Melkunie ” PROTËIN KWARK , wat is de meerwaarde t.o.v gewone kwark en wat klopt er niet?

Eerder schreef ik een review over de nieuwe kwark van MelkUnie PROTEIN. Klik hier om naar het review te gaan. Onlangs kwam hier een nieuwe smaak bij: kokos. Ook deze kwark bevat 0,5 gram vet en geen toegevoegde suikers, het is natuurlijk gezoet. De kwark bevat per 200 gram 22 gram eiwitten. Dit is de standaard ter aanvulling na een flinke work-out. Verder is de kwark lactosevrij, net als de naturel variant. Dit houdt in, dat dit wettelijk gezien lactosevrij verklaard mag worden omdat het lactosegehalte per 100 gram minder dan 0,01 gram betreft ( een spoor) Verder kunnen we op de officiële website lezen dat er pure smaken zijn toegevoegd. 

 
Er viel mij echter iets op.
In de ingrediënten lijst kwam ik op de derde plek “ kokosmelk” tegen…….
 

INGREDIËNTEN LIJSTEN

Een ingrediënten lijstje moet wettelijk gezien kloppen. Het eerste ingrediënt in zo’n lijstje is het ingrediënt, waaruit het product voor het grootste deel bestaat. De tweede, derde enzovoort volgen elkaar dan op in de verhoudingen in de samenstelling. Als er dus op de eerste plek bijvoorbeeld water zou staan, bestaat het product voor het grootste product uit water, komt suiker op de tweede plek, dan bestaat dit product voornamelijk uit water en suiker.  Het derde ingrediënt geeft aan dat van dit ingrediënt ook vrij veel aanwezig is in het product. Het ingrediënt wat als laatste in een lijst wordt vermeld geeft aan dat hiervan het minste in het product voorkomt. Dit gaat vaak om sporen of extreem kleine hoeveelheden.
Als we naar deze “ COCONUT QUARK” kijken, dan ziet het lijstje er als volgt uit:
1) MAGERE KWARK
2) GECONCENTREERD DRUIVENSAP
3) KOKOSMELK
4) MAISZETMEEL
5) CITROENSAP CONCENTRAAT
6) PECTINE  ( stabilisator)
7) NATUURLIJK AROMA
8) STEVIOLGLYCOSIDEN ( zoetstof) 
Van deze lijst afgelezen concluderen we, dat deze kwark voor het grootste deel bestaat uit kwark, opgevolgd door druivensap-concentraat en kokosmelk. De overige ingrediënten zijn minimaal toegevoegd. De exacte verhoudingen zal een fabrikant nooit prijsgeven, dit blijft bij de meesten “ top secret”.  Soms vind je op een verpakking wel een overzicht van de samenstellingen in procenten. Maar dit gaat vaak om producten als granen, zaden, noten en pitten en nooit om een samenstelling in vastere vorm ( kant-en-klaar).
Op de pot lezen we, dat de kwark vetarm is en bestaat uit zo’n 0,5 gram vet per 100 gram kwark.
Daar zette ik mijn vraagtekens bij. Want……hoe doen ze dat? Kokosmelk bestaat per 100 gram uit zo’n 25 gram vet, waarvan 22 gram verzadigd. De kokosmelk komt als derde ingrediënt voor in de lijst, wat betekent dat er een behoorlijk aantal in moet zitten. Als het bijvoorbeeld zou gaan om een paar druppels kokosmelk, zou dit als laatste of op één na laatste in de lijst vermeld moeten staan. De kwark heeft een zeer rijke kokossmaak. Nu hoeft dat niet te zijn toebedeeld aan de kokosmelk, sterker, zo sterk als deze kokossmaak smaakt kokosmelk niet, maar zijn vooral de aroma’s in deze kwark hier verantwoordelijk voor. Maar de claim van 0,5 gram vet blijf ik sterk in twijfel trekken.

CONTACT

Ik zocht daarom contact met ARLA FOODS, waar deze Melkunie kwark waarschijnlijk onder valt. De klantenservice stond mij vriendelijk te woord, maar kon ook geen verklaring geven. Mijn gegevens werden genoteerd en ik zou later erover worden bericht. De volgende dag ( wat ik echt heel netjes vind, meestal ontvang je niets terug van klantenservices)
Helaas was het antwoord zeer onbevredigend. Hun antwoord:
“ ….PROTEIN kokos kwark bevat 0,5% vet en met een bepaalde dosering kokosmelk kom je dan uiteindelijk uit op een vetgehalte van 0,5% per 100 gram”
Ja. Dat begreep ik ook. Maar hoe verklaren ze het enorme vetgehalte in kokosmelk met de derde plek in de ingrediënten lijst?  Magere kwark is nooit 100% vetvrij, gemiddelde magere kwark bevat op zijn minst 0,2% vet. Daarnaast bevatten de andere ingrediënten ook sporen van vetten, zoals maïszetmeel en pectine. Er blijft zo nog vrij weinig marge over voor de vetten uit de kokosmelk. Of het zou om twee of drie druppels gaan? Dan zou het op de laatste of op één na laatste plek moeten staan in de lijst. Linksom of rechtsom, volgens mij klopt er hier iets niet.
Ik heb opnieuw gebeld met de klantenservice en opnieuw werd ik allervriendelijkst aangesproken. Wat dat betreft wil ik een compliment geven aan de klantvriendelijkheid van deze klantenservice. Opnieuw werd mijn vraag door gezet maar dit keer zou ik intern worden teruggebeld.
Enkele dagen later werd ik netjes teruggebeld. Ik wil  graag benadrukken, dat ik deze klantenservice van Arla Foods zeer netjes en adequaat vind. Ze gaan serieus en zorgvuldig om met klachten en vragen van de consument. Dit mag ook wel eens worden gezegd. De dame vertelde mij dat zij ook geen antwoord had op mijn vraag. Zij zou het gaan uitzoeken, en mij op een afgesproken dag weer terugbellen. Ook dit gebeurde netjes , en er was behoorlijk wat werk gemaakt van mijn vraag. Ik had eerder aangegeven, dat ik zelf ook enige research had verricht. En dit zijn zij ook na gaan lopen. Zo melde ik o.a dat ik op Engelse websites was gaan zoeken naar samenstellingen / verhoudingen, en daar o.a vond dat de Engelse variant op deze kokos-kwark bestond uit 91% kwark. Arla Foods melde echter dat de Nederlandse samenstelling anders was. Verder werd gemeld, dat het helaas om een receptuur-geheim ging en deze niet werd prijs gegeven. Anders gezegd ben ik uiteindelijk niet veel verder gekomen.
 

WAT DENK IK ERVAN?

Omdat ik niet veel wijzer ben geworden, trek ik mijn eigen conclusies. Ik denk, dat deze pot kwark voornamelijk gewoon uit kwark bestaat, waaraan wat smaakversterkers en hulpstoffen zijn toegevoegd om de smaak en textuur te behouden. De kokossmaak is niet afkomstig van echte kokos, en daar doet Melkunie dan ook niet zo geheimzinnig over. Het staat nergens vermeld op de verpakking. ( bijvoorbeeld ” met echte kokos” ) De kokossmaak is afkomstig van een aroma. De zoete smaak komt van het geconcentreerde druivensap. Wat is dat precies?Op het moment dat vers fruit wordt verwerkt tot sap, wordt het water uit het vruchtensap gehaald. Dit gebeurt in een dampinstallatie waar het water wordt onttrokken aan de vruchtensappen. De dikke brij die dan ontstaat is het concentraat. Omdat het volume van de sappen nu tien keer is afgenomen, heb je minder ruimte nodig om het te vervoeren naar andere plekken op aarde. Op het moment dat de vruchtensap wordt verhit, gaan afhankelijk van het proces 30 tot 80 procent van de vitamines en mineralen uit het fruit verloren. En hou je vooral suikers over. Dit wordt dan ook vaak gebruikt als een andere vorm van suikers toevoegen aan tal van producten. KLIK HIER om meer te lezen.  Anders gezegd bevat deze kwark behoorlijk wat suiker. 5,8 gram per 100 gram, om precies te zijn. Behoorlijk veel. Jammer dat dit wordt toegevoegd. Ik zou voor andere natuurlijke zoetmiddelen kiezen.

Ik denk, dat dit een duur betaalde pot kwark is. Het kost € 2,15  per 450 gram. Het aandeel aan hulpstoffen zijn zo minimaal, dat het eigenlijk een beetje is te verwaarlozen.Het is eigenlijk een kwark met een vruchtenconcentraat.  Eennatuurlijk aroma  s zeer sterk, wat erg veel op smaak kan brengen. In dit geval deze kwark een kokossmaak geven. Kokosmelk heeft van nature geen sterke kokossmaak. Aangezien het aandeel van kokosmelk in dit product waarschijnlijk inderdaad maar enkele druppels zijn zoals ik eerder opperde in dit review, komt de kokossmaak van het aroma wat is gebruikt, wat weer wordt versterkt met het geconcentreerde druivensap.

Hoe smaakt het?

Hoe smaakt de kwark? Ik heb hem getest. De kleur en de textuur is goed. De geur wat chemisch. De kwark smaakt niet onaardig. Het heeft de beloofde kokossmaak. Maar voor mij iets te chemisch. Als je weet hoe echte kokosnoot smaakt, begrijp je meteen wat ik bedoel met een chemische smaak. Toch kan ik ook niet zeggen dat ik deze kwark ” smerig” vind. Het is best goed te doen, maar ik persoonlijk vind hem te zoet en te chemisch. Ik hou van kwark in zijn natuurlijke smaak. Smaakjes zijn zo nu en dan lekker, maar deze voeg ik dan liever puur natuur toe, zoals vers gepureerd fruit of zuivere stevia druppels, met pure extracten.

EINDOORDEEL

Als we naar de smaak kijken, en het aandeel in eiwitten, is deze kwark niet onaardig te noemen. Maar je betaalt er wel royaal voor. Ik kan mij niet hard maken dat er in deze Nederlandse samenstelling ook 91% kwark zit, maar mijn vermoeden is sterk. Het is anders een beetje moeilijk te verklaren dat de kwark hooguit 0,5% vet bevat met een ingrediënt als kokosmelk erin verwerkt. Omdat de kokosmelk ook op de derde plek staat in de ingrediëntenlijst moet dit wel gaan om een beker gewone magere kwark waar wat hulpstoffen aan zijn toegevoegd.  Het aandeel in suikers vind ik ook jammer. Dit hebben we niet nodig, ook niet als we fanatiek sporten. Kwark bevat van nature al meer dan voldoende ( melk) suikers. Dit is in deze kwark verwijderd.  Als je bijvoorbeeld een beker kwark koopt ( 450 gram) voor nog geen 60 eurocent, en daar een paar druppels stevia kokosnoot in druppelt, heb je hetzelfde. Maar dan stukken gezonder en goedkoper.

Een reactie op “Melkunie ” PROTËIN KWARK , wat is de meerwaarde t.o.v gewone kwark en wat klopt er niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *