Zuivelproducten worden duurder….waarom je beter voor bio-dynamisch kunt kiezen.

Het mag inmiddels bekend zijn dat ik dol ben op kwark. Daar wind ik tenslotte geen doekjes om ūüėČ Ik kan er werkelijk niet vanaf blijven, en dat was als kind al niet anders. Wel eet ik nu biologisch/dynamische kwark uit de biowinkel. Dit, omdat ik dit vooral beter vind voor mens, dier en milieu, maar ook omdat het zoveel lekkerder is. Eerder heb ik artikelen geschreven over kwark. KLIK HIER voor een algemeen artikel over kwark, en KLIK HIER voor een artikel over kwark en het verschil tussen biologische/dynamische ( ambachtelijke) kwark en fabriekskwark. Want daarin zitten fikse verschillen. Ik heb ook een grote kwark test gedaan, KLIK HIER om naar deze test te gaan.¬†

Ik ben altijd wel op zoek naar de nieuwste varianten op de markt. Alhoewel conventionele kwarksoorten meest worden verkocht via de bekende wegen ( supermarkten) lijkt er een kleine kanteling te zijn ontstaan. Fabrikanten hebben last gekregen van de gezonde trends en brengen daarom nieuwe varianten uit die een gezondheidsclaim dragen, bijvoorbeeld lactosevrij, of koemelkvrij op basis van kokos of andere plantaardige ingredi√ęnten zoals soja. Kwark wordt nu ook plotseling uitgelicht als een grote leverancier voor eiwitten, zeker voor sporters. Dit is niets nieuws, maar omdat we graag meer eiwitten willen eten omdat daar erg veel gezonde claims aan worden gehangen, zijn fabrikanten er massaal op ingesprongen en is de kwark opeens ‚Äú rijk aan prote√Įnen‚ÄĚ Lees meer door HIER TE KLIKKEN. Dit zijn knappe staaltjes marketing, dat begrijp je als je mijn artikel erop naleest.
Onlangs verschenen drie nieuwe varianten kwark in de koelschappen in de supermarkt. Twee van hen zijn vrij van lactose, en √©√©n van de drie claimt rijk te zijn aan prote√Įnen. Ik nam ze mee naar huis en testte ze.
IMG_3337

NATURELLA FITLINE

De eerste die ik testte was een variant van een voor mij onbekend merk ‚Äú Naturella‚ÄĚ. Zij komen met een lijn, genaamd ‚Äú fitline‚ÄĚ. Daar valt deze magere kwark ook onder. De kwark bevat 12% eiwitten en 0,2 % vet. Op de beker wordt verder geclaimd, dat het een volle, romige smaak heeft. De kwark is afkomstig van een Duits bedrijf, een toonaangevend zuivelbedrijf, blijkt. Zij garanderen de kwaliteit van hun producten met behulp¬†¬†van elf x-ray inspectiesystemen van Ishida Europe. Twee modellen uit het x-ray assortiment van Ishida zijn in 2017 ge√Įnstalleerd. De IX-GA-4075 inspecteert plastic kuipjes met vulgewichten tussen 135 gram en 500 gram en de IX-GA-65100 inspecteert kratten met zes en twaalf individuele verpakkingen.¬†Detectie van vreemde voorwerpen met metaaldetectoren was voor Karwendel geen optie vanwege het aluminium deksel. Het bedrijf wilde namelijk ook niet-metallische vreemde stoffen kunnen detecteren. Denk hierbij aan kleine steentjes in de kruiden en specerijen en stukjes fruitkernen die per ongeluk in de zachte kaas en kwark terecht kunnen komen. Een mooi streven.
IMG_3349
De kwark wordt gemaakt van melk en gepasteuriseerde melkzuurbacteri√ęn. In mijn artikel kun je hier meer over lezen. Ik was voor een beker ‚ā¨ 1,19 kwijt.( 450 gram) ¬†De suikers liggen ook lekker laag, per 100 gram¬† 3,6 gram. Het gemiddelde aan natuurlijke melksuikers in magere kwark ligt rond de 4-4,5 gram, dus dit is netjes. De kwark is niet biologisch. De gezonde claim die wordt gemaakt is het hoge gehalte aan eiwitten ( 12 gram per 100 gram) maar zo uniek is dit niet voor magere kwark dus is het een gebakken lucht-verhaal.
De smaak, en structuur dan. Ik vind de kwark heerlijk dik. Het is een stevige textuur, nog steviger dan mijn eigen gemaakte hangop. Ik hou enorm van dikke, lobbige en stevige kwark. Dat is pas kwark. Ik vind de smaak mild, zacht en heel licht zuur. Lekker. Mooie kleur.  Ik vind het geen onaardige kwark.
IMG_3334

ARLA LACTOFREE MAGERE KWARK

Arla is inmiddels een grote speler in het koelschap. We vinden erg veel producten, ook biologisch. Ook hebben zij sinds enkele jaren een lijn met lactose vrij gemaakte producten als melk, yoghurt en kaasjes. En dan nu een magere kwark. Wat houdt het nu precies in, dat lactosevrij? Wel, het blijft gewoon koemelk. Ben je dus allergisch of intolerant voor koemelk, dan zijn ook lactosevrije producten niet geschikt. Tenzij anders vermeld betaan vrijwel alle lactosevrije producten in basis  uit koemelk. Tijdens het produceren van kwark wordt het enzym lactase toegevoegd. Dit breekt de melksuiker ( lactose) af zodat ons lichaam geen moeite heeft om het op te nemen, en geen klachten geeft. Mensen met een lactose-intolerantie kunnen de melksuikers in zuivelproduct niet of nauwelijks afbreken waardoor er nare klachten ontstaan als buik en darmpijnen/krampen, diaree en misselijkheid. Lactosevrije producten bevatten hooguit nog sporen van lactose ( wettelijk vastgesteld mag dit op 0,01 gram per 100 gram liggen) maar kunnen over het algemeen verder heel goed worden verdragen. 
 
De beker kostte me ‚ā¨ 1,99 wat flink aan de prijs is voor 450 gram. Deze kwark wordt gemaakt van‚Ķkwark‚Ķ.( lees voor meer info mijn artikel) Het heeft een suikergehalte van 4 gram op 100 gram, en een eiwitgehalte van 10,5 gram per 100 gram.¬†
IMG_3351
 
De smaak en textuur. De textuur is minder dik dan die van Naturella. Het ligt wel stevig op de lepel. De smaak vind ik fris zuur. Nier onaardig, maar mijn voorkeur heeft het niet. Wel mooi van kleur. 
IMG_3339
 

PROTEIN NATUREL KWARK ( POWERED BY MELKUNIE)

Deze kwark komt ook uit de stal van Arla. Deze lijn (¬†prote√Įn powered by Melkunie) heeft meerdere producten die zijn verrijkt met extra eiwitten. Eerder heb ik twee varianten beoordeeld, KLIK HIER en KLIK HIER. Deze variant betreft een naturel kwark. Het is zo‚Äôn beetje¬†‚Äú van hetzelfde laken een pak‚ÄĚ met boven genoemde lactofree¬†kwark. Aan deze kwark zijn enkel meer eiwitten toegevoegd om tot de standaard¬†norm van 12 gram eiwitten per 100 gram te komen. Voor de rest is het qua samenstelling precies hetzelfde. Ook vermoed ik, dat er iets van een zoetstof is toegevoegd, omdat ik de kwark vrij zoet vind smaken. Ook deze kwark is vrij gemaakt van lactose en bevat per 100 gram minder dan 0,01 gram lactose per 100 gram. Anders gezegd: deze kwark komt uit hetzelfde vaatje als de lactofeee, er zijn alleen extra¬†eiwitten¬†toegevoegd en mijn vermoeden is dat er iets van een¬†zoetstof is toegevoegd.
Schermafbeelding 2018-05-14 om 02.26.54
Dit staat niet vermeld op de verpakking, maar toen ik wat ging zoeken op de offici√ęle website van PROTEIN las ik inderdaad, dat een¬†‚Äú natuurlijke¬†zoetstof‚ÄĚ is toegevoegd. Vaag blijft, om welke zoetstof dit gaat.Ook deze beker van 450 gram kostte mij ‚ā¨ 1,99, hetzelfde dus als de lactofree. N.a.v dit artikel ben ik benaderd door Arla ( via mail) en zij vertelden, dat er geen suikers waren toegevoegd, maar dit inderdaad ” wat onhandig” op de website stond vermeld. Dit zou worden herzien en waar mogelijk worden hersteld.¬†
IMG_3350
 
De smaak vind ik, zoals eerder geschreven, opvallend zoet. Dit vind ik niet lekker, kwark moet naar kwark smaken en niet naar een zoete substantie. Ook de textuur is gelijk aan die van de lactofree. variant. Persoonlijk vind ik dit het zoveelste marketing-trucje. Deze hele¬†‚Äú¬†prote√Įn‚ÄĚ lijn vind ik eigenlijk een beetje marketing .¬† Zoals je in eerdere artikelen hebt kunnen lezen, en kunt¬†zien in mijn kwark test, bevatten de meeste soorten ruim voldoende eiwitten. Daar hoef je het echt niet voor te kopen. Je betaalt eigenlijk veel extra’s en ik zou deze variant dan ook¬†absoluut niet kopen. Je kunt bijvoorbeeld een kilo¬†kwark kopen voor nog geen ‚ā¨1,50. Tel uit je winst.¬†
IMG_3342
 

WAT VIND IK ERVAN?

Als ik een winnaar zou moeten aanwijzen, dan wint de Naturella¬† het van de twee andere.¬† Het is een lekkere kwark, die ook de juiste structuur heeft en bovendien relatief goedkoop is. Het bevat voldoende eiwitten en is daarom n√©t zo goed als de¬†‚Äú prote√Įn‚ÄĚ variant die vooral claimt dat de eiwitten in dit product bijzonder zijn.¬† Ik zet de lactofree daarom op de tweede plek. Dit is een fijne kwark voor lactose-intoleranten. Maar wel vrij prijzig. Ik hoop dat er snel huismerken ( lactosevrij gemaakt) zullen volgen want dat is wat meer betaalbaar. Een kwestie van tijd, denk ik. SKYR is er bijvoorbeeld nu ook in verschillende huismerken voor een lieve prijs.¬†

IMG_1155-1200x800

DE ZUIVEL WORDT DUURDER

In 2017 stegen de zuivelprijzen enorm. De stijging liep bijna 10% hoger op. Helaas zullen ook in 2018 de prijzen alleen maar¬†stijgen en dat merken we. De zuivelindustrie heeft het moeilijker gekregen en ook de boterprijzen zijn aan het stijgen.¬†De vraag naar roomboter is de afgelopen tijd sterk gestegen mede door de toegenomen populariteit van natuurlijke voedingsproducten. Consumenten aten een tijdlang minder boter omdat het slecht zou zijn voor de gezondheid, maar daar wordt nu genuanceerder over gedacht. Boter mag weer. Tegelijkertijd is de productie van boter afgenomen. Daarom staan de prijzen voor boter op dit moment op een hoog niveau. En zal het alleen maar in prijs stijgen.¬†De gestegen boterprijzen hebben er de afgelopen tijd mede toe geleid dat de melkprijs voor de veehouders in de Europese Unie is gestegen. In Nederland lag de melkprijs in augustus 2017 ¬†op ‚ā¨38,50 per 100 kilogram (garantieprijs FrieslandCampina). Dat is 54% meer dan een jaar geleden.
IMG_2601

MAAK DE BESTE KEUZE VOOR MENS, DIER EN MILIEU

In de biowinkels vinden we vrijwel voornamelijk zuivel, wat afkomstig is van kleinere ondernemingen uit de streek, of ondernemingen die biologisch-dynamisch werken. Deze producten dragen het DEMETER keurmerk, en zijn in regel duurder dan de conventionele zuivelproducten. We vinden ook bijzondere zuivelproducten zoals rauwe melk, kefir en geiten en¬†schapenzuivel. Gemiddeld liggen de¬†prijzen zo‚Äôn ‚ā¨ 40 eurocent duurder dan zuivelproducten uit de zuivelindustrie. Dat lijkt best veel, maar als je het gaat vergelijken met wat je ervoor terugkrijgt, dan is het zeker wel¬†besteed., Ik zet de voordelen op een rij:
 
* Je steunt met je aankopen in de biowinkel kleinere ondernemingen die het toch al vreselijk zwaar hebben om te concurreren met de grotere spelen op de markt ( Melkunie, Campina )
* Alles wordt diervriendelijker geproduceerd. Dynamisch gaat zelfs stappen verder. KLIK HIER om meer te lezen over de bio-dynamische handelswijzen,
* Gezien de huidige verkoopprijzen van reguliere zuivelproducten, liggen de prijsverschillen steeds dichter bij elkaar. Het maakt bijna dus niets meer uit of je je zuivel voortaan inkoopt in een biowinkel of in een supermarkt. 
* Veel zuivelproducten ( bijvoorbeeld geitenzuivel) is afkomstig van speciale zorgboerderijen ( www.klompenhoeve.nl) waar men met verstandelijk beperkte mensen op diervriendelijke en biologische traditionele wijze wordt geproduceerd. Daar kun je die extra 40 cent vast wel voor missen toch? 
* Biologische zuivel uit de biowinkel smaakt beter. Je merkt een direct verschil tussen biologische zuivel uit de supermarkt ( massale producties wat ook niet helemaal diervriendelijk verloopt) en zuivel uit de biowinkel. Kleinere ondermeningen kunnen meer aandacht schenken aan de productie en minder gestreste koeien geven nu eenmaal betere, smakelijke melk. 
Het is het overwegen waard, om voortaan je zuivel in te kopen in de kleinere biowinkel. Kleinere ondernemingen, zeker biologische boeren, hebben het erg zwaar om hun hoofd boven water te houden. Als wij massaler zuivel zouden gaan inkopen in biowinkels, steunen we deze ondernemingen en kopen we diervriendelijke producten. Voor mij is het geen vraag meer, al heb ik ook een zeer klein budget. Maar door juiste keuzes te maken kan ik iedere week mijn favoriete kwark en yoghurt inkopen bij de biowinkel. Bovenstaande soorten laat ik staan. Daar gooi ik mijn goede geld niet aan weg. Op de Naturella na dan, die redelijk is geprijsd, maar ik kies liever voor bio-dynamisch. Wat kies jij? 
 
 

3 Reacties op “Zuivelproducten worden duurder….waarom je beter voor bio-dynamisch kunt kiezen.

  1. Houd jij niet van kefir-kwark?Dat is voor 700 ml de prijs van een liter bio-melk

  2. Ik kies voor Weerribben biologische magere kwark omdat ik deze verrukkelijk vind! Ik doe er wat bio + honing in met soms wat heel fijngesneden gember erdoor. Echt een traktatie!

  3. De biodynamische kwark smaakt inderdaad een stuk beter!!

    Misschien interessant om te weten. Lacto-Free kwark is eigenlijk meer een marketing stunt. Tijdens de ‚Äúfermentatie‚ÄĚ of de activiteit van de melkzuurbacteri√ęn worden de lactosemoleculen geknipt in enkelvoudige suikers, waardoor je dus geen lactose meer hebt, alhoewel dit niet zo effectief is als lactase toevoegen, zal de gemiddelde lactose-intolerante persoon niet zo snel naar de wc rennen hiervan. Als je echt heel gevoelig bent, dan is het ideaal, maar vaak is het onnodig.
    Ik eet al jarenlang normale kwark, kaas, yoghurt zonder problemen, maar van normale melk moet ik rennen naar het toilet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *