Het grote kwark dossier + 23 soorten magere kwark getest

Kwark…..

Ik eet het zo’n beetje mijn hele leven. Als klein meisje maakte mijn moeder mij al blijer met een bakje kwark, dan een bakje vla als toetje. Ik ben er echt dol op. Anno 2022 wordt kwark gezien als een zeer goede eiwitbron, maar ook zijn er veel mensen die zuivel / koemelk mijden, waardoor er geen kwark meer wordt geconsumeerd. Ik beschouw mijzelf als een 98% veganist, omdat ik wel ( bio-dynamische) kwark + yoghurt consumeer, af en toe een vers geraapt eitje bij de boer geraapt tussen rond scharrelende blije kippetjes, en af en toe een heerlijke klont bio-dynamische roomboter geniet. Daar krijg ik altijd wel weer een oceaan aan kritieken over, maar gelukkig boeit dat mij totaal niet. Ik doe van voor mij persoonlijk goed voelt en of je nu 98% of 100% veganistisch leeft, alles is goed genoeg. Al eet je maar voor 1% veganistisch, je bent dan toch goed bezig en bewuster bezig met je voeding. ( meer lezen? KLIK HIER )
Eet je om welke reden dan ook geen zuivel/ kwark, dan kun je dit artikel / deze test overslaan. Ik ga namelijk geen plantaardige varianten in deze grote test meenemen, wellicht is dat een idee voor een volgende test. Maar in deze test test / beoordeel ik alleen kwark zoals we deze in vele winkels en supermarkten tegenkomen.
Wellicht heb je zelf al eens ervaren dat er veel ( teveel) keuze is wat betreft het aanbod in kwark. Je kunt het op gebied van zuivel zo gek niet bedenken, of het is wel een kwark-variant vindbaar. Gezoet of ongezoet, naturel of gemengd met yoghurt. Alles is te koop.
Omdat ik zo dol ben op kwark, heb ik mij hierin jaren geleden verdiept en heb ik inmiddels enorm veel kennis opgedaan. Ik heb inmiddels erg veel over kwark geschreven. Voordat je deze test gaat lezen, adviseer ik je dan ook met klem, om de volgende artikelen eens op je gemak door te lezen. Het geeft je een goede basis kennis over kwark, in Jip en Janneke taal. 😁
WAAROM KWARK EIGENLIJK GEEN KWARK GENOEMD MAG WORDEN…..klik HIER
ALLES OVER KWARK …..klik HIER
KWARK….GA JE VOOR MAGER OF VOOR VOL? ….klik HIER
Nogmaals adviseer ik je deze artikelen eens even rustig op je gemak door te lezen. Het heeft zeker voor deze test zin om wat basis kennis op te doen, zodat je ook wat meer inzicht krijgt op het fenomeen KWARK, en zo de juiste keuzes kunt maken. Velen vragen zich bijvoorbeeld af, waarom ik toch steeds voor MAGERE kwark kies. IN DIT ARTIKEL leg ik haarfijn uit, waarom dat op veel fronten veel beter is dan volle kwark. IN DIT ARTIKEL leg ik haarfijn uit waarom de meeste kwarksoorten in supermarkten eigenlijk geen kwark genoemd mogen worden en in DIT ARTIKEL lees je alle achtergrondinformatie wat je nodig hebt over kwark.

FRANSE OF GEWOON….? 🙄

Je zult je vast ook wel eens hebben afgevraagd, waar het verschil nu zit in een “ gewone” kwark en een “ Franse” kwark. Nou….eigenlijk niets. De benaming “ FRANSE” kwark is voornamelijk afgeleid van het feit dat kwark oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk, waar het FORMAGE FRAIS ( verse kaas ) heet. Sommige merken, meestal uit Frankrijk zelf afkomstig, werken met “ echte koemelk van Franse koeien”. Maar verder heeft de term “ FRANSE KWARK” geen meerwaarde op “ gewone” kwark. En kunnen samenstellingen, net als bij “ gewone” kwark, sterk uiteenlopen. Om daarin enig onderscheid te kunnen maken, gebruiken veel fabrikanten de term “ Franse kwark”. Ook kan het, dat Nederlandse fabrikanten hun kwark produceren in Frankrijk, zoals supermarktketen Lidl.  Maar het blijft verder wat het is: gewoon kwark. En is vooral een samenstelling belangrijk.

WAAROM KWARK NA HET SPORTEN?

Onder topsporters wordt gesproken over een “ wonder-hap” als ze het over kwark hebben. Dat klopt wel een beetje. Kwark eten na een fikse krachttraining zorgt bijvoorbeeld voor een goed herstel van je spieren. Kwark bevat veel hoogwaardige eiwitten die essentieel zijn voor ( top) sporters. Niet alleen herstel je de spieren weer met een potje kwark, ook helpt het op mogelijk opgelopen spierschade te herstellen. Er zitten tevens andere belangrijke voedingsstoffen in die je nodig hebt, zoals vitamine B12 en calcium. Eiwitten worden ook wel proteïne genoemd. Het is een soort ketting van bouwstoffen voor de cellen van het lichaam. Deze worden aminozuren genoemd. Je lichaam haalt deze ketens uit je voeding en breekt deze af tot aminozuren. Dit wordt vervolgens getransporteerd naar de plekken waar het nodig is. Kwark valt, net als vrij veel andere natuurlijke zuivelproducten, onder de hoogwaardige eiwitten. Dit zijn eiwitten met alle negen essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. De meest belangrijkste eiwitten in zuivel zijn caseïne ( langzame eiwitten ) en wei.  Hoeveel eiwit heb je nu eigenlijk nodig? Dat ligt nogal genuanceerd, afhankelijk van de intensiteit van je krachttraining en of je iedere dag traint of drie/vier x per week. Uit onderzoek blijkt, dat 20 gram eiwitten na het sporten je herstel optimaal bevordert. Maar train je langer, intensiever en dagelijks, kunnen de hoeveelheden aan eiwitten ook hoger liggen. 20 gram eiwitten eet je weg met 200/ 275  gram/ml kwark. Wil je meer lezen over eiwitten? KLIK HIER

KWARK MET TOEGEVOEGDE EIWITTEN

Naast de conventionele kwark kunnen we tevens erg veel “ proteïne” kwarksoorten vinden. KLIK HIER om daar alles over te lezen. 

VEEL KWARK KOMT UIT EEN ZELFDE FABRIEK…..

Voor dit dossier / test postte ik een foto van twee potten magere kwark p[ mijn socials, van AH, één huismerk van AH, en een B huismerk van Zaanse Hoeve. Er waren een aantal mensen die al zo’n beetje logischer wijs bedachten dat deze kwark uit een zelfde fabriek komt, maar ik kan het jullie nog wat sterker vertellen. ALLE MAGERE FRANSE KWARK uit verschillende Nederlandse supers als AH, JUMBO , DIRK en PLUS verkopen allemaal éen ZELFDE kwark. Of het nu gaat om een eigen huismerk, of een fantasie huismerk als ZAANSE HOEVE, alles komt gewoon uit één ZELFDE productie. Op onderstaande foto’s laat ik jullie zien hoe je dit zelf kunt herkennen. Je ziet daar van drie verschillende kilo-verpakkingen magere franse kwark van AH / ZAANSE HOEVE en MELKKAN  ( huismerk van o..a COOP, PLUS en DIRK ) een afbeelding van herkomst. Dit wordt net als bijvoorbeeld bij eieren, gemarkeerd met nummers, zodat de kwark is te traceren naar de bron. En zoals je ziet zijn deze nummers precies hetzelfde. Wat wil zeggen dat de kwark gewoon uit één grote fabriek in Frankrijk komt .
ZAANSE HOEVE                                     AH                                               MELKAN
Nu zul je je vast afvragen hoe het dan komt, dat de voedingswaarden hier en daar per merk verschillen. Als je goed kijkt, zie je dat dit om niet noemenswaardige verschillen gaat, we praten hier over 2 kcal meer of minder of een half grammetje meer of minder. Op deze manier kunnen verschillende partijen onderscheidend lijken met hun eigen label. MAG DIT?
Ja, wettelijk gezien is dit gewoon toegestaan omdat we spreken over GEMIDDELDE voedingswaarden. Deze mogen wat afwijken. Als we de drie getoonde merken kwark naast elkaar zetten in de gemiddelde voedingswaarden, dan zien we zeer minuscule verschillen. Hierdoor maakt ieder merk zijn eigen onderscheid terwijl het inhoudelijk totaal niets voorstelt. Zo zegt DE ZAANSE HOEVE per 100 gram 50 kcal en 8,5 gram eiwitten te geven, het eigen AH HUISMERK zegt per 100 gram 52 kcal te geven en 8,9 gram eiwitten, en MELKKAN zegt per 100 gram 49 kcal te geven en 8,3 gram eiwitten. Zoals je ziet gaat het betreft kcal/ energie om verschillen van zo’n 3 kcal te gaan, wat neerkomt op een paar minuten ademen in energie, of tien stappen lopen. Ook in eiwitten wordt er wat gespeeld met minuscule grammen wat ook in energie nauwelijks tot niets zegt. Wettelijk gezien klopt het, omdat de fabrikant in dit geval ( GEMIDDELDE  voedingswaarden) dit wordt toegestaan.
Is het zo erg ? Nee, wat betreft de kwark zelf niet, dat blijft gewoon wat het is: KWARK, maar het kan wel per merk gigantisch in prijs verschillen. Je betaalt soms wel € 50-80 eurocent meer voor een ander merk, terwijl het dus gewoon 1:1 om exact dezelfde kwark gaat. Laat je dus voortaan geen geld uit je port-mo-knippie kloppen, en let op de afkomst van de kwark die je koopt, vergelijk dit met een goedkopere kwark. Dat kan je op jaarbasis echt veel euro’s schelen.

HOE WERKT DEZE TEST?

Ik ben de afgelopen weken op strooptocht geweest in vele supermarkten, biowinkels en andere winkels om zoveel mogelijk magere kwark-soorten bijeen te verzamelen. Ik heb deze allemaal getest en uitgelicht. Ik heb gekeken naar:

– ingrediënten / samenstellingen

– geur, kleur, smaak, textuur

– het aantal eiwitten

– de prijs / prijsverhouding m.b.t de inhoudelijke waarde

– verpakkingen

– mijn oordeel + mijn voorkeur in een “ stoplicht” methode: een goede kwark geef ik groen licht, een kwark die er wat mij betreft een beetje tussen hangt geef ik oranje licht en een NO-GO-KWARK krijgt van mij een rood licht.

– uitleg over mijn oordeel

Alle producten in deze test zijn door mij zelf aangeschaft. Er zijn geen partijen mee gemoeid, deze test is 100% op eigen initiatief, zonder commercie, en zonder enige bron van inkomsten onafhankelijk geschreven. De bevindingen uit deze test zijn gebaseerd op eigen persoonlijke kennis en ervaringen. Alle kwark-soorten zijn mager.
ZUIVER ZUIVEL BIO-DYNAMISCHE KWARK
Most definitely één van mijn allergrootste favorieten, en dat al jaren. Geen beker kwark is eigenlijk hetzelfde, de textuur kan continu veranderen omdat er nog traditioneel en puur wordt geproduceerd. . Deze kwark wordt net als de yomio-yoghurts gemaakt van biologisch/ dynamische melk. Dit wordt aangezuurd met biologisch dynamisch  ( vegetarisch ) zuursel.en stremsel.  Dit levert een verrukkelijke kwark, met een romige textuur. Dit is hoe kwark echt hoort te smaken. Je kunt deze kwark ook niet langer dan de vermelde houdbaarheidsdatum consumeren. Dit kun je met alle conventionele kwarken wel. Deze kun je zelfs weken na de verlopen datum nog consumeren, als het goed gekoeld heeft gestaan, en de kwark verder nog prima smaakt. Deze pure en zuivere kwark hou je maar zeer beperkt houdbaar. Het wordt vrij snel zuur en ranzig. Dit is een goede graadmeter, dat de kwark echt puur en zuiver is gebleven, en er geen fratsen mee worden uitgehaald.
Ook is geen enkele “ batch” kwark hetzelfde. Het komt voor dat je een pot koopt met zeer lobbige en vrij dikke kwark, maar ook met wat minder dikke kwark. De kwark is puur en natuurlijk en daarom net zo grillig onderheven als de natuur.
INGREDIENTEN: bio-dynamische magere melk, zuursel, vegetarisch stremsel
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: verschillend. De kleur kan soms wit zijn, soms wat licht geel gekleurd. Ook qua textuur kan het sterk uiteenlopen, van “ yoghurt” tot “ skyr” diktes. De geur is hemels, zoals echte kwark hoort te ruiken.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML :7,6 gram prima voor dagelijkse consumptie voor de gemiddelde consument
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM / ML:  3,5 gram, zeer laag en netjes.
PRIJS WAARD ? Een pot is niet goedkoop : € 2,49 voor 500 ml, maar oooh….wat is dit iedere eurocent waard. Dit is KWARK.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? zeker. Al zijn pas recentelijk de verpakkingen veranderd. Voor de productie van deze kwark wordt groene stroom gebruikt en zijn de verpakkingen gemaakt van gerecycled karton. De beker en seal kunnen bij het plastic afval. Er zit geen plastic deksel meer op de potten, deze zaten er altijd wel op.
WELK LICHT ? DONKER groen!
ALGEMEEN EINDOORDEEL: Niet voor niets al jarenlang mijn grote nummer één. Het is alleen verkrijgbaar in biowinkels en grotere biologische supermarkten als GIMSEL en EKOPLAZA. Kwark zoals kwark hoort te smaken. Friszuur, wat een klein beetje tintelt op je tong. Een heerlijke romige smaak. De absolute topper wat mij betreft.
OPTIMEL MAGERE KWARK / MAGERE YOGHURT ( FRIESLAND CAMPINA)
Optimel…..🙄 Tja. Het is algemeen bekend, dat OPTIMEL  werkt met 0% vet en 0% TOEGEVOEGD suiker. Wat niet wil zeggen, dat er geen suikers aanwezig zijn. Soorten met fruit kunnen bijvoorbeeld aardig wat suikers bevatten. Optimel is onderdeel van zuivel coöperatie FRIESLAND CAMPINA. Dit is een zeer grote zuivelgigant in Nederland, die ook internationaal opereert, o.a in Duitsland en België. Onder FC ( afgekort Friesland Campina ) vallen veel bekende merken, als Fristi, Chocomel, Mona, Valess en dus ook Optimel.
Optimel onderscheidt zich van andere merken, door hun producten aan te bieden zonder vet en zonder toegevoegde suikers. Er wordt gewerkt met magere melk ( gepasteuriseerd en gehomogeniseerd )  gemodificeerde maïszetmelen, kunstmatige smaakstoffen ,melkeiwitten, concentraten,  vruchtensappen, aroma’s en….kunstmatige zoetstoffen. Aan sommige producten worden verdikkingsmiddelen en zout toegevoegd.
Jaren geleden werd er gewerkt met kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en acesulfaam K. Vanwege de vele kritieken op voornamelijk aspartaam, heeft Optimel deze zoetstoffen teruggetrokken uit hun producten en wordt er alleen nog maar gewerkt met de zoetstof SUCRALOSE. Wil je meer lezen over OPTIMEL? Klik dan HIER
INGREDIENTEN: er zijn verschillende smaken, ik kocht een stracciatella smaak, daar zit in: magere kwark, 28% magere yoghurt, 0,3% cacao-fantasie-stukjes ( cacaoboter, cacaopoeder, magere cacaopoeder) gemodificeerd maïszetmeel, aroma, water, citroensapconcentraat, Sucralose.
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is wit met enkele bruine spikkeltjes, de geur ruikt nergens naar en de textuur is nog wateriger dan gewone yoghurt. De smaak vind ik erg zoet en zelfs in de verste verte geen enkele stracciatella-smaak hebben. Hoe Optimel dit op de markt heeft gezet, is mij een raadsel.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : 6,9 gram, ook prima voor een normale dagelijkse behoefte aan eiwitten te vullen.
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM / ML : 3,9 gram, dat is voor kwark best matig.
PRIJS WAARD ? Nee, absoluut NIET. Ik betaalde voor 500 gram € 1,89, bizar veel voor wat het inhoudelijk waard is.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? Nee. Veel overbodig plastic ( deksel) en plastic bekers.
WELK LICHT ? Rood, ik vind het helemaal NIETS met kwark te maken hebben.
ALGEMEEN EINDOORDEEL: Een complete misser van Optimel. Geen smaak, waterig en zeer zoet. Noem het op zijn minst dan gewoon yoghurt, kwark vind ik echt een te groot woord voor deze meuk.
MILBONA ( LIDL ) MAGERE FRANSE KWARK
Het huismerk van supermarktketen LIDL heeft een kiloverpakking en een 500 gram verpakking in magere kwark. Zij kiezen voor de term “ franse” kwark, omdat de kwark wordt gemaakt in Frankrijk. Deze kwark behoort zeker tot één van mijn favorieten, omdat het gaat om een zeer goede kwaliteit voor een zeer fijne prijs. De kwark bevat verder geen poespas en lif-lafjes als verdikkingsmiddelen, melkpoeders en water, en blijft verder naturel. Welke melkzuurbacteriën er zijn gebruikt blijft een groot geheim, daar ben ik ooit al eens eerder achteraan gelopen, maar dit wordt niet prijs gegeven i.v.m concurrentie schade.
INGREDIËNTEN: magere gepasteuriseerde melk, melkzuurbacteriën uit melk
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: kleur is wit, de geur neutraal. De textuur is stevig, met een laagje water ( wei ) op de kwark. De smaak vind ik geweldig, lekker mild en fris, en romig.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : fijn voor de actievelingen: 8,5 gram, wat aanzienlijk hoog is te noemen voor een “ average “ kwark
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM/ ML ; 4,6 gram, dat is voor een magere kwark zo’n beetje het gemiddelde. Dit zijn overigens geen toegevoegde suikers, maar natuurlijke melksuikers ( lactose )
PRIJS WAARD ? NOU EN OF! 😃 Hier wordt de consument erg blij van. Ik betaalde voor 500 gram €  69 eurocent en voor een kilo € 1,29. Dit zijn echt zeer schappelijke prijzen voor de kwaliteit! Het is een zeer goedkope kwark die je dagelijks kunt consumeren, zonder dat het veel moet gaan kosten.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? Ja en nee. Het materiaal van de beker is van PP wat meest milieuvriendelijk wordt bestempeld, maar helaas zitten er wel plastic deksels op de bekers wat overbodig is en extra vervuilend voor het milieu.
WELK LICHT ?  Ja hoor, deze krijgt van mij absoluut het GROENE licht!
ALGEMEEN EINDOORDEEL: Zeer goede kwaliteit voor de prijs, een zeer fijne kwark voor iedere dag, zeer fijn eiwit-gehalte wat het voor sporters ook interessant maakt, en  romig van smaak.
LE GALL FRANSE KWARK
Eerder vertelde ik iets over de verschillen tussen gewone kwark en Franse kwark en dat deze verschillen nihil zijn. Er kunnen wel wat dingen anders worden aangepakt, zoals een echte productie vanuit Frankrijk. Deze Franse producenten kunnen op hun beurt weer nét even iets anders produceren dan alle andere Franse kwark-boeren in Frankrijk. Het originele Franse merk LE GALL is hier een voorbeeld van. Zij gebruiken alleen melk van echte Franse koeien. De productie gebeurt bij LE GALL nog op een meest traditionele manier waardoor de kwark anders wordt bereidt dan de “ fabriek-kwark”. Het familiebedrijf ligt in QUIMPER, een plaatsje in Frankrijk. De fabriek wordt gerund door 50 medewerkers, die op meest traditionele wijze de producten maken. Er wordt enkel melk van Franse koeien gebruikt, die bovendien niet wordt vermengd. LE GALL is voornamelijk bekend en beroemd om hun lekkere / gekamde roomboter. Maar ze richten zich ook op andere zuivel als room, melk en nu dan ook kwark. De kwark krijgt een langere rusttijd en verkrijgt door deze extra tijd een zeer uitgesproken smaak en textuur. Ook ruikt de kwark beduidend anders dan fabriek-kwark, net zoals dit het geval is met biologisch-dynamische kwark.
De kwark is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Hieraan wordt kaliumsorbaat en melkzuur-fermenten toegevoegd. Dit wordt op traditionele wijze door verwerkt tot kwark.
INGREDIËNTEN: gepasteuriseerde magere melk van Franse koeien, kaliumsorbaat, melkzuur-fermenten
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is licht gelig, de geur zeer bijzonder, het komt best in de buurt van mijn geliefde ZUIVER ZUIVEL kwark. De textuur vind ik licht waterig, maar wel stevig. De smaak vind ik echt heel erg goed, zeer romig en mild vooral.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : 6 gram, wat betrekkelijk matig is, afgezet bij andere kwark
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM / ML : een “ nette” 3,6 gram.
PRIJS WAARD ? Ik betaalde voor 500 gram € 1,79, wat best pittig is voor een pot magere kwark. Maar ik moet zeggen dat ik het de prijs wel waard vind, want je proeft duidelijk een ander soort kwark. Voor de echte kwark liefhebber is dit wel een lekkere afwisseling.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? Nee, ook hier weer veel extra plastic en bekers.
WELK LICHT ? Ik geef deze een zwak groen lichtje, ik vind het wel nét te goed voor een oranje licht.
ALGEMEEN EINDOORDEEL: Geen verkeerde kwark, een lekkere aparte smaak. Zeker als je echt van een goede kwark houdt is dit een fijn alternatief. Wel erg laag in eiwitten.
CAMPINA MAGERE MILDE KWARK
Deze kwark bindt zich aan de Olympische spelen ( Team NL ) wat de kwark een gezond imago moet geven. Commercieel wordt het groots aangepakt. De nadruk wordt gelegd op het aantal aan proteïne ( eiwitten ) in deze milde kwark, wat aanzienlijk is verhoogd t.o.v andere kwark soorten. Alhoewel je het niet meteen zou denken bij een Hollandse onderneming als Campina, komt deze kwark wel uit Frankrijk, in Jouy ( Yonne) Campina presenteert deze kwark als “ KWARK VOOR TOP SPORTERS “ Dit wordt geclaimd omdat deze kwark meer eiwitten bevat dan andere kwark soorten. Anders gezegd spreken we van een VERRIJKTE kwark. Campina houdt hun formule veilig achter slot en grendel, door enkel “ MILDE MAGERE KWARK “ op hun pot te vermelden als enige ingrediënt. Op heel veel bekers lezen we “ magere kwark” als ingrediënt. Euh….ja, we weten dat we kwark kopen, maar wat zit erin? Vele klantenservices die ik heb gebeld weten het ook niet. Mijn vraag werd overal doorgezet en bij één klantenservice kreeg ik te horen “ dat is kwark, wat gemaakt wordt uit kwark…” Huh?
Fabrikanten zijn blijkbaar niet verplicht om hun formule prijs te geven. Of er nu wel of geen stremsel wordt gebruikt, welke melkzuurbacteriën er worden gebruikt, of er toevoegingen worden gedaan, soms is dat geheel onduidelijk. Iedere pot kwark vertelt iets anders. Sommige merken vertellen dat er magere gepasteuriseerde melk is gebruikt en “ melkzuurbacteriën” maar vertellen dan niet om welke melkzuurbacteriën het gaat. Of we lezen, dat er “ levende fermenten” zijn gebruikt.
In de supermarkten kunnen we ook biologische kwark kopen. Dit betekent alleen, dat de melk van biologische komaf is, verder wordt alles hetzelfde geproduceerd als niet-biologische kwark. Dus met een centrifuge. Campina houdt het ook graag geheimzinnig.
INGREDIENTEN: milde magere kwark……🙄
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR:  de kleur is wit, geurloos, de textuur zeer lobbig en dik, wat ik persoonlijk erg lekker vind. De smaak is inderdaad milder dan andere kwark-soorten, en heeft een romige nasmaak. Ik vind het een zeer smakelijke kwark.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : 10,3 gram, wat zo’n beetje de standaard norm is bij verrijke kwark.
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM/ ML : zeer laag, superfijn, 2,8 gram, en dat is serieus echt heel erg laag te noemen. Ik vermoed dan ook dat er betrekkelijk weinig melk ( melksuikers ) is gebruikt.
PRIJS WAARD ? Voor een pot van 500 gram betaal je € 1,49, voor een kilo verpakking betaalde ik € 2,69. Redelijke prijzen, maar we kunnen het ook weer niet goedkoop noemen.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? Nee, ook hier weer veel overbodig plastic.
WELK LICHT ? Deze kwark krijgt van mij een oranje licht. Ik ben niet negatief, de smaak is lekker, maar ik loop nu ook niet bepaald over van enthousiasme.,
ALGEMEEN EINDOORDEEL: de prijs kan wat mij betreft iets lager, de verpakkingen milieuvriendelijker, voor de rest een prima kwark. Geschikt voor sportievelingen, niet voor de gemiddelde consument die ook eiwitten uit andere bronnen haalt, extra eiwitten zijn dan niet nodig.
KONINGS MAGERE NATUREL KWARK
Deze kwark is simpel gehouden. Geen toeters, geen bellen, geen andere opsmuk, het is gewoon wat het is: magere kwark in een bakje. Deze kwark valt onder de goedkopere huismerken van diverse supermarkten als Plus, Jumbo en Dirk van den Broek. Ik betaalde voor 500 gram maar € 59 eurocent, wat deze kwark tot de goedkoopste kwark maakt uit deze test. Deze kwark komt uit Duitsland. En het heeft veel opmerkelijke feitjes. Zo is het eiwit gehalte aanzienlijk hoog te noemen, met 9 gram per 100 gram. Dat zit maar één grammetje verwijderd van de Campina kwark, die bijna een euro duurder is. Daarnaast vertelt dit merk welke melkzuurbacteriën er zijn gebruikt en dat is echt dubbel opmerkelijk te noemen omdat het juist gaat om zo’n bizar goedkope kwark. Campina verzuimt dit bijvoorbeeld te vermelden.
INGREDIËNTEN: magere kwark ( melk )  met de culturen L.acidophilus en B.bifidum. Daarnaast bevat deze kwark rechtsdraaiend melkzuur, normale kwark heeft voor de helft linksdraaiende melkzuren en de andere helft bestaat uit rechtsdraaiende melkzuren., Het ontloopt elkaar niet erg veel, enkel de stand die de atomen ten opzichte van elkaar innemen in het molecuul verschilt iets. Rechtsdraaiend melkzuur geniet de voorkeur, dit blijkt uit verschillende studies een gunstiger invloed te hebben op onze darmflora.
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is wit, er ligt een laagje wei op de kwark. De geur is friszuur, wat ik vrij dichtbij de geur van “ echte “ kwark vind komen. De textuur vind ik precies goed, niet te vloeibaar, en niet te dik.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : met 9 gram / 100 gram is deze kwark een topper. 250 gram van deze kwark consumeren na het sporten vult al je eiwitten perfect aan.
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM / ML; dat ligt wel aardig hoog, 5,5 gram, wat jammer is.
PRIJS WAARD ? Nou, wat denk je zelf? 😃 Hell YEAH!
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? Ja en nee. De verpakkingen zijn zo minimaal mogelijk gehouden maar bestaat wel uit belastende plastic voor het milieu.
WELK LICHT ? Groen!
ALGEMEEN EINDOORDEEL: wat een top-kwark voor deze prijs. Het bevat gigantisch veel eiwitten waardoor je wel gek zult zijn om een peperduur commercieel “ proteïne” kwark te kopen. Heerlijke milde smaak, romige nasmaak, kortom, alles wat je van een lekkere voedzame kwark kunt verwachten. En dat voor maar 60 eurocent…
WEERRIBBEN BIOLOGISCHE BOEREN MAGERE KWARK
Jaja, dit is weer een grote persoonlijke favoriet die ik al wat jaartjes met veel tevredenheid consumeer. Deze kwark is dan niet bio-dynamisch ( DEMETER ) zoals Zuiver Zuivel, maar het komt allemaal wel uit dezelfde streek. Het wordt direct vanuit de boerderij naar de winkels vervoerd. Het bewerkingsproces is ge -upgraded naar 2021, maar nog wel volgens de traditionele standaarden. Traditioneel wordt de kwark in grote doeken opgehangen om uit te lekken. Omdat dit anno 2021 als niet meer zo hygiënisch wordt gezien, heeft WEERRIBBEN een andere, meer moderne manier bedacht om toch nog op meest traditionele wijze te blijven produceren. Dit maakt hen tot één van de uniekste producenten van kwark, want dit gebeurt eigenlijk nergens anders. Er is een gesloten systeem in een tank ontwikkeld waarbij de kwark in de tank wordt uitgelekt waardoor het indikt. Dit gehele proces duurt 24 uur. Deze biologische kwark kun je alleen in biowinkels / bio-supermarkten kopen.
INGREDIËNTEN: gepasteuriseerde koemelk, kwark-culturen ( lactococcus lactis subsponsor.lactis / cremoris, leuconostoc ssp ) vegetarisch stremsel
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is echt gelig, en de geur is zoals kwark hoort te ruiken. De textuur kan net als de magere kwark van zuiver Zuivel zeer sterk verschillen. Het is telkens een verrassing hoe dik de kwark is. Maar gelukkig altijd dik genoeg. En dan de smaak….hhhhmmmm….friszuur, romig, met een romige afdronk op de smaakpapillen.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : met 7,6 gram zeker niet onaardig.
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM / ML : lekker laag met 3,5 gram
PRIJS WAARD ? Een pot van 500 gram kost € 2,25, wat ik persoonlijk meer dan waard is. Zeker gezien de unieke productiemethoden, Het is een pot pure LUXE . Wil je ECHTE kwark, dan moet je zeker voor deze gaan.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT?  Zeker! Alles is bioafbreekbaar en geen onnodige plastic meuk.
WELK LICHT ? DONKER GROEN!
ALGEMEEN EINDOORDEEL: heerlijke luxe kwark, echt om van te genieten.
ALBERT HEYN BIOLOGISCHE BIOGARDE KWARK
Ook deze kwark staat in mijn persoonlijke favoriete lijstje. Het is een biologische kwark, die wordt gemaakt met biogarde culturen, in plaats van de gebruikelijke melkzuurbacteriën. Omdat biogarde voornamelijk uit rechtsdraaiende melkzuren bestaat, werkt dit bij mensen met darmproblemen gunstiger, deze worden beter afgebroken door het lichaam. Het is echter nooit wetenschappelijk onderstreept. De biologische kwark van AH heeft biogarde culturen, waardoor de samenstelling anders is, en zeker ook invloed heeft op de smaak en textuur. De kwark komt uit België.
INGREDIËNTEN: magere kwark met biogarde-culturen van biologische oorsprong
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is wit, de textuur zeer vast, een beetje pudding achtig. De geur is licht zuur, de smaak eveneens fris zuur. Ik vind het een lekkere nasmaak geven.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : behoorlijk hoog met 8,5 gram!
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM / ML : redelijk laag, 3 gram.
PRIJS WAARD ? Ik betaalde voor 500 gram € 1,45, wat ik voor de inhoudelijke kwaliteit schappelijk vind.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? Nee, ook weer die deksels!
WELK LICHT ? Deze kwark krijgt van mij een klein groen lichtje. Het is absoluut geen verkeerde kwark, jammer dat de prijs alsnog best pittig is en er veel plastic aan kleeft
ALGEMEEN EINDOORDEEL: fijne kwark voor dagelijkse consumptie, en voor mensen die een klein beetje extra eiwitten kunnen gebruiken. Het is een zeer goede eiwitbron.
RAUW POWER BIO MAGERE KWARK UIT RAUWE MELK
Deze kwark…….dit heeft een speciaal plekje in mijn hart! IN DIT REVIEW lees je waarom, en waarom ik deze kwark naast mijn nummer één ( zuiver zuivel) zet in mijn favoriete kwark top 5. Als je wilt spreken over een echt unieke kwark…..dan kun je zeker deze kwark aanhalen!
INGREDIËNTEN: magere rauwe melk, kwark cultuur, lebstremsel
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is licht gelig, de geur licht zurig. De textuur is stevig, met een laagje wei op de kwark. De smaak….OH MY GOODNESS± Echt zoals een kwark hoort te smaken. Wil je puur? Dan kies je voor deze kwark.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : niet te geloven gewoon: maar liefst 12,4 gram! Dit is dus vele malen hoger dan welke verrijkte kwark ook! Voor meer info over de eiwitten KLIK HIER
PRIJS WAARD ? Ja! Al is deze kwark by-far de duurste uit deze test, ik vind het iedere eurocent dubbel en dwars waard. Ik betaal voor 500 ml € 3,40. Valt dus best nog mee.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? Ja en nee. Weer die klote plastic deksels ( bloed irritant) maar verder zijn er PP materialen gebruikt zonder BPA en Ftalaten.
WELK LICHT ? Donkergroen!
ALGEMEEN EINDOORDEEL: voor mij is dit mijn luxe kwark voor in de weekenden. Ik trakteer mezelf dan op deze kwark. Ieder weekend opnieuw genieten-pur-sang en ik ben best een beetje trots op wat ik heb weten te bereiken! Het toont, dat het wel KAN. Ik vind THE RAW MILK COMPANY daarom een top-onderneming met hart en passie voor hun producten, mens, dier en milieu.
LINDAHLS KWARK
Bij de AH vinden we een vrij groot assortiment aan verschillende soorten kwark van het nogal tongbrekende merk Lindahls kvarg.  Het merk valt onder Nestlé, en valt onder de verrijkte kwark-soorten. Er wordt op de verpakkingen flink gestunt met claims over proteïnen, en de illustraties zijn van sporters. Er zijn verschillende verpakkingen, van 150 gram, 500 gram en 900 gram. De kwark komt uit Frankrijk met melk van Franse koeien maar zoals je ziet kiest deze fabrikant er niet voor om dit ook als zodanig te vermelden, deze informatie is zeer klein gehouden.  Deze kwark bevat behoorlijk wat kunstmatige zoetstoffen als aspartaam, en acesulfaam K. KLIK HIER om alles over deze twee specifieke zoetstoffen te lezen. Ik kocht de smaak peer/ vanille in 900 gram.
INGREDIËNTEN: 93,5% magere kwark, water, 6,5% gemodificeerd maïszetmeel, aroma, aspartaam, acesulfaam K, de kleurstof Curcumine, zuurteregelaar
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is echt chemisch groen. De geur mierzoet, dit heeft totaal niets met kwark te maken. De textuur is dik en je ziet de perfectie van het afvullen in de fabriek duidelijk terug. De smaak….alsof ik een knal in mijn bek kreeg aan zoetheid. Ik hou echt van zoet, maar dit spul is gruwelijk zoet.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : de standaard 10 gram
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM/ML : netjes laag met 3,1 gram
PRIJS WAARD ? Nee ABSOLUUT NIET! Het is duur betaalde meuk, en het mag wat mij betreft geen kwark worden genoemd, maar yoghurt wat is verdikt met verdikkingsmiddelen. Wellicht knap in elkaar geknutseld, maar ik hou niet zo van dat geknutsel met ons voedsel. Voor 900 gram betaalde ik maar liefst € 3,79. SKY HIGH voor wat deze meuk waard is.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? nee, ook hier weer veel plastic.
WELK LICHT ? ROOD! Vuurrood licht zelfs.
ALGEMEEN EINDOORDEEL: zonde van je goede geld. Dit is geen kwark, maar een pienter in elkaar geknutseld goedje waar ze veel eiwitten hebben gepropt, waarschijnlijk in de vorm van wei. Ik vind het smaak-papillen-verziekend-zoet. Echt niet te doen. Van de geur werd ik uiteindelijk ook licht misselijk. Deze meuk lekker voorbij lopen als je het mij vraagt. En uh….peer? Vanille? Waar dan? Dit zijn aroma’s.
AH LACTOSEVRIJE KWARK
Supermarktketen Albert Heyn heeft veel eigen huismerk producten in hun assortiment die geschikt zijn voor mensen met bepaalde allergieën, zo ook een lactosevrije kwark. Als je lactose-gevoelig / intolerant bent kun je veel last hebben van zuivel. De melksuikers zijn daar schuldig aan bevonden. Heel kort door de bocht uitgelegd, in ons lichaam wordt de lactose gesplitst tot glucose en galactose. Bij mensen die intolerant zijn, lukt dit niet of maar gedeeltelijk, waardoor zij talloze klachten kunnen ervaren na het consumeren van zuivel. In fabrieken kunnen zij deze handeling, dus het splitsen van de lactose, nabootsen. Dit zorgt ervoor dat het lichaam dit niet meer hoeft te doen en mensen met een intolerantie daar ook verder geen last van krijgen. Dit heet LACTOSEVRIJE ZUIVEL. Afhankelijk van de intensiteit van de klachten kunnen mensen met een lactose intolerantie gewoon zuivel genieten, al blijven er altijd wel wat sporen van lactose achter. Het kan dus zijn, dat je ook last kunt krijgen van lactose-vrije alternatieven. Mensen die geen lactose kunnen splitsen missen het enzym LACTASE, wat nodig is om de lactose te kunnen splitsen. Om melk lactosevrij te verkrijgen wordt er in de fabriek lactase toegevoegd, waarna het enzym 24 uur wordt ingewerkt voordat het de hittebehandeling ( pasteurisatie ) ondergaat. Omdat lactase een stuk zoeter is dan lactose wordt de melk zoeter. Deze kwark wordt gemaakt uit lactosevrij gemaakte melk en toevoeging van lactase. Het lactose aandeel is o,1 gram per 100 gram, wat een spoor is. De kwark wordt geproduceerd in Duitsland.
INGREDIENTEN: magere kwark, lactase
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is wit, de geur neutraal. De textuur vind ik als “ dikke lobbige kwark-liefhebber “ erg goed. En de smaak, inderdaad mild en ietsje zoeter dan gewone kwark. Zeer lekker
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : zeer hoog met 8,5 gram
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM/ML : ondanks dat je het niet zou denken omdat de kwark licht zoet smaakt, bevat het maar 3,5 gram, wat voor een gangbare kwark normaal is.
PRIJS WAARD ? Ik vind de prijs schappelijk, ik betaalde voor 500 gram € 1,39 wat zo’n beetje de gemiddelde prijs is van een redelijke kwark.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? Wel een bio-afbreekbare beker, maar grrrr…weer die klote deksels erop! STOP DAAR NU EENS MEE FABRIKANTEN!
WELK LICHT ? Deze krijgt van mij een oranje licht
ALGEMEEN EINDOORDEEL: geen verkeerde kwark, fijn voor dagelijks gebruik en ik vind vooral de textuur erg goed. Het lepelt lekker weg.
MELKKAN LACTOSEVRIJE KWARK
Ook andere supermarkten verkopen een eigen huismerk lactosevrije kwark, zoals PLUS. Net zoals dit het geval is met andere conventionele kwark, komt deze kwark uit dezelfde fabriek als de AH lactosevrije kwark die ik hierboven heb beoordeeld. Sterker, deze kwark is zelfs qua voedingswaarde 1:1 hetzelfde als de variant van de AH. PRECIES hetzelfde, maar deze kost € 1,25, wat dus zo’n € 15 eurocent scheelt met de variant van AH. Je weet dus waar je voortaan je lactosevrije kwark moet kopen. 😁
AH MAGERE FRANSE KWARK/ ZAANSE HOEVE FRANSE KWARK
Albert Heyn heeft twee soorten huismerken kwark: het eigen AH merk en het b-huismerk ZAANSE HOEVE. Soms doen supermarkten dit om een bepaald prijs-imago te verkrijgen. De huismerken verschillen dan meestal vooral in prijs, maar nauwelijks tot soms zelfs niets inhoudelijk. In de meeste gevallen komt iets gewoon uit één zelfde fabriek, maar krijgt het luxere A huismerk een mooiere ( duurdere) verpakking en het B-huismerk een relatief goedkopere ( meer eenvoudig, saai) verpakking,. Als consument kun je dit ontcijferen door twee huismerken naast elkaar te zetten en goed te kijken naar de afkomst ( leverancier / productie) en naar de ingrediënten en de voedingswaarden. Wat je meestal ziet, zoals in dit geval met de huismerken AH en ZAANSE HOEVE kwark, is dat het 1:1 gelijk is met elkaar, of dat een bepaalde voedingswaarde nét even iets anders is. Dit gaat dan om niet noemenswaardige verschillen als een half grammetje verschil, vier of vijf kilocalorieën, of een microgrammetje wat in de praktijk gezien echt het verschil niet maakt. In dit geval zien we enkel een verschil in de gemiddelde eiwitwaarde per 100 ml/ gram ( 8,5 gram tegen 8,9 gram ) en de calorieën ( 50 kcal tegen 52 kcal) Twee kcal meer is hooguit vijf stappen meer verzetten voor de energie vergelijking, het eiwit idem dito. Mag dit dan? Ja, wettelijk gezien is dit gewoon toegestaan, omdat we spreken over GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDEN. Deze mogen iets afwijken. En daarom kan dit makkelijk met een cijfertje meer of minder worden veranderd, zodat het toch enigszins te beredeneren blijft als consument. Maar ik heb zeer sterk het vermoeden dart we hier gewoon over dezelfde kwark spreken. En zou je eigenlijk gek zijn, om meer te betalen voor het AH labeltje ( 30 eurocent meer dan de Zaanse Hoeve per 500 gram, en voor een kilo is dat verschil 20 eurocent ) Gekeken naar beide kwarken, merk ik geen wezenlijk verschil. En beoordeel ze dan ook gelijk. Wel denk ik, dat er aan de Zaanse Hoeve meer water is toegevoegd voor meer volume. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook met de magere yoghurt van de Zaanse Hoeve. Dit levert meer winst op.
INGREDIENTEN: magere kwark ( melk)
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: e kleur is wit, op beide huismerken een waterig wei-laagje. Qua textuur vind ik de ZH ietsje wateriger, maar het ontloopt elkaar niet veel. De smaak is beiden precies hetzelfde: licht friszuur , mild en zacht romig.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : AH huismerk bevat de 8,9 gram, de Zaanse hoeve 8,5 gram. Anders gezegd geen wezenlijk verschil, wel fijne hoge eiwit waarden
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM / ML:  beiden 4 gram, redelijk.
PRIJS WAARD ? De Zaanse Hoeve zeker wel. Ik zou niet meer betalen voor het AH huismerk, omdat de kwark inhoudelijk exact hetzelfde blijkt, ook in smaak. Voor een kilopot betaalde ik € 1,23 voor de Zaanse Hoeve, en € 1,49 voor de kilopot van het AH huismerk.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? Nee, beiden plastic en weer die vervloekte deksels
WELK LICHT ? Ik geef deze kwarksoorten oranje licht
ALGEMEEN EINDOORDEEL: fijne kwark voor dagelijks gebruik.
DEMETER WADDEN MAX ( PUUR NOORD NEDERLAND )  KWARK
Alweer zo’n juweeltje op gebied van echte kwark. Deze staat dan ook wekelijks in mijn koelkast. Deze kwark is net als zuiver zuivel bio-dynamisch en draagt het DEMETER keurmerk. De kwark wordt nog in alle ambachtelijkheid gemaakt op een boerderij, het gaat om een streekproductie en geen massa-productie. Deze verrukkelijke kwark komt van de wadden vandaan. Daar bedrijft de familie van Tilburg in Hornhuizen een kleinschalig biologisch/ dynamische boerderij. De koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten in de weides langs de Waddenzee. Dit levert de lekkerste biologische dynamische melk op. De koeien worden gehouden in het familiebedrijf zelf in een gesloten kringloop. De koeien overwinteren in koe-comfort stallen, net als bij de zuiver zuivel en weerribben. De koeien liggen bijvoorbeeld op een heerlijk strobed. De kwark wordt nog op de traditionele ambachtelijke manier geproduceerd. De melk wordt afgeroomd en gepasteuriseerd. Ook deze kwark bevat vegetarisch zuursel en stremsel. En bevat opmerkelijk veel eiwitten, per 100 gram bijna 10 gram. Dit is zeker interessant voor fanatieke sporters als ik.
INGREDIENTEN: magere biologische melk, zuursel , vegetarisch stremsel
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is wit, de geur zoals echte kwark hoort te ruiken, fris-zuur. De textuur is stevig met een laagje wei op de kwark…En dan de smaak…dit is de enige kwark, die mijn tong licht laat tintelen! Het is een sublieme, mild-romige smaak.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : zeer hoog! 10 gram
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM / ML : vrij redelijk met 4,7 gram
PRIJS WAARD ? ai, ook hier weer een flinke prijs ( € 3,59 per 500 ml ) maar deze kwark WIL JE gewoon! Dit is hoe kwark hoort te smalen.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? Ja, geen deksels en recyclebare bekers
WELK LICHT ? fel groen!
ALGEMEEN EINDOORDEEL: tja, ik val in herhaling maar ook deze kwark staat in mijn favorieten lijst. Geweldige bio-dynamische kwark!
DANONE ECHTE FRANSE KWARK MET VITAMINE D
Eerder vertelde ik over de term FRANSE kwark. En dat dit voornamelijk is gebaseerd op het feit dat kwark zijn oorsprong heeft liggen in Frankrijk. Het merk DANONE vertelt bij deze magere Franse kwark, dat zij dit nog echt maken in Frankrijk ( Normandië)  van de melk van echte Franse koeien, en dat dit met recht ECHTE FRANSE kwark genoemd mag worden. Daar miszeggen zij inderdaad niets mee want de kwark wordt inderdaad in Frankrijk geproduceerd, maar het zegt natuurlijk verder he-le-maal niets over de samenstelling en de productiewijze. Zoals je weet wordt ECHTE KWARK nog maar nauwelijks geproduceerd. Toch heeft deze kwark iets opmerkelijks, er is namelijk ( synthetisch) vitamine D aan toegevoegd. Nu is dat niet zo vreemd, er wordt tenslotte vrij veel synthetische vitaminen en mineralen aan zuivelproducten toegevoegd ( denk aan calcium verrijkte melk ) maar dat Danone zo slim is geweest op het ook in gewone, simpele kwark te stoppen, dat is opmerkelijk. Vitamine D is naast vitamine B12 en verschillende mineralen de meest belangrijkste vitaminen om te suppleren als je helemaal geen zuivel en vlees eet. Om vitamine D ook in een zeer goede eiwitbron te stoppen als simpele kwark, geeft dit de kwark extra voedingswaarde. Zeker in landen waar de zon niet iedere dag en het gehele jaar door schijnt, is extra vitamine D essentieel. Dus Danone heeft dit zo gek nog niet bedacht.
INGREDIENTEN: magere melk, melkfermenten, stremsel, vitamine D
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is wit, de geur neutraal. de textuur vind ik vloeibaar, iets dikker dan yoghurt. De smaak,…echt niet bijzonder, zelfs een beetje smaakloos.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : vrij laag: 7,3 gram.
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM/ML : die vind ik weer vrij hoog; 4,5 gram
AANTAL VITAMINE D PER 100 GRAM/ ML : 125 µg
PRIJS WAARD ? Ik betaalde €1,65 voor 500 gram wat ik vrij duur vind. De vitamine D slik ik zelf al jaren als supplement en dus heb ik die niet nodig, maar het is zeker voor die mensen die weinig zonlicht zien een fijne extra aanvulling en dan ook best de prijs waard. Verder vind ik het een gewone gangbare kwark.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? …nope…ook hier plastic meuk all-over
WELK LICHT ? Deze krijgt van mij rood licht
ALGEMEEN EINDOORDEEL: niet spectaculair of baanbrekend in smaak, beetje smaakloze dunne kwark.
MELKUNIE PROTEIN KWARK LACTOSEVRIJ 
Deze kwark komt uit de stal van Arla. Deze lijn ( proteïn powered by Melkunie) heeft meerdere producten die zijn verrijkt met extra eiwitten. Eerder heb ik twee varianten beoordeeld, KLIK HIER en KLIK HIER. Deze variant betreft een naturel kwark. Aan deze kwark zijn enkel meer eiwitten toegevoegd om tot de standaard norm van 12 gram eiwitten per 100 gram te komen. Voor de rest is het qua samenstelling precies hetzelfde. Ook deze kwark is vrij gemaakt van lactose en bevat per 100 gram minder dan 0,01 gram lactose per 100 gram. De naturel kwark vind ik opmerkelijk zoet, mijn vermoeden was dan ook direct dat er iets van een zoetstof aan is toegevoegd.  Dit staat niet vermeld op de verpakking, maar toen ik wat ging zoeken op de officiële website van PROTEIN las ik inderdaad, dat een “ natuurlijke zoetstof” is toegevoegd. Vaag blijft, om welke zoetstof dit gaat.  N.a.v dit artikel ben ik benaderd door Arla ( via mail) en zij vertelden, dat er geen suikers waren toegevoegd, maar dit inderdaad ” wat onhandig” op de website stond vermeld. Dit zou worden herzien en waar mogelijk worden hersteld. Daar wachten we dan maar op 😊 Er zijn verschillende smaken, als kokos, vanille en aardbei, deze varianten bevatten toevoegingen als druivensap ( = suiker in vloeibare vorm ) suiker, verdikkingsmiddelen , aroma’s en zoetstoffen. De productie vindt plaats in Duitsland.  Meer lezen over deze wat geheimzinnige kwark? KLIK HIER. Ik beoordeel de vanille smaak. 
INGREDIËNTEN: lactosevrije magere kwark, suiker, maïszetmeel, natuurlijk aroma, pectine ( = geleermiddel ) geëxtraheerd vanillestokjes, vanille extract
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is wit, de geur licht vanille-achtig. De textuur is goed, wel glad en zonder vanille “ stippen” . ADit zie je wel, als er echte vanille peulen zijn gebruikt. De smaak….RANZIG. Ik vind dit serieus ZO-NIET-LEKKER! In Rotterdam zouden we “ NIET WEG TE KANEN” zeggen. De smaak is erg zurig, en de zoete smaak valt als een harde hamer op je smaakpapillen. Wat vind ik dit een vieze drab. Meer kan ik er niet van maken.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : de standaard verrijking van 10 gram
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM / ML : hoog, maar dat lijkt mij ook logisch als we zien hoeveel suiker hieraan is toegevoegd: 6,7 gram
PRIJS WAARD ? OH HELL NO! 😬 Ik betaalde voor 450 gram maar liefst € 2,23! INSANE voor wat de inhoud waard is, en het smaakt ook nog eens he-le-maal nergens naar.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? We kunnen al het karton recyclen, maar ook hier weer veel onzinnig plastic.
WELK LICHT ? Donker rood, deze drab snel voorbij lopen als ik het mag zeggen
ALGEMEEN EINDOORDEEL: dure drab in een commercieel potje.
MELKAN FRANSE KWARK
Hierboven bij de AH en ZAANSE HOEVE kwark vertelde ik al over private labeling, en dat het gewoon om één zelfde kwark uit Frankrijk gaat. Dit geldt niet alleen voor de kwark van de AH, maar ook vele andere conventionele franse kwark komt uit dezelfde fabriek. Zo ook deze van MELKKAN, die o.a wordt verkocht bij COOP, PLUS , SPAR  en DIRK. Deze kwark draagt dezelfde registratie nummers als de potten van Zaanse Hoeve en AH. Ook hier zijn de verschillen in kcal en eiwitten nét even ietsje veranderd. Voor deze kilopot betaalde ik bij PLUS € 1,49, dezelfde prijs dus als het AH huismerk.
INGREDIENTEN: magere kwark ( melk)
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: tja, ik val uiteraard in herhaling, want het gaat tenslotte om precies dezelfde kwark van AH / ZAANSE HOEVE. Dus lees dat maar nog een keertje.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : Melkkan houdt 8,3 gram aan
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM / ML : ook 4 gram
PRIJS WAARD ? Nou….ik zou gaan voor de Zaanse Hoeve, scheelt mij toch weer € bijna 25 eurocent. Maar verder …ja hoor, de prijs waard.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? Nope…..
WELK LICHT ? Ook oranje licht
ALGEMEEN EINDOORDEEL: zie AH / Zaanse hoeve.
KLOMPENHOEVE BIOLOGISCHE GEITENKWARK
Deze kwark staat ook hoog in mijn persoonlijke favorietenlijst. KLIK HIER om alles te lezen over geitenzuivel. Het is een zeer aangename magere kwark met de echte smaak van geitenmelk. Je moet er dus wel van houden. De kwark is afkomstig van een zorgboerderij, namelijk zorgboerderij KLOMPENHOEVE. Naast dat alles nog op traditionele wijze wordt geproduceerd wordt dit tevens gedaan door mesen met een verstandelijke beperking. Het geeft een prachtige cirkel in goede en educatieve dagbesteding voor deze groep mensen, een zeer mooie en natuurlijke productie en streekgebonden producten. Ik ben groot voorstander van dit soort zorgboerderijen waar niet alleen zorg wordt geboden aan de mens, maar ook aan dier en milieu.
De kwark wordt alleen verkocht in biowinkels en in biologische supermarkten. Het komt dus gewoon uit Nederland. De geitenmelk is afkomstig van biologische geiten die een diervriendelijk bestaan leiden met veel bewegingsvrijheid. De kwark is extra smeuïg dankzij een verhoogd vochtgehalte van zo’n 87% vocht in de vetvrije waar.
INGREDIENTEN: gepasteuriseerde magere geitenmelk, zuursel, vegetarisch stremsel
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is wit, het ruikt naar echte geitenmelk, de textuur is lobbig met een laagje wei op de kwark. Ik vind deze kwark helemaal geweldig, een sublieme smaak, heerlijke zachte romige nasmaak.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : redelijk goed met 7,5 gram
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM/ML : ook lekker laag met 3,4 gram
PRIJS WAARD ? Laten we eerlijk zijn: bijna € 4 euro betalen voor 350 gram kwark is erg duur, maar…deze kwark is het zo WAARD! Niet alleen voor jouw eigen genot, maar zeker ook voor mens, dier en milieu.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? Ja, de beker is volledig gemaakt uit bio-afbreekbare en recyclebare materialen
WELK LICHT ? Fel groen!
ALGEMEEN EINDOORDEEL: Deze kwark geniet ik altijd als een delicatesse, pure luxe, die ik mijzelf zo nu en dan gun. Een heerlijke en voedzame kwark.
MELKKAN MILDE KWARK
Op veel potten kwark lezen we ook best vaak dat het om een MILDE kwark gaat. Wat is dit precies? Niets meer of minder dan een kwark bereiding waaraan minder of andere melkzuur bacteriën zijn toegevoegd aan de melk. Dit zorgt voor een mildere, minder zure smaak, Dit is bedacht, omdat vrij veel mensen kwark wat te zuur vinden. Milde kwark heeft minder “ zure trekken” maar blijft meestal wel hetzelfde in bijvoorbeeld eiwitten. Milde kwark wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om mee te koken en te bakken. ( sauzen, kwark taarten ) Wat meestal ook een fijne bijkomstigheid is ( maar zeker niet altijd) is dat milde kwark varianten minder lactose ( melksuikers ) bevatten. Soms kan het daarom zijn, dat mensen met een  lichte lactose intolerantie milde kwark beter kunnen verteren.
Deze kwark van huismerk MELKKAN is afkomstig uit België.
INGREDIENTEN: magere kwark ( melk )
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is wit, neutrale geur, ik vind te textuur iets te vloeibaar, maar nog wel vrij stevig om met de lepel op te scheppen. De smaak is inderdaad opvallend milder dan andere gangbare kwarksoorten.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : hoog: 8,8 gram
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM/ML : hier zien we, dat een milde kwark erg laag kan scoren in suikers, deze kwark geeft maar 2,7 gram suikers
PRIJS WAARD ? Zeker. Ik betaalde voor 500 gram € 99 eurocent. Dat is nergens voor een kwark, en ik vind de smaak en kwaliteit van deze kwark goed.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT? nee……zicht….die deksels…
WELK LICHT ? Ja, deze kwark krijgt van mij wel een groen licht
ALGEMEEN EINDOORDEEL: fijn lage suikergehalten, de smaak goed, wel iets vloeibaar naar mijn smaak.
BIO + BIOLOGISCHE KWARK
In supermarkten vinden we ook veel biologische kwarksoorten. Velen vragen zich af, of dit nu verschilt met de biologische varianten die we alleen in een biowinkel vinden, het antwoord is JA. Kort door de bocht komen de biologische kwark-soorten in de biowinkel uit de streek en via kleine biologische ondernemingen, de biologische kwark in supermarkten worden nét zo massaal geproduceerd als niet-biologische kwark. Dit heeft veel invloed op de uiteindelijke kwaliteit. Zo kun je bio-dynamische kwark echt niet langer bewaren dan de aangegeven houdbaarheidsdatum en zoals ik eerder al vertelde verschillen de texturen per batch. Biologische kwark uit de supermarkt kun je nét zo bewaren als niet-biologische kwark. Het verschil wat betreft biologische versus niet-biologische kwark uit supermarkten zit hem in de melk. Er wordt biologische melk gebruikt om de kwark te maken. De kwark van BIO+ komt uit Nederland.
INGREDIENTEN: magere kwark ( melk van biologische oorsprong )
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is wit, de geur licht zuur, de textuur erg waterig. De smaak vind ik niet erg bijzonder, een beetje muf zelfs.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : aardig met 8,5 gram
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM/ ML : 3,7 gram
PRIJS WAARD ? Nou….nee ik vind van niet. Ik betaalde bij PLUS € 1,79 voor 450 gram. Dat vind ik de inhoud niet waard, eerlijk gezegd
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT?  Ja en nee, eindelijk geen dekseltje, maar wel plastic pot
WELK LICHT ? Oranje licht
ALGEMEEN EINDOORDEEL: nee, ik vind deze kwark geen succes. Ik vind de textuur erg waterig ( bijna yoghurt) en de smaak ook niet al te smakelijk.
MILSANI ( ALDI) MAGERE FRANSE KWARK) 
Deze kwark is alleen verkrijgbaar bij de Aldi, het gaat om een eigen huismerk. De kwark vind ik best bijzonder, want het komt om te beginnen daadwerkelijk uit Frankrijk, en  er zijn bifidobacterium Lactis melkzuur-bacteriën aan toegevoegd. Zeker voor zo’n goedkope kwark ( ik betaalde maar € 69 eurocent voor 500 gram ) is dit behoorlijk uniek. Ook vind ik het aantal eiwitten in deze kwark behoorlijk hoog. Op de pot wordt vermeld, dat de melk afkomstig is van weidemelk-koeien.
INGREDIËNTEN: magere kwark van gepasteuriseerde magere melk, bifidobacterium Lactis
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is wit, de geur licht zuur. Ik had eerlijk gezegd een waterige drap in de beker verwacht, maar het tegendeel…..de textuur is goed stevig en er ligt maar weinig wei op de kwark.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : aardig met 8,4 gram, zeker voor zo’n behoorlijk goedkope kwark
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM/ ML : 4 gram
PRIJS WAARD ? Nou…EN OF! Dit is echt wat je noemt een super-koopje voor wat de kwaliteit biedt. Ik ben erg verrast. Ik betaalde maar € 69 eurocent voor 500 gram.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT?  Ja en nee, plastic pot is recyclebaar, maar weer dat irritante dekseltje…
WELK LICHT ? groen licht!
ALGEMEEN EINDOORDEEL geweldige kwark voor die zeer goedkope prijs. zeer hoge eiwitwaarden, de smaak klopt, de textuur klopt, ik vind het een echte aanrader.
OPTFIT ( ALDI) MAGERE KWARK MET MAGERE YOGHURT PERZIK
Ik vond bij de Aldi tevens een soort huismerk-variant op de bekende Optimel kwark. Deze kwark is net als de Optimrel kwark gemengd met magere yoghurt en gezoet met kunstmatige zoetstoffen. Waar ik voor de Optimel maar liefst € 1,89 betaalde voor een pot, betaal je voor deze kwark € 1,09. Dat scheelt dus wel aanzienlijk, terwijl de beide merken elkaar inhoudelijk niet eens zoveel ontlopen. Ook in deze kwark wordt gebruik gemaakt van de kunstmatige zoetstof Sucralose. Deze kwark komt uit Duitsland.. Optifit is net als Milsani een huismerk van Aldi.
INGREDIËNTEN: 50% magere kwark, 40% magere yoghurt, 4% perzik, 2,5% perzikpuree uit perzikconcentraat , maracujasap uit maracujaconcentraat. gemodificeerd waxy maiszetmeel, acesulfaam K, Sucralose, aroma, guarpitmeel, carotrenen, citroenzuur
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR:  de kleur is licht oranje, de geur vond ik ect in één woord VRESELIJK. Ik vond het echt stinken. Zeer onbestemde geur wat mij zeker niet deed watertanden. De textuur is licht stevig, maar zeker niet goed. De smaak…sorry, maar ik kreeg geen tweede hap door mijn keel, en heb de tweede uitgespuugd. Wat is dit een vreselijk VIEZE drab in een potje.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : matig met een 6,8 gram
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM/ ML : vrij hoog met 5,5 gram
PRIJS WAARD ? Nou…wat denk je zelf? NEE! Alhoewel het tot één van de goedkoopste varianten behoort uit deze test, zou ik deze AB-SO-LUUT NIET aanraden, de smaak is vreselijk en voor wat erin zit is het deze prijs zelfs niet waard.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT?  Ja en nee, plastic pot is recyclebaar, maar weer dat irritante dekseltje…
WELK LICHT ? rood licht, VUURTOREN rood licht!
ALGEMEEN EINDOORDEEL. vreselijke drab in een pot. Meer kan ik er niet van maken.
OPTIFIT ( ALDI) PROTEINE KWARK PERZIK-PASSIEVRUCHT
Ook bij de Aldi vond ik een verrijkt proteïne kwark. Ik vond het best pittig geprijsd met € 99 eurocent voor 180 gram. Dit is zo’n typisch voorbeeld van hoe een kwark in prijs als een raket de lucht in kan schieten als er een beetje extra melkpoeder of andere eiwitbron aan wordt toegevoegd. Dit kost een fabrikant in wezen niet veel meer, maar kan wel een enorme omzet halen uit dit soort hippe producten. Deze kwark is verrijkt tot maar liefst 12,4 gram eiwitten per 100 gram, per kuipje telt de teller dan 22,3 gram eiwitten op wat op zich prima is voor de topsporter om na zijn trainingen te herstellen. Maar voor de gewone consument of de recreatieve sporter zijn deze hoge hoeveelheden eiwitten helemaal niet nodig. Je kunt er meer over lezen in mijn artikel, het linkje vind je bovenaan deze test. Deze kwark komt uit Duitsland.
INGREDIËNTEN: 50% kwark, 40% magere yoghurt ( met wei-eiwitten) 6% perziken, 1% passievruchtensap uit passievruchtenconcentraat, maiszetmeel, natuurlijk aroma,  wortelconcentraat, acesulfaam-K, Sucralose, Johannes broodpitmeel
KLEUR / GEUR / SMAAK EN TEXTUUR: de kleur is wit, de geur neutraal. De dikte vind ik prima. De smaak iets minder, erg zoet.
AANTAL EIWITTEN PER 100 GRAM / ML : zeer hoog dus met 12,4 gram , dit is dus wel toegevoegd
AANTAL SUIKERS PER 100 GRAM/ ML : die is fijn laag met 3 gram
PRIJS WAARD ? Nee. Het is in feite te vergelijken met de optifit perzik kwark hierboven, maar dan met minder eiwitten. Voor wat de inhoud waard is, vind ik een euro voor 180 gram fors.
MILIEUVRIENDELIJK VERPAKT?  ..wel dekselvrij, maar verder plastic
WELK LICHT ? rood licht
ALGEMEEN EINDOORDEEL: niets voor mij in elk geval, ik haal mijn eiwitten liever op de meest natuurlijke manier via echte kwark binnen. De smaak vond ik echt heel erg zoet.

KWARK..een kwestie van smaak

Evaluerend kun je uit mijn test opmaken, dat mijn grote voorkeur ligt bij de ECHTE en zuivere kwark-soorten. Die koop ik alleen in de biowinkel. Het heeft enkele nadelen t.o.v de gangbare kwarksoorten, zoals de toegankelijkheid, de beschikbaarheid, de prijs en de korte houdbaarheid. Maar voor mij persoonlijk weegt kwaliteit  en respect voor mens dier en milieu zwaarder dan minder centen betalen voor conventionele kwark, die  massaal in fabrieken worden geproduceerd. Kwark is echt een kwestie van smaak. Of je nu voor mager of vol gaat, voor mild of zuur, voor naturel of gezoet. De bron moet goed zijn. Dan mogen we ook echt spreken van een goede kwark, waar je oprecht van kunt genieten.

 

Er zijn erg veel fabrikanten die zinspelen op de eiwitten die in kwark aanwezig zijn, trap daar ook niet in. Verrijkte kwark heeft alleen zin, als je iedere dag tenminste vier uur intensief sport. Maar ook dan kun je het feitelijk prima af met de van-nature-aanwezige eiwitten in goedkope naturel kwark. Zo’n kwark als KONINGS ( zie test ) wordt bijvoorbeeld onder body Builders erg veel gebruikt, het is simpel, goedkoop en smakelijk. Het is in de meeste gevallen echt niet nodig om verrijkte kwark te consumeren. Tenzij je serieuze eiwit-tekorten hebt ( opgelopen) , dan kunnen deze verrijkte producten een mogelijke aanvulling zijn. Maar de gewone consument heeft deze peperdure commerciële meuk echt niet nodig.

 

Toch graag een smaakje aan je kwark?

In kwark wordt meestal suiker en / of kunstmatige zoetstoffen toegevoegd. In zuivelproducten zijn deze toevoegingen extra verraderlijk, omdat zuivel in de meeste gevallen vloeibar is. Denk aan OPTIMEL DRINK, dit wordt gezoet met Sucralose. Ik ken vrij veel mensen die dagelijks liters van dit spul weg klokken, zo kun je dagelijks vrij veel van deze zoetstoffen binnen krijgen, zonder dat je je daarvan bewust bent. De discussies over de gezondheidseffecten van kunstmatige zoetstoffen blijven gaande, zowel de wetenschap als ervaringsdeskundigen blijven onderzoeken wat de invloed is van al deze kunstmatige zoetstoffen. Ik persoonlijk denk, dat we vooral moeten oppassen met de doseringen.. Een klein beetje kunstmatige zoetstoffen kan ons lichaam prima opruimen maar het wordt een stuk lastiger als we veel zoetstoffen consumeren. Omdat in ons dagelijks voedsel steeds meer kunstmatige zoetstoffen voorkomen, kan de ADH gemakkelijker worden onderschat en overschreden, we verwachten bijvoorbeeld niet dat we kunstmatige zoetstoffen in zoiets als kaas en worst tegen te komen, maar het wordt ook in deze levensmiddelen toegevoegd. Zeker in zuivelproducten kan het suiker / kunstmatige zoetstoffen-gehalte flink oplopen als je bijvoorbeeld een aantal verschillende zuivelproducten consumeert waaraan kunstmatige zoetstoffen  / suikers zijn toegevoegd. Het is in alle opzichten beter, om enkel NATUREL zuivel te kiezen. Veel mensen weten niet, dat onze lever en nieren behoorlijk belast kunnen worden met al die zoetstoffen.  Wil je dan toch graag wat meer smaak toe willen voegen dat kun je dat zelf regelen en hou je ook de complete regie over wat en hoeveel je toevoegt.

Als je graag wat meer smaak wenst aan je kwark, dan kun je voor de volgende opties gaan:

  •  STEVIA DRUPPELS . kies druppels die 100% natuurlijk zijn en geen onnodige extra toevoegingen bevatten.
  • VERS, INTACT, LIEFST BIOLOGISCH ZACHT FRUIT  zoals bessen, bramen, aardbeien en frambozen. Deze zijn lekker zoet en bevatten minimale fruitsuikers ( fructose )
  • VERSE ONGEBRANDE BIOLOGISCHE NOTEN als decaan noten, cashewnoten noten, amandelen of een mix aan verschillende noten
  • CEYLON KANEELPOEDER , liefst biologisch
  • VANILLE BOURBON / PEUL , liefst biologisch, al is dit wel ontzettend duur
  • BIOLOGISCHE CACAOPOEDER / ERYTHRITOL , door deze samen te vermengen krijg je een heerlijke smaakmaker voor in je kwark
  • BIOLOGISCHE CACAONIBS
  • ZADEN EN PITTEN

KWARK EN HOUDBAARHEID

Omdat ik erg veel kwark consumeer, staat mijn koelkast altijd wel vol met een voorraadje,. Ook sla ik extra in als mijn favoriete kwarksoorten in de biowinkels in de aanbieding zijn. Dit doe ik echter alleen op een week vooruit, en let hier erg goed op de houdbaarheid-datums. Eerder in dit dossier vertelde ik al iets over de kortere houdbaarheid van echte biologische ( dynamische ) kwark. Dit is echt aan bederf onderheven. Al twee dagen na de houdbaarheidsdatum is de kwark in de meeste gevallen niet meer eetbaar. Het is gaan brokkelen, is erg waterig geworden, het ruikt zuur en smaakt vreselijk ranzig en bitter. Ook de kleur kan veranderen in geel en zelfs wat schimmelvorming geven.
Het is een ander verhaal met conventionele kwark. Door de massa producties en de methoden zijn deze soorten veel langer houdbaar, Als de potten luchtdicht, ongeopend en goed gekoeld blijven bewaard, kun je kwark tot zelfs zes maanden na de verstreken aangegeven houdbaarheidsdatum consumeren, deze proef nam ik op de som, daar lees je verderop meer over.
Hoe komt het, dat echte biologische ( dynamische ) verse kwark die we bijvoorbeeld streekgebonden kunnen kopen zo snel bederft, en conventionele kwark niet? Dat heeft alles met de massa producties en de methoden te maken. Zoals je in deze test kunt lezen, kan kwark uit alle landen uit Europa komen, zoals Frankrijk, Duitsland en België. Transportatie moet daarom voedselveilig gebeuren, en aan de wet en regelgeving rondom voedselveiligheid binnen de EU voldoen.  Door extra pasteurisaties en ook aanzuring via melkzuur bacteriën / culturen van de melk kan kwark vrij lang houdbaar blijven. Ook kan er nog van alles aan worden toegevoegd, zoals melkpoeders. Kwark wat wordt gezoet of een smaakje krijgt, zijn daarom nog langer houdbaar.
Nu snap je denk ik wel, dat zuivel altijd met veel voorzichtigheid moet worden geconsumeerd. Zuivel, of dit nu om verse of gepasteuriseerde zuivel gaat, moet altijd gekoeld blijven onder een vastgestelde temperatuur. Dit kan door een fabrikant zelf zijn vastgesteld. Het is daarom altijd de allereerste zorg voor de consument om ingekochte zuivelproducten zo snel mogelijk van winkel naar koelkast te vervoeren. Ik heb speciale koeltassen aangeschaft om mijn zuivelproducten in te vervoeren. Hoe dan ook, zorg er in elk geval altijd voor dat je gekochte zuivel zo snel mogelijk in je koelkast belandt en dit geldt zeker als het buiten erg warm is. Denk ook aan de potten kwark, die je op tafel zet. Zet deze liever niet op tafel, maar schep je gewenste hoeveelheden uit de pot en zet de rest direct terug in de koelkast.
Zodra je een product opent, holt de houdbaarheid achteruit. Voor kwark geldt, dat je geopende verpakkingen ongeveer 5-7 dagen gekoeld kunt bewaren. Je kunt geopende verpakkingen ook invriezen, dan kun je de kwark drie maanden bewaren.
Ongeopend kun je conventionele kwark, als het op een juiste manier wordt bewaard, maandenlang na de aangegeven houdbaarheidsdatum meestal nog prima consumeren. Je moet vooral gebruik maken van je zintuigen. Hoe ziet de kwark eruit, hoe ruikt het, hoe smaakt het? Ik heb eerder eens een test gedaan met SKYR ( KLIK HIER ) die ik zes maanden lang ongeopend achterin mijn koelkast liet staan. Ik besloot begin dit jaar ( Januari 2021 ) hetzelfde te gaan doen met een pot kwark van LIDL. Voordat de pot de koelkast in ging, heb ik de pot goed gecontroleerd op mogelijke beschadigingen, waardoor de seal kan worden verbroken. Deze week heb ik speciaal voor dit dossier de pot aangebroken. De pot heeft vijf maanden onaangeraakt in mijn koelkast gestaan. Dit is het resultaat:
Goede textuur, wel hier en daar lichte kleine brokjes.  De geur was iets zuurder dan versere Lidl kwark, maar zeker niet vies te noemen. De kwark smaakt nog nét zo goed als de versere kwark. Gebruik dus altijd goed je zintuigen. En wees ALTIJD voorzichtig met zuivelproducten.

Bakken met kwark

We kennen allemaal de heerlijke kwark taarten wel. Maar je kunt nog veel meer met kwark. Kwark is bijvoorbeeld een alles-kunnen in tal van baksels om bijvoorbeeld binding , textuur en smaak toe te voegen. Kwark geeft iets een romige smaak en een smeuïge textuur. Je kunt iedere kwarksoort gebruiken om te bakken, maar het lekkerste zijn de naturel varianten. Ik maak regelmatig heerlijke kokos moppen, die in 30 minuten zijn gefikst. Alles wat je nodig hebt zijn DRIE ingrediënten en een oven.

  1. verwarm de oven voor op 180C, bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. meng 500 gram kwark, 150 gram kokosrasp en twee eetlepels stevia sweet  of drie volle eetlepels erythrirol dor elkaar en maak moppen.
  3. leg de moppen op de bakplaat en bak in het midden van de oven gaar en goudbruin in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds controleren.

23 Reacties op “Het grote kwark dossier + 23 soorten magere kwark getest

  1. Bedankt voor je interessante onderzoek!
    In Amerika is kwark moeilijk te vinden. Heel apart. Mis al die kwark opties in de NL winkels ….

    • ja, dat vond ik ook zo jammer tijdens mijn verblijf in Amerika!

  2. Leuk hoor, om zo veel over kwark te lezen. Er zitten soorten bij die ik niet ken en graag eens zou proberen en vergelijken.
    Die van AH en Lidl spreken voor zich. Een Ekoplaza zit niet vaak in een dorpje .
    Heb je tips waar ik de onbekendere soorten kan vinden?

  3. Leuke test Monique. Kwam je test bij toeval tegen na een beroerde ervaring met Optimel magere kwark stracciatella en ik me afvroeg wanneer je iets uberhaupt kwark mag noemen.
    Ben het zo eens met je beoordeling. En weet nu gelukkig ook welke kwark wel de moeite waard is.

  4. De magere kwark van de Aldi (Milsani) heeft dezelfde nummer als de magere kwark van de AH, Zaanse Hoeve & Melkan. Kan ik er dus vanuit gaan dat het om exact dezelfde kwark gaat? Ik vraag me wel af hoe het kan dat ze allemaal van weidegang melk gemaakt zijn behalve de Zaanse Hoeve. En als de kwark dan toch hetzelfde zou zijn, dan zijn er dus ook dezelfde melkzuurbacteriën gebruikt? Alleen doet Aldi daar dan niet geheimzinnig over op hun verpakking. 😉

  5. Het is weer een cadeautje en hiermee een groot dank je wel. Ik ben elke keer weer blij met alle moeite die je neemt en de kennis die je met ons deelt.

  6. Leuke test; zeker !
    Ik ben verbaasd dat je voor heel weinig geld erg goede kwaliteit fabriekskwark kunt kopen. Die duurdere fabriekskwark is dus toch vaak alleen maar marketingpraat en zelfs van mindere kwaliteit !
    Meer geld uitgeven voor goede kwark is eigenlijk niet nodig.
    Of je moet belang hechten aan kleinschalig , natuurlijk geproduceerde zuivel en / of milieu- en sociale aspecten erg belangrijk vinden.
    Daar moet je dan wel het geld voor (over) hebben.

    • Op de site van Keuringdienst van waarde is een aflevering te zien hoe echte kwark wordt gemaakt. Fabriekskwark wordt d.m.v. een centrifuge gemaakt: werk van een paar minuten.
      Terwijl echte kwark 3 dagen werk is.

  7. Dank je wel voor al je onderzoek .
    Erg duidelijk uitgelegd 👌🏻 Is het ok dat ik het op mijn pagina plaats?
    Gr Sandy

  8. Wat een baas ben je! De manier waarop je alles hebt uitgezocht, vergeleken en de manier waarop je alles omschrijft is gewoon TOP!
    Dankjewel voor dit overzicht.

  9. Goedemorgen, wat geweldig dit onderzoek. Ik heb een lactose intolerantie en ik heb Arla lactosevrije magere kwark geprobeerd. Deze is zo zuur dat mijn gebit spontaan reageert. Nu lees ik op internet dat in kwark weinig lactose zit, dus ga ik de geitenkwark van Klompenhoeve proberen. Ik probeer dmv voedingsmiddelen wat meer vitamine K2 binnen te krijgen, omdat ik niet goed reageer op supplementen. Dat gaat met deze kwark vast lukken. Bedankt voor alle info!!

    • Ik vergeet te vragen of het voor de vitamine K2 nog uitmaakt welke kwark je neemt?
      Ik heb vanmiddag de geitenkwark gekocht en van de weerribben, maar nu vraag ik mij af of K2 ook in geitenkwark zit?

  10. Interessant Monique, bedankt! Ik eet eigenlijk altijd volle yoghurt of kwark omdat dat beter vult. Vind die magere varianten meestal zozo….waarom kies jij hiervoor? Beter wat vet dan al die suikers, toch?

  11. Waarom zeg je dat er bij de biologische of biologisch-dynamische kwark geen dierenleed is? Ook hier worden stierkalfjes vetgemest en geslacht, en gaan koeien na een jaar of vijf naar de slager. Of is dat geen dierenleed in jouw ogen?

    • klopt, dat is in mijn ogen geen dierenleed, omdat dit namelijk in deze streng gecontroleerde segmenten NIET gebeurt. Als jij met bewijsstukken kunt komen, dat dir wel het geval is, lees ik deze graag. Scheer niet ALLES over een kam, want er zijn andere wegen die naar Rome leiden, zet je industriele bril eens af en je eigen gezonde nuchtere verstand bril op. Er gaat vast een wereld voor je open .

  12. Hoi Monique, Dank je voor je uitgebreide overzicht van de verschillende magere kwarks die je hebt getest. Je overzicht heeft voor mij er toe geleid om zelf ook weer een klein onderzoekje te doen welke magere kwark ik zelf het lekkerste vind en waarvoor je niet de hoofdprijs hoeft te betalen.

    In 2020 heb ik zelf ook een test gedaan van verschillende magere kwarks gebaseerd op de blog strongville.nl en zie dat de kwarks in 3 jaar tijd met gemiddeld 40% in prijs zijn gestegen. Best wel fors als je bedenkt dat in 2022 de consumentenprijsindexatie 10% was en in 2021 2,7 en 2020 1,3.

    In je test ontbreekt een kwark die naar mijn mening beter is dan de eigen merken van de supermarkten in Nederland, namelijk de Milsani Verse Kaas Mager (Formage Frais Maigre) van de Aldi België. Deze kwark wordt gemaakt in België zelf door n.v. MIK s.a. uit Kruisem (BE M148 EG/BE FR507 EG). Voor de meeste mensen in Nederland liggen de Belgische supermarkten te ver weg, maar als grensbewoner ben ik zelf wekelijks in de Belgische supermarkten te vinden.

    Mijn favoriet tot nu toe is Öing Magere Kwark (Quark faible en gras), die te koop is bij Jumbo supermarkten. De lekkerste vind ik Malo Formage Frais 0% die enkel in sommige regio’s in Frankrijk te krijgen is.

    • Vertgeten te vermelden: Milsani Verse Kaas Mager kost maar € 0,79 per 500 gram.

  13. Ik zou het heel leuk vinden als je dit artikel wellicht nog eens kunt updaten? De AH magere kwark heeft tegenwoordig een hele nieuwe smaak (stukken minder!) en wellicht zijn er nog meer merken te testen? Ik heb mijn favorietje helaas nog niet gevonden en eet elke dag veel kwark… groetjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *