deze ketens uit je voeding en breekt deze af tot aminozuren. Dit wordt vervolgens getransporteerd naar de plekken waar het nodig is. 

Kwark valt, net als vrij veel andere natuurlijke zuivelproducten, onder de hoogwaardige eiwitten. Dit zijn eiwitten met alle negen essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. De meest belangrijkste eiwitten in zuivel zijn caseïne ( langzame eiwitten ) en wei. 

Hoeveel eiwit heb je nu eigenlijk nodig? Dat ligt nogal genuanceerd, afhankelijk van de intensiteit van je krachttraining en of je iedere dag traint of drie/vier x per week. Uit onderzoek blijkt, dat 20 gram eiwitten na het sporten je herstel optimaal bevordert. Maar train je langer, intensiever en dagelijks, kunnen de hoeveelheden aan eiwitten ook hoger liggen. 20 gram eiwitten eet je weg met 200 ml kwark. 

SAM_6716 (1)

DE TEST

Waar ik erg benieuwd naar was geworden, was of de kwark van Campina meer eiwitten bevatte dan andere soorten. En zo ja, schelen de hoeveelheden enorm of juist niet?

Ik kocht een aantal goedkopere soorten kwark, o.a bij de Lidl, AH en de Plus. Ik zal beginnen met de voedingswaarden van de Campina kwark:

Per 100 Gram.

Energie

238 kJ (57 kcal)

Vet

0,1 g

Waarvan verzadigd

0 g

Koolhydraten

2,8 g

Waarvan suikers

2,8 g

Eiwitten

10,3 g

Zout

0,1 g

Vitamine B12

0,48 µg

Calcium             120 mg

Er staat verder geen informatie bij over ingrediënten. Niet meer dan “ milde magere kwark naturel” Er zijn dus geen fermenten aan toegevoegd. 

Zoals we direct kunnen zien, bevat deze kwark inderdaad behoorlijk wat eiwitten: 10,3 per 100 gram. Verder zien we, dat de melksuiker lekker laag is: 2,8 gram. Deze pot kwark bevat 500 gram, en kost 1,39. De smaak vind ik ronduit verrukkelijk! 

SAM_6719

De volgende pot kwark komt van supermarkt Plus, en ik betaalde 69 cent voor 500 gram. Het is een huismerk. Deze kwark bevat wel culturen, wat toch best opvallend is voor zo’n relatief goedkope variant. 

Zoals je ziet, zijn de voedingswaarden qua eiwitten niet schokkend minder: per 100 gram 9 gram. Wel valt op, dat er meer melksuikers in zitten ( waarschijnlijk door de culturen) en ook vind ik het zoutgehalte wat aan de hoge kant. Ik vind de smaak beduidend minder goed dan andere soorten. 

SAM_6724

De volgende komt van AH, hun huismerk Zuivelhoeve is eigenlijk exact hetzelfde als de kwark van het huismerk van Plus. Zelfs de voedingswaarden zijn vrijwel identiek en ook de prijs: 69 cent. Waarschijnlijk is dit gewoon afkomstig van één zelfde fabriek. 

SAM_6720

Volgende kwark: het eigen huismerk van AH biogarde kwark. De pot kost 1.10 voor 500 gram. 

In deze kwark zit magere melk, vegetarisch stremsel, zuursel, biogarde culturen “ van biologische oorsprong”. 

Dit zijn de voedingswaarden:

Per 100 Gram.

RI*

Energie

205 kJ (48 kcal)

Vet

0,1 g

Waarvan verzadigd

0,1 g

Waarvan enkelvoudig onverzadigd

0 g

Waarvan meervoudig onverzadigd

0 g

Koolhydraten

3 g

Waarvan suikers

3 g

Voedingsvezel

0 g

Eiwitten                                        8,5 gram

Hier zijn de melksuikers weer lekker laag, maar het eiwitgehalte ook: 8,5 gram. Niet meteen om te zeggen, schokkend laag 😉 maar toch, het scheelt per 100 gram 2 gram met de Campina kwark. De smaak is heerlijk: mild, zacht, romig en smeuïg van textuur. Ietsje zurige nasmaak. Lekkere kwark! 

SAM_6723

De volgende is er nog eentje van AH. Weer een huismerk, en dit keer een kilopot. Voordeliger: 1,69 per kilo. Ook hier vinden we verder geen informatie over ingrediënten. De voedingswaarden:

Per 100 Gram.

Vet

0,5 g

Waarvan verzadigd

0,3 g

Waarvan enkelvoudig onverzadigd

0 g

Waarvan meervoudig onverzadigd

0,1 g

Koolhydraten

4,5 g

Waarvan suikers

4,5 g

Voedingsvezel

0 g

Eiwitten

8,5 g

Zout                                                           0,1 gram

Zowel melksuikers als eiwitten kunnen we beschouwen als een goede middenmoot. De smaak is lekker.

En dan de magere franse kwark van de Lidl. Ik betaalde voor een pot van 500 gram 59 cent, heerlijk goedkoop! Ook in deze kwark is met fermenten gewerkt: gepasteuriseerde magere melk, en melkfermenten. 

SAM_6721

Opmerkelijk: de kwark bevat per 100 gram bijna 9 gram eiwitten! En bezit het per 100 gram 3,7 gram melksuiker. Dit verschilt niet schokkend veel met de campina kwark. Wat wel schokkend verschilt, is de prijs. Je betaalt 80 cent méér voor de Campina kwark, terwijl het gewoon precies hetzelfde is. Ik vind deze kwark overheerlijk!  Mild, streelt de tong! 

IMG_9076

Deze Griekse yoghurt valt eigenlijk niet onder kwark, maar omdat ik hem zo ontzettend lekker vind nam ik hem mee in deze test. . IMG_9077

Bovendien heeft het éénzelfde structuur als gewone kwark. Bijna opvallend te noemen: de Griekse yoghurt bevat precies dezelfde hoeveelheden eiwitten als de kwark van Campina! De Griekse yoghurt bevat per 100 gram vier gram melksuiker. Deze Griekse  yoghurt heeft als nadeel, dat het niet goedkoop is: per 500 gram gemiddeld 2,49. Maar ja….de smaakpapillen willen ook soms verwend worden…;)

IMG_9078

Volgende pot: de biologische magere kwark van het AH merk. Per pot van 500 gram betaal je 1.77. De kwark is dus van biologische oorsprong. Wat mij direct opvalt is dat deze kwark een stuk wateriger is. Ook de smaak vind ik niet al te bijzonder te noemen. De voedingwaarden:

Per 100 Gram.
50 kcal
Vet 0,1 g
Waarvan verzadigd 0 g
Natrium 0,03 g
Koolhydraten
3,5 g
Waarvan suikers 3,5 g
Voedingsvezel 0 g
Eiwitten           8,5 gram

Vergelijkbaar met de andere soorten uit deze test scoort deze niet hoog. Wel zijn de melksuikers lekker laag.

IMG_9079

De magere Franse kwark van het merk Almhoff. Deze kwark at ik jaren geleden erg veel, omdat ik de smaak echt verrukkelijk romig vond. Helaas  heeft Almhoff de samenstelling veranderd waardoor de smaak beduidend is verminderd. Je betaalt per pot van 500 gram 1,45. De ingrediënten:  magere kwark, magere milde yoghurt met toegevoegde yoghurtculturen. De voedingswaarde:

IMG_9080

Opvallend zijn de melksuikers: per 100 gram 6,8 gram….da’s best veel. Ook de eiwitten liggen t.o.v de anderen uit deze test relatief lager. De smaak…ik vind hem al langere tijd niet lekker meer.

SAM_6764

Volgende is mijn allergrootste favoriet: de biologisch/dynamische magere kwark van Zuiver Zuivel. De kwark draagt het officiële Demeter keurmerk, en kost per beker van 500 gram 2,19. Deze kwark kun je alleen kopen in de biowinkel. De smaak is ontzettend romig en mild-fris.

IMG_9097

Nadeel van deze kwark, is dat het per 100 gram vrij hoog ligt in melksuikers. Daarnaast komen andere soorten uit deze test hoger uit betreft eiwitten. Maar toch….het is zo lekker!

SAM_6762

Mijn persoonlijke andere megatopper onder de kwark, is deze van het biologische merk Weerribben. Per pot van 500 gram betaal je 2,39, en ook deze kwark kun je enkel koipen in de biowinkel.

IMG_9096

Qoa suikers ligt ie lekker laag, maar helaas liggen de eiwitten dat ook: per 100 gram 7,14 gram. Deze kwark is echt bijzonder, omdat de smaak in iedere pot/zending steeds kan verschillen in smaak en structuur. Het is dus steeds afwachten hoe de kwark dit keer smaakt 😉 Soms is dat minder lekker.

RESUMEREND:

De Campina kwark doet wat het belooft: het geeft van alle kwarken uit deze test de meeste proteïne. Verder is het fijn, dat de melksuikers relatief laag zijn. De smaak is erg lekker! 

De kwark van de lidl is de grote winnaar van deze test! De smaak is echt heerlijk zacht en romig, de kwaliteit is goed, en de prijs is uiteraard een stuk vriendelijker dan Campina. Het bevat vrij weinig melksuikers en 9 gram eiwitten is best hoog !!!!!!!!!

AANVULLING April 2017:

Vorig jaar zomer plaatste ik dit artikel, inmiddels heeft Lidl zijn kwark veranderd. Alhoewel het niet drastisch is veranderd qua samenstelling, zien we wel wat verschillen: per 100 gram bevat de kwark nu 4 gram aan suikers, en 8,5 gram aan eiwitten. Dat is een halve gram minder dan de vorige samenstelling en dus niet shockend veel minder, maar toch best jammer te noemen. Qua prijs en smaak blijft deze kwark wel een topper!

IMG_0640

Veel mensen vroegen mij ook om de SKYR te beoordelen. Bij deze!

SAM_1042

SKYR is eigenlijk geen kwark, maar lijkt op hangop.Ik vind het heerlijk. Ik maak altijd zelf hangop van yomio yoghurt. Skyr lijkt er erg op. Deze ARLA skyr kost per beker 1,39. Het verslaat de Campina betreft eiwitten: per 100 gram 11 gram. Maar niet qua suikers, want per 100 gram bedraagt dit 4 gram. Het ontloopt elkaar dus ook niet erg veel.

SAM_1040

Deze kwark van WEIDE WEELDE kun je in steeds meer supermarkten vinden. Vooralsnog bij AH en PLUS. Van elke verkochte beker gaat 2 cent naar de stichting weidevogels. Een beker kost 1,39. Per 100 gram bevat het aardig veel eiwitten: 9 ram. En qua suikers is hij ook lekker laag: 3 gram. De smaak is mild, zacht en heel romig!

 

 

41 Reacties op “Campina kwark, kwark voor topsporters?

 1. Campina is misschien duurder. Maar dan weet je zeker dat dit product gemaakt is van melk van Nederlandse koeien, dus hoogwaardige kwaliteit waar 70-80 procent van de koeien buiten loopt in het weideseizoen.

  • weet jij dat ECHT zo zeker? Er zijn namelijk genoeg onderzoeken geweest waarin dit ook niet zo nauw werd genomen bij Campina. In het artikel kun je een linkje vinden hierover. Warme groet!

   • Campina haalt zeker weten ook melk bij boeren die de koeien nooit buiten laten, ik zie dat hier in het dorp in ieder geval.
    Monique bedankt voor je onderzoek, altijd leuk om te lezen!

   • Duidelijke uiteenzetting en goed om te lezen en te weten! Lees je artikelen altijd met plezier! Ga zo voort!

 2. Jammer dat je de birologische Demeter kwark niet hebt meegenomen in je onderzoek. Ben ik ook erg nieuwsgierig naar.

  • deze test heb ik gedaan met kwark soorten, die ik in mijn omgeving kon vinden. Ook koos ik voor meest gangbare uit supermarkten. Ik ga het artikel wellicht nog aanvullen!

 3. Recensies zouden een stuk beter zijn, als je het wat neutraler zou houden… Ik heb niks aan woorden als overheerlijk, lekker etcetera… Puur de voedingswaarde en de eventuele verschillen benoemen en je eigen smaak buiten beschouwing houden…

  • dit is mijn manier van werken. Iedereen heeft zo zijn eigen werkwjze. Ik hoop, dat daar respect voor op is te brengen. Warme groet!

   • Ik ben altijd weer super blij met jou onderzoekjes Monique. ..ik hoop dat je zo door gaat…respect????

   • Ik lees het nu pas , maar vind het juist leuk ook te lezen hoe je de smaak persoonlijk vind.
    Daarnaast oom de calorieën enz.
    Goed artikel!

  • Haha, dat mag ze op haar eigen blog toch zeker lekker zelf weten? 😄 Ik vroeg me juist af of de kwark van de Lidl net zo lekker zou zijn als die van Campina en ook al weet ik dat smaken verschillen, ik was blij met je beschrijving van of je ze wel of niet lekker vindt. 👍

 4. Ik vind het juist fijn dat je de smaken benoemt. Ben geen fan van kwark, liever griekse yoghurt, maar wel een enorme fan van eiwitten. Ga de kwark van de lidl dan ook zeker in mijn boodschappenkar gooien deze week. Bedankt voor al je duidelijke uitleg omtrent zoveel diverse producten! De arlareclame over hun nieuwe stevia drinkyoghurt triggert mij nu iedere avond op tv. Wat is jouw mening hierover?

 5. Beste Monique, wat goed dat je inspringt op de huidige trend en kwark-eters. Ik wil graag nog wat toevoegen aan je review over biodynamische kwark. Het is namelijk zo dat deze kwark niet gehomogeniseerd is waardoor de vetdeeltjes en eiwitdeeltjes niet stuk geslagen zijn en daardoor een veeeeeeel betere opname hebben dan reguliere gehomogeniseerde zuivelproducten. En ik ben het met je eens dat de smaak niet te vergelijken is met enige andere kwark 🙂

  • bedankt voor je zeer nuttige aanvullende informatie!!!!!!

 6. Dankjewel voor je onderzoekje. Ik at deze week de Campina kwark met vanille en was aangenaam verrast door de smaak. Bij jou komt deze kwark er ook goed af.
  Dit kun je zonder toevoegingen eten, al kan een aardbeitje altijd wel natuurlijk.

 7. Beste Monique,

  De kwark van Campina en Lidl zijn inderdaad erg lekker. Laatst zag ik in een documentaire dat wanneer je meer calcium binnen krijgt je minder vet opneemt. Nu zie ik in dit lijstje alleen bij de Campina kwark staan dat er 120 Mg calcium in zit. Klopt het dat er in de andere kwark producten geen calcium zit? Dit zou dan wel een voordeel zijn voor de Campina kwark toch?

  • Dag Rogier,
   In magere kwark zit gemiddeld 128 milligram calcium. Dezelfde hoeveelheden vind je ook in bijvoorbeeld melk en yoghurt. Dus wat calcium betreft heeft Campina zelfs een streepje minder dan bv de magere kwark van lidl. Warme groet!

 8. beste,

  is de milde kwark voor topsporters van campina echt betrouwbaar voor iemand als mij die alle dagen een uurtje fietst,daarmee bedoel ik qua eiwitten etc die ik dan in principe zou nodig hebben,is dan een product als campina ideaal voor mij of niet!!

  mvg david

  • ik persoonlijk zou gewoon gaan voor de kwark van Lidl. Dit doet hetzelfde, maar is stukken goedkoper. Iedere dag een uurtje fietsen behoeft geen extra eiwitten, mits je aan spinning doet waarbij de spieren wel worden belast. Maar ook dan zijn er niet veel extra eiwit-aanvullingen nodig. Uiteraard is een half bakje kwark per dag gewoon lekker! 😉 Succes!

 9. Super fijn om te weten!!! Ik vind die vanille smaak lekker maar idd hij is duurder dan die van de Lidl maar van de Lidl is ook lekker dus ik blijf varieeren tussen die 2!!!

  • wees je wel bewust, dat ik hier van Campina DE NATUREL bespreek. In de vanille zit erg veel suiker. Warme groet!

 10. Beste Moniek,

  Jammer dat de kwark van de Aldi niet is meegenomen in de test! Deze bevat nog meer eiwit. 11.4 gram per 100ml!

  Met vriendelijke groet,
  Michael Osinga

  • dag Michael,
   Helaas kon ik niet ALLE verkrijgbare soorten meenemen. Maar bedankt voor je tip! Warme groet!

 11. Hoe smaakt de Naturel smaak van Campina. De naturel van de Lidl (Linessa) kon ik echt niet eten. Van de Campina kwarken heb ik de kokos en vanille geproefd, en die waren super. Ik twijfel of ik nou moet gaan voor de naturel variant van campina aangezien ik slechte ervaringen heb met naturel kwarkjes.

  • ik vind hem persoonlijk erg lekker. Wees je bewust dat er in de kokos en vanille varianten erg veel suiker zit. Warme groet!

   • Heb gisteren de naturel geprobeerd, en gaat heerlijk met een vleugje Karvan Cevitam siroop 0% suiker 0% calorie!

 12. Ik ben een enorme fan van Mennel (voorheen Senoble) franse kwark. Per 8 kilo tegelijk. 3.5 % vet. Dat wel. 7.5 gram eiwit en e gram suiker. Vroeger moeilijk verkrijgbaar. Nu gelukkig stedds meer.

 13. Dag Monique,

  Wat een leuk artikel heb je geschreven! Zelf ben ik absoluut geen liefhebber van kwark (ik hou meer van standyoghurt). Ik was op zoek naar een lekkere naturelkwark zonder toegevoegde smaakstoffen of iets wat er niet in hoort. Ik denk dat ik de textuur van kwark niet vind passen bij hoe zuur het is, nou ja, ik vind het gewoon moeilijk uit te leggen. En die van campina vind ik erg lekker, smaakt bijna net als yoghurt! Zijn er nog meer die net als die van Campina naar yoghurt smaken? (behalve de yoghurt dan, dat maak nl liever zelf).
  Die van Linessa ken ik al, maar de textuur vind ik niet lekker. (ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel… ).

  Groetjes,
  Rina

  • Wat fijn dat je zo’n uitgebreid verslag hebt gemaakt van kwark. Eet al 40 jaar kwark en huttenkase, heerlijk! Wist echter niet dat er best veel verschil is, hartelijke dank nogmaals.

 14. Ik eet sinds 2 weken uedere morgen een schaaltje 150 ml milde kwark van liddel. Ik doe er platte mueslie en een flinke eetlepel Cranberries.. is dit een goed idee om de dag mee te beginnen.

  • prima, maar let wel op de suikers van de cranberries 😉

 15. Wat is precies het verschil tussen de biologische versie uit de supermarkt(ah/deka) vergeleken met de niet bio. Op de prijs na. Ik dacht er nu beter aan te doen maar krijg nu twijfels.

 16. Jammer dat je in het onderzoek het stremsel niet meegenomen hebt. In welke soorten zit dierlijk stremsel en in welke soorten vegetarische stremsel ?

 17. Hoezo wil je de suikers laag hebben, de combinatie v proteïnen en koolhydraten moet toch 3op1 zijn?!

 18. Ik neem elke morgen een schaaltje magere kwark van de lidl met wat noten en blauwe bessen, ik ben 77 jaar en nog zeer actief, is dit een goed ontbijt? Groetjes!

 19. I found this article to be really good. It provides a lot of info and gives a great insight on all the brands.
  Still, I would like to clarify that Kwark is not the same as Cottage. They are different kinds of cheese.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *